Brittiläinen 12-vuotias oppilas lähetettiin toistuvasti kotiin koulusta ”liian pitkän hameen” takia – koulujen pukukoodit syrjivät erityisesti ei-valkoisia ja sateenkaarinuoria - Nyt.fi | HS.fi

Brittiläinen 12-vuotias oppilas lähetettiin toistuvasti kotiin koulusta ”liian pitkän hameen” takia – koulujen pukukoodit syrjivät erityisesti ei-valkoisia ja sateenkaarinuoria

Viime vuosina maailmalla on noussut esiin lukuisia tapauksia, joissa oppilas on käsketty kotiin koulun pukukoodia rikkovan asun tai kampauksen takia.

Lapsia koulupuvuissaan Britanniassa vuonna 2016. Kuva ei liity jutun tapauksiin.­

13.1. 16:23

Viime joulukuussa brittiläinen Siham Hamud, 12, lähetettiin koulusta kotiin joka päivä. Kotiin lähettämisen syy oli se, ettei Hamud suostunut pukemaan tytöille tarkoitettua, koulupukuun kuuluvaa hametta.

Asiasta uutisoi muun muassa maailman johtava muotilehti Vogue.

Hamud, joka on uskonnolliselta vakaumukseltaan muslimi, kertoi The Telegraphille, että koulun toiminta tuntuu kiusaamiselta. Ennen joulukuuta hän oli saanut pukea oman nilkkapituisen hameensa kouluun jo vuosien ajan.

Uxbridge High Schoolin pukeutumiskoodi, joka säädettiin kaksi vuotta sitten, määrää, että naispuolisten oppilaiden on pidettävä joko koulun vekkihametta tai housuja.

Opettajat lähestyivät Hamudia pukukoodin vastaisesta hameesta joulukuun ensimmäinen päivä. Sen jälkeen Hamud lähetettiin kotiin joka päivä lukukauden loppuun saakka. Nyt koulussa on käytössä etäopiskelu koronavirusrajoitusten vuoksi, joten Hamud voi pukeutua miten haluaa.

Hamudin perhe odottaa ongelman kuitenkin jatkuvan sen jälkeen, kun lähiopetukseen palataan taas.

Oppilaan isä Idris Hamud kertoo The Telegraphille, että koulu uhkaa häntä ja hänen vaimoaan oikeussyytteillä, koska oppilaan poissaoloja ei ole selvitetty joulukuun 9. päivä jälkeen.

”En pakota häntä pukeutumaan pitkään hameeseen. Se on hänen uskonsa ja päätöksensä”, Idris Hamud kertoo lehdelle.

Hän aikoo ottaa myös ”kaikki oikeustoimet käyttöön” asian selvittämiseksi.

”Ainoa, mitä Siham haluaa, on pukeutua muutama senttimetri pidempään hameeseen kuin hänen luokkakaverinsa. En tiedä, miksi koululla on niin iso ongelma sen kanssa.”

Vogue nostaa jutussaan esiin esimerkkejä, jotka muistuttavat Hamudin tapausta. Koulupuvut tai tarkat pukukoodit ovat Iso-Britannian lisäksi käytössä useassa maassa.

Selkkauksia on esiintynyt etenkin nuorten naisten, ei-valkoisten ja sateenkaarinuorten keskuudessa.

Vuonna 2015 musliminuori lähetettiin Ranskassa koulusta kotiin, koska opettajat kokivat pitkän hameen osoittavan hänen uskonnollista vakaumustaan ”huomiota herättävästi”. Ranskassa vuonna 2004 säädetty laki sallii kouluissa vain ”hienovaraiset uskonnolliset merkit”.

Yhdysvalloissa 11-vuotias musta tyttö lähetettiin kotiin, koska hänellä oli letitetyt hiustenpidennykset. Hiukset olivat vastoin koulun linjausta, jossa kiellettiin pidennykset, clip-in -lisäkkeet ja weavesit, eli pikkuletteihin ommeltavat hiuslisäkkeet.

Paljon julkisuutta sai myös vuoden 2015 tapaus Kentuckyssa, kun naispuolinen opiskelija lähetettiin kotiin, koska hänen paitansa paljasti solisluut. Se katsottiin niin ikään koulun pukukoodin vastaiseksi.

Viime joulukuussa texasilainen Trevor Wilkinson sen sijaan erotettiin koulusta, koska hän oli lakannut kyntensä. Koulun pukukoodi kieltää poikia meikkaamasta tai pitämästä kynsilakkaa. Vastaavaa kieltoa ei ole naispuolisille oppilaille.

Erottamisen jälkeen Wilkinson kuvasi itsestään videon, jossa hän murtui kyyneliin selittäessään, mitä tapahtui. Video meni sosiaalisessa mediassa viraaliksi.

Suomessa ei ole koskaan ollut käytössä koulupukuja ja oppilaat saavat pääsääntöisesti puketua, miten haluavat.

Opetushallituksen sivuilla todetaan, että Suomessa oppilaita ei voi esimerkiksi velvoittaa käyttämään koulupukuja, ”koska perusoikeudet, kuten oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja sananvapauteen, huomioon ottaen oppilaille ei voida asettaa velvoittavia pukeutumiseen ja ulkonäköön liittyviä rajoituksia”.

Vain tietyillä oppitunneilla, kuten liikunnassa, teknisessä työssä ja kotitaloudessa oppilaiden pukeutumiselle voidaan asettaa vaatimuksia ja rajoituksia hygieninan, turvallisuuden ja vastaavien syiden vuoksi.

Lue lisää: Vuonna 2021 pukeutumisesta tulee sukupuoletonta – Nuorten pukeutumista määrittää sallivuus, joka näkyy myös yhteiskunnallisena muutoksena

Vaikka esimerkit muualta maailmasta syrjivistä rajoituksista ja koulusta potkimisesta voi tuntua älyttömiltä, on Suomessakin koulun henkilökunta arvostellut oppilaiden pukeutumista rankasti.

Tuorein ja merkittävin tapaus lienee se, kun Yle MOT haastatteli Sysmän yhtenäiskoulun rehtoria koulun pahasta kiusaamisongelmasta. Haastattelussa rehtori täräytti, että oppilaiden ”pukeutuminen voi olla hutsahtavaa”, ”aikuisen silmään liian näyttävää ja paljastavaa”, ja että seksuaalivähemmistöjen pukeutumiseen ”liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen”.

Hän totesi myös, että tällöin ”oppilas hakee itse sen huomion”, joka johtaa siihen, että oppilaalle ”tulee kokemus siitä, että kiusataan ja syrjitään”.

Texasilainen Trevor Wilkinson ei jättänyt koulusta kynsilakan takia erotetuksi tulemista pelkkään Twitterissä leviävään videoon.

Hän perusti Change.org sivustolle vetoomuksen, jossa hän kerää nimiä koulun sääntöä vastaan.

”Olen homomies ja ylpeä siitä. Tämä on epäoikeudenmukaista eikä okei. Auttakaa minua näyttämään, että itseään saa ilmaista ja että yhteiskunta ei voi normalisoida identiteettejä. Olen ihminen. Olen tärkeä. Minun ei pitäisi joutua pulaan sen takia, että olen lakannut kynteni”, Wilkinson kirjoittaa vapaasti suomennettuna.

Vetoomus on kerännyt tällä hetkellä lähes 400 000 nimeä ja lisää tulee koko ajan.

Oikaisu 14.1. klo 10.00: Jutussa oli suomennettu virheellisesti ”weavesit” hiusten laineiksi. Kyse on oikeasti hiustenpidennyksistä, jotka ommellaan letitettyyn tukkaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat