Tekijät mainostivat uuden Thor-elokuvan olevan ”tosi homo” mutta sitten paljastui, ettei se olekaan – Tätä on queerbaiting

Sarjat ja elokuvat kalastelevat katsojia puutteellisilla tarinoilla seksuaalivähemmistöistä.

Tessa Thompson (vas.) ja Natalie Portman näyttelevät heinäkuun alussa Suomessa ensi-iltansa saaneessa Thor: Love and Thunder -elokuvassa.

3.8. 9:00

Heinäkuussa Thor: Love and Thunder -elokuvan ensi-illassa tekijöille esitettiin kysymys:

”Kuinka homo (eng. gay) elokuva on?”

Ohjaaja Taika Waititi viittoi näyttelijä Natalie Portmania vastaamaan:

“So gay”, Portman totesi mikkiin kainosti ja yleisö hurrasi.

Kommenttiin tartuttiin myös mediassa, mutta pian selvisi, ettei elokuva olekaan tosi homo. Oikeastaan ei lähes ollenkaan.

Marvelin uusimmassa elokuvassa Thor: Love and Thunderissa on kyllä tiettävästi yksi biseksuaali hahmo, Tessa Thompsonin esittämä Valkyrie. Lisäksi elokuvassa nähdään miessukupuolisia alieneita, jotka lisääntyvät pitämällä toisiaan kädestä (mitä).

Mutta tekijöiden lupaus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen paremmasta representaatiosta jää kuitenkin lunastamatta.

Ilmiö ei ole uusi ja sille on myös nimi: queerbaiting.

termIllÄ kuvataan ilmiötä, jossa vihjailua seksuaalivähemmistöön kuulumisesta tai samaa sukupuolta olevien romanssista käytetään puhtaasti markkinointitarkoituksissa.

Tarkoituksena on, että viittaukset queer-kulttuuriin tai -hahmoihin houkuttelisivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sekä lgbtq-tarinoista kiinnostunutta yleisöä.

Viittaukset pidetään kuitenkin hyvin hienovaraisina tai kaukana tarinoiden keskiöstä, jotta ne eivät myöskään karkottaisi yleisöä.

Esimerkiksi BBC:n Uusi Sherlock -sarjaa on syytetty lukuisia kertoja sateenkaariyleisöjen kalastelusta. Kritisoijien mukaan sarjassa päähenkilöiden, Sherlock Holmesin (Benedict Cumberbatch) ja tohtori John Watsonin (Martin Freeman), välisestä romanttisesta suhteesta annetaan lukuisia vinkkejä.

Uusi Sherlock -sarjan tekijät ovat kieltäneet, että Sherlock Holmesin (Benedict Cumberbatch, vas.) ja John Watsonin (Martin Freeman) suhde olisi romanttinen.

Feministisen Mookychick-verkkosivuston artikkelissa kirjoitetaan, että Sherlockin ja Watsonin tarina alkaa kuin monet rakkaustarinat: Toinen hahmoista on yksinäinen, sodasta palannut ja haavoittunut veteraani, jonka toinen “pelastaa” ja jolle hän esittelee uuden maailman.

Miesten suhteesta tehdään kuitenkin sarjassa vitsi, kun lukuisat muut hahmot luulevat heidän seurustelevan. Päähenkilöt puistelevat kysymykset pois naurulla.

Sarjan tekijät itse ovat kieltäneet queerbaiting-syytökset lukuisia kertoja.

Tästä eteenpäin artikkeli sisältää juonipaljastuksia sarjoista Stranger Things, Killing Eve ja Supernatural.

Aina syytökset eivät ole yhtä yksiselitteisiä.

Stranger Thingsin uusimmalla kaudella yksi sarjan sivujuonista käsittelee Willin (Noah Schnapp) seksuaalisuutta: onko vetäytyvä Will rakastunut parhaaseen ystäväänsä Mikeen (Finn Wolfhard)?

Osa katsojista on syyttänyt sarjaa queerbaitingista, sillä lopulta Willin seksuaalisuus jää katsojien tulkittavaksi.

Merkit hänen romanttisista tunteistaan Mikea kohtaan ovat kuitenkin melko selkeitä eivätkä ne jää huomaamatta Willin veljeltä, Jonathanilta (Charlie Heaton).

Kauden päätösjaksossa veljet käyvät keskustelun, jossa Jonathan kertoo, että hän rakastaa Williä aina, tapahtui mitä tahansa.

Voidaankin kysyä, johtavatko tekijät queer-tarinoista kiinnostunutta yleisöä harhaan vai kuvataanko sarjassa todenmukaisesti teini-ikäisen homoseksuaalin tuntemuksia 1980-luvun Yhdysvalloissa?

Kesällä julkaistun Stranger Thingsin 4. kauden yksi sivujuoni käsittelee sitä, onko Will (Noah Schnapp, oik.) rakastanut parhaaseen ystäväänsä Mikeen (Finn Wolfhard).

Stranger Things on aiemmin sisällyttänyt seksuaalivähemmistöt osaksi juonta myös tuomalla ryhmään kolmannella tuotantokaudella Robinin (Maya Thurman-Hawke), joka on avoimesti lesbo.

Toisinaan kritiikki on muuttanut sarjojen tarinoita.

Fanien kritiikin seurauksena sekä Killing Even (2018–2022) että Supernaturalin (2005–2020) tekijät sisällyttivät tarinaan samaa sukupuolta olevien hahmojen romanttisia suhteita.

Killing Evessä päähenkilöiden, poliisi Eve Polastrin (Sandra Oh) ja palkkamurhaaja Villanellen (Jodie Comer), suhteen kritisoitiin olevan vain queer-yleisöjen kalastelua.

Supernaturalissa syytökset kohdistuivat hirviöiden metsästäjä Deanin (Jensen Ackles) ja enkeli Castielin (Misha Collins) väliseen suhteeseen.

Tarinoiden muuttamisen jälkeen kritiikki kääntyi osittain siihen, millaisia tarinoita seksuaalivähemmistöistä kerrotaan. Kummassakaan sarjassa aiemmin queerbaitingista syytetyt parit eivät päädy yhteen vaan rakkaustarinat päättyvät toisen hahmon kuolemaan.

Killing Even neljäs ja viimeinen kausi esitettiin tänä keväänä. Pääosia esittävä Jodie Comer (vas.) ja Sandra Oh.

Näin sarjat pettävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat faninsa vielä viimeisen kerran: Mahdollinen sateenkaaripari tunnustetaan viimeisellä hetkellä ja hahmojen välinen romanttinen suhde pysyy olemattomana loppuun saakka.

Ilmiö ei rajoitu ainoastaan sarjoihin ja elokuviin. Laulaja–lauluntekijä Billie Eilish julkaisi kesällä 2021 Lost Cause -kappaleensa musiikkivideon, jossa hän yökyläilee lukuisten naisten kanssa.

Osana julkaisua Eilish julkaisi Instagramissaan kuvan, jonka saatetekstiksi hän kirjoitti “rakastan tyttöjä”. Ja pian artistin kommenttikenttä täyttyi kysymyksistä siitä, onko hän tullut ulos kaapista.

Vastauksena artistin fanien reaktioon someaktivisti Matt Bernstein kirjoitti Twitterissä, että queerbaiting on saavuttanut oudon tason. Kukaan ei välitä toisten seksuaalisesta suuntautumisesta, mutta jos artisti vihjaa kuuluvansa seksuaalivähemmistöön, aletaan häntä kuulustella, Bernstein kommentoi.

20-vuotiaan poptähden seksuaali-identiteetin hiillostamisessa mennään tosiaan metsään. Sen sijaan Marvelin Thor-elokuvan markkinointi ansaitsee nuhteita.

Ehkä tulevaisuudessa hyvä nyrkkisääntö olisi, ettei ainakaan hyvin tavallista supersankarielokuvaa mainostettaisi ”tosi homona”, jos se ei sitä ole.

Varsinkaan, jos elokuvasta julkaistut kuvatkin näyttävät lähinnä tältä:

Ensimmäisissä Thor-elokuvissa Thorin tyttöystävää näytellyt Natalie Portman palaa rooliinsa Jane Fosterina saagan uudessa elokuvassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat