En pääse missään pakoon astrologiaa, ja se alkaa ärsyttää - Nyt.fi | HS.fi

En pääse missään pakoon astrologiaa, ja se alkaa ärsyttää

Harmiton hömppäviihde muuttuu ongelmalliseksi silloin, kun tähtimerkeillä perustellaan huonoa käytöstä tai määritellään ihmisiä. Älkää siis tuputtako uskomuksianne, kirjoittaa Inkeri Harju.

19.11. 7:00 | Päivitetty 19.11. 9:44

Joka kolmas näkemäni Instagram Reels -video käsittelee horoskooppeja. Suositut artistit ja somevaikuttajat kertovat seuraajilleen nousevat ja laskevat merkkinsä. Ystäväni puhuvat kahvilla skorpionin ja vesimiehen eroista mahdollisena kumppanina.

En pääse missään pakoon astrologiaa.

Horoskoopit nousevat suosioon tasaisin väliajoin, ja selvästi nyt on taas sen aika.

Lue lisää: Nuori z-sukupolvi innostui astrologiasta, ja se näkyy Instagramissa sekä Tiktokissa: ”Kaipaamme sitä, että on jotain taianomaista ja selittämätöntä”

Ovathan horoskoopit hyvää viihdettä ja meemimateriaalia, harmitonta humpuukia. Joillekin ne voivat olla myös toimiva kommunikoinnin tai itsetutkiskelun väline.

Ongelmia syntyy kuitenkin mielestäni siinä vaiheessa, kun astrologiaa aletaan kohdella tieteenä ja sen opetuksia ottaa todesta. Siinä vaiheessa kun todella ajatellaan, että maata lähellä olevien taivaankappaleiden asento vaikuttaa ihmisen persoonaan tai tulevaisuuden tapahtumiin.

Olen saanut usein kuulla olevani ”yksi raskaimmista merkeistä”. Astro.fi:n luonnekuvauksen mukaan ihmissuhteissa minuun kannattaa suhtautua ”pienellä varauksella ensimmäiset pari viikkoa”. Varmasti ihan hyvä neuvo.

Positiivisia piirteitäni taas ilmeisesti ovat hellyys, uteliaisuus ja sopeutuvuus. Värejäni ovat vihreä ja keltainen ja viikonpäiväni keskiviikko. Kaikki tämä vain sen takia, että änkeydyin maailmaan suomalaisessa sairaalassa 27. toukokuuta.

En pidä siitä, että ihmiset arvioivat minua jonkin opin tai uskomuksen mukaan. Ärsyynnyn välittömästi, jos käytöstäni perustellaan argumentilla ”toi on niin kaksosille tyypillistä”. Onko se, että kirjoitan tällaisen kolumnin kaksosille tyypillistä?

Liian pitkälle mennään myös silloin, jos oma tähtimerkki toimii oikeutuksena huonoon käytökseen. Jos käyttäydyn kaksinaamaisesti tai en saa projektejani loppuun, voin syyttää vain itseäni, perimääni sekä kasvuympäristöni.

Yksi horoskooppien kasvaneeseen suosioon liittyvä pelko on se, että horoskoopit toimivat porttihuumeena ”kovempaan” tiedevastaisuuteen. Joillain Facebookin astrologiasivuilla onkin esimerkiksi levitetty salaliittoryhmä Qanonin ajatuksia. Vuosi sitten huolta herättivät tiettyjen joogapiirien luisuminen salaliittoteorioiden pariin.

Kuten ei kannabiskaan useimmilla toimi porttina heroiiniin, eivät horoskoopitkaan monilla johda esimerkiksi rokotevastaisuuteen. Joidenkin kohdalla näin kuitenkin käy. Kun tieteen sivuuttaa kerran, on se ehkä helpompi tehdä myös uudelleen.

Tuskin on sattumaa, että horoskooppien kanssa samoihin aikoihin suosiotaan ovat kasvattaneet myös erilaiset parantavat tai voimaannuttavat kristallit sekä moderni noituus.

Toki moni asia kaksosen luonnekuvauksessa osuu maaliin, ja siihen horoskooppien suosio nähdäkseni perustuu. Englanninkielinen astrologiasivusto arvaa minun olevan kirjoittaja tai toimittaja. Koen myös olevani muiden kaksosten tapaan kärsimätön ja luova.

Kun pari asiaa omassa horoskoopissa on totta, ihmisen aivot sivuuttavat ne asiat, jotka eivät ihan natsaakaan. Kirjoittamisen lisäksi olen sivuston mukaan erinomainen myös joukkuepeleissä ja kaupankäynnissä, mikä ei voisi pitää vähempää paikkaansa.

Tämän vahvistusvinoumaksi kutsutun ilmiön lisäksi horoskooppien kiehtovuutta lisää niiden ihana mystisyys ja keveys. Perinteisiin kankeisiin ja pölyttyneisiin uskontoihin verrattuna astrologia on hyvin vapaata. Sarja uskomuksia, jossa kukaan ei sitoudu mihinkään eikä mikään ole syntiä.

Horoskoopeista puuttuu myös perinteisten uskontojen ja liikkeiden ankea patriarkaalisuus. Horoskooppien parissa ei tarvitse kuunnella vanhojen miesten saarnaamista.

Sen sijaan voi esimerkiksi käyttää 150 euroa siihen, että saa Zoomin kautta henkilökohtaisen astrologisen kartan tulkinnan.

Erään palveluntarjoajan mukaan rahalla saa ”ajankuvia 5 vuotta menneeseen ja tulevaan”. Lisäksi kahden tunnin etätapaamisessa saa kuulla oman karttansa haasteista ja potentiaalista.

Lue lisää: Kaikki vastaukset elämääsi hintaan 3,58 euroa per minuutti

En pidä horoskooppeihin uskovia ihmisiä idiootteina, en edes vähän hölmöinä. En ajattele niin Jumalaankaan uskovista, vaikka itse uskon kumpaakin ideaan yhtä vähän.

Horoskoopit vain ärsyttävät tällä hetkellä enemmän. Sillä ne, toisin kuin Jeesus, ovat nyt muodissa ja siksi niistä saa puhua kaikille ja kaikkialla, täysin riippumatta siitä kiinnostaako kyseistä henkilöä ollenkaan kuulla asiasta.

Miksi oman uskontonsa ajatusten tuputtamista pidetään paheksuttavana, kun muuta hömppää saa jakaa muille mielin määrin?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat