Testasimme Sanna Marinin Boho-filtteriä

Filtterien käyttäminen on somettajan oman rehellisyyden varassa.

HS Nytin toimittaja testasi Sanna Marinin suosimaa Boho-filtteriä.

28.11.2022 16:32 | Päivitetty 29.11.2022 9:38

Käyttääkö pääministeri Sanna Marin (sd) kasvoja muokkaavia filttereitä vai ei?

Tämä kysymys on pyörinyt somekansan huulilla sunnuntaina ja maanantaina, kun keskustelu Marinin filttereistä lähti uusille kierroksille.

Marin sanoi Ylen pääministerin haastattelu­tunnilla sunnuntaina, ettei hän käytä kasvojen piirteitä muokkaavia filttereitä sosiaalisen median postauksissaan.

Aiheen nosti pöydälle Sdp:n nuorisojärjestö. Järjestön puheenjohtaja Pinja Perholehto ehdotti lakia, joka velvoittaisi Instagram-käyttäjiä merkitsemään somekuviin, jos niitä on muokattu. Norjassa vastaavanlainen laki koskee sosiaalisen median vaikuttajia ja mainostajia.

Taustalla on huoli nuorten ulkonäköpaineista. Turun yliopiston tutkimuksen mukaan yli puolet 16–24-vuotiaista kokee ulkonäköpaineita somen takia. Perholehdon mukaan mukaan filtteröity ja siloteltu somekuvien vilinä aiheuttaa paineita, jotka vaikuttavat nuorten kehonkuvaan ja mielenterveyteen.

Marin myönsi, että some ja filtterit aiheuttavat nuorille ulkonäköpaineita, mutta painotti, että muutkin poliitikot postaavat kuvia Instagramiin ja ihmetteli, miksi juuri hänen filtterinkäytöstään kirjoitetaan lehtijuttuja.

Siihen Iltalehden politiikan toimittaja Kreeta Karvala totesi:

”Te käytätte eniten valtaa tässä Suomen maassa, niin se varmasti selittää tätä kiinnostusta.”

Marinin Instagramin tarinoissa on vilahdellut useasti yksi filtteri, joka Marinin mukaan muokkaa kuvan sävyjä.

Kyseessä on Instagram-käyttäjä @janmahavan eli meksikolaisen arkkitehdin Jan Trejon suunnittelema Boho Filters. Filtteripaketti sisältää kahdeksan eri filtteriä, joissa on vintage-tyylinen värimaailma ja filmikuvaa muistuttavia rakeita.

HS Nyt ei tavoittanut Trejoa kommentoimaan filtteriään.

Taiteen tohtori Hanna Weselius Aalto-Yliopistosta kertoo kiinnittäneensä viime aikoina huomiota Marinin ”voimakkaaseen” kuvanmuokkaukseen Instagramissa, mutta ei osaa sanoa, onko Marin käyttänyt kasvoja muokkaavia filttereitä.

Weselius huomauttaa, ettei Instagram-kuvilla ole samanlaista totuusarvoa kuin esimerkiksi uutiskuvilla.

”Eikös Instagram ole alusta, jonka konteksti sisältää oletuksen, että filttereitä voi ja saa käyttää?” Weselius kysyy.

Helsingin Sanomille somekuvien faktantarkastusta tekevä John Helin kertoo, että Instagram-filttereistä on mahdotonta saada tietoa, sillä sovellus poistaa kuvien metatiedot. Helin arvelee, ettei filttereistä edes jää datajälkeä metatietoihin.

On kuitenkin silmin nähden selvää, että Boho-filtteri vaikuttaa muuhunkin kuin kuvan sävyihin. Toimittajan ottamista kuvista voi todeta, että filtteri esimerkiksi kirkastaa silmien väriä ja silottaa ihon arpia ja punaisuutta.

Filtterin nimi näkyy ainoastaan Instagramin tarinoissa, mutta feed-postauksista sitä ei pystytä todentamaan. Toisin sanoen filtterien käyttäminen on tällä hetkellä somettajan oman rehellisyyden varassa.

Maanantaiaamuna Marinin Boho-filtteriä ei enää näkynyt hänen Instagram-tarinassaan. Filtteröimätön Marin istuu kuvassa lentokoneessa matkalla Singaporeen.

Oikaisu 29.11. klo 9.38: Jutusta on poistettu virheellinen tieto, että taiteen tohtori Hanna Weselius olisi erikoistunut kuvanmuokkaukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat