Trumpin kannattajien osio poistettiin maailman suurimpiin lukeutuvalta keskustelufoorumilta Redditistä - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Trumpin kannattajien osio poistettiin maailman suurimpiin lukeutuvalta keskustelufoorumilta Redditistä

Reddittiin muodostunut Donald Trumpin kannattajayhteisö sai porttikiellon palveluun toistuvien sääntörikkeiden vuoksi.

Julkaistu: 30.6. 15:11

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kannattajayhteisö on saanut kenkää maailman suurimpiin lukeutuvalta Reddit-sivustolta.

Trumpin kannattajien suurin keskustelukanava, The_Donald-niminen subreddit, poistettiin Redditistä maanantaina. Syynä lopettamiseen olivat sivuston mukaan toistuvat sääntörikkomukset, joita kanavalla esiintyi tavanomaista enemmän. The_Donaldin käyttäjiä, jotka ovat erittäin värikäs joukko Donald Trumpin äärikannattajia, oli toistuvasti kehotettu noudattamaan Redditin sääntöjä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Reddit laittaa kovempia panoksia samaista keskustelukanavaa vastaan.

Reddit laittoi Trump-yhteisön karanteeniin vuonna 2019 sääntörikkomuksien vuoksi, kun kanavalla esiintyi toistuvaa häirintää ja vihapuhetta. Tuolloin kanavalla rohkaistin myös väkivaltaisuuksiin Oregonin poliisia kohtaan.

Kyse ei missään nimessä ole mistä tahansa keskustelukanavasta.

Yli 790 000 tilaajan kanavalla oli suuri rooli Trumpin vuoden 2016 vaalikampanjoinnissa. Trumpin avustajina toimineet Brad Parscalen ja Dan Scavion vierailivat sivustolla usein, ja keskustelualustan videot ja meemit päätyivät välillä Trumpin itsensä julkaisemiksi. Trump myös antoi The_Donald-kanavalle haastattelun melko pian presidentiksi valintansa jälkeen.

Kanavien lakkauttaminen on osa Redditin sääntömuutoksia, joiden tarkoituksena oli vähentää vihapuheen määrää keskustelusivustolla.

Sääntömuutoksiin kuuluu vihapuheen välitön estäminen. Vihapuheen levittämisestä Reddit rankaisee porttikiellolla. Samassa sääntömuutoksessa Reddit kieltää roskapostin ja toisten yhteisöjen häirinnän.

”Redditin toimintatarkoitus on edistää yhteenkuuluvuutta ja yhteisöä, sen tarkoitus ei ole hyökätä ihmisiä vastaan”, Redditin toimitusjohtaja Steve Huffman kommentoi.

Reddit ei antanut kenkää maanantaina pelkästään Trumpin kannattajayhteisölle. Samassa ”puhdistuksessa” Redditistä laitettiin pannaan noin 2000 muuta keskustelukanavaa.

Sivustolta poistuivat muun muassa r/ChapoTrapHouse-niminen kanava, joka oli suunnattu samannimisen vasemmistopoliittisen podcastin kuuntelijoille sekä r/GenderCritical-kanava, joka oli suunnattu transhenkilöt poissulkevan radikaalisen feminismin kannattajille. Vain pieni osa poistetuista kanavista oli aktiivisia. Poistetuista yhteisöistä Trumpin kannattajien kanava oli käyttäjämääriltään suurin.

Donald Trumpilla ei itselläänkään pyyhi järin hyvin sosiaalisen median palvelujen kanssa. Maanantaina Twitch-striimauspalvelu esti Trumpin käyttäjitilin sivustoltaan väliaikaisesti.

Tili sai väliaikaisen porttikiellon vihamielisen sisällön vuoksi, joka sittemmin on poistettu palvelusta. Porttikieltoa on perusteltu sääntöjen vastaisen sisällön jakamisella. Trumpin tilillä oli jaettu esimerkiksi rasistista kieltä sisältäneitä julkaisuja.

Presidentti itse on suunnitellut säätelyä tai jopa lakkauttamista maan sosiaalisen median toimijoille, tai ainakin kirjoitellut asiasta – missäpäs muuallakaan kuin sosiaalisessa mediassa.

Ajatus lähti liikkeelle tilanteesta, jossa Twitter teki Donald Trumpin kirjoitukselle faktantarkistuksen, merkiten Trumpin väitteet lippuäänestyksessä tapahtuvasti vilpistä sinisin huutomerkein.

Myöhemmin Trump ilmoitti Twitterissä, että republikaanit kokevat sananvapautensa olevan uhattuna, eikä näin tule päästää käymään.

Donald Trumpin kerrottiin sunnuntaina jakaneen Twitter-tilillään videon, jolla peräänkuulutettiin ”valkoista ylivaltaa”. Video poistui kuitenkin nopeasti, ja Valkoinen talo julkaisi erillisen tiedotteen, jossa kerrottiin, ettei Trump ollut kuullut videolla esitettyjä huutoja ennen videon julkaisemista.

Nyt.fi luetuimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat