Tehtaankadun Samesame-ravintolan ruoka hipoo neljää tähteä, mutta paikka itsessään ei säväytä - Nyt.fi | HS.fi

Tehtaankadun Samesame-ravintolan ruoka hipoo neljää tähteä, mutta paikka itsessään ei säväytä

Tehtaankadun Samesame-ravintolan kynnys on matala ja ruoka yllättävän hyvää.

Shabu shabun syöjä pääsee kokkaamaan itse, kun pöytään tulee kattilallinen kuumia liemiä, joihin kastetaan makupaloja.­

22.1. 11:10 | Päivitetty 22.1. 11:32

Samesame

★★★

Missä? Tehtaankatu 25, p. 040 664 8868, samesame.fi

Koska? Ma–pe 11–23 ja la 14–23.

Paljonko? Alkuruuat 10,80–13,90 e, pääruuat 17,60–26,50 e ja jälkiruuat 10,50–12 e. Viiden ruuan maistelumenu 39 e.

Esteetön? Ei.

Nouto tai kuljetus? Nouto.

Helsingin eteläinen kaupunginosa tulvii melkein sisään L-kirjaimen muotoiseen ravintolatilaan, jossa isot ikkunat näyttävät katumaisemaa kahteen suuntaan.

Kolmisen vuotta toiminut ravintola Fabrik on poissa. Nyt Tehtaankadun kulmahuoneistoa hallitsee elokuussa 2020 avattu Samesame, joka tarjoaa aasialaista ruokaa.

Tehtaankadun länsipää tunnetaan rentojen mutta tasokkaiden korttelibistrojen keskittymänä. Täällä sijaitsevat esimerkiksi tunnelmallinen Sikke’s, supersuosittu Basbas ja sen tuore sisarravintola Basbas kulma. Ne ammentavat ison osan inspiraatiostaan Italiasta ja Ranskasta, joten Samesamen aasialaisilla mauilla uskoisi olevan alueella tilausta.

Ravintolan ensivaikutelma ei vie ajatuksia Aasiaan. Sisustuksessa maanosaan viittaa vain sivuseinän maisematapetti, jossa on kuva thaimaalaiselta ruokatorilta.

Pikemminkin paikka vaikuttaa kortteliravintolalta, jossa välitön tunnelma muodostuu monimuotoisesta asiakaskunnasta. Aikuisten naisten seurue on saapunut lasilliselle, vastaava miesten porukka syö, juo ja puhuu jääkiekosta. Läppärin ja teekupin kanssa pöydässään istuva nainen sulautuu pienen koiransa kanssa joukkoon.

Aiemmin samassa liiketilassa toimi ravintola Fabrik.­

Monimuotoisuuteen uskotaan myös ravintolan keittiössä, vaikkakin Aasiaan rajattuna.

”Autenttiseksi Aasian mix -keittiöksi” ruokalinjaansa kutsuva Samesame sekoittaa listallaan muun muassa japanilaista, korealaista ja thaimaalaista keittiötä.

Se ei piittaa ajankohtaisista ruokatrendeistä, joiden mukaan tarkemmin rajatut keittiöt, kuten maakunnat, ovat nyt muodissa.

Keittiötä johtaa filippiiniläissyntyinen Herbert Sofia, joka on työskennellyt eri puolilla maailmaa ja vaikuttanut jo pitkään Helsingissäkin. Hänen valmistamaansa ruokaa on saatu aiemmin syödä esimerkiksi Kämp-hotellissa toimineessa Yume-ravintolassa.

Ruokalista on kompakti. Valinnanvaraa löytyy viiden alkuruuan, seitsemän pääruuan ja kolmen jälkiruuan verran. Tarjolla on myös viiden ruokalajin maistelumenu (39 e).

Sivuillaan Samesame lupaa, että ”kaikki, mikä kokeilta lähtee ulos keittiöstä, on itse tehtyä.”

Lupaus lunastetaan maistuvasti. Höyrykorissa tarjolle tulevan tempuran (13,90 e) taikinapinta on herkullisen ohut, rapea ja kuuma. Kasvisten ja sienten ohella kookkaasta annoksesta löytyy jättikatkarapuja ja iso pala mustekalaa.

Perulaisen keittiön siikatiradito (12,50 e) osoittaa, että keittiömestari hakee makuja myös Aasian ulkopuolelta. Raikkaan kalan ohella ruuassa maistuvat täyteläinen seesamikastike ja puraiseva chili. Pähkinät ja merileväkaviaari rasahtavat suussa mukavasti. Syötävät kukat ja erilaiset tuoreyrtit viimeistelevät annoksen kauniisti.

Makeantahmeat thairibsit (12,60 e) tuovat mieleen Farangin ja sen karamellipossun.

Thaimaalainen kookos-kanakeitto puolestaan on alkupalojen heikko lenkki. Pieni ja tavanomainen annos ei ole hintansa (10,90 e) arvoinen.

Asiaankuuluvasti maskiin pukeutunut tarjoilija esittelee ruokia innostavasti omien makumieltymystensä kautta. Hän rohkaisee kokeiluihin – oikeaa tapaa syömisessä ei kuulemma ole.

Vaikuttavin annos löytyy pääruokien listalta. Talveen sopiva japanilainen shabu shabu valmistetaan kahdelle ruokailijalle (25,20 e/hlö). Kun ruoka on tilattu, pöytään kannetaan keitin ja kahteen osaan jaettu kattila, jossa porisee kasvis- ja lihalientä.

Pöytä täyttyy vadeista: raakoja naudanlihaviipaleita, jamssinuudelia, erilaisia sieniä ja kasa kasviksia, joita pääsee kypsentämään liemissä. Viimeistelyksi neljää erilaista dippikastiketta.

Pöydässä kokkaaminen on hauskaa puuhaa, jonka tiimellyksessä huomaa pakkasillan Helsingissä muuttuneen japanilaiseksi ruokaelämykseksi.

Maistamme myös suosikkiannokseksi mainittua korealaista dakgangjeong-kanaa (21,50 e), jossa friteeratut kanapalat on voideltu siipiannoksen tapaan chilikastikkeella. Tulinen, rasvainen ja suolainen kana erottuu mättöannoksista tasapainoa tuovien rapeiden sydänsalaatinlehtien, chiliviipaleiden ja korianterin ansiosta.

Ison plussan Samesame ansaitsee juuri annosten viimeistelystä. Suutuntumia tarjoavia ja makua antavia chilejä, aasialaisia tuoreyrttejä, pähkinöitä ja siemeniä on annoksissa runsaasti, ei vain koristeena.

Vaikka monet annokset ovat Samesamessa erinomaisia, ruokailuympäristönä paikka ei säväytä. Haastavan muotoisen ravintolatilan ratkaisut ja sisustuksen viimeistelemättömyys luovat odotusaulamaisen tunnelman. Eikä tunnelmaa kohota huonosti ruokailun taustalle sopiva Tiktok-henkinen musiikki.

Tilasuunnittelun sijaan Samesame on asettanut panokset ruokaan, ja sen osalta ravintola lähentelee neljän tähden tasoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat