Instagramissa ihastuttaa nyt suomalaistili, joka kuvaa kaupan edessä omistajiaan odottelevia koiria - Nyt.fi | HS.fi

Instagramissa ihastuttaa nyt suomalaistili, joka kuvaa kaupan edessä omistajiaan odottelevia koiria

Instagramin Koirat Alepan edessä -tili on kerännyt nopeasti yli 10 000 seuraajaa. Nimensä mukaisesti se kuvaa kauppojen edessä odottelevia koiria.

Helmikuussa Instagramiin perustetun Koirat Alepan edessä -tilille kuvataan koiria, jotka odottelevat omistajiaan.­

24.2. 6:00 | Päivitetty 24.2. 11:43

Ruokakauppojen edessä törmää usein tuttuun näkyyn: suloisiin koiriin, jotka tunnollisesti odottelevat omistajiaan.

Nyt kaupan edestä bongatuille lemmikeille on myös oma Instagram-tili: @koirat_alepan_edessa. Helmikuussa perustettu tili julkaisee nimensä mukaisesti kuvia koirista, jotka ovat Alepan edessä.

Instagram-tilillä on julkaistu tähän mennessä 14 kuvaa. Niissä erikokoiset ja -näköiset koirat odottelevat kauppojen edustalla hihnat milloin mihinkin sidottuna. Osa kuvista on tilin ylläpitäjän ottamia ja osa seuraajien lähettämiä.

Maanantaina 15. helmikuuta perustetulle tilille kertyi hieman yli viikossa noin 8 000 seuraajaa. Keskiviikkona 24. helmikuuta aamupäivällä ylittyi 10 000 seuraajan raja.

”Luulen, että kyseessä on aika tunnistettava ilmiö kaupungissa: lemmikki, joka odottaa omistajaansa kaupan edessä herättää tunteita”, tilin perustaja sanoo.

Tilin perustaja haluaa pysytellä anonyyminä. Hän kuitenkin kertoo, että asuu Vallilassa, työskentelee kaupunkisuunnittelun parissa ja on koiraihminen, vaikka ei itse omistakaan koiraa.

Instagram-tili syntyi hetken mielijohteesta. Tilin perustaja kertoo, että on vuosia kerännyt puhelimensa koirat Alepan edessä -kansioon kuvia omistajiaan odottelevista karvakuonoista. Noin viikko sitten kuvia katsellessaan hän päätti perustaa niille oman sivun Instagramiin.

Tilin ensimmäiset viisi kuvaa ovatkin ”arkistojen aarteita” ja otettu vuosien varrella. Yhdestä niistä maassa on lunta, mutta muissa kuvissa koirat istuskelevat asfaltilla.

Päivitykset saivat nopeasti lukuisia jakoja ja tykkäyksiä.

Lisäksi ihmiset alkoivat lähettää omia kuviaan kauppojen edessä istuvista koirista. Kuvia tulee päivässä kymmeniä.

”On ollut mielenkiintoista huomata, että tämä on selvästi monen ihmisen harrastus. Saan paljon kuvia, jotka on selkeästi otettu aikaisemmin vaikka kesällä.”

Sosiaalisessa mediassa monia on huvittanut sekin, että profiilissa julkaistuissa kuvissa on selkeä rajaus: koirien täytyy olla Alepa-kauppaketjun myymälöiden edessä.

S-ryhmään kuuluva Alepan myymälät sijaitsevat pääkaupunkiseudulla sekä Keravalla, Nurmijärvellä, Tuusulassa, Hyvinkäällä ja Järvenpäässä. Muualla Suomessa vastaavan myymäläketju Sale.

Tilin perustajan mukaan kyseinen ketju valikoitui mukaan, koska se sattuu olemaan hänen lähikauppansa. Hän kertoo, että lähes puolet kuvista, joita seuraajat lähettävät hänelle ovat muiden kuin Alepa-myymälöiden edessä.

”Tästä tulee todella paljon yhteydenottoja. En tietenkään etukäteen ajatellut, onko tämä liian Helsinki-keskeinen”, hän sanoo ja nauraa.

Koirakuvien kommenttikentissä on myös syntynyt keskustelua siitä, onko oikein, että koirat jätetään kauppareissun ajaksi odottelemaan ulos.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy ry:n julkaisi tammikuussa kannanoton, jonka mukaan koiria ei pitäisi jättää missään olosuhteissa yksin kytkettyinä kauppojen ja ravintoloiden eteen.

Tiedotteessa perustellaan, että yksinolo vieraassa paikassa on koiralle vaarallista ja stressaavaa. Lisäksi liikkeiden eteen yksin jätetyt koirat voidaan varastaa tai ne voivat joutua ulkopuolisten ihmisten kiusan kohteiksi.

Hesyn mukaan koiran tilapäiselle kytkemiselle ulkona ei ole säädetty aikarajaa eikä liikkumatilaa määrittäviä minimivaatimuksia, mutta käytännössä eläinsuojeluviranomaiset ovat tulkinneet tilapäisyyden niin, ettei koiraa tulisi pitää kytkettynä remmillä tai häkissä yli tuntia.

Helteellä ja pakkasella koiraa ei saisi jättää ulos liikkeen eteen edes tilapäisesti, tiedotteessa kirjoitetaan.

Koirat Alepan edessä -tilin ylläpitäjä myöntää, ettei tiliä perustaessaan miettinyt asiaa, mutta pitää keskustelua tervetulleena.

”Mielestäni on loistavaa, että lemmikkien kohtelusta puhutaan.”

”Tilin yllättävän suosion myötä olen yrittänyt muodostaa asiaan mielipidettä. Ajattelen, että asia ei ole yksiselitteisesti oikein tai väärin”, hän jatkaa.

Tiistaina myös toimittaja ja kolumnisti Tuomas Enbuske suositteli Koirat Alepan edessä -tilin seuraamista Twitterissä. Lisäksi hän ehdotti, että kauppaketjut voisivat rakentaa koirille vesikupeilla varustettuja odottelukoppeja.

”Kauppaketju, joka rakentaa oviensa eteen talvella lämmitetyt ja kesällä viilennetyt kopit koirille vesiautomaatein, saa 240 000 Twitter-seuraajani (humble brag) rakkauden maksutta! Ja näitä on jo ollut Savossa, niin sen pitäisi olla mahdollista.”

Twiittiin tägätyt S-ryhmä, K-ryhmä ja Lidl Suomi lupasivat selvittää asiaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat