Nyt haastatteli Zendayaa ja muita Euphoria-sarjan tähtiä – Näin näyttelijät kommentoivat sarjan rohkeita seksikohtauksia - Nyt.fi | HS.fi

Nyt haastatteli Zendayaa ja muita Euphoria-sarjan tähtiä – Näin näyttelijät kommentoivat sarjan rohkeita seksikohtauksia

HBO:n Euphoria saattaa olla tv-historian rajuin nuorista kertova draamasarja. Näin näyttelijät itse vastaavat sarjan saamaan palautteeseen.

Toisella tuotantokaudella Zendayan (vas.) esittämä Rue ystävystyy musiikkia tekevän Elliotin (Dominic Fike) kanssa.

12.1. 9:00 | Päivitetty 12.1. 10:17

Sunnuntaina 9. tammikuuta näyttelijä Zendaya julkaisi Instagram-tilillään mustavalkoisen kuvan itsestään ja muistutuksen:

”Tiedän, että olen sanonut tämän ennenkin, mutta haluan toistaa, että Euphoria on suunnattu varttuneemmalle yleisölle.” Postaus on julkaistu tunteja ennen HBO:n suositun draamasarjan toisen tuotantokauden ensimmäisen jakson julkaisua.

”Tämä tuotantokausi, ehkä jopa enemmän kuin edellinen, on syvästi tunteellinen ja käsittelee aiheita, jotka voivat olla triggeröiviä tai vaikeita katsoa”, Zendaya jatkaa päivityksessä.

Yhdysvaltalaisen Sam Levinsonin luoma, tuottama ja käsikirjoittama Euphoria seuraa joukkoa lukioikäisiä nuoria, jotka hakevat paikkaansa sosiaalisen median ja pornoistuneen kulttuurin aikakaudella.

Sarja piirtää synkkää kuvaa z-sukupolven ahdistuneista nuorista, joiden elämää ympäröivät seksi, huumeet, mielenterveysongelmat, ongelmalliset ihmissuhteet ja väkivalta sen eri muodoissa.

Euphorian kesällä 2019 julkaistu ensimmäinen kausi nousi hitiksi ja se sai myös kriitikoilta positiivisen vastaanoton. Sarjaa kehuttiin paitsi sen lähestymistavasta vaikeisiin aiheisiin myös kuvaustyylistä, värien ja valojen käytöstä, musiikista, puvustuksesta ja näyttelijäsuorituksista.

Levinson sai sarjasta Bafta-ehdokkuuden ja 17-vuotiasta päihdeongelmaista Rue’ta esittävä Zendaya palkittiin roolistaan parhaan naispääosan Emmy-palkinnolla.

Zendayan esittämä Rue on mielenterveysongelmista, kuten ahdistuksesta ja paniikkihäiriöistä lapsesta saakka kärsinyt nuori. Ensimmäisellä kaudella hän pian vieroituksesta palattuaan päättää pysyä kuivilla. Päätös nostaa kuitenkin esiin muita sivuun työnnettyjä ongelmia.

Euphoria on antanut minulle syvemmän ymmärryksen riippuvuudesta ja mitkä sen vaikutukset ovat riippuvaisen läheisiin”, Zendaya kertoo tiistaina 4. tammikuuta Zoomissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Lehdistötilaisuus on järjestetty Yhdysvaltojen länsirannikon aikaan aamupäivällä. Neljään ryhmään jaetut Euphorian näyttelijät istuvat kodeissaan webkameroiden edessä ja vastailevat kysymyksiin rennosti.

Paikalla ovat esimerkiksi äkkipikaisen ja kivikasvoisen Naten roolissa nähtävä Jacob Elordi, empaattista ja seikkalunhaluista Julesta esittävä Hunter Schafer sekä huumediileri Fenzoa näyttelevä Angus Cloud.

Hunter Schaferin esittämä Jules epäilee toisella tuotantokaudella Ruen salailevan häneltä jotain.

Tilaisuuden odotetuin tähti on tietenkin Zendaya, josta on viime vuosien aikana tullut Hollywoodin supertähti. Pelkästään viime vuonna hän esiintyi muun muassa Dyynissä ja uudessa Hämähäkkimies-elokuvassa.

Lue lisää: Zendaya tuntuu onnistuvan kaikessa mitä tekee – 25-vuotias tyyli-ikoni haluaa korjata Hollywoodin ongelmat

Euphoriassa hän tekee koskettavan, sydäntä raastavan ja ajoittain hauskan roolin Ruena, jonka tarina perustuu osittain Sam Levinsonin omiin kokemuksiin päihderiippuvuudesta.

Sarjan luoja kertoi sarjan ensimmäisen kauden ensi-illassa viettäneensä suurimman osan teini-iästään vieroituksessa ja sairaaloissa, kunnes raitistui yli 15 vuotta sitten.

Zendaya ei ole läheskään ainoa, joka taipuu Euphoriassa upeaan roolisuoritukseen. Lähes jokainen sarjan näyttelijöistä saa vuorollaan loistaa kohtauksissa, joissa teini-ikäisten hahmojen filtteröimättömät tunteet ja kasvukivut näkyvät ja kuuluvat.

Esimerkiksi ennen Euphoriaa lähinnä sivurooleissa nähty Sydney Sweeney tekee jo ensimmäisellä kaudella loistavan roolisuorituksen kilttinä ja huonoista parisuhteista kärsivänä Cassiena, jolla on vaikeuksia sanoa kenellekään vastaan.

Sittemmin Sweeney on esittänyt pääosissa kauhuelokuva Nocturnessa ja HBO:n White Lotus -sarjassa.

Euphorian hän toivoo olevan sarja, joka muistettaisiin vielä vuosikymmenien päästä.

”Hetkittäin ilmestyy sarjoja, joiden myöhemmin todetaan kuvanneen kulunutta ajanjaksoa. Toivon, että Euphoria olisi sellainen, kun sitä tarkastellaan kaksikymmentä vuotta myöhemmin.”

Kaikki eivät ole suhtautuneet Euphoriaan yhtä suopeasti. Amerikkalaisjärjestö Parents Television Council tiedotti kesällä 2019, että teinien ja esiteinien olisi erittäin vastuutonta antaa katsella sarjaa, jossa on aikuisille suunnattuja graafisia kohtauksia. Järjestö on varoittanut myös uudesta tuotantokaudesta.

Sarjan rajuja kohtauksia ei voikaan vähätellä. Jo ensimmäisen tuotantokauden aikana ruudulla nähdään muun muassa yliannostus, paniikkikohtauksia, pahoinpitely, viiltelyä, väkivaltaista seksiä ja parisuhdeväkivaltaa.

Mediassa ja arvioissa käsiteltiin myös loputtomiin kohtausta, jossa nähdään noin 30 paljasta penistä. Lisäksi seksikohtauksien ja väkivallan runsas määrä ovat aiheuttaneet jupinaa.

Miksi on tärkeää, että seksiä ja väkivaltaa esitetään?

Lukuisissa seksikohtauksissa molemmilla tuotantokausilla esiintyvä Sydney Sweeney kertoo, että varmistaa aina seksikohtauksien olevan tarpeellisia Cassien tarinan kannalta.

”Mielestäni käsikirjoittamisessa täytyy olla rehellinen. Monet (Euphorian) kohtaukset ovat syntyneet oikeiden ongelmien pohjalta, joista olemme joko puhuneet Samin kanssa tai hän on kokenut itse", Maddyn hahmoa näyttelevä Alexa Demie sanoo lehdistötilaisuudessa.

Demien näyttelemä Maddy joutuu ensimmäisellä kaudella parisuhdeväkivallan uhriksi, mutta koittaa ensin piilotella tapahtumia muilta. Tilanteen paljastuttua Maddy ja hänen poikaystävänsä Nate erotetaan toisistaan. Toisella kaudella Maddyn vaiheilu Naten suhteen jatkuu.

"Ja toivottavasti väkivallan ja alastomuuden näyttäminen johtaa tärkeisiin keskusteluihin”, täydentää Lexiä sarjassa näyttelevä Maude Apatow. Ruen lapsuudenystävänä ja Cassien nuorempana siskona tunnettu Lexi kokee olevansa sivusta seuraaja jopa omassa elämässään. Uusissa jaksoissa myös häneen päästään tutustumaan paremmin.

Maude Apatowin (vas.) esittämä Lexi ja Angus Cloudin esittämä Fenzo lähentyvät toisen kauden ensimmäisessä jaksossa.

Lehdistötilaisuudessa näyttelijät kehuvat lukuisia kertoja, kuinka huolellisesti sarjaa tehdään: seksikohtauksissa on mukana intiimikohtausten koordinaattori, joka varmistaa tilanteen olevan turvallinen ja päihderiippuvuutta käsittelevin kohtauksiin on konsultoitu kokemusasiantuntijaa.

Lisäksi Sam Levinson on kirjoittanut transtaustaisen Julesin tarinan yhdessä sukupuolensa korjauttaneen näyttelijä Hunter Schaferin kanssa.

Ensimmäisellä kaudella Euphoriaa syytettiin myös nuorten päihteiden käytön glorifioimisesta. Viimeistään nyt ihannointi loistaa poissaolollaan, sillä neljän ennakkoon katsotun jakson perusteella uusi kausi on synkempi ja tiivistunnelmaisempi kuin edeltäjänsä.

Edellisen kauden päätösjaksossa rakastuneet Jules ja Rue aikovat karata yhdessä kotoaan. Rautatieasemalla Rue ei uskallakaan lähteä ja Jules astuu yksin junaan. Katkolla ollut Rue päätyy käyttämään taas huumeita.

Koronaviruksen vuoksi toisen kauden kuvaukset lykkääntyivät, mutta faneille tarjottiin korvaukseksi kaksi tunnin mittaista erikoisjaksoa. Ne tarjosivat syväluotaavia keskusteluita, joissa Rue tapaa päihdetukihenkilönsä Alin (Colman Domingo) kahvilassa ja Jules uuden terapeuttinsa (Lauren Weedman).

Toisella kaudella Rue valehtelee ja manipuloi läheisiään pitääkseen salassa, ettei ole enää kuivilla. Kauden edetessä peittely ja huumeiden hankinta vaikeutuvat entisestään, millä on myöhemmin tuhoisat seuraukset.

Zendaya itse kuvailee Ruen kehityksen uudella kaudella olevan kuin katapultti, jota aluksi pitää kiinni pohjassa negatiivinen voima.

”Meidän täytyy käydä pohjalla, jotta pääsemme hyvään osuuteen”, erikoisjaksoja ja toista tuotantokautta mukana tuottamassa ollut tähti sanoo.

Inhorealistinen kuvaus huumeiden käytöstä ja myynnistä alkaa jo toisen kauden ensiminuuteista, kun alussa seurataan huumediileri Fenzon lapsuutta. Ensimmäisellä kaudella Fenzo vannoi kostoa Natelle, joka käräytti hänet huumeiden myynnistä poliisille. Ensimmäisessä jaksossa Fenzo toteuttaa uhkauksensa ja saa Naten isä Calin (Eric Dane) kannoilleen.

Toinen kausi jatkaa hienosti tärkeiden aiheiden, kuten seksuaalisuuden ja sukupuoli-identiteetin käsittelyä.

Teemoja käsitellään hahmojen kautta, jotka elävät hetkittäin kuin rinnakkaistodellisuuksissa. Maddy muokkaa itsestään mieskatseen mukaista täydellistä naista, Jules päinvastoin pyristelee irti naiseuden vaatimuksista ja Nate verhoaa seksuaalisen epävarmuutensa machoiluun ja väkivaltaan.

Ainoa hukattu mahdollisuus on, ettei Julesin kautta ole ainakaan vielä käsitelty polyamorisuutta. Jo ensimmäisellä kaudella Jules kertoo olevansa rakastunut sekä Rue’hun että Annaan (Quintessa Swindell). Aiheen käsittely jää kuitenkin lyhyeen.

Myös Ethanin (Austin Abrams) rooli uudella kaudella harmittaa. Edellisellä kaudella yhteen päätyneet Kat (Barbie Ferreira) ja Ethan olivat kauden odotetuimpia pareja. Toisella kaudella kokonainen hahmo on kuitenkin typistetty takertuvaksi poikaystäväksi, jossa ei ole Katin mielestä tarpeeksi ”synkkyyttä”.

Euphorian on lukuisia kertoja todettu antavan nuorten elämästä, mielenterveysongelmista ja päihteiden käytöstä synkän ja pessimistisen kuvan.

Toisella kaudella huomio hakeutuu yhä enemmän myös nuorten rikkinäisiin koteihin, joissa vanhemmat ovat liian uupuneita omista ongelmistaan huomatakseen lastensa huonovointisuutta.

Ethanin (Austin Abrams, vas.) ja Katin (Barbie Ferreira) suhde oli ensimmäisen kauden odotetuimpia. Toisella kaudella se alkaa kuivua kasaan.

Sisarukset Cassie ja Lexi kokevat molemmat olevansa hukassa, mutta jäävät ongelmiensa kanssa yksin, kun äiti sairastaa alkoholismia. Jo ensimmäisellä kaudella Cassien tyylin pukeutua siniseen arveltiin symboloivan hänen yksinäisyyttään.

Euphoria on yliampuva, mutta luomassaan maailmassa kokonainen. Sen jokainen hahmo on tunteissaan ja teoissaan uskottava. Kun rajut kohtaukset, villit juhlat ja päihteiden käyttö riisutaan pois, jää jäljelle joukko epävarmoja ja ahdistuneita nuoria.

Siihen samaistuminen ei ole enää yhtä vaikeaa.

Lue lisää: HBO:n Euphoria-sarjan erikoisjakso summaa kummallisen vuoden tapahtumat kahden hahmon avulla

Lue lisää: Zendaya tuntuu onnistuvan kaikessa mitä tekee – 25-vuotias tyyli-ikoni haluaa korjata Hollywoodin ongelmat

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat