Hittisovellus Bereal kehottaa olemaan aito – Oikeasti aitous tarkoittaa uudenlaista riippuvuutta

Sovellusta pidetään vastavoimana täydellisesti asetetuille Instagram-aamiaisille ja filtteröidyille festarikuville.

Bereal-sovelluksen keskeinen ajatus on ”näyttää muille, kuka sinä oikeasti olet.”

17.8. 9:00 | Päivitetty 17.8. 11:07

Juuri kun iso osa kolmekymppisistäkin on löytänyt tiensä Tiktokiin, keskuudessamme kytee jo uusi hittisovellus.

Kyseessä on Ranskassa vuonna 2020 julkaistu valokuvasovellus Bereal. Sen uskotaan olevan vastavoima täydellisesti asetetuille Instagram-aamiaisille ja filtteröidyille festarikuville.

Bereal on ollut hitti Yhdysvalloissa jo keväästä lähtien. Nyt se on ollut viikon ajan suosituin Iphone-sovellus myös Suomessa.

Berealin idea on varsin yksinkertainen. Käyttäjät saavat kerran päivässä satunnaiseen aikaan ilmoituksen, jolloin heillä on kaksi minuuttia aikaa julkaista etu- ja takakameralla otettu valokuva itsestään.

Mikäli valokuvaa ei ota kahden minuutin sisällä, kuvan yläpuolelle ilmestyy merkintä myöhässä.

Keskeinen ajatus on ”näyttää muille, kuka sinä oikeasti olet.”

Se, kuinka aitona sovelluksessa todella näyttäytyy on kuitenkin käyttäjästä itsestään kiinni. Tiktokissa onkin jo nähty videoita, joissa yhdysvaltalaiset vaikuttajat pyytävät kadulla tuntemattomia ihmisiä ottamaan heistä päivän berealin.

Valokuvan ottamiseen ja tosielämän representoimiseen liittyy aina joukko tiedostamattomiakin valintoja. HS:n toimittaja Eveliina Mäntylä kysyykin kolumnissaan, onko ”todellisen minän” tallentaminen valokuvaan vain harhaa.

Lue lisää: Uusi hittipalvelu haluaa kaivaa ihmisestä nyt ”todellisen minän” väkisin esiin – Jo lyhyt kokeiluni osoitti, että siinäpä sitä on kaivamista

Berealissa aitous kytkeytyy vahvasti myös uudenlaiseen riippuvuuteen. Sovelluksen käyttäjä on ikään kuin sitoutunut odottamaan päivän valokuvaushetkeä ja tarkkailemaan jatkuvasti puhelimen ilmoituksia. Jos päivän ilmoitus menee vahingossa ohi, käyttäjä on myöhässä ja epäaito.

Ongelmallisuudestaan huolimatta Bereal voi hyvin olla Snapchatin ja osittain jopa Instagramin korvaaja.

Sovellus yhdistää nokkelasti vanhaa ja uutta. Filtteröimättömät kuvat kronologisessa järjestyksessä ystävien kesken ovat kuin tuulahdus Instagramin alkuajoilta. Samaan aikaan sovellus on hauska tapa tallentaa merkintöjä omasta arjesta kalenteriin aikana, jolloin kenelläkään ei tunnu olevan keskittymiskykyä tai aikaa kirjoittaa päiväkirjaa.

Kahden minuutin kuvaushetki on myös eräänlainen peli ja yhteisöllinen kokemus. Kuka ehtii ottaa kuvan ensin? Mitä muut tekevät juuri tällä hetkellä?

Kaikki nämä koukuttavat ominaisuudet sekä käyttäjien ylpeys uuden sovelluksen varhaisesta käyttöönotosta voi viedä Berealin vielä pitkälle.

Varmaa on myös se, että muut somejätit tulevat kopioimaan joitain Berealin ominaisuuksia itselleen. Kesäkuussa Instagram julkaisi kaksoiskameraominaisuuden Instagram Dual, jota esimerkiksi Vice on jo verrannut Berealiin.

Kenties muutkin sosiaalisen median sovellukset alkavat pian karsimaan filttereitään tai lähettämään osallistavia ilmoituksia käyttäjilleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat