Kuningatar Elisabet tunnettiin myös tyylistään: Kokosimme yhteen ikonisia asuja vuosien varrelta

Kuningattaren värikkäässä pukeutumissa ei ollut kyse pelkästään tyylistä.

Kuningattaren elegantti mutta värikäs tyyli herätti kiinnostusta aina Elisabetin viimeisiin hetkiin saakka.

9.9. 16:39

Torstaina 8. syyskuuta kuollut kuningatar Elisabet II ehti säväyttää myös pukeutumisellaan. Kuningattaren elegantti mutta värikäs tyyli herätti kiinnostusta aina Elisabetin viimeisiin hetkiin saakka.

Varhaisina prinsessavuosinaan Elisabet pukeutui maanläheisiin sävyihin ja viimeisteltyihin asuihin. Tyyli heijasteli sodan runteleman Englannin henkeä. Hän esiintyi myös hiukset auki kiharrettuna laineille.

Elisabet maaliskuussa 1947 Etelä-Afrikassa viettämässä vapaapäivää Royal Natalin kansallispuistossa.

Kuningatar Elisabet, prinssi Philip ja prinsessa Anne lokakuussa 1950 kuvattuna Annen ristijäisten jälkeen.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip Buckinghamin palatsissa vuonna 1952. Elisabetillä on päällään vaaleanpunainen lyhythihainen mekko. Kruunajaisten jälkeen hänet nähtiin yleensä pitkähihaisissa asuissa.

Kuningatar poseerasi Balmoralin linnassa syyskuussa 1952 pelkistetyssä jakkuasussa ja helmikaulakorussa.

Elisabetin isän, Yrjö VI:n, kuolema teki hänestä kuningattaren helmikuussa 1952. Kuningattarelle vuonna 1953 järjestetyt kruunajaiset olivat iso show, jossa hän vannoi kruunajaisvalansa näyttävässä asussa.

Päässään Elisabetilla oli noin 2 900 jalokiven koristelema kruunu, joka painoi yli kilon. Elisabetin täytyi totuttautua sen painoon kotona arkiaskareita toimitellessaan.

Yllään kuningattarella oli valkoinen satiinista tehty juhla-asu, jonka valmistaminen kesti kahdeksan kuukautta.

Kuningatar vieraili Suomessa ensimmäisen kerran toukokuussa 1976. Hän saapui Helsingin Eteläsatamaan kuninkaallisella Britannia-jahdilla yhdessä miehensä prinssi Philipin kanssa.

Vierailun aikana kuningatar tutustui myös puun kaatoon Jyväskylässä. Metsurinkypärää hän ei suostunut laittamaan päähänsä, sillä se ei kuulu kuninkaalliseen protokollaan.

Kuningatar Elisabetin asuissa toistui hänen valtakautensa ensimmäisinä vuosikymmeninä vyötäröä korostava siluetti sekä pitkähihaiset yläosat. Asuista kiinnostavia teki niiden kanssa käytetyt asusteet, kuten tiarat, helmikorut, rintaneulat ja hatut.

Kuningattaren vaatekaapistaan huokui ymmärrys tämän roolista hallitsijana, kirjoittaa Time artikkelissaan. Vaatteet olivat klassisia, suoraviivaisia, tyylikkäitä ja hienostuneita, mutta eivät varsinaisesti seuranneet muoti-ilmiöitä.

Kuningatar Elisabet II vieraili 1973 Temppeliaukion kirkossa sinisessä asussa.

Suomi-vierailullaan Elisabet pääsi rämpimään metsässä. Metsurinkypärää hän kantoi vain kädessään. Kuvassa oikealla on Tehdaspuun silloinen metsäpäällikkö Topi Heikkerö.

Kuningatar Elisabet ja hänen vanhin poikansa Charles tammikuussa 1980. Elisabetin jakkupukua koristaa helmikaulakoru.

Parhaiten Elisabetin tyyli muistetaan kuitenkin hänen kirkkaanvärisistä asuista, joissa oli suoraviivainen siluetti.

Viimeisinä vuosikymmeninään kuningatar tykkäsi sonnustautua päästä varpaisiin yksivärisiin asuihin. Asut olivat hohtivat kaikissa sateenkaaren väreissä, aina vihreästä punaiseen ja neonväreistä pastellinsävyihin. Myös kuningattaren asusteiden, kuten hatun tai sateenvarjon tuli sopia vaatteiden väreihin.

Hatuista tulikin hänen pukeutumisensa kulmakivi. Niissä kuningattaren asuihin voitiin tuoda leikkisyyttä näyttävillä hattukoristeilla, kuvioilla, väreillä ja eri mallisilla liereillä.

Näyttävyyttä asuihin haettiin myös isoilla napeilla ja säihkyvillä rintaneuloilla.

Kuningatar vilkutti keltaisessa asussa Buckinghamin Palatsin edustalla vuonna 2011.

Kuningatar Elisabet, kuningas Charles ja hänen vaimonsa Camilla hautausmaalla Normandian maihinnousun 70. muistopäivänä kesäkuussa 2014. Elisabet on pukeutunut limenvihreään asuun.

Kuningatar Elisabet joulupäivänä 2017. Kuningattaren asun näyttävin elementti on oranssihattu, jossa on samansävyinen kukkakoriste.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Andrew joulukuussa 2018 Lontoossa. Kuningatar on pukeutunut kirkkaaseen violettiin asuun. Asusteena hänellä on helmikaulakoru sekä mustat hanskat, laukku ja kengät.

Kuningatar lähdössä kirkosta vuoden 2015 joulupäivänä. Elisabetin sateenvarjo oman samanvärinen kuin hänen villakangastakkinsa.

Tarvittaessa kuningatar Elisabet osasi pukeutua myös rennommin.

Esimerkiksi maaseudulla vieraillessaan hän pukeutui usein klassiseen englantilaiseen tyyliin: Wellington-saappaisiin, tikattuihin takkeihin, huivipäähineisiin sekä ruudullisiin kankaisiin.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Andrew hevostapahtumassa toukokuussa 2018. Elisabet on sonnustautunut hatun sijasta huiviin.

Kuningatar Elisabet ratsastamassa vuonna 2020 Lontoossa 14-vuotiaalla fellponilla. Päällään kuningattarella on jakku, pitkät housut ja vaaleanpunainen huivi.

Viime vuosina kuningatar Elisabet on esiintynyt julkisuudessa esimerkiksi pastellinvärisissä asuissa ja kuviollisissa mekoissa.

Kuningattaren kirkkaisiin väreihin pukeutumissa ei ollut kyse pelkästään tyylistä. Dokumentissa Our Queen at Ninety (2016) kuningattaren miniä eli Wessexin kreivitär Sophie sanoi, että väreille oli myös käytännöllinen syy:

”Hänen on erotuttava joukosta, jotta ihmiset voivat sanoa, että näkivät kuningattaren”, Sophie kommentoi dokumentissa.

Kuningatar Elisabet kesäkuussa 2021 turkoosissa asussa. Hatun kukkakoriste myötäilee kuningattaren mekon kuviota.

Elisabet tapasi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kesäkuussa 2021. Päällään kuningattarella on vaaleanpunainen kukkamekko sekä kesäinen lierihattu.

Kuningatar Elisabet kesäkuussa 2022. Takkia ja hattua koristaa samanlaiset napit.

Tiistaina 6. syyskuuta kuningatar otti vastaan Britannian uuden pääministerin Liz Trussin Balmoralin linnassa Skotlannissa.

Kuningattaresta viimeiseksi jääneissä lehdistökuvissa Elisabet on pukeutunut mukavasti ja rennosti. Hänellä on päällään ruutukuvioinen hame, pikeepaita ja harmaa neuletakki.

Kuningatar viimeiseksi jääneissä kuvissa tiistaina 6. syyskuuta Balmoralin linnassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat