Poimimme kolme muoti­ennustusta vuodelle 2023

Vuonna 2023 sinäkin saatat ostaa magentanvärisen paidan tai hakea asuinspiraatiota merenneidoista.

28.12.2022 9:05 | Päivitetty 28.12.2022 9:31

Muodin syklit ovat tunnetusti nopeita, ja Tiktok tuntuu vain nopeuttavan kiertoa.

Kuluneena vuotena somessa on ihasteltu muun muassa minimalistista clean girl -lookkia, romanttista cottage corea, 2000-luvun alun indie-tyyliä ja Euphoria-tv-sarjasta inspiroitunutta metallinhohtoa.

Jos vuoden 2022 muotia pitäisi määritellä kokonaisuutena, nousee ykkösteemaksi y2k, eli 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alku. Katukuvassa on näkynyt esimerkiksi matalavyötäröisiä farkkuja, villejä ja värikkäitä printtikuoseja, lyhytvartisia Uggeja ja kainalolaukkuja.

Mitä pidetään trendikkäänä vuonna 2023? Tässä kolme poimintaa tulevan vuoden trendiennustuksista.

Läpinäkyvyys, romanttisuus ja röyhelöt

Röyhelöitä, tylliä ja läpikuultavia materiaaleja. Ballerinatyyliä.

Pinterest, jossa käyttäjät voivat hakea ja koota kuvia inspiraatiotauluiksi, on tutkinut trendiraporttiaan varten nousussa olevia hakusanoja.

Pinterest-haut ovat olleet kasvussa esimerkiksi tyllikankaisille hihoille, läpikuultaville housuille, pitsipaidoille ja kimaltaville mekoille.

Myös miesten röyhelöpaitoja on trendiraportin mukaan haettu aiempaa enemmän. Voiko tästä kiittää miesten feminiinisen pukeutumisen suunnannäyttäjää Harry Stylesia?

Dawein ja Pradan muotinäytöksissä Pariisin ja Milanon muotinäytöksissä nähtiin ohuita, läpinäkyviä kankaita ja rypytyksiä.

Näyttelijä Katie Holmes oli pukeutunut kimaltavaan mekkoon muotigaalassa New Yorkissa marraskuussa. Malli Bella Hadid esitteli kimaltavan läpikuultavaa haalaria Stella McCartneyn muotinäytöksessä Pariisin muotiviikoilla lokakuussa.

Suosituilla tv-sarjoilla ja elokuvilla on myös usein vaikutusta muotiin ja kauneustrendeihin.

Yksi vuoden 2023 odotetuimmista elokuvatapauksista on Disneyn uusi näytelty versio Pienestä merenneidosta. Sen uskotaan näkyvän myös muodissa pastellisävyinä, merenneitohelmoina ja pyrstöä jäljittelevällä kimalluksena.

Näyttelijä Simone Ashley poseerasi merenneitohenkisessä mekossa punaisella matolla Fashion Awards 2022 -tapahtumassa Lontoossa joulukuun alussa. Näyttelijällä on kerrottu olevan rooli myös Pieni merenneito -elokuvassa.

Dystopia ja scifimuoti

Tulevaisuuden epävarmuus ja synkät ajat heijastuvat myös muotiin. Pinterestissä on nähty suuri piikki ”dystooppisten asukokonaisuuksien”, futurististen aurinkolasien ja cyber-henkisen katumuodin hauissa.

Metaversumi ja tekoäly näkynee siis myös pukeutumisessa. Tiktokissa useampi trendejä seuraava käyttäjä on puhunut gamer girl -estetiikan noususta.

Futuristisen muodin tyylinäytteitä Balmainin muotinäytöksestä Pariisin muotiviikoilta ja muotigaalaan osallistuneelta malli Kristen McMenamylta.

Kim Kardashian ja Julia Fox esittelivät dystooppisia lookkejaan muotigaalassa New Yorkissa marraskuussa.

Entäpä värit? Globaali väriyhtiö Pantone valitsee joka vuosi vuoden värin. Viime vuonna se oli liila, joka onkin vihreän sävyjen ohella täyttänyt pikamuotikauppojen hyllyt.

Mikäli Pantonen värivalinta päätyy jälleen kuluttajamuotiin saakka, vuonna 2023 sinäkin saatat ostaa magentanvärisen paidan. Kirkas magenta ”rohkaisee kokeiluun ja itseilmaisuun”, Pantone kertoo. Yhtiö on hehkuttanut vuoden värin valintaansa cyber-henkisillä postauksilla Instagramissa.

Scifihenkisyyteen sopivat tietenkin myös metallinhohde ja neonvärit.

Diy ja kirppistely

Vuonna 2023 tyylikästä on kierrättäminen, kirppikset ja diy-muoti eli vaatteiden tuunaaminen tai tekeminen itse, toteaa Instagramin trendiraportti.

Kirppistely heijastaa sekä z-sukupolven ympäristötietoisuutta että nousseita elinkustannuksia. Inflaatiomuoti, olemme valmiita!

Muotivaikuttajien Instagrameissa, punaisella matolla ja muotinäytöksissä vilahdelleet asukokonaisuudet antavat viitteitä siitä, että paluun ovat tekemässä monet 2010-luvulla muodissa olleet asiat.

Kirppiksiltä tai vaikkapa perheenjäsenen vaatekaapilta kannattaa siis haalia seuraavia asioita: peplumpaidat, ballerinakengät, galaksiprintti.

Peplumin paluuseen viittaavia siluetteja ollaan nähty muotinäytöksissä ja punaisilla matoilla.

Peplum-siluettia nähtiin Issey Miyaken muotinäytöksessä Pariisin muotiviikolla sekä

2010-luvun ikonista galaksiprinttiä nähtiin Diorin muotinäytöksessä joulukuun alussa.

Eturintamassa tuomassa ballerinakenkiä takaisin muotiin on ollut ruotsalainen tyylivaikuttaja Matilda Djerf.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat