Kun Ullanlinnassa tapahtui henki­rikos, epäillyn nimi oli hetkessä Murha.infossa – Näin keskustelu­palstoilla mässäillään rikoksilla

HS Nyt kysyi keskustelupalstojen ylläpidolta, miksi rikosjuoruilijat saavat levittää vihapuhetta ja yksityisiä tietoja.

21.2. 8:00

”Vauva av:ssä [vauva.fi-sivuston aihe vapaa -palstalla] puhutaan tekijän olevan psykiatri. Ja sama joka ajoi viime vuoden elokuussa perhe kyydissään mereen kauppatorilla. Siinä uutisessa kerrotaan perheessä olevan neljä eri ikäistä lasta ja mäyräkoira.”

Näin nimimerkki URSA kirjoitti Murha.info-sivuston keskustelupalstalle lauantaina 17. joulukuuta 2022 kello 18.46.

Paria tuntia aiemmin Helsingin poliisi oli julkaissut tiedotteen, jossa se kertoi tutkivansa epäiltyä henkirikosta Ullanlinnassa. Tiedotteen mukaan epäilty tekijä oli jäänyt kiinni siirtäessään uhrin ruumista autonsa takakonttiin.

Tiedotusvälineiden mukaan epäilty on ullanlinnalainen lääkäri ja uhri tämän puoliso. Uutiset henkirikoksesta Helsingin arvoalueella keikkuivat uutissivujen luetuimpien juttujen joukossa monta päivää.

Epäillyn henkilöllisyyttä poliisi ei kommentoinut, sillä se on vastoin lakia. Myöskään mediat eivät julkaisseet epäillyn tai uhrin nimiä, sillä tiedotusvälineiden vastuulla on suojella myös rikoksista epäiltyjä ja ennen kaikkea rikosten uhreja.

Ullanlinnan henkirikosta puitiin Murha.info-sivustolla monessa eri ketjussa tuhansien viestien verran.

Sekä epäillyn tekijän että uhrin nimet löytyivät kuitenkin parin klikkauksen takaa muun muassa Ylilaudalta, Vauva.fi-sivustolta, Murha.infosta ja keskustelusovellus Jodelin kanavilta.

Kanavien välillä liikkui ristiin erilaisia huhuja henkirikoksesta.

Sivustoilla oli sivullisten ottamia kuvia rikospaikalta, linkkejä ja ruutukaappauksia avioparin sosiaalisen median profiileihin ja ruutukaappauksia niistä. Lisäksi palstoilta löytyi tietoja muun muassa molempien työnantajista ja etenkin epäillyn ammatillisesta taustasta.

Oikeastaan kaikki se, mitä avioparista oli netin kautta kaivettavissa, löytyi palstojen ketjuista. Langoista löytyi sellaistakin tietoa, mitä ei googlaamalla löytynyt.

Myös viestisovellus Jodelissa puhuttiin Ullanlinnan tapauksesta useammalla eri kanavalla.

Keskustelupalstoille ilmestyneitä tietoja seuraavat muutkin kuin henkirikoksesta kiinnostuneet kansalaiset.

Poliisipäällikkö Lasse Aapion mukaan poliisissa seurataan palstoja aamusta iltaan arkisin ja viikonloppuisin.

Niiltä etsitään poliisin kannalta oleellisia tietoja. Yksi syy palstojen haravointiin on myös se, että poliisin viestintä voi kumota niissä liikkuvia mahdollisia vääriä tietoja ja huhuja.

Myöskin Keskusrikospoliisi tekee verkossa yleisvalvontaa ja tekee vihjeiden perusteella tarkastuksia eri sivustoille, KRP:stä kerrotaan HS Nytille.

Aapion mukaan ”tyhjiö täyttyy heti”, jos poliisi ja media eivät tiedota rikostapauksista riittävissä määrin ja tarpeeksi nopeasti.

”Ennen oli helpompaa, kun oli vain toimittaja ja poliisi. Tiedettiin, että huomenna ilmestyy lehti, mutta nyt sosiaalinen media tulee tähän väliin”, Aapio sanoo.

Tästä Ullanlinnan tapaus oli malliesimerkki. Pian selvisi, että moni tapauksesta netissä levitetty tieto oli totta. Rikosjuoruilijat selvittivät nopeasti epäillyn henkilöllisyyden, ja esimerkiksi Murha.infoon kirjoittaneen ”Ursan” tieto siitä, että epäilty on sama mies, joka ajoi autolla mereen Helsingin kauppatorilla, osoittautui todeksi.

Tiedotusvälineet vahvistivat palstoilla kiertäneen huhun vasta kaksi päivää rikosjuoruilijoita myöhemmin, kun Ilta-Sanomat uutisoi aiheesta maanantaina 19. joulukuuta.

Viime viikolla poliisi kertoi epäilevänsä, että mereen ajaminen vuonna 2021 on ollut suunniteltu teko. Miestä epäillään nyt viidestä murhan yrityksestä ja vaimonsa murhasta.

Iltalehti kertoi taas maanantaina, että epäillyn tekijän lääkärinoikeuksia oli rajoitettu vuonna 2014 väliaikaisesti.

Tieto oikeuksien rajoittamisesta löytyi ainakin Ylilaudalta jo sunnuntaina. Eräs käyttäjä oli kaivanut tiedon esiin valtion Virallisesta Lehdestä, joka huolehtii lakisääteisen ilmoitusvelvollisuuden täyttämisestä.

Palstoilta löytyy edelleen myös paljon väärää tietoa ja suorastaan röyhkeää spekulaatiota tapahtumien kulusta ja motiiveista. Uhriin ja tekijään on yhdistetty esimerkiksi vääriä nimiä, mutta ylläpito on antanut niiden jäädä verkkoon.

Poliisin johto kävi heti tapauksen tutkinnanjohtajien kanssa tarkasti läpi, mitä julkisuuteen on mahdollista kertoa missäkin vaiheessa tutkintaa.

”Kaikki, mikä tuntuu yleisön mielestä jo todelta, voi vielä muuttua poliisitutkinnan aikana. Esimerkiksi todistelu voi kääntää jutun täysin toiseen suuntaan”, Aapio muistuttaa.

Ison Omenan tammikuinen kuolemantapaus taas on esimerkki rikosjuoruilun sudenkuopista.

35-vuotias nainen kuoli kauppakeskuksessa 7. tammikuuta 2023, kun neljä turvallisuusalan työntekijää piti häntä makuuasennossa kiinniotettuna. Poliisi epäilee neljää turvallisuusalan työntekijää kuolemantuottamuksesta.

Tapauksesta lähti salamana kiertämään spekulaatioita, jotka osoittautuivat myöhemmin vääriksi.

”Nainen oli raskaana.”

”Nainen oli romani.”

”Nainen oli huumeidenkäyttäjä.”

”Nainen oli kahden lapsen äiti.”

”Nainen vieraili juuri ennen voimankäyttötilannetta vaateliikkeessä.”

Mikään näistä huhuista ei ole totta.

Muun muassa tällaista virheellistä tietoa lastenvaatteiden palautuksesta levitettiin Murha.infon ja Vauva.fin keskustelupalstoilla.

Näyttäisi siltä, että poliisi yritti viestinnässään myös kumota somessa leviäviä väitteitä.

Poliisi esimerkiksi painotti kaksi päivää kuolemantapauksen jälkeen, että mikään yksittäinen Ison Omenan myymälä ei liity tutkittavana olevaan tapaukseen, kun palstoilla tiettyä vaatekauppaa oli alettu yhdistää tapaukseen.

Myös Ison Omenan tapauksessa keskustelupalstoilta löytyi pian uhrin nimi ja kuvia tämän sosiaalisen median profiilista.

Ullanlinnan ja Ison Omenan tapauksia yhdistää niiden saaman valtavan huomion lisäksi se, että molempien tapausten uhreista puhuttiin palstoilla epäasiallisesti.

Syitä kuolemille etsittiin uhreista.

”Olivatko naiset olleet provosoivia?”

Ylilaudalla ja Murha.infossa osa keskustelusta on rasistista ja naisvihamielistä myös rikostapausten kohdalla.

Oikeusministeriön vuonna 2020 tekemästä raportista selviääkin, että suuri osa Suomen vihapuheesta esiintyykin juuri tällaisilla keskustelupalstoilla.

Raportissa kartoitettiin verkossa esiintyvää vihapuhetta tekoälyn avulla. Tulosten perusteella vihapuhetta sisältäviä viestejä esiintyy julkisilla suomenkielisillä verkkoalustoilla noin 150 000:ssa viestissä kuukaudessa.

Kaikista merkittävin vihapuheen julkaisualusta oli Ylilauta. Sieltä löydettiin kahden kuukauden tarkastelujakson aikana 285 000 viestiä, mikä on 96 prosenttia kaikesta vihapuheeksi tunnistetuista viesteistä.

HS Nyt kysyi Ylilauta.orgilta, Vauva.filtä ja Murha.infolta tietoja rikosjuoruilusta sivustoilla. Ylilaudan ylläpito suostui vastaamaan kysymyksiin sähköpostitse.

Ylilaudan henkilöstövastaavaksi esittäytyvän kirjoittajan mukaan Ullanlinnan henkirikoksen aikoihin viestejä lähetettiin palstalla noin 100 000 päivässä. Aktiivisia käyttäjiä vieraili palstalla henkirikosuutisoinnin aikoihin noin 225 000.

Ison Omenan kuolemantapauksen aikoihin palstalla oli ylläpidon mukaan 250 000 aktiivista käyttäjää.

Ylilaudan edustajan mukaan sivusto avustaa pyydettäessä poliisia selvittämään rikostapauksia ja saa poliisilta tietopyyntöjä.

”Poliisi ei ole ilmaissut kiinnostusta selvittää ylläpitäjien tai moderaattorien henkilöllisyyttä, mutta ylläpitäjien henkilöllisyys on ollut jo pitkään poliisin tiedossa”, Ylilaudan edustaja kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Keskusrikospoliisi ei vahvista tai kiellä Ylilaudan väittämää.

Vauva.fi-sivustolta Ullanlinnan tapausta koskevat langat ovat jo poistuneet.

Sanoman omistaman sivuston moderointia kommentoi Sanoman digipalveluiden kehityksestä vastaava Timo Rinne.

Rinteen mukaan palstalla käytävää keskustelua valvotaan aktiivisesti.

”Moderaattorimme jälkimoderoivat keskustelua ja kokonaisia keskusteluketjuja sekä asiattomaksi ilmoitettujen viestien perusteella että omatoimisesti”, Rinne sanoo.

Murha.infon ylläpitäjät eivät vastanneet HS Nytin kysymyksiin.

Palstan ylläpito näyttää kuitenkin seuranneen ainakin Ison Omenan kuolemantapauksesta käytyä keskustelua. Ylläpitäjä nimimerkillä ”NILS” on muun muassa lyhentänyt sivustolle julkaistuja tekstejä.

Samasta 7243 viestin ketjusta löytyy kuitenkin edelleen valtava määrä vääriä tietoja ja spekulaatiota.

Helsingin Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat