Pinkin frakin hämmästely kertoo paljon meistä suomalaisista

Miksi Linnan juhlissa revittelyksi riittää kultaiset yksityiskohdat tai hassut sukat puvun kanssa, kysyy HS Nytin toimittaja Lotta Mikkilä.

7.12.2022 13:28

Vuoden 2022 Linnan juhlien katseen­vangitsija oli pinkki frakki.

Teemu Muurimäen suunnittelemaa asua ja sen kantajaa, baletti­tanssija Atte Kilpistä sekä ihailtiin että hämmästeltiin.

Hämmästelyn syy oli ”vakava etiketti­virhe”. Miesten kun tulisi pukeutua mustaan frakkiin. Iltalehti otsikoi, kuinka baletti­tanssija Kilpinen saapui Linnaan ”rajussa, etiketin vastaisessa asussa”.

Etikettikeskustelu virisi myös itsenäisyyspäivän somessa. Twitterin tyylipoliisit kokivat jälleen tarvetta kommentoida, kuinka jollakin oli etiketin vastainen hattu tai liian paljastava kaula-aukko. Yksi kommentoijista oli toimittaja Sanna Ukkola, joka ihmetteli, miksi jotkut astuvat Linnan juhliin etiketin vastaisessa asussa tai rinnat lähes paljaana.

Etikettikeskustelua leimaa myös vahva sukupuolittaminen: miehille puku, naisille mekko.

Ylen artikkelissa jalkapalloilija Tinja-Riikka Korpelan ja hänen puolisonsa muusikko Emilia Rinteen kuvan yhteydessä luki, kuinka he molemmat saapuivat juhliin naisellisissa asuissa. Ikään kuin asia olisi yllätys. Että kyllähän pariskunnasta toisen on oltava tyyliltään maskuliininen ja toisen feminiininen.

Entä jos Linnaan kutsuttu vieras on jotain muuta kuin mies tai nainen? Ovatko he automaattisesti etiketin rikkojia?

Pinkin frakin hämmästely ja etikettien orjallinen noudattaminen kertoo, että suomalaisten juhlapukeutuminen on useimmiten beigeä eli tylsää.

Mekoissa turvaudutaan pikamuotikuvaston pikkujouluklassikoihin ja tummiin pitsikääryleisiin. Kultaiset yksityiskohdat mekossa ovat ”revittelyä”. Housupuvun kanssa hullutteluksi lasketaan se, että jalassa on kuviolliset sukat. Huh, kuinka rohkeaa ja säväyttävää!

Stylisti Vesa Silver kommentoi Iltalehden haastattelussa, että jos etikettivirheen tekee, se on tehtävä tyylikkäästi. Etiketin rikkominen ei siis aina ole automaattisesti mautonta.

Muotiasiantuntija Claudia Cifu sanoo HS:n haastattelussa, että etiketin sukupuolirajoja voisi venyttää ja että tietty kapinallisuus kuuluu muotiin. Olen samaa mieltä.

Toivon, että ensi vuonna kättelyjonossa nähdään lisää väriä ja särmää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat