Kauneusvaikuttajat ovat innostuneet valkaisemaan jopa silmämuniaan

Silmälääkäri ei suosittele silmien verisuonissa vaikuttavia tippoja kosmeettiseen käyttöön.

Silmälääkärin mukaan valkaisevat silmätipat ovat kuin ”silmien Buranaa”.

19.1. 14:11 | Päivitetty 20.1. 8:56

”Se tekee katseesta heti intensiivisemmän ja sä näytät heti paljon pirteämmältä. Ei näytä siltä, että olisit nukkunut neljä tuntia viime yönä tai että oot tehnyt kellon ympäri töitä.”

Näin kuvailee somevaikuttaja Janne Naakka valkaisevien silmätippojen vaikutusta Youtube-videollaan. Tipat tekevät silmämunasta Naakan mukaan ”A4:n väriset”.

”Tykkään siltä, miltä ne näyttää”, Naakka toteaa.

Naakka kertoo käyttävän tippoja kesällä siitepölyallergian takia sekä silloin tällöin kun hän kuvaa videoita. Naakka myöntää, ettei tiedä, ovatko Yhdysvalloissa myytävät tipat hyväksi silmille.

”Jotain todellista myrkkyähän niissä täytyy olla”, hän sanoo.

Nykyisin Naakka suhtautuukin yhdysvaltalaisiin tippoihin paljon skeptisemmin, hän viestittää HS Nytille sähköpostitse.

”Tällä hetkellä olen itse asiassa New Yorkissa, josta olen aiemmin valkaisevia silmätippoja ostanut. Tällä reissulla en niitä ole ostanut.”

Janne Naakka esittelee Youtube-videolla Suomesta apteekista saatavaa valkaisevaa silmätippaa, jota hän on käyttänyt viime aikoina yhdysvaltalaisen valmistajan korvikkeena.

Valkoisten silmämunien trendi on lähtöisin Yhdysvalloista.

Suosittu yhdysvaltalainen tippavalmistaja Bausch & Lombin valkaiseva Lumify-silmätippa on merkattu Tiktokissa useisiin jenkkivaikuttajien videoihin. Videoilla on yli 18 miljoonaa näyttökertaa.

Tippavalmistaja on markkinoinut valkaisevia tippoja myös Tiktok-haasteella, joka kannustaa yrityksen lehdistötiedotteen mukaan käyttäjiä ”tanssimaan silmillään”.

Yhdysvaltalaisvaikuttaja Alyssa Lorraine kuvailee Tiktokissa Lumify-tippoja sisällöntuottajan ”must have-tuotteeksi”.

”Nytkö meidän on muutettava myös silmiämme”, kysyy Angel-niminen käyttäjä videon kommenteissa. Kommentilla on yli 4 000 tykkäystä.

Yhdysvaltalainen valkaiseva silmätippa Lumify on merkattu Tiktokissa useisiin kauneusvaikuttajien videoihin

Punottavat silmät ovat tuttu ilmiö lähes jokaiselle kuivasilmäiselle ruuduntuijottajalle.

Silmätautien erikoislääkäri Roope Sihvolan mukaan punoitus voi johtua monenlaisesta ärsytyksestä, kuten kuivuudesta.

Sihvola ei suosittele valkaisevia tippoja päivittäiseksi kauneudenhoitorutiiniksi. Pahimmassa silmien ärsytys ja punoitus saattaa jopa lisääntyä tippojen käytön myötä.

Yksi Suomen apteekista saatava valkaiseva tippa on Janne Naakankin videolla esiintyvä Oftan Starine. Sen vaikuttava aine on tetrytsoliini, joka supistaa silmän sidekalvon verisuonia ja täten vähentää punoitusta. Tipan pakkausselosteessa lukee, ettei sitä suositella päivittäiseen käyttöön ilman lääkärin määräystä.

Sihvolan mukaan valkaisevat tipat ovat kuin ”silmien Buranaa”: ne voivat poistaa kipua tai punoitusta, mutta eivät ongelman alkuperää. Hoidoksi punoittaville silmille Sihvola suositteleekin kosteuttavia silmätippoja tai käyntiä silmälääkärillä.

Oikaisu 19. tammikuuta kello 19.14: Korjattu Janne Naakan nimi, joka oli osassa juttua alun perin muodossa Janna Naakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat