Perussuomalaisten ajatuspajan julkaisua paheksutaan pääministeriä myöten – Jussi Halla-aho sanoo pitävänsä selvitystä pamfletista liioiteltuna - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Perussuomalaisten ajatuspajan julkaisua paheksutaan pääministeriä myöten – Jussi Halla-aho sanoo pitävänsä selvitystä pamfletista liioiteltuna

Perussuomalaisten ajatushautomo Suomen Perusta ilmoitti Twitterissä, että kohua herättäneen Totuus kiihottaa -teoksen julkaisu keskeytetään uudelleenarvioinnin ajaksi. Ajatushautomo sai ministeriöltä 120 000 euroa tukea viime vuonna.

Pääministeri Sanna Marin (sd), tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho

Julkaistu: 10.6. 12:19, Päivitetty 10.6. 21:49

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että Jukka Hankamäen teos Totuus kiihottaa – Filosofinen tutkimus vasemmistopopulistisen valtamedian tieto- ja totuuskriisistä sisältää tämän omia näkemyksiä, ei ajatushautomo Suomen Perustan tai Perussuomalaisten näkemyksiä.

Perussuomalaisen ajatushautomo Suomen Perusta julkaisi filosofian ja valtiotieteiden tohtorin Hankamäen teoksen maanantaina.

Teoksesta syntyi kohu keskiviikkona, kun tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) ilmoitti Twitterissä, että opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) käy läpi julkaisua ja tutkii, onko se ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa.

Suomen Perusta sai tänä vuonna OKM:ltä 120 000 euroa tukea toimintaansa.

Kosonen toteaa, että yleisavustuksen saajan yhtenä velvollisuutena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Avustuksen saajilta voidaan pyytää selvityksiä avustuksen käytöstä, ja rahoja voidaan periä takaisin, jos avustuskriteerit eivät täyty. Nämä päätökset tehdään virkatyönä, eikä ministeri osallistu niihin.

”Vaikuttaa kuitenkin selvältä jo nyt, että mainittu julkaisu ei tätä velvollisuutta täytä”, Kosonen toteaa twiitissään.

”Haluan omalta osaltani kuitenkin todeta tämän hyvin selvästi: näkemäni otteet julkaisusta ovat julmia ja huolestuttavia sekä kaukana omasta ihmiskuvastani.”

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) kirjoitti Twitterissä, että ”rasismi, naisviha ja syrjintä eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan”.

Halla-aho kertoo HS:lle pitävänsä opetus- ja kulttuuriministeriön selvitystä liioiteltuna, sillä julkisuuteen ovat nousseet yksittäiset poiminnat pitkästä teoksesta.

”Pidän tätä liioiteltuna reaktiona yksittäisessä julkaisussa oleviin yksittäisiin ylilyönteihin. Hallituksen tavoitteena näyttää olevan omaa valta-asemaansa hyväksikäyttäen opposition rahoitusaseman ja toimintamahdollisuuksien heikentäminen”, Halla-aho kirjoittaa Nytille lähettämässään sähköpostissa.

Halla-ahon mukaan puolue ei tarkasta ennakkoon ajatuspajan julkaisuja tai osallistu julkaisupäätöksen tekemiseen. Hän kertoi aiemmin keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa, ettei ole myöskään lukenut Totuus kiihottaa -teosta.

Kirjoitus julkaistiin maanantaina tilaisuudessa, jossa Halla-aho oli läsnä. Tallenteen voi katsoa tästä:

Ajatuspaja Suomen Perustan varapuheenjohtaja Matias Turkkila pahoittelee tiedotteessa Totuus kiihottaa -teoksen tyylilajia.

”On fakta, että kirjoituksessa on paikoitellen alatyylistä, kärjistävää kieltä. Monet osuudet olivat alatyylisiä ja täysin asiattomia. Käytettyjä ilmaisuja ei ole syytä puolustella”, hän kirjoittaa.

Turkkila kertoo pitävänsä itseään syypäänä ”laadunvalmistuksen virheeseen”. Hän kertoo käyneensä teoksen ”problemaattiset kohdat” läpi kirjoittaja Jukka Hankamäen kanssa syyskuussa 2019. Turkkilan mukaan kuitenkin myös ajatuspajan toiminnanjohtaja Marko Hamilo on lukenut teoksen. Ajatuspajan hallituksen jäsenet eivät sitä ole Turkkilan mukaan lukeneet.

Turkkila löytää teoksesta myös ansioita. ”Hankamäki esittää monin paikoin erittäin tarkkanäköisiä huomioita yhteiskunnan jännittyneestä tilasta ja nostaa esiin vallitsevia kaksoisstandardeja”, Turkkila kirjoittaa.

Itse teos on 420-sivuinen läpikäynti varsinkin arvokonservatiiveja ja arvoliberaaleja jakavista aiheista, kuten naisten seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta, tasa-arvosta, miesten roolista yhteiskunnassa ja maahanmuutosta. Siinä Hankamäki analysoi aiheita konservatiivisesta näkökulmasta ja suomii varsinkin median, erityisesti Helsingin Sanomien kirjoituksia niistä.

Hän arvioi julkaisussaan muun muassa, että jotkut suomalaisten miesten hyljeksimiksi joutuneet suomalaiset naiset ovat ”halunneet kostaa suomalaiselle yhteiskunnalle pariutumalla ulkomaalaisen kanssa”.

Hankamäki kummeksuu opetus- ja kulttuuriministeriön selvitystä. Hänen mukaansa teoksen teksti on tieteellisesti perusteltua, sen tekijänä on ”kvalifioitunut” tieteen harjoittaja ja teos täyttää kaikki akateemiset kriteerit.

”Siinä mielessä Hanna Kososen kannanotto on selvä poliittinen läimäytys vasten meidän ajatuspajan toimintaa. Se on häikäilemätöntä poliittista painostusta ja osoittaa, että kaikki mitä sanon teoksessa, on ikään kuin liian totta heille”, Hankamäki sanoo puhelimessa.

Hän ottaa vertailukohdaksi yleisen toiminnan, jolla valtio myöntää apurahoja niin Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston kuin opetus- ja kulttuuriministeriön kautta. Hankamäen mukaan monet vasemmistolaiset tutkijat, kuten Oula Silvennoinen tai Inari Sakki, ovat saaneet rahoitusta Suomen Akatemiasta.

”Minulle ei ole koskaan myönnetty yhtään mitään Suomen Akatemiasta tai mistään muualta, mutta nyt minua yritetään painostaa tällaisella keinolla. Hävetköön helvetti, mä sanon suoraan. Hanna Kososella ei ole minkäänlaista tieteellistä pätevyyttä arvioida koko asiaa.”

Suomen Perusta ilmoitti keskiviikkona, että kohua herättäneen teoksen julkaisu keskeytetään uudelleenarvioinnin ajaksi. Hankamäen teos on ollut maanantaista lähtien ladattavissa ajatuspajan nettisivuilla.

Opetusministeri Li Andersson (vas) kommentoi keskeytyspäätöstä tuoreeltaan Twitterissä. Hän kysyi, eikö kukaan julkaisevan tahon edustaja vilkaissut julkaisun sisältöä ennen tätä.

Nyt.fi luetuimmat

Luitko jo nämä?