Listasimme viisi esimerkkiä siitä, miten Tyra Banksin Huippumalli haussa -ohjelma ei ole kestänyt aikaa

Sosiaalisessa mediassa herättiin tarkastelemaan 2003 alkaneen Huippumalli haussa -sarjan perintöä, eikä lopputulos ole kaunis.

Huippumalli haussa -sarjan juontaja Tyra Banks on saanut käytöksestään runsaasti kritiikkiä viime vuosina. Kuva vuodelta 2018.

27.9. 9:29

Tänä syksynä Huippumalli haussa palasi suomalaisten tv-katsojien ohjelmatarjontaan, kun Mtv käynnisti sarjan uudelleen. Uudella kaudella mallilupauksia luotsaa Saara Sihvonen ja juontajana toimii Veronica Verho.

Mtv:n tiedotteessa ohjelman kerrotaan olevan päivitetty ”tälle vuosikymmenelle” ja avattu kaikille hakijoille. Tavoitteena on löytää tulevaisuuden huippumalli, joka on karismaattinen, persoonallinen ja muuntautumiskykyinen.

Suomen uusi Huippumalli haussa on jälleen uusi versio amerikkalaisesta vuonna 2003 alkaneesta Huippumalli haussa -sarjasta. Syyskuun puolessa välissä alkanut sarja vaikuttaa huomattavasti alkuperäistä kiltimmältä, eikä siinä ole vielä kahden jakson aikana esitetty kilpailijoille juuri mitään kritiikkiä.

Alkuperäinen Huipparit on viime vuosina ollut mediaryöpytyksessä, kun ohjelman kohtauksia on jaettu uudelleen sosiaalisessa mediassa.

Sarjassa mallinurasta haaveilevat nuoret tavoittelivat unelmiaan huippumalli Tyra Banksin johdatuksella. Ohjelmaa tehtiin 24 tuotantokautta, joista viimeisin julkaistiin vuonna 2018.

Kotimaassaan Huippumalli haussa oli vuosina 2007–2012 katsotuimpia sarjoja sitä esittäneiden kanavien UPN:n ja sittemmin The CW:n listoilla. Myöhemmillä kausilla sen suosio hiipui.

Sarja sai huomiota myös ulkomailla ja siitä tuotettiin kansainvälisesti kymmeniä versioita.

Sen epävirallisena jatkona voidaan pitää myös vuonna 2009 alkanutta RuPaul’s Drag Race -tosi-tv-sarjaa, jossa etsitään Amerikan uutta drag-supertähteä. Sarjan rakenne ja RuPaulin rooli juontajana myötäilevät mallikisasta tuttua kaavaa.

Ohjelman kultavuosina Tyra Banksia pidettiin kilpailijoita kannustavana valmentajahahmona, joka pyrki laajentamaan katsojien käsitystä siitä, kuka saa olla malli.

Suhtautuminen sarjaan ja Banksiin alkoi kuitenkin muuttua vuonna 2020, kun sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää vanhoja videoklippejä sarjasta.

Listasimme viisi asiaa, joista Amerikan Huippumalli haussa -kisaa on kritisoitu.

1. Ilkeä Tyra Banks

Huippumalli haussa -sarjan viime vuosina saama kritiikki tiivistyy Tyra Banksiin ja hänen käytökseensä. Somessa levinneillä videoilla hän puhuu osallistujille ilkeään sävyyn, huutaa ja antaa kummallisia neuvoja.

Viidennellä kaudella hän esimerkiksi antaa yhdelle osallistujalle ”vinkkejä” siihen, kuinka hän voi tehdä homoudestaan sosiaalisesti hyväksyttyä.

”Olen musta ja ylpeä siitä, mutta en kävele punaista mattoa pitkin ja hoe ’olen musta, olen musta’”, Banks sanoo.

2. Epäeettiset ja rasistiset kuvaukset

Kilpailija Jael Strauss joutui kahdeksannella kaudella esittämään kuvauksissa kuollutta vain noin viikko sen jälkeen, kun oli kuullut ystävänsä kuolleen yliannostukseen.

Strauss sijoittui kuudenneksi ja kamppaili kisan jälkeen päihderiippuvuuden kanssa. Hän kuoli vuonna 2018 rintasyöpään.

Useilla tuotantokausilla osallistujat joutuivat esittämään kuvauksissa eri etnisyyksiä.

Esimerkiksi neljännellä tuotantokaudella valkoiselle naiselle tehdään blackface-meikki eli hänen kasvonsa maalataan tummiksi.

Kahdeksannen kauden kilpailija Jael Strauss New Yorkissa vuonna 2009.

3. Dramaattiset muodonmuutokset

Muodonmuutosjaksoissa osallistujien ulkonäköä muokattiin Tyra Banksin ohjeistuksella. Jaksot päättyivät usein kyyneliin, kun kilpailijoita esimerkiksi ajettiin kaljuksi.

Somessa kiertäneessä videossa kuudennen kauden kilpailija Danielle Evans joutui tuomareiden puhutteluun, kun hän ei antanut hammaslääkärin poistaa etuhampaidensa välissä olevaa rakoa.

”Uskotko todella, että voit tehdä sopimuksen CoverGirlin kanssa tuollaisen loven kanssa?” Banks kysyi.

Lopulta Evans voitti kauden. Yksi palkinnoista oli mallisopimus CoverGirlin kanssa.

4. Väitteet seksuaalisesta häirinnästä

Osa kilpailijoista on kertonut joutuneensa ohjelman kuvauksissa seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Sarjan neljännellä kaudella ollut kisaaja Keenyah Hill kertoi 2020, että eräiden kuvausten aikana miesmalli oli ahdistellut häntä kuvausten aikana.

Hillin kertomuksen mukaan hän kertoi miesmallin käytöksestä Banksille. Kisaajan mukaan juontajan neuvo oli ollut, että Hillin tulisi käskeä miesmallia perääntymään, mutta tehdä se “hauskalla tavalla”, jotta kuvausten ilmapiiri ei muuttuisi kiusalliseksi.

5. Vaaralliset kuvaukset

Toisinaan sarjan jännittävät ja kohauttavat kuvauspaikat asettivat kilpailijat vaaraan.

Seitsemännellä kaudella finaalinelikon täytyi poseerata uima-altaassa. Kuvaukset jouduttiin keskeyttämään etukäteen, kun yksi osallistujista, CariDee English, sai hypotermian.

Arvioinnissa tuomarit kritisoivat Englishiä siitä, ettei hän ollut kertonut huonosta olostaan kuvauksissa aiemmin ja epäilivät, onko hänestä huippumalliksi.

English kuitenkin voitti tuotantokauden.

CariDee English kuvattuna Los Angelesissa vuonna 2020.

Amerikan Huippumalli haussa -sarjan 25. kaudesta kiersi huhuja vuosina 2019 ja 2020.

Kun uutta kautta ei koskaan ilmestynyt, fanit päättelivät lopulta, että ohjelma on peruttu sosiaalisessa mediassa esiin nousseen kritiikin vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat