Jussi-gaalassa parasta olivat riemastuttavat palkintopuheet – nekin näyttivät osaltaan, että Suomen elokuva-ala menee oikeaan suuntaan - Nyt.fi | HS.fi

Jussi-gaalassa parasta olivat riemastuttavat palkintopuheet – nekin näyttivät osaltaan, että Suomen elokuva-ala menee oikeaan suuntaan

Tämän vuoden Jussi-gaalan palkintopuheet olivat kaukana kankeista kiitoslätinöistä, joihin vastaavissa pukujuhlissa usein törmää, kirjoittaa Piritta Räsänen.

Aurora-elokuvan tuottaja Max Malka ja ohjaaja Miia Tervo vastaanottivat palkintoja Jussi-gaalassa keskiviikkoiltana.­

16.10. 12:42

Suomen elokuva-alan palkinnot, Jussit, jaettiin keskiviikkona. Suurin voittaja oli Miia Tervon Aurora, melko odotetusti.

Itse gaalaa katsoessa riemastutti myös toinen asia, joka toisinaan palkintojen saajia jännittäessä jää vähemmälle huomiolle: palkintopuheet.

Ne olivat arjenmakuisia, hauskoja ja ennen kaikkea kaukana kankeista kiitoslätinöistä, joihin vastaavissa pukujuhlissa usein törmää.

Osaltaan ne myös näyttivät, että jotain on Suomen elokuva-alalla menossa oikeaan suuntaan.

Illan kolme viimeistä puhetta pitivät kotimaisen elokuvan suuressa juhlassa yhteensä seitsemän palkintoa haalineen Aurora-elokuvan tekijät. He olivat parhaasta naispääosasta palkittu Mimosa Willamo, parhaasta ohjauksesta pystin napannut Miia Tervo ja parhaan elokuvan tuottanut Max Malka.

Heistä ensimmäisenä palkinnon sai kerran aiemmin Jussi-patsaalla palkittu Willamo. Hän asteli lavalle silminnähden liikuttuneena ja kaivoi esille pienen lapun. ”Mä yritin kirjoittaa jotain muistiin, koska mun kainalot hikoilee kauheesti”, hän sanoi ja nauroi.

Näyttelijä kiitti muun muassa elokuvan työryhmää, kollegoitaan ja perhettään. Ystäviään hän kiitti listaamalla tärkeimmät Whatsapp-ryhmänsä: safe space, cosmo divas, salikissat...

”Voi ei mun pitää nyt varmaan lähtee… Hyvää illanjatkoa, totelkaa pääministeriä”, Willamo päätti puheensa.

Seuraavana lavalle nousi parhaasta ohjauksesta palkittu Miia Tervo. Hän oli voittanut aiemmin illalla myös parhaan käsikirjoituksen Jussin.

”Mulla on se vauva niin mie tein semmoset hienot videot, jotka piti näyttää, jos mie joudun olemaan imettämässä. Nyt kun niitä ei näytetty niin mun pitäisi nyt puhua kaikki ne asiat, joita niissä videoissa oli”, hän sanoi puheensa alussa.

Tervo totesi, että puheen kirjoittamisen kanssa tuli hieman kiire. Videot sen sijaan olisivat olleet hienot. ”Tein siis naapurin kanssa ne videot. Pyysin naapurin kuvaamaan…”

Puhe oli juuri spontaaniudessaan sydämellinen. Tervo kiitti muun muassa työryhmää ja perhettään sekä lähetti terveisiä äidilleen.

”Äidille kiitos. Mun äiti oli mielisairaalassa töissä 37 vuotta eikä hän koskaan saanut siitä palkintoa. Niin äiti: nyt on! Tää on sun työstä”, Tervo sanoi mikkiin.

Illan viimeisen palkinnon vastaanotti Auroran tuottaja Max Malka. Seisovien aplodien yli hän kiitti juhlayleisöä.

”Mä yritän nyt, etten mä itke, koska mä itken kaikesta. Mä itken jogurttimainoksista, mä itken kaikesta, koska mun tehtävä on tuottaa tunteita niin mä tuotan niitä itsekin tosi paljon.”

Aidosti hauskat ja rehelliset puheet toivat epidemian varjostamaan gaalailtaan turvaväleistä huolimatta lämpöä.

Samalla ne loivat elokuva-alalle toivoa. Kun tekijöiden joukko kameroiden takana monipuolistuu, nähdään myös valkokankaalla monipuolisempia tarinoita kuin aiemmin.

Naiset tekevät nyt enemmän elokuvia kuin koskaan aiemmin. Se selviää myös HS:n Kansalliselta audiovisuaaliselta instituutilta eli Kavilta keräämistä tiedoista kaikista elokuvista vuosilta 1913–2020.

Miehet keräävät edelleen enemmän pystejä kuin muut sekä Suomessa että maailmalla. Esimerkiksi Miia Tervon lisäksi 2000-luvulla Jussi-gaalassa parhaan ohjauksen palkinnon on voittanut yksin vain kaksi naispuolista ohjaajaa: Maarit Lalli ja Pirjo Honkasalo.

Gaalassa tehtiin keskiviikkona myös historiaa, kun Aurorassa sivuosaa näytellyt Chike Ohanwe voitti ensimmäisenä tummaihoisena ihmisenä Jussi-palkinnon. Myös hänen puheensa kosketti.

”Mä elän tällä hetkellä sellaista hetkeä, jota mun lapsuudessa ei ollut. Tää menee sille pikku-Chikelle, joka saa ehkä sen helpomman tien”, hän sanoi palkintopuheessaan.

Näyttäköön tämäkin, että se tie on oikea.

Luitko jo nämä?

Nyt.fi luetuimmat