Kruununhaan pikkuruisesta Viet Balosta saa vietnamilaista kotiruokaa ja sydämellistä palvelua - Nyt.fi | HS.fi

Kruununhaan pikkuruisesta Viet Balosta saa vietnamilaista kotiruokaa ja sydämellistä palvelua

Viet Baloa pyörittävät äiti ja tytär, keittiöstä vastaa äiti.

Viet Balo aukesi Liisankadulle Kruununhakaan kesän alussa.­

30.11.2020 11:10

Viet Balo

Pikatesti

Missä? Liisankatu 9, p. 044 988 8358, thevietbalo.com.

Koska? Ma–pe 10–19 ja la 12–19.

Paljonko? Alkuruuat 4,90–8,20 e, nuudelikeitot 8,20–10,70 e, pääruuat 10,70 e ja jälkiruuat ja itse tehdyt virvoitusjuomat 4,90 e.

Esteetön? Ei

Nouto tai kuljetus? Kyllä.

Aasialaisen keittiön viimeisin ravintolatrendi vyöryi Helsinkiin Vietnamista. Pääkaupungin ensimmäinen vietnamilainen ravintola Tre Viet avasi Itäkeskukseen vuonna 2008. Rulla puolestaan alkoi tarjota Annankadulla kesärullia vuonna 2010. Ne olivat muutaman sormenpään levyisiä herkullisia suupaloja, joissa kiteytyi vietnamilaisen keittiön idea: tuoreiden raaka-aineiden hienostunut tasapaino.

Kymmenen vuoden aikana vietnamilaiset ruokapaikat ovat levittäytyneet ympäri kaupunkia. Lie Men ja Ônamin kaltaisista edelläkävijöistä on kasvanut ketjuja, ja nykyään kesärulla voi olla vessapaperirullan paksuinen jööti, joka ostetaan marketin hyisestä eteisestä.

Kruununhakaan kesäkuun alussa avautunutta Viet Baloa pyörittävät parikymppinen Vivi Pham ja hänen äitinsä Le Thi Ky.

Etelä-Vietnamin Rach Giasta Suomeen vuonna 1990 tullut äiti vastaa ravintolan keittiöstä.

”Äiti haluaa kokeilla uusia juttuja ja on onnellinen jos asiakkaat tykkäävät niistä”, tytär Vivi Pham kertoo.

Äidin kotiruoka-annokset vaikuttavat kiinnostavilta. Ruokalista on voimassa aamusta iltaan, ja huomio kiinnittyy annosten lähes naurettavan maltillisiin hintoihin. Myös kasvissyöjät ja vegaanit on huomioitu.

Alkupalaksi tilaamme seesamisalaattia, kesärullia katkarapujen kanssa ja mama’s kimchi -riisikulhon kanalla.

Salaatin salaisuus on talon omassa seesamikastikkeessa, jossa maistaa paahteista japanilaista umamia. Ohuiksi viipaleiksi pilkottu kana antaa tavanomaiselle salaatille rakennetta.

Viet Balon kesärullat ovat sopivan pieniä eikä makujen tasapaino horju. Maapähkinäkastike ja limetti-soijakastike saattelevat onnistuneesti.

Mama’s kimchi tekee kunniaa vietnamilaisen keittiön pikkelöidyille vihanneksille.

Pääruokana on Keski-Vietnamin tulista keittoa. Kahdeksan tuntia muhinut liemi saa seuralaisen hymyilemään ja hikoilemaan. Liemessä on chilin hurjaa potkua ja siinä maistuu voimakkaasti sitruunaruoho. Porsaan- ja naudanlihasuikaleiden ja kasvisten tasapaino toimii.

Mehevän kanan kanssa sai valkosipuli-inkiväärikastiketta.­

Kanaa ja riisiä inkiväärin ja valkosipulin kanssa on kaunis annos, joka maistuu yhtä hyvältä kuin näyttää. Kylmät kanasuikaleet ovat lihaisia, rasvaisia ja ihanan meheviä. Lämpimässä riisissä maistuu eksoottinen kurkuma. Soija- ja valkosipuli- inkiväärikastikkeet viimeistelevät nautinnon.

Mangopannacotta lopettaa mausteisen aterian suloisesti.

Keittiöstä kerrotaan, että Viet Balon kaikki ruuat valmistetaan paikan päällä. Täällä ollaan tarkkoja raaka-aineiden hyödyntämisessä: ylimääräiset vihannekset ja porkkanan päät käytetään keittoihin. Ruokaan ei käytetä aromin vahvistajia.

Pikkuruinen Viet Balo on kivasti sisustettu. Modernit harmaat tuolit ja seinälle nostetut pienet viherkasvit näyttävät hyviltä, ja valaistuksen eteen on nähty vaivaa.

Liisankadun Viet Balo on mutkaton kotiruokapaikka, jossa ilahduttaa myös sydämellinen palvelu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat