Turun kaupallinen keskusta on nyt Turku Center: Somessa muistellaan muita ”kansainvälisiä” brändäyksiä sekä tietysti Sunny Car Centeriä - Nyt.fi | HS.fi

Turun kaupallinen keskusta on nyt Turku Center: Somessa muistellaan muita ”kansainvälisiä” brändäyksiä sekä tietysti Sunny Car Centeriä

Turun Center -brändin on tarkoitus tehdä keskustasta elinvoimaisempi kuin aiemmin sekä lisätä sen näkyvyyttä. Ainakin toisessa se onnistui.

Kuvakaappaukset Twitteristä.­

31.3. 12:59 | Päivitetty 31.3. 15:32

Turku Center.

Aina pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan tai Turun esimerkkiä seuraten: vanha nimi voidaan vaihtaa uuteen kansainväliseen vaihtoehtoon.

”Turun kaupallinen keskusta on nyt Turku Center”, kerrotaan kaupungin tiistaina julkaiseman tiedotteen otsikossa.

Tiedotteen mukaan kyseessä on ”uusi konsepti kaupallisen keskustan elinvoiman vahvistamiseksi”.

Brändiuudistuksen ovat laatineet yhteistyössä Turun kaupunki, keskustan kortteleiden kiinteistönomistajat ja Turun Ydinkeskustayhdistys. Jatkossa Turku Center -brändi on kaikkien keskustan toimijoiden käytettävissä.

Uudistuksen tarkoituksena on vahvistaa keskustan elinvoimaa.

Yhteisen brändin avulla keskustan toimijoiden ei myöskään tarvitse ”keksiä uudestaan”, miksi keskusta on sijainniltaan erinomainen, Turun Ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Heli Järvelä sanoo tiedotteessa.

Turun kaupungin tiistaina julkaiseman tiedotteen mukaan uuden brändin avulla keskustasta haluttiin tehdä myös näkyvämpi kuin aiemmin.

Siinä on ainakin onnistuttu, sillä sosiaalisessa mediassa uusi markkinointinimi on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein.

Twitter-käyttäjissä uudistus herätti hämmennystä, hilpeyttä – ja turhautuneisuutta. Kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, saatetaan Turussa nyt todeta.

Antti Koskinen listasi, että esimerkiksi Vanha Porvoo ja keskusta (Vaasa) ovat hyviä nimiä. Turku Center päätyi ainoana huonon nimen listalle.

Tuomo Kondie twiittasi, että Turun keskusta kuulostaa maalaiselta ja siellä kaupataan varmaan ”jotain munkkeja tms”. Sen sijaan Turku Center kuulostaa ultrascifiübermarkkinavoimurbaanilta.

Kuten arvata saattaa, Turku Center muistutti yhdestä viime vuosien surkuhupaisimmasta nimiuutisesta.

”Turun keskusta on nyt Turku Center. Hm. Me Tampereella emme kyllä antaisi hassua nimeä millekään”, Jaakko Stenhäll kirjoittaa twiitissään.

Twiitillä viitataan tietenkin Tampereelle rakentuvaan monitoimihallin, jonka nimeksi tuli Uros Live. Nyt.fi kirjoitti maaliskuussa 2020 jättiareenan nimestä ja kuinka siitä vitsailtiin Twitterissä.

Tietenkin nimiuudistus herätti myös muuta vertailua ”Suomen kakkoskaupunkien” välillä.

Tampereella on ratikka testiliikenteessä, ja Turun keskusta on nyt Turku Center, kirjoittaa Juho Pylvänäinen. Twiitin gif-animaatiossa esiintyvän henkilön kasvoille piirtyy pellen naama.

Tämäkin on selvä: Turku Center tuo mieleen erään mainostolpan, josta tuli sittemmin meemi.

Hämeenlinnaan suunnitellusta Sunny Car Centeristä piti tulla Euroopan suurin autoliike, mutta hanke kariutui ja yhtiö asetettiin konkurssiin syksyllä 2015.

Siitä valmistui lopulta vain pellolla seisonut mainostorni. Tolppa purettiin pellolta vuonna 2016, kun sen osti J. Kärkkäinen Oy.

Tolpan legenda elää yhä.

Moni huomasi, että englannin kieli on puskenut suomenkielisiin nimiin jo jonkin aikaa. Muun muassa Ville Cantell kirjoitti ilmiöstä twiitissään seuraavasti:

”Pakko kyllä ihmetellä tätä englanninkielen nimifetissikulttuuria joka Suomessa rakennusten nimeämisessä tuntuu vallitevan. Eikä nyt myöskään Mall of Tripla, Turku Center tai Uros Live ihan mielikuvituksellisuuden korkeinta tasoa edusta.”

Turun Ydinkeskustayhdistys julkaisi keskiviikkona tiedotteen, jonka mukaan monet olivat ymmärtäneet aiemman Turun kaupungin tiedotteen väärin.

”Turku Centerin julkistaminen tiistaina sai aikaan keskustelua sosiaalisessa mediassa. Moni ymmärsi nimen tarkoittavan Turun kaupungin keskustan uutta nimitystä. Näin ei ole, vaan Turku Center on Turun Ydinkeskustayhdistyksen uusi markkinointinimi”, Järvelä sanoo tiedotteessa.

Kyseessä on siis Turun Ydinkeskustayhdistyksen uusi markkinointinimi – ei Turun kaupungin keskustan uusi virallinen nimitys.

Mutta on sitä osattu aiemminkin.

Nyt.fissä kerrottiin vuonna 2014, että Uudellemaalle suunnitellaan Keski-Uudenmaan kaupunkia, joka koostuu viidestä cityksi nimetystä alueesta: Tuusulanjärvi citystä, Hyvinkää citystä, Nurmijärvi citystä, Sibbesborg citystä ja Mäntsälä citystä.

Kyseessä ei ollut vitsi vaan suunnitelma kerrotaan kuntaliitosta käsittelevän poliittisen ohjausryhmän virallisessa raportissa. Ainakaan vielä Keski-Uudenmaan kaupunki cityineen ei ole toteutunut.

Päivitys 31.3. kello 15.32: Artikkeliin on lisätty täsmennys Turun Ydinkeskustayhdistyksen keskiviikkona julkaisemasta tiedotteesta, jonka mukaan kyseessä on Turun Ydinkeskustayhdistyksen uusi markkinointinimi – ei Turun kaupungin keskustan uusi virallinen nimitys.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat