Suomalaista räppi­biisiä syytetään nais­vihamieliseksi ja seksiin painostavaksi, ravintola perui artistin esiintymisen

Mietin ääneen -niminen kappale on saanut somessa runsaasti kritiikkiä sanoituksista, joissa esimerkiksi painostetaan seksiin.

Lewin ja Turistin uuden biisin sanoituksia on kritisoitu somessa. Turkulainen ravintola Dynamo perui Turistin esiintymisen ”misogynian takia”.

4.11. 15:06 | Päivitetty 4.11. 19:11

Rap-artisti Lewin (Daniel Lewizki) ja Turistin (Harlova Vukulu) sanoitusten naisvihamielisyys on herättänyt kritiikkiä somessa ja saanut ainakin yhden esiintymispaikan perumaan Turistin keikan.

Turun Dynamo-yökerho kertoi torstaina peruvansa Turistin joulukuuksi sovitun keikan sanoituksien tähden.

Lewin ja Turistin kappale Mietin ääneen julkaistiin lokakuun lopussa. Kappaleella on Spotifyissa noin 137 000 kuuntelukertaa.

Kappaleessa räpätään näin:

Joo, mä mietin ääneen

Sanon aina mitä haluun, sori jos se särkee

Bämä (nainen) nuolee mun lapset (siemenneste), siistii mun dickin kärjen

Tienaan, kun mä puhun, tienaan kun mä mietin ääneen.

Somessa on jaettu erityisesti kappaleen seuraavaa Turistin räppäämää kohtaa.

Hey, jos mun bämä ei suostu antaa mulle suut

mä oon pahoillani, mä meen ettii jotain muut

Oon kans rehellinen, et kuullu tätä

keltään muut

Eli, jos et haluu menettää mua,

avaa sun suu

Tai edes haarat, beibi.

Naisvihamielisyyden lisäksi kappaletta on kritisoitu seksiin painostavista sanoituksista. Sanoituksissa uhataan jättää nainen, mikäli tämä ei suostu seksiin.

Kappaleen sanoituksia ovat kritisoineet esimerkiksi artisti Pehmoaino sekä näyttelijä Olga Heikkala.

Heidän Instagramissa jakamassaan kuvassa sanotaan muun muassa, että ”naisviha on naisvihaa, riimitteli tai ei”. Alkuperäisen tekstin on kirjoittanut Johanna Valjakka.

Kannanotossa myös huomautetaan, että rapin naisvihaa perustellaan usein genren perinteellä, vaikka kyse on rapin itsensä sijaan yhteiskunnan naisvihamielisyydestä.

Kannanottoa on jaettu Instagramissa laajalti tällä viikolla.

Torstaina Turussa sijaitseva yökerho Dynamo julkaisi Facebook-tarinassa kuvan, jossa kerrottiin 2. joulukuuta suunnitellun Turistin keikan perumisesta järjestäjän puolesta.

Tiedotteessa Dynamo kertoo peruneensa keikan ”artistin osallistuttua kappaleeseen, jonka sanomaa emme voi mitenkään hyväksyä”.

Dynamon ravintoloitsija Jussi Lehtinen kertoo nähneensä Turistin ja Lewin uuden kappaleen lyriikoita somessa ennen kuin oli itse kuullut kappaletta.

Lyriikat nähtyään Lehtinen päätti perua Turistin keikan Dynamossa sanoitusten ”misogynian takia”.

Lehtinen ei muista, että sovittua keikkaa olisi Dynamossa aiemmin peruttu sanoitusten naisvihamielisyyden takia.

”Itselle tämä oli selvä päätös.”

Lehtinen kertoo, pyrkivänsä aina arvioimaan artistin taustoja etukäteen, mutta tässä tapauksessa keikka oli sovittu jo kuukausia ennen kyseisen biisin julkaisua.

”Menee myös hyvin vaikeaksi, jos kaikesta pitäisi olla etukäteen perillä.”

Turistin keikkaa ei korvata toisella artistilla.

Sekä Turisti että Lewi kuuluvat Suomen yhden suurimman levy-yhtiön Warner Music Finlandin alaiseen Babyface-levy-yhtiöön.

HS Nyt tavoitti perjantaina levy-yhtiön edustajan, mutta ei saanut kommenttia artistien sanoituksista nousseeseen kritiikkiin.

Turisti, oikealta nimeltään Harlova Vukulu, 25, tuli tunnetuksi vuonna 2019 kappaleella Vastuu, jossa vierailevat räppärit Melo ja KC.

Syyskuussa Turisti julkaisi räp-artisti Elastisen kanssa kappaleen Tippa T. Biisi on kerännyt Spotifyissa yli 2 miljoonaa kuuntelukertaa ja on perjantaina Suomen kuunnelluimpien kappaleiden Spotify-listan kärkisijalla.

Lewin, eli Daniel Lewizkin ,22, tunnetuin kappale on yli miljoona kuuntelukertaa Spotifyssa kerännyt Uptown Baby. Kappaleella ovat mukana Ares, Averagekidluke sekä Xavier Weeks. Lewi julkaisi aiemmin musiikkia artistinimellä Lewizki.

Oikaisu 4.11. kello 19.11: Toisin kuin jutussa virheellisesti kirjoitettiin, Warner Music Finland ei ole Suomen suurin levy-yhtiö vaan yksi Suomen kolmesta suurimmasta levy-yhtiöstä. Lisäksi juttuun lisätty tieto, että Pehmoainon ja Heikkalan jakaman kuvan alkuperäisen tekstin on kirjoittanut Johanna Valjakka.

Oikaisu 4.11. kello 15.16: Olga Heikkalan sukunimi oli aiemmin väärin muodossa Heikkinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat