Unohda multitasking, nyt tulee multipasking, jossa tehdään samanaikaisesti montaa asiaa huonosti - Nyt.fi | HS.fi

Unohda multitasking, nyt tulee multipasking, jossa tehdään samanaikaisesti montaa asiaa huonosti

Twitterissä on alkanut vakiintua uusi sana multitaskaukselle. Toisin kuin edeltäjänsä, multipasking on rehellinen termi.

Multipasking-termi on alkanut levitä sosiaalisessa mediassa.­

15.2. 15:23 | Päivitetty 16.2. 10:24

Twitterissä on viime aikoina puhuttu asioista, kuten Twitterissä on yleensä tapana.

Ilmiöstä nimeltä ”multipasking” tuli viime viikkoina yksi sivuston ”kuumista perunoista”. Ei siis kulunut multitasking, vaan trendikäs multipasking.

Ensimmäisen kerran multipaskingista twiittasi oletettavasti toimittaja Toivo Haimi vuonna 2017. Haimi käytti sanassa väliviivaa.

Sen jälkeen multipaskingista kirjoitettiin ainakin Lilyn blogissa reilu pari vuotta sitten.

Nyt näyttää siltä, että multipaskingista puhutaan sosiaalisessa mediassa enemmän kuin koskaan.

Multipasking tarkoittaa sitä itseään: monen asian tekemistä samaan aikaan, mutta huonosti.

Vuosien ajan on puhuttu paljon siitä, miten kaikenlaiset älylaitehärpäkkeet, digitalisaation tuoma loputon tietomäärä ja sosiaalisen median koukuttavuus tekevät ihmisistä kärsimättömiä ja surkeita keskittymään.

Lehdet jakelevat neuvoja, miten kaikesta huolimatta voisi keskittyä ja saada asioita aikaan.

Nuorten lukutaidosta on oltu huolissaan ja somepaaston hyötyjä on tutkittu.

Multitaskaaminen, eli monen asian samanaikainen tekeminen, on todettu typeräksi jo moneen kertaan. Mitään ei saa todennäköisesti valmiiksi, jos yrittää säheltää montaa juttua. Ei synny lasta eikä paskaa, kuten junttimainen sananlaskumme kertoo.

Multitaskaus- tai paskaus limittyy oletettavasti myös termiin ”jokapaikanhöylä”. Jokapaikanhöylähän on henkilö, joka osaa monia asioita ihan hyvin, muttei mitään erityisen hyvin.

Mutta toisin kuin multitaskaaminen, ei jokapaikanhöyläys ole automaattisesti yhtä negatiivinen asia. Ilman ”erityisen hyvää” nimittäin pärjää elämässä ihan hyvin.

Multitasking kuulostaa korvaan tehokkaalta ja tärkeältä. Multipasking on sen sijaan hyvin rehellinen termi.

Jos on sen verran etuoikeutetussa asemassa, että voi, saa tai joutuu työskentelemään koronapandemian aikaan kotona videoiden ja chattien välityksellä, on jonkunlainen multipasking oletettavasti väistämätön osa arkea.

Tämänkin lyhyen jutun kirjoittaminen keskeytyi useaan otteeseen huomionkipeiden kissojen takia. Milloin piti puuttua pitsiverhoissa kiipeilyyn, milloin siivota kissankakat hiekkalaatikosta.

Kirjaimellista multipaskingia.

Lisäys 16.2.2021 klo 10:20: Lisätty tieto siitä, että multipaskingista twiittasi oletettavasti ensimmäisen kerran Toivo Haimi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat