Tällainen on Tiktokin estetiikasta syntynyt taiteen­muoto core­core, johon moni on voinut törmätä huomaamattaan

Anti-trendiksi nimitetystä corecoresta on tullut trendikäs.

27.1. 14:55

Viime viikkoina Tiktokissa on saattanut törmätä lyhyisiin ja kömpelösti editoituihin videoihin, joiden saatetekstinä lukee ainoastaan #corecore.

Videoilla vilahtelee pätkiä esimerkiksi muista Tiktok-videoista, julkkisten haastatteluista, uutisista, elokuvista ja vanhoista nettimeemeistä. Taustalla soi surullinen musiikki.

Satunnaisilta vaikuttavissa videoissa on kyse Tiktokin uudesta estetiikasta corecoresta, jonka on kuvailtu olevan z-sukupolven oma taiteenmuoto.

Nimi #corecore on peräisin Tumblrista, jossa jo vuonna 2020 naureskeltiin Tiktokin käyttäjien tavalle keksiä pienimmillekin trendeille ja tyylisuunnille oma core-pääte. Tällaisia ovat esimerkiksi cottagecore, normcore tai barbiecore, josta myös HS Nyt kirjoitti kesällä.

Corecoren suosio kasvoi Tiktokissa loppuvuodesta 2022. Sovelluksessa hashtagilla #corecore on yli 500 miljoonaa näyttökertaa.

Marraskuussa corecoresta kirjoittaneen toimittaja Kieran Press-Reynolds kuvaili alkuvuodesta Mashablen haastattelussa, että corecore on pohjimmiltaan ”anti-trendi”. Press-Reynoldsin mukaan estetiikan irrallisilla mutta yhteen editoiduilla video- ja äänileikkeillä yritetään ilmaista tunnetiloja, joita on vaikea sanallistaa.

Aluksi hashtagilla #corecore varustetut videot vaikuttavat huolimattomilta editoinneilta, joissa on laitettu peräkkäin sattumanvaraisia videoklippejä melankolisen musiikin soidessa taustalla.

Videoista muodostuu kuitenkin melankolinen, lähes runomainen kokonaisuus, joka jättää katsojaansa haikean tunteen.

”Videot onnistuvat vangitsemaan teknologiaähkystä syntyvän tunteen, joka on varmasti monille nuorille tuttu. Ne ovat kuin balsamia Tiktokin kärventämille aivoille”, Press-Reynolds kommentoi Mashablelle.

Videoista tulevaa tunnetta voisi verrata siihen, kun selaa Tiktokkia hieman liian pitkään myöhään illalla. Lopulta päättymättömällä syötteellä tulevat videot ja niiden ääniraidat alkavat sekoittua toisiinsa ja luovat irrallisuuden tunteen muusta maailmasta.

Know Your Meme -sivuston mukaan videot käsittelevät erityisesti suruun, masennukseen ja yksinäisyyteen liittyviä tunteita.

Yksi corecoren uranuurtajista on Tiktok-käyttäjä @masonoelle, joka julkaisi corecoreksi luokiteltuja videoita jo tammikuussa 2021.

Yhdessä hänen videoistaan on Disneyn Wall-E -elokuvan surullinen robotti, tehdastyöläisiä, itkevä tiktokkaaja Charli D'Amelio, puhelinsovelluksen mainos, ruuhkainen liikenne ja astronautti. Taustalla soi cover-versio Eminemin Stan-kappaleesta.

Videon voi tulkita kritisoivan ihmisten luontosuhdetta ja ylikulutusta.

Corecore-videoiden tekijöiden tarkoituksena on myös ottaa kantaa maailmanlaajuisiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen sekä kritisoida sosiaalista mediaa, kertoo Mashable. Videoilla ei ole kertojaa, mutta samasta aiheesta peräkkäin liitetyt videot onnistuivat välittämään videon tekijän viestin.

”Minulle nämä diaesitykset ja kollaasimaiset postaukset ovat taiteen muoto. Ne tekevät oivalluksia kulttuuristamme ja antavat käsityksen tekijänsä tunteista”, yksi käyttäjä kommentoi @masonoelle:n videoon.

Sittemmin videoista on tullut ”älyttömämpiä” kuin aiemmin, eikä se miellytä kaikkia.

Corecoren asema ”anti-trendinä” kärsii nyt sen trendikkyyden takia.

Videoiden fanit pelkäävät, että corecore jää yhdeksi ohikiitäväksi trendiksi, yhdeksi ”coreksi” muiden joukossa, mikäli siitä tulee Tiktokin valtavirtaa.

Pelko saattaa olla aiheellinen, sillä Tiktokissa isoiksi paisuneita trendejä käytetään, kunnes ne sulautuvat osaksi somealustan normaalia kuvastoa.

Fanien mukaan corecoren alkuperäinen idea menettää merkitystään, kun sen estetiikka saa enemmän huomiota ja sen editointityyliä aletaan jäljittelemään myös muissa videoissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat