Tällä yhtyeellä on kaikki ainekset suursuosikiksi – Njet Njet 9 sai Espan festaritunnelmiin, jotka ylittivät jopa turvavälit - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Blogi

Tällä yhtyeellä on kaikki ainekset suursuosikiksi – Njet Njet 9 sai Espan festaritunnelmiin, jotka ylittivät jopa turvavälit

”Tutut kasvot yleisön joukossa ilahduttavat niin paljon, että en olisi uskonut sen olevan mahdollistakaan”, kirjoittaa Jazzkeittiön Katri Kallionpää

Julkaistu: 30.7. 12:01

Tiistaina illansuussa ilma oli Esplanadin puistossa niin kosteaa, että sitä olisi melkein voinut juoda. Sade oli lakannut. Lehmukset innostuivat leyhyttelemään tuoksunsa rippeitä Espan lavalle, jonka edessä väkijoukko odotti konsertin alkamista.

Njet Njet 9 Espan lavalla.

JazzEspan viikko oli ehtinyt toisen päivän tiistain viimeiseen esiintyjään, ja lavalle asteli pianisti-säveltäjä Ville Kyttälän Njet Njet 9 -yhtyeen yhdeksän soittajaa. Koko nonetti.

Lavalta alkoi kuulua avaruusääniä. Sitten lähti liikkeelle raskaasti keinuva komppi ja ylväs saksofoniteema, jota seurasi puhallinsektion upea harmonia. Kuin riikinkukko olisi avannut pyrstönsä.

Koko Espa keinui. Satunnaiset ohikulkijatkin tuntuivat imeytyvän haikean huumaavan musiikin äärelle. Turvaväki sai silloin tällöin muistutella turvaväleistä.

Njet Njet 9 -yhtyeen kaltaiset, jazzia, soulia, funkya ja rockia sekoittavat orkesterit näyttävät olevan yksi nykyjazzin vahva trendi.

Kyttälän nonettia on jo verrattu amerikkalaiseen Snarky Puppy -jazzkollektiiviin, joka kerää faneja myös perinteisen jazz-skenen ulkopuolelta. Yhtä hyvin vuonna 2015 perustettu Njet Njet 9 -yhtye voisi olla Suomen Jaga Jazzist, joka on puolestaan norjalainen, kansainväliseen maineeseen noussut kokeellinen yhtye. Kaikki nämä kolme ovat esiintyneet myös Pori Jazzissa.

Mutta tiistaina oltiin Espalla ja lavalla purkautui energia, joka oli odottanut esillepääsyä koko kevään.

Njet Njet 9 julkaisi keväällä Eclipse-levymerkillä kolmannen albuminsa III, joka sai neljä tähteä Helsingin Sanomien arviossa.

Albumin kappaleita on julkaistu kevään mittaan kappaleitaan singleinä suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Rajat keräsi kuulemma heti julkaisuviikonloppunaan yli 10 000 striimausta Spotifyssa.

Millaisista aineksista yhtyeen taika koostuu?

Sen ydin on rento, raskas, suorastaan rokkaava komppi: basisti Heikki Laine, kitaristi Veikki Virkajärvi ja rumpali Erik Fräki, joka on kuulemma Njet Njet 9:n keikalla ensimmäistä kertaa.

Muhkean, mattaisen soundin saavat basson ja kitaran ohella kosketinsoittimet, joita soittaa bändin vetäjä, Ville Kyttälä.

Ja päällimmäisenä on valoisa, kuultava puhallinsektio, Linda Fredriksson (baritonsaksofoni) Ville Vannemaa (alttosaksofoni), Pekka Seppänen, (tenorisaksofoni), Martti Vesala (trumpetti) ja Mikko Haanpää (pasuuna).

Orkesterin musiikille on luonteenomaista omaperäisen soundin ohella vahva tunnelma Se tuntuu kiteytyvän Linda Fredrikssonin iloisessa, jopa naivistisen simppelissä soitossa. Orkesterin noviisilla Fräkillä on näytön paikka ylimääräisessä kappaleessa, jossa hän ottaa luulot pois ja lataa sooloonsa maksimaalisen jännitten.

Ja yhtäkkiä tunnelma on kuin festarilla. Ihmiset lavan edessä sykkivät samassa tahdissa, yhteisen elämyksen koskettamina – turvavälienkin kanssa.

Tutut kasvot yleisön joukossa ilahduttavat niin paljon, että en olisi uskonut sen olevan mahdollistakaan. Täällä taas. Ihan kuin tavattaisiin rannalla haaksirikon jälkeen: Elossa ollaan!

Jazz-Espa Espan lavalla:

Torstai 30.7.

Klo 13.00, Hands and Omens

Klo 15.00, Susanna Aleksandra Quartet

Klo 17.30, Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri

Perjantai 31.7.

Klo 13.00, Unya

Klo 15.00, Jonatan Sarikoski Search Party

17.30, Kari Antila & Karri Luhtala Organ Brothers

Lauantai 1.8.

Klo 12.00, Ainon

Klo 14.00, Linda Fredriksson & Reporters

Tykkää Jazzkeittiöstä Facebookissa.

Lue kaikki blogipostaukset täältä.

Nyt.fi luetuimmat

Luitko jo nämä?