Aki Manninen on Selviytyjät-pelin huonoin häviäjä - Nyt.fi | HS.fi

Aki Manninen on Selviytyjät-pelin huonoin häviäjä

Kukaan ei ole voittanut Selviytyjiä pelkällä voimalla, kirjoittaa Nyt.fi:n toimittaja Veera Jokinen.

Aki Manninen osallistui Selviytyjät Suomi -ohjelman viidennelle kaudelle.­

15.3. 14:47

”Naiset kun on leirissä, niin siitä ei koskaan tule hyvää soppaa. Siellä olisi pitänyt olla joukko miehiä.”

Näin Aki Manninen perusteli putoamistaan viime lauantaina Selviytyjät Extrassa. Manninen tippui kisasta Selviytyjät Suomi -ohjelman kolmannessa jaksossa. Selviytyjät Extra on jokaisen jakson jälkeen esitettävä keskusteluosio.

Manninen tunnetaan hyvinvointivalmentajana. Hän on osallistunut vaimonsa Rita Niemen kanssa Temptation Island -ohjelmaan. Lisäksi hän on toiminut valmentajana Suurimmassa pudottajassa.

Selviytyjät on kansainvälinen ohjelmaformaatti, jossa kilpailijat asuvat saarella kahdessa eri heimossa ja äänestävät toisiaan ulos. Heimot kilpailevat vastakkain koskemattomuus- ja palkintokilpailuissa.

Manninen oli yksi Selviytyjät Suomen viidennen kauden ennakkosuosikeista. Hänen fyysisen kuntonsa ansiosta sininen joukkue voitti useita kilpailuja ja onnistui rakentamaan viihtyisän leirin.

Vaikka Manninen loisti voimakkuudellaan, puuttui häneltä sosiaalista älykkyyttä.

Manninen suhtautui kanssakilpailijoihinsa vähätellen jo kilpailun aikana. Hän ei tullut juttuun Juuso Karikuusen eli tubettaja Herbalistin kanssa.

Sen sijaan Manninen bondasi rock-tähti Archie Cruzin sekä Big Brother -voittaja Kristian Heiskarin kanssa. Äijäporukassa hän pääsi puhumaan äijäjuttuja.

”Kyllä siellä kotona olisi parempi. Mieti! Heräisit ihanien tissien vierestä”, Manninen sanoi Cruzille Selviytyjien kolmannessa jaksossa.

Vaikka Mannisella oli miehiin lämpimät välit, eivät he puhuneet strategioista. Manninen luotti, että fyysinen voima tulee viemään hänet jatkoon.

Mutta kukaan ei ole voittanut Selviytyjiä pelkällä voimalla.

On tyypillistä, että vahvat pelaajat pelataan ulos ennen heimojen yhdistymistä. Tällä tavalla kilpailijat eivät joudu kamppailemaan heitä vastaan yksilökilpailuissa. Heimot yhdistetään, kun jäljellä on noin yhdeksän kilpailijaa.

Kolmannessa jaksossa heimojen yhdistymiseen oli kuitenkin vielä aikaa, ja fyysisesti vahvasta pelaajasta olisi voinut olla hyötyä tulevissa kilpailuissa. Manninen olisi voinut selvitä pidemmälle muodostamalla selkeän liiton tai tuomalla leiriin ”hyvää energiaa”.

Manninen tippui juuri sen jälkeen, kun hän oli toiminut kantavana voimana palkintokilpailun voitossa. Tämä toi monelle tunteen siitä, että pudotus oli epäoikeudenmukainen.

Selviytyjät on kuitenkin peliä. Eikä tässä pelissä ole ollut pitkään aikaan kysymys selviytymisestä vaan sosiaalisista ja strategisista taidoista.

Kolmannen jakson lopussa Manninen kantoi tappionsa suoraselkäisesti. Hän oli yllättynyt mutta poistui paikalta asiallisesti. Mannisen katkeruus selvisi vasta Selviytyjät Extrassa. Jos joku katsojista oli vielä surullinen ”isähahmon” tippumisesta, alkoi suru tässä vaiheessa hälvetä.

Manninen kertoi Selviytyjät Extrassa joutuneensa ”kaltoinkohtelun uhriksi”. Vaikuttaa siltä, että pelin henki ei ollut hänelle kovin selvä.

Manninen puhui naisista sovinistisesti ja vähätellen. Hän tytötteli ja viittasi naisten muodostamaan liittoumaan ”leidien kiiltokuvienvaihtokerhona”. Selviytyjät Extran kommentaattori Kimmo Vehviläinen nauroi, ja Alma Hätönen näytti tuntevan olonsa epämukavaksi.

Erityisen vaikeaa Manniselle vaikutti olevan se, että juuri naisten liittouma johti hänen putoamiseensa. Tällä tavalla Manninen pohti tippumistaan Selviytyjät Extrassa:

”Onko sitten näin, että en ole antanut tarpeeksi huomiota leirin naisille. Tietenkään ei mun tarvitse antaa, kun mulla on kaunis vaimo kotona.”

Kuule Aki, olen varma, että tästä ei ollut kysymys.

Ehkä olisi pitänyt puhua enemmän strategiasta ja vähemmän tisseistä.

Sarjassa nähdään paljon miesten ja naisten välistä vastakkainasettelua. Mannisen kohdalla kysymys ei ollut kuitenkaan sukupuolesta vaan strategisen älyn puutteesta, ja sitä tuntui olevan vaikea myöntää.

Selviytyjiin rakennettua sukupuoliteemaa korosti dj Suvi Pitkänen, joka kertoi sarjan kolmannessa jaksossa toivovansa, että Selviytyjät-pelin voittaisi tällä kertaa nainen. Entinen poliisi Marianne Kiukkonen muodosti samassa jaksossa naisten liittouman.

Nämä naiset pyrkivät kuitenkin pelaamaan painamatta ketään alas. Heidän tekemisessään korostuu Selviytyjien henki: taktikoidaan mutta vältetään tarpeetonta toisiin ihmisiin kohdistuvaa nimittelyä ja väheksyntää.

Myös Mannisen vaimo, Rita Niemi, oli mukana Selviytyjät Extran kolmannessa jaksossa. Hän ei kyseenalaistanut miehensä sanomisia tai toimintatapoja mutta hän tiedosti, minkä takia Manninen putosi kilpailusta.

”Aki on ihan hirveen huono juonittelemaan. Hän on ihan hirveen suora, häneltä tulee se mitä hän ajattelee.”

Surullista on, että Manninen ei itse vaikuta ymmärtävän, mistä hänen häviönsä johtui.

”Mun olisi pitänyt varmaan olla sellainen nyhverö vellihousu siellä telttani kulmassa ja itkeä itseni uneen, niin sitten mut olisi hyväksytty siihen joukkoon”, hän spekuloi Selviytyjät Extrassa.

Manniselle oli mahdotonta myöntää, että tällä kertaa naiset osasivat pelata häntä paremmin – eikä sukupuoli tarjonnut kenellekään koskemattomuutta.

Helsingin Sanomat, Nyt.fi sekä Selviytyjät Suomi -sarjaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat