Afrikkalaiset ravintolat ovat Helsingissä harvassa, uusi tulokas Gidi luottaa ”urbaaniin afrofuusioon” - Nyt.fi | HS.fi

Afrikkalaiset ravintolat ovat Helsingissä harvassa, uusi tulokas Gidi luottaa ”urbaaniin afrofuusioon”

Kalliolan setlementtitalossa aloittanut Gidi viehättää etenkin rennolla ja monikulttuurisella tunnelmallaan.

Kalliolan setlementtitaloon avattu Gidi edustaa ”urbaania afrofuusiota”.­

19.1. 11:10

Gidi

Pikatesti

Missä? Sturenkatu 11, p. 044 240 9443, gidihouse.com.

Koska? Ma–pe 12–20 ja la 12–21.

Paljonko? Sormisyötävät 7–8 e ja pääruuat 12–16 e. Lounas 10,70 e.

Esteetön? Kyllä.

Nouto tai kuljetus? Kyllä.

Free lunch topless barista, ilmoittaa mainosständi ravintolan ulkopuolella.

Kieltämättä hätkähdyttävä sisäänheitto, jonka juju paljastuu pienellä kirjoitettuna taulun alalaidasta: false advertising, suomeksi sanottuna siis pientä puijausta.

Lokakuun puolivälissä avannut Gidi ei ole tissibaari, vaikka se ei näillä Alppiharjun kulmilla täysi yllätys olisikaan. Huumori selvästi kukkii tässä paikassa.

Gidi sijaitsee Kalliolan setlementtitalossa Kulttuuritaloa vastapäätä. Nimensä ravintola on saanut Nigerian suurimman kaupungin Lagosin lempinimestä.

Aulassa lätkitään rennosti pingistä, läheisessä pöydässä juodaan Mathildedalin kyläpanimon olutta modernin afropopin tahdissa.

Pingis ja olut toki kiinnostavat, mutta syödään nyt ensin.

Afrikkalaisten omistajien ja kokkien pitämä Gidi määrittelee ruokatyylinsä ”urbaaniksi afrofuusioksi”.

Värikäs ruoka on pääosin länsiafrikkalaista mutta ei täysin perinteistä sellaista. Myös vegaanivaihtoehtoja löytyy.

Alkuun napostelen friteerattuja keittobanaanin paloja, jotka tarjoillaan pienessä kupissa.

Alkusalaatista puuttuvat listan lupaamat paistetut punajuuret, herkkusienet ja pinjansiemenet, mutta se ei haittaa, sillä tilalla on ilahduttavan täyteläisiä avokadon siivuja.

Maistamani pääruuat ovat maltillisen kokoisia, hivenen turhankin pieniä.

Jollof-riisin kylkeen sai falafeleja.­

Perinteisessä länsiafrikkalaisessa jollof-riisiannoksessa on tomaattikastikkeessa haudutettua, syvänpunaista ja maukasta riisiä, joka tarjoillaan falafelien, coleslaw-kaalisalaatin ja herkullisten kastikkeiden kanssa. Tujumpi kastike sisältää kuivattua rapua ja punaista chiliä, vihertävä kastike on maultaan täyteläisempää.

Myös seuraava pääruoka-annos on näyttävä. Pinaattipedillä lepäilee kaksi keittobanaania. Soijakastikkeessa marinoitu tofu on rapeaa ja aavistuksen kuivaa, mutta lisukkeiden mehevyys tekee tuloksesta maittavan.

Gidi toimii myös kahvilana, jossa on tarjolla esimerkiksi kakkuja ja muffineja. Niiden testaaminen jää mahdolliseen seuraavaan kertaan.

Afrikkalaiset ravintolat ovat Helsingissä harvassa, mutta Vallilan kulmilla niitä on muutama jo ennestään. Jos kulkee Sturenkatua pohjoiseen, vastaan tulee Addis Ethiopian Kitchen. Hieman kauempana Mäkelänkadulla toimii lounasbuffeteistaan tunnettu African Pots.

Gidissä viehättää erityisesti paikan monikulttuurinen ja rento tunnelma.

Ruuassa parasta oli sen tarjoama kiinnostava ja hauska vaihtelu totuttuun nähden. Etenkin lounasta voisin tulla kokeilemaan toistamiseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat