Sara Chafak jakoi Instagram-tilillään kuvan, jonka lähdettä ei mainittu, ja someäläkkä nousi – kysyimme asiantuntijalta, mitä tekijänoikeusloukkauksesta sosiaalisessa mediassa voi seurata - Nyt.fi | HS.fi

Sara Chafak jakoi Instagram-tilillään kuvan, jonka lähdettä ei mainittu, ja someäläkkä nousi – kysyimme asiantuntijalta, mitä tekijänoikeusloukkauksesta sosiaalisessa mediassa voi seurata

Somevaikuttaja Sara Chafak julkaisi Instagram-sivuillaan kuvia, joita oli aikaisemmin julkaistu myös muilla tileillä. Tekijänoikeuslakimies Herkko Hietasen mukaan vastaavaa tapahtuu sosiaalisessa mediassa paljon.

­

14.10. 17:27

Somevaikuttaja Sara Chafakin Instagram-kuvat ovat herättäneet keskustelua kuluneen vuorokauden aikana.

Keskiöön on noussut kysymys siitä, saako omilla Instagram-sivuillaan julkaista jonkun toisen ottamia kuvia, valokuvaajan nimeä tai kuvan alkuperää mainitsematta, ilman kyseisen kuvaajan lupaa.

Ei saa, kuuluu vastaus. Silti tekijänoikeusloukkauksia tapahtuu sosiaalisessa mediassa paljon. Kysyimme asiantuntijalta, mitä sellaisesta voi seurata.

Twitter-käyttäjä Tatu Virtanen huomasi, että osa Chafakin Instagram-profiiliinsa jakamista kuvista vaikutti olevan jonkun muun kuin Chafakin ottamia. Kuvia oli aikaisemmin julkaistu myös muilla internetsivustoilla ja sometileillä. Chafak ei kuitenkaan maininnut kuvaajaa tai kuvan alkuperää julkaisujen yhteydessä.

Chafakilla on Instagramissa yli 136 000 seuraajaa.

Eilen 13. lokakuuta Chafak julkaisi Instagram-sivuillaan kuvan syysauringon valossa kylpevän mökin olohuoneesta. Kuvassa suurista ikkunoista aukeaa syksyinen järvimaisema. Saatteeksi Chafak kirjoitti vapaasti käännettynä ”syksy, lempivuodenaikani”.

Kommenteissa seuraajat kehuvat kuvaa ja siinä näkyvän olohuoneen maisemaa.

Sama kuva on jaettu myös @sofikulin-nimisen Instagram-käyttäjän profiilissa vain kolme päivää aikaisemmin. Chafakin kuvassa ei mainittu kuvan ottajaa tai alkuperää. Kuva on sittemmin poistunut Chafakin Instagram-profiilista.

Sara Chafak julkaisi heinäkuussa Instagram-sivuillaan kuvan ruusukimpusta. Twitter-käyttäjä Tatu Virtanen huomasi, että kuva oli aikaisemmin julkaistu myös toisella internetsivulla.­

Yhteensä Twitteriin on jaettu viisi Chafakin Instagram-sivulla julkaistua kuvaa, jotka on twiittien perusteella julkaistu aikaisemmin myös toisilla sosiaalisen median tileillä. Kuvien alkuperistä tai valokuvaajista ei ole tietoa.

Chafak kommentoi keskustelua Instagramin tarinaominaisuudessa keskiviikkona. Hän kertoi merkkaavansa kuvaajat, jos he ovat hänellä tiedossa. Hän myös pyysi seuraajiaan kertomaan, mikäli he tietävät alkuperäisen kuvaajan.

Emme tavoittaneet Chafakia kommentoimaan juttua.

Somessa julkaistut kuvat harvoin täysin muistuttavat arkitodellisuutta.

Instagramissa kuvia on muokattu filttereiden eli kuvasuodattimien avulla sovelluksen alkuajoista asti.

Elokuussa HS kirjoitti sosiaalisessa mediassa nopeasti yleistyvistä kuvanmuokkausohjelmista. Kuka tahansa voi parannella ulkonäköään muutamassa minuutissa.

Toisin kuin omien kasvonpiirteiden muokkaaminen, muiden ottamien kuvien jakaminen luvatta voi kuitenkin loukata tekijänoikeuksia.

Vuonna 2018 EU:n tuomioistuin linjasi, että netissä julkaistua kuvaa ei saa julkaista uudelleen. Linjaus liittyi tapaukseen, jossa saksalainen koululainen oli käyttänyt tekijänoikeuden alaista kuvaa luvatta kouluesitelmässään. EU:n tuomioistuin otti kantaa tekijänoikeuskysymykseen, kun Saksan liittovaltion korkein oikeus pyysi siltä ennakkoratkaisua tapauksessa.

Valokuvien julkaisussa lähtökohta on, että oikeudet kuvaan ovat tekijällä – ellei toisin sovita. Lähioikeus suojaa kuvaajan ottamia kuvia ja antaa kuvaajalle oikeuden päättää kuvien käytöstä.

Oikeudet kuitenkin muuttuvat, jos kuvaaja antaa kolmannelle osapuolelle luvan kuvien käyttöön.

Esimerkiksi Instagramiin kirjautuessa käyttäjä hyväksyy ehdot, joiden mukaan hän luovuttaa oikeudet kuviin sekä palveluntarjoajalle että muille käyttäjille. Instagramiin ladatun kuvan saa siis upottamalla jakaa omalle sivulleen. Siten julkaisussa näkyy, että kuva on jonkun muun ottama.

Toisen Instagramista ladattuja kuvia ei kuitenkaan saa julkaista omilla sivuillaan ilman lupaa. Kuva pitää siis olla upotettu siten, että kuvan alkuperä käy ilmi julkaisusta tai sen käyttöön pitää olla kuvaajan lupa.

Tekijänoikeuslakimies Herkko Hietasen mukaan tekijänoikeuksia loukkaava kuvien jakaminen on sosiaalisessa mediassa yhä varsin yleistä.

Hietasen mukaan kuvia suojaa somessa sekä tekijänoikeuden että valokuvaoikeuden suoja. Molemmat edellyttävät tekijältä lupaa kuvan käyttämiseen ja jakamiseen.

”Jos tekijänoikeusloukkaus tapahtuu verkossa ja etenkin, jos se tapahtuu ammattimaisessa käytössä, se voi täyttää tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkit. Poliisin tulee silloin suorittaa esitutkinta ja syyttäjä ajaa sitä rikoskanteena”, Hietanen sanoo.

Hänen mukaansa poliisi ei viime aikoina ole kuitenkaan tutkinut kovin paljon tekijänoikeusjuttuja.

Rikoskanteen lisäksi oikeudenhaltija eli tässä tapauksessa valokuvan ottanut henkilö voi laittaa loukkauksesta vireille myös siviilikanteen. Silloin tapaus viedään tekijänoikeuksista vastaavaan tuomioistuimen hoidettavaksi poliisin ja syyttäjän sijaan.

Rikostuomioistuimessa seurauksena voisi Hietasen mukaan olla sakkotuomio ja hyvitysmaksuvelvoite.

Jos oikeudenhaltija on tehnyt siviilikanteen, eikä asioista ei päästä sopimukseen, tulee kuvaa käyttäneelle velvollisuus maksaa hyvitysmaksuja, ja asian selvittelystä syntyneet oikeudenkäyntikulut, Hietanen sanoo.

”Usein miten nämä sovitaan”, Hietanen sanoo.

Silloin kuvaa luvatta käyttänyt maksaa kuvaajalle korvauksen. Hietasen mukaan oikeus ottaa hyvityksen arvion määräksi yleensä sen korvauksen, joka kuvista olisi pitänyt maksaa alunperinkin.

Tapauksia, jossa Instagramissa julkaistut kuvat paljastuvatkin jonkun toisen ottamiksi, on ollut aikaisemminkin.

Esimerkiksi vuonna 2016 mediapersoona Aleksi Valavuori julkaisi Instagram-sivuillaan kuvan Los Angelesin kaupungin valoista.

Kuvan julkaisun jälkeen eräs Valavuoren seuraajista kommentoi, että kuva muistutti erehdyttävän paljon hänen seinällään roikkuvaa Ikean sisustustaulua. Valavuori kertoi myöhemmin Ilta-Sanomien haastattelussa ottaneensa kuvan taulusta.

Vuonna 2018 Insider-verkkomedia huomasi, että osa Instagram-valokuvaaja Daryl Aiden Yown julkaisemista kuvista oli napattu kuvapankista ja muilta Instagramissa kuviaan julkaisevilta valokuvaajilta. Yow myönsi myöhemmin varastaneensa kuvat ja pyysi tekemäänsä anteeksi.

Luitko jo nämä?

Nyt.fi luetuimmat