”Nyt tuli voitto!”
Tämä oli 22-vuotiaan Aron Luokkalan ensiajatus, kun hän kuuli translain uudistuksen meneen läpi eduskunnassa keskiviikkona 1. helmikuuta 2023.
Lakiuudistuksella on iso merkitys Luokkalan arkeen. Hän saa vihdoin henkilöllisyystodistuksen, jossa lukee hänen oikea sukupuolensa.
”Mun ei tarvitse odottaa 2-3 vuotta, että mä pääsen vaihtamaan passiin mun oikean sukupuolen, vaan mä voin tehä sen kuukauden päästä”, Luokkala hehkuttaa keskiviikkona julkaistulla Tiktok-videolla.
Sukupuolenkorjausprosessi alkoi Luokkalalla konkreettisesti viime keväänä, kun hän muun muassa kertoi asiasta läheisilleen ja vaihtoi nimensä vastaamaan sukupuoli-identiteettiään.
Viime kuukaudet Luokkala on vältellyt paikkoja, joissa häneltä kysytään passia.
”En ole halunnut asettaa itseäni epämukaviin tilanteisiin. Tuntuu inhottavalta saada muistutus joka kerta siitä, että sukupuolimerkintä on väärä.”
Lain myötä piinallinen odotus lyhenee vuosista kuukaudeksi. Tähän asti transsukupuolisilta on vaadittu lääkärin lausuntoa ennen juridisen sukupuolimerkinnän korjausta väestörekisteriin. Ruuhkan ja resurssipulan vuoksi prosessissa on arveltu kestävän 2–3 vuotta.
”Tää helpottaa niin paljon mun elämää, että mun papereissa on pian oikea sukupuoli ja että mut nähdään tuolla omana itsenäni.”
Luokkala aikoo hakea juridisen sukupuolen korjausta heti ensimmäisten joukossa maaliskuussa kun laki astuu voimaan. Sen jälkeen on aika juhlia.
”Mä en kauheesti käytä alkoholia, mutta olishan se ihan nätti käydä baarissa ihan vaan sen passin takia.”
Myöhemmin keväällä Luokkala aikoo myös matkustaa ulkomaille tyttöystävänsä kanssa.
”On ihanaa kun ei tarvitse stressata samalla tavalla passijonossa.”
Eduskunta hyväksyi translain äänin 113–69. Uusi laki mahdollistaa, että täysi-ikäinen voi korjata sukupuolensa oman hakemuksen perusteella ilman lääkärin lausuntoa. Uudistus erottaa sukupuolen juridisen vahvistamisen virallisiin papereihin ilman lääketieteellistä prosessia. Lisäksi uudesta translaista on poistettu vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä.
Monet sateenkaarijärjestöt, kuten Trasek ry ja Seta ry huomauttivat keskiviikkona tiedotteissaan, että taistelu transsukupuolisten ihmisoikeuksien puolesta jatkuu Suomessa lakiuudistuksen jälkeenkin.
”Ihmisoikeudet kehittyvät Suomessa tuskallisen hitaasti. Nyt itsemääräämisoikeus sukupuoleen toteutuu täysi-ikäisille ihmisoikeusnormien mukaisesti. On elintärkeää, että työ jatkuu alaikäisten oikeuksien varmistamiseksi”, sanoi Setan puheenjohtaja Pekka Rantala järjestön tiedotteessa.