Kulmakarvojen evoluutio

Tällaiset ovat kulmakarvamuodin monivaiheiset vuosikymmenet. HS Nytin Instagram-tehosteella voit testata, miltä siittiökulmakarvat tai rehottavat karvamadot näyttävät omilla kasvoillasi.


14.11. 10:00

Niitä on nypitty, laaseroitu, lävistetty ja saippuoitu. Kasvojen karvakehysten eli kulmakarvojen paksuus ja asento on vaihdellut erityisesti 2010-luvulla.

HS Nyt kokosi yhteen merkittävimmät trendisuuntaukset ja kulmakarvaikonit 1990-luvulta tähän päivään.

Voit kokeilla HS Nytin luomalla Instagram-tehosteella, miltä eri kulmakarvatrendit näyttävät kasvoillasi. Löydät filtterin HS Nytin Instagram-tilin tehosteista.

1990: Grunget kaaret

1990-luvulla luonnollisesti rehottavat kasarikulmat saivat kyytiä ja kulmien nyppimisestä tuli trendikästä. Jotkut veivät kulmien siistimisen liiankin pitkälle. Osa vei kulmien kynimisen niin pitkälle, että lama-ajan kapoiset kaaret koristavat heidän kasvojaan edelleen. RIP!

Ikonit: Kate Moss ja Drew Barrymore

2000: Kynänohuet viivat

Christina Aguilera, 2003

2000-luvulla vähemmän oli edelleen enemmän, mutta kulmien muoto vaihtui. Kulmista tuli entistä kaarevammat, mikä loi lisää tilaa näyttävälle y2k-luomivärimeikille.

Jokaisen meikkipussista löytyi Anttilasta ostettu, astetta liian tumma kulmakynä, jota käytettiin aggressiivisesti. Meikki syntyi nopeasti yhdellä vedolla.

Ikonit: Christina Aguilera

2004: Viirukulmat

Kynänohuista viivoista siirryttiin 2000-luvun puolivälissä hieman luonnollisempaan ja lyhyempään kulmalookkiin, mutta pinsettejä ei missään nimessä hylätty. Muoto oli edelleen kaareva, mutta kulman ulkopuoli nousi hieman korkeammalle.

Ikonit: Paris Hilton, Megan Fox

Fergie, 2004

Sivutrendi: Kulmalävistykset

Mistä tunnistaa 2000-luvun alun teinin? Kulmaläväristä tietenkin! Niitä ottivat kaikki Hollywood-tähdistä Suomen Hunkseihin.

Kovimmat tyypit ottivat kulmalävärin vanhemmilta salaa.

Ikonit: Fergie, Amy Lee, Kari Kanala

2010: Ylöspäin nousevat söpöilykulmat

Justin Bieber, 2011

2010-luvun emokulttuuri jätti jälkensä valtavirran kulmakarvamuotiin. Kuten 90-luvulla, jengi tarttui pinsetteihin.Tällä kertaa nypittäväksi alueeksi rajautui kuitenkin lähinnä kulmakarvojen nenän puoleinen alkupää. Ahkera t-alueen siistiminen synnytti kasvoille emo-virneen, jota jotkut nimittivät myös fuckboy-ilmeeksi. Aws! :3

Ikonit: Ariana Grande, Justin Bieber

2012: Siittiökulmakarvat

Kaley Cuoco, 2008.

Nimi kertoo kaiken näiden kulmien muodosta.

Moni haluaisi unohtaa siittiö­kulmakarva­vaiheensa, mutta valitettavasti siitä löytyy edelleen todistusaineistoa Suomen internetin kansallisaarteesta, eli IRC-galleriasta. Sittemmin siittiökulmakarvoista on tullut uhanalainen laji: luonnossa niihin törmää enää harvoin.

Ikonit: Anna Puu, Kaley Cuoco

2014: Valtavat palkit

James Charles, 2016

Parin vuoden päästä siittiökulmakarvojen kaarevaa muotoa alettiin häivyttää ronskilla otteella. Siittiön häntä ja pyöreä pää jäivät historiaan, ja kulmat saivat palkkimaisen muodon. 2010-luvun puolivälissä kulmatuotteiden suosioon nousivat erilaiset kulmatussit. Jotkut innostuivat kulmien värittämisestä niin, että kulmien ääriviivat nousivat otsalle asti.

Tuloksena oli valtavat palkit.

Ikonit: James Charles

2017: Instakulmakarvat

NikkieTutorials, 2018.

Instagramin kultakauden aikaan Kylie Jenner, PatrickStarrr ja muut kauneusvaikuttajat näyttivät, kuinka valtavat palkit saa näyttämään paremmalta. Tussilla vedettyjen kulmien alkupäätä alettiin häivyttää. Tekniikka sai teini-ikäiset villiintymään Youtuben kulmakarvatutoriaaleista.

Tällä aikakaudella somevaikuttajat mainostivat myös kymmeniä euroja maksavia instakulmien välineitä. Hittituote oli erityisesti 50 euroa maksava Anastasia Beverly Hills Dipbrow Pomade, jota sudittiin naamaan Sigman parikymppiä maksavalla siveltimellä. Myös Maybelline ja Nyx tekivät tuotteesta omat versionsa.

Ikonit: PatrickStarrr, Kylie Jenner, Janne Naakka, NikkieTutorials

Sivutrendi: Höyhenkulmat Suomesta maailmalle

Stella Sironen, 19, loi vahingossa kansainvälisen ilmiön Instagramissa julkaisemallaan kulmakarvakuvallaan. Isot ulkomaiset mediat ottivat Siroseen yhteyttä ja tekivät juttuja ”feather browseista”.

2018: Rehottavat karvamadot

Cara Delevingne Toronton elokuvafestivaaleilla vuonna 2018.

2020-lukua lähestyttäessä ihmiset kyllästyivät järjestyksessä oleviin, sliipattuihin haituviin. Inspiraatiota haettiin Frida Kahlosta ja pinsetit jäivät vessan peilikaappiin. Tässä trendissä tärkeintä oli, että kulmakarvat olivat paksut ja sojottivat joka suuntaan.

Ikonit: Cara Delevingne, Frida Kahlo

Sivutrendi: Microblading

Jotkut eivät saaneet kasvojensa karvakehyksiään rehottamaan useista yrityksistä huolimatta. Karvamadot sai kuitenkin aikaan piirtämällä eli pigmentoimalla ne kasvoihin microblading-tekniikalla.

Ikonit: Aino Rossi, Sara Sieppi, Pernilla Böckerman

Nouseva sivutrendi: saippuakulmat

Ne jotka eivät halunneet maksaa satasia microbladinginsta, tarttuivat diy-tekniikkaan, eli palasaippuaan. Kostealla, palasaippuaan raavitulla kulmaharjalla karvat pysyivät otsassa kiinni koko päivän.

2020: Laminoidut kulmat

Henny Harjusolan näytti arkimeikkitutoriaalissa, kuinka hän harjaa laminoidut kulmakarvansa.

Microblading-kulmien jälkeen siirryttiin jälleen kerran luonnollisempiin karvakehyksiin. Nyt omat kulmakarvat haluttiin saada pysymään paikoillaan laminoimalla ne ihoon kiinni. Kulmien laminointi, eli brow lift näkyi myös julkkisten kasvoilla. Esimerkiksi Dua Lipan ja kauneusguru Nikki Wolffin Instagram-kuvissa alkoi näkyä ylös harjattuja, huoliteltuja kulmalookkeja.

Ikonit: Henny Harjusola, Dua Lipa

Sivutrendi: microblading-kulmien poisto

Microblading-kulmat kokivat nopean inflaation ja niitä poistatettiin korona-ajan jälkeen runsaasti. Eiran sairaalassa niitä poistettiin laserilla heinäkuussa 2021 lähes joka päivä.

Bella Hadid Cannesin elokuvajuhlilla 2021.

Sivutrendi: fox eyes

Ilmeisesti korona-aikana oli niin tylsää, että tällainenkin trendi keksittiin. Bella Hadidin kettumaisista kulmista inspiroituneet meikkitutoriaalit Tiktokissa näyttivät, kuinka kulmien kohotus onnistuu ilman leikkausta tai täyteaineita. Kikka on kulmien loppuosan nyppiminen ja piirtäminen kohti ohimoita nousevaksi.

Ikonit: Bella Hadid, Kendall Jenner

2022: Bleachatut kulmat

Maisie Williams vuoden 2022 Met-gaalassa.

Vuonna 2022 Helsingin Kalliossa alettiin ottaa mallia huippumallien ja näyttelijöiden blondatuista kulmista. Hyvästi Cara Delevingne, tervetuloa Maisie Williams! Myös z-sukupolven suosiota havitteleva Madonna on ottanut trendin haltuun ja tekee Tiktok-haasteita blondit haituvat kasvoillaan. Blondit kulmat näkyivät myös Kendall Jennerin vuoden 2022 Met-gaalan juhlameikissä.

Ikonit: Maisie Williams, Lila Moss

Voit kokeilla HS Nytin luomalla Instagram-tehosteella, miltä eri kulmakarvatrendit näyttävät kasvoillasi. Löydät filtterin HS Nytin Instagram-tilin tehosteista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat