Huonekalujätin löysä pehmolelu nousi aikuisten yllätyshitiksi – Hankimme lelun ja selvitimme, mistä keinokuidusta valmistetun karhun suosio johtuu - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Huonekalujätin löysä pehmolelu nousi aikuisten yllätyshitiksi – Hankimme lelun ja selvitimme, mistä keinokuidusta valmistetun karhun suosio johtuu

Nuorten aikuisten uusi suosikkinalle muistuttaa lapsuuden elokuvasta. Pehmoeläimet voivat tutkitusti vähentää myös aikuisten ahdistusta.

Metrin mittainen pehmolelu on kerännyt sosiaalisessa mediassa runsaasti huomiota.

Julkaistu: 14.7. 12:44

Sosiaalinen media on löytänyt uuden lempiesineen. Se on ruotsalaisen huonekalufirma Ikean suuri pehmonalle, joka tunnetaan nimellä Djungelskog.

Pehmonallesta tuli suosittu Twitterissä, kun käyttäjä Stargazeridiot kertoi ihastuneensa huonekalujätin uuteen tuotteeseen.

”En halua miestä, haluan Djungelskogin”, hän kirjoitti twiitissään kesäkuun lopussa.

Hän jatkoi seuraavassa twiitissä toivovansa, että hänen äitinsä näkisi kirjoituksen ja pistäytyisi ostamassa nallen.

Päivitys paljasti pehmolelun suuren suosion, sillä lukuisat käyttäjät alkoivat julkaista kuvia omista nalleistaan. Alkuperäinen twiitti on saanut lähes puoli miljoonaa tykkäystä.

”Djungelskog on nyt minun ainoa ystäväni. Se ei koskaan kohtelisi minua väärin”, yksi Twitter-käyttäjä kirjoittaa.

”Tervetuloa perheeseen!” toinen käyttäjä twiittaa.

Moni Stargazeridiot-käyttäjän twiittiin vastanneista on ehtinyt jo hankkia nallen kotiinsa. Kuvissa nalle makoilee Twitter-käyttäjien sängyillä ja kotisohvilla. Osa käyttäjistä taas dokumentoi Twitteriin kuvia nallen hakumatkasta. Kuvissa vilisevät nallet, jotka rötköttävät huonekalujätin kaupanhyllyillä, muiden myytävien huonekalujen päällä tai esimerkiksi kiinnitettyinä turvavöihin juuri kauppareissun jälkeen.

Ulkomailla kaikissa Ikean verkkokaupoissa ja tavarataloissa tuotetta ei riittänyt kaikille halukkaille.

”Tuote on loppuunmyyty. Olin liian hidas”, alun perin nallen Twitter-kansan tietoisuuteen nostattanut Stargazeridiot kirjoittaa.

Viestinnän asiantuntija Tarja Vuorenmaa Ikealta kertoo, että nallen myynnissä on havaittu heinäkuun aikana selkeää kasvua myös Suomessa. Erillisiä asiakasyhteydenottoja siitä ei kuitenkaan ole tullut.

Hankimme hittinallen testiin toimitukseen, että voisimme ymmärtää, miksi aikuiset ihmiset kokevat läheisyyttä isoon karhuhahmoon.

Djungelskog on ruskea ja noin metrin mittainen – valmistettu täysin polyesteristä. Tuotteen kangas on pehmeä, mutta muuten nalle tuntuu lötköltä. Kun karhun laskee sylistään tuolille, se lysähtää kasaan. Pää painuu alas lepäämään vatsan päälle.

Tuotetiedoissa nallella kuvaillaan olevan ”hurmaavan iso maha, jota vasten voit levätä rennosti”. Nallelle on tosiaan kertynyt massaa eli tässä tapauksessa tekokuidusta valmistettua pumpulia keskivartaloalueelle, mikä tekee sen asennosta huvittavan rennon mihin tahansa sen laskeekin. Nallen kädet ja jalat roikkuvat rentoina sivuilla, ja sen pää nojaa vatsaan tai roikkuu hartioilla.

Pehmolelun myynti on kasvanut myös Suomessa, huonekalujätin viestinnästä kerrotaan.

Toimituksessa nalle herättää ihmetystä ja sympatiaa. Moni haluaa nostaa sen hetkeksi syliin tai asetella sen makoilemaan toimistotuoleille. Aikuisen syliin nalle mahtuukin sopivasti. Sen metrin mitan vuoksi sitä on helppo halata. Se on kevyt kantaa.

”Toihan on aivan kuin minä työpäivän jälkeen!” kollega huikkaa läheiseltä työpisteeltä. Djungelskog tosiaan näyttää siltä, että sitä väsyttää ja se aikoo nyt levätä.

Väsyneet oloinen nalle ei sovi loisteputkien sävyttämään toimistomiljööseen ja herättää luultavasti juuri tästä syystä sympatiaa. Sama vaikutus olisi varmasti millä tahansa muullakin lelulla, joka pistää silmään toimiston harmaasta sisustuksesta.

En siis usko, että nallessa itsessään on mitään erikoista. Kuitenkin kun saavun töihin aamulla ja nalle retkottaa työpisteelläni, se herättää minussakin sympatiaa. Ihan kuin sen yrittäisi viestiä: ”älä stressaa, ja muista pitää kahvitauot”.

Nallen työyhteisössä herättämä sympatia tuo mieleen Suomessakin yleistyneet toimistokoirat. Green Care Finlandin mukaan eläinten kanssa vietetty aika laskee stressitasoja ja vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Vanhusten hoivatyössä taas on kokeiltu onnistuneesti hyljerobotteja eli liikkuvia pehmoleluja, joille potilaat voivat osoittaa hellyyttä.

Myös lelunalleilla on havaittu olevan vaikutusta ahdistuksen lieventämiseen.

Psychological Trauma -lehdessä julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa dissosiatiivisista oireista kärsivät opiskelijat kiintyivät pehmoeläimiin siinä kuin oikeisiinkin, HS uutisoi vuonna 2017.

Lue lisää: Säilytätkö yhä lapsuuden lempinallea? Hyvä, sillä pehmoeläin lohduttaa aikuistakin

Alkuviikosta toimituksessa piipahtaa kollega kahden lapsensa kanssa. Vanhemman allekirjoittaessa papereita lapsille syntyy riita värikynistä. Kiiruhdan paikalle nallen kanssa, ja uusi tuttavuus saa lapset lopettamaan kinastelun.

Lapsille pehmolelu on usein siirtymäobjekti, joka muistuttaa vanhempien turvasta. Djungelskogin tapauksessa pehmolelusta ovat kuitenkin innostuneet erityisesti nuoret aikuiset.

Voi olla, että se toimii ystävien korvikkeena aikana, jolloin fyysistä läheisyyttä rajoitetaan.

Lelunalleista on intoiltu jo lähes 120 vuotta. Alkuperäisten teddykarhujen innoittajana toimi Yhdysvaltojen presidentti Theodore Roosevelt, joka oli kieltäytynyt ampumasta karhua metsästysreissulla 1900-luvun alussa. Pehmokarhuissa metsän vaarallisimmista eläimestä tehdään hoivan kohde.

Djungelskog jatkaa teddykarhujen perinnettä, mutta venyttää perinteisen lelukarhun mittoja ja muuttaa lelun tyynyksi.

Pehmolelun virallinen nimi ei oikeasti ole Djungelskog, vaan sanalla viitataan mallistoon, johon kuuluu muitakin villieläimistä tehtyjä pehmoleluja, kuten tiikeri ja oranki.

Djungelskog on ruotsia ja tarkoittaa viidakkometsää, jossa myös Twitterissä valloittaneen nallen kuuluisi asustaa. Mieleen tulee eräs toinen viidakossa asustava karhu, nimittäin Disneyn Viidakkokirja-piirroselokuvasta (1967) tuttu Baloo-huulikarhu.

Disneyn klassikkoelokuvassa Baloo-karhu ottaa tehtäväkseen opettaa Mowglille, kuinka viidakossa selviydytään.

Kirjailija Rudyard Kiplingin kirjaan perustuvassa piirretyssä Baloo on tanssiva ja lempeä karhu, jonka kanssa tarinan päähenkilö, Mowgli-poika, ystävystyy. Päässä alkaa välittömästi soida elokuvan tunnusbiisi: Karhun elämää.

”Saa päivä mettä kämmentää. Voi turhat, huolet, murheet unohtaa”, kappaleessa lauleskellaan.

Nallet nousivat otsikoihin myös koronakevään aikana, kun talojen ikkunoihin, parvekkeille ja pihoihin alkoi ilmestyä karhuja muistuttavia pehmoleluja.

Kyse oli haasteesta, jonka tarkoituksena oli ilahduttaa lapsia, jotka eivät voineet tavata leikkikavereitaan. Ikkunoissa nököttävät nallet tarjosivat lapsille viihdykettä heidän ulkoillessa perheidensä kanssa.

Lue lisää: Lapset bongaavat nyt ikkunoiden taakse jätettyjä nalleja ympäri kaupunkia – ”Tarvitaan muistutuksia siitä, etteivät ihmiset ole kadonneet mihinkään”

Nallet ilahduttivat myös lenkkeilijöitä ja pandemiasta ahdistuneita aikuisia. Ikkunoissa vilkuttavat nallet loivat yhteisöllisyyden tunnetta aikana, jolloin ihmiset eivät voineet tavata toisiaan.

Huonekalumyymäläketjun pullea pehmolelu saattaa tuoda tiedostamatta mieleen lapsuudesta tutun huolettoman tunnelman. Lapsille suunnatuissa ohjelmissa ja elokuvissa on vilissyt karhuhahmoja Nalle Puhista Ti-Ti Nalleen ja venäläiseen Mašaan ja Karhuun. Juuri nallepehmolelun nouseminen viidakkomallistosta somekansan suosioon ei siis ole mikään ihme.

Pehmolelu ei sovi harmaaseen toimistomiljööseen.

HS Helsinki|Lapset bongaavat nyt ikkunoiden taakse jätettyjä nalleja ympäri kaupunkia – ”Tarvitaan muistutuksia siitä, etteivät ihmiset ole kadonneet mihinkään”

Nyt.fi luetuimmat

Luitko jo nämä?