Redditissä maailman metallimusiikin tilastot tehtiin hurjaksi videoksi – vuonna 2006 Suomessa tapahtui jotain, mikä nosti käyrät pystyyn - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Redditissä maailman metallimusiikin tilastot tehtiin hurjaksi videoksi – vuonna 2006 Suomessa tapahtui jotain, mikä nosti käyrät pystyyn

Tilastovideo osoittaa kussakin maassa tuotettujen metallilevyjen yhteenlasketun määrän väkilukuun suhteutettuna vuosina 1970–2015. Videota ei kannata ottaa liian vakavasti, vaikka Suomi dominoi.

Children of Bodomin Alexi Laiho, Himin Ville Valo ja Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu.

Julkaistu: 1.6. 10:06, Päivitetty 1.6. 10:33

Suomella on maine metallimusiikin luvattuna maana.

Täältä ovat ponnistaneet kansainväliseen menestykseen lukuisat metallibändit, kuten Nightwish, Him ja Children of Bodom – listaa voisi jatkaa pidemmälle.

Ja onhan ainoasta Euroviisu-voitostamme kiittäminen rovaniemeläistä Lordia. Vuonna 2006 Kreikan Ateenassa järisyttänyt Hard Rock Hallelujah ei ollut historiallisesti merkittävä kappale yksin Suomelle, vaan Lordi rikkoi koko laulukilpailun silloisen piste-ennätyksen 292 pisteellä.

Lisäksi voi melkoisella varmuudella arvata, että maamme kellaritilojen ja varastorakennusten treenikämpissä raskaat kitarariffit saavat tälläkin hetkellä pitkät tukat hulmuamaan.

Suomen maineesta raskaan musiikin tyyssijana pönkittyi jälleen viime viikolla, kun Redditissä lähti viraaliksi metallimusiikkia käsittelevä tilastovideo.

Video osoittaa kussakin maassa tuotettujen metallilevyjen yhteenlasketun määrän väkilukuun suhteutettuna vuosina 1970–2015.

Mikäli olet liian kiireinen katsoaksesi pariminuuttisen videon loppuun, tässä loppuratkaisu: Suomi voittaa!

Ruutukaappaus Reddit-videosta.

Videon voi katsoa tästä linkistä.

On tietysti suositeltavaa katsoa koko video, sillä kasvavia palkkeja ja vaihtuvia vuosikymmeniä seuraamalla pääsee nopeasti hypnoottiseen tilaan. Liian vakavasti tilastovideota ei kuitenkaan kannata ottaa.

Sen lähteenä on käytetty Encyclopaedia Metallum -sivustoa – eräänlaista raskaan musiikin Wikipediaa –, joka pyrkii kokoamaan samaan tietokantaan kaikki maailman metallibändit diskografioineen. Sivuston tiedot yhtyeistä ja julkaisuista on koottu pääasiassa käyttäjien lähettämien tietojen perusteella. Siksi tässä yhteydessä ei voida puhua virallisista luvuista.

Toinen seikka, joka tekee videon tilastoista hieman hupaisan, on niiden mittakaava. Levymäärä on esitetty suhteutettuna sataan miljoonaan ihmiseen.

Tämän vuoksi väkiluvultaan pienet maat, vaikkapa Luxemburg, saavat suhteettoman huomion tilastossa, vaikka todellisuudessa maassa ei ole tarvinnut julkaista montaakaan metallilevyä.

Videon tehnyt ihminen perusteli ratkaisua sillä, että mikäli hän olisi suhteuttanut tilastot miljoonaan ihmiseen, 1970-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä videolta olisi katsottu vain vaihtuvia vuosikymmeniä – metallimusiikkia kun ei tuolloin vielä monessa maassa soitettu tai julkaistu.

Videon tekijä esitteli dataansa metallimusiikin tilastointiin keskittyvässä blogissaan.

Näiden syiden vuoksi videota ei kannata ottaa liian vakavasti, vaan ennemmin sitä voi pitää suuntaa antavana. Viihdyttävä tilasto ainakin on.

Kuten tunnettua, metallimusiikki voi hyvin Suomen ohella Skandinaviassa. Videon mukaan Ruotsi dominoi tilastoja 1980-luvulta puolivälistä lähtien, mutta vuosikymmenen vaihtuessa moninkertaisesti pienempi Islanti kirii hetkellisesti ohi.

1990-luvun alussa Norja aloittaa kiipeämisen ja päätyy parhaimmillaan sijalle kaksi. Asiaan lienee vaikuttanut black metal -musiikki, joka yhdistetään usein eritoten Norjaan. 1990-luvun alkupuolella ensimmäiset levynsä julkaisivat tunnetut norjalaiset black metal -yhtyeet Mayhem, Burzum, Emperor ja Dimmu Borgir.

Tilastovideossa järjestys on 1990-luvun puolivälissä tämä: Ruotsi johtaa, Norja tulee toisena ja Suomi kolmantena.

Vuonna 2001 Suomi ohittaa Norjan. Vuosituhannen vaihteessa useat Suomi-metallin suurnimet – jälleen Nightwish, Him ja Children of Bodom – julkaisivat kansainvälisestikin menestyneitä albumeita.

Nightwishin läpimurtoalbumina pidetään yhtyeen toista levyä Oceanbornia (1998), Himin toinen levy Razorblade Romance (1999) taas nousi listaykköseksi Suomessa ja Saksassa. Tällaisten yhtyeiden menestys varmasti nosti metallimusiikin profiilia Suomessa ja raivasi tietä uusille bändeille.

Vuonna 2006 Suomi ohittaa tilastovideolla Ruotsin. Suomi-metalli oli alkanut pärjätä maailmalla, mutta suoranaiseen hevibuumiin Suomi tempautui Lordin voitettua Euroviisut. Kaiken tämän seurauksena muutama uusi metallibändi lienee perustettu tässä maassa, jonka kylmä perifeerinen olemus on omiaan raskaan musiikin kuvastolle.

Suomalaista metallimusiikkia vientituotteena tutkinut Aalto-yliopiston akatemiatutkija Toni-Matti Karjalaisen mukaan suomalaisia tarinoita käytetään ulkomailla markkinointikeinona.

”Ulkomaalaiselta kun kysyy mielikuvia Suomesta, hevi nousee esiin. Fanien haastattelujen perusteella suomalainen musiikki on selkeästi tunnistettavaa ja eksoottista. Fanit kiinnostuvat yleensä ensin yhdestä bändistä, josta kiinnostus laajenee myös muihin suomalaisbändeihin”, Karjalainen sanoi Suomen Akatemian sivulla 2015.

Karjalaisen mukaan suomalaisessa metallimusiikissa nojataan tunnistettaviin stereotypioihin, jotka heijastuvat levynkansissa, sanoituksissa ja musiikissa: pitkät talvet, melankolinen luonteenlatu ja synkät kalevalaiset tarinat.

Loppuvideo vuodesta 2006 on suvereenia Suomi-metallin dominointia.

Suomi on kuin hiihtokilpailun voittaja, jolla on varaa vilkuilla taakse, hidastaa tahtia, napata ojennettu lippu katsomosta ja tuulettaa yli maaliviivan.

Jos tilastoa taas pitäisi metallimusiikin MM-kilpailuna, olisimme päihittäneet Ruotsin finaalissa. Mutta kyseistä tilastovideota ei kannata ottaa yhtä vakavasti kuin jääkiekkoa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Nyt.fi luetuimmat

Luitko jo nämä?