Moni Tiktokissa aikaansa viettävä on viime viikkoina törmännyt uuteen kauneusfiltteriin, joka tuntuu olevan uusi kehitysaskel kasvojen digitaalisessa muokkaamisessa.
Tiktokin luomalla Bold glamour -nimisellä filtterillä on tehty jo yli 10 miljoonaa videota. Monissa videoissa käyttäjät kauhistelevat sitä, miten pitkälle filtterit ovat menneet.
”En usko, että aivoni osaavat käsitellä sitä, että yhdessä hetkessä näytän tältä ja seuraavana tältä”, eräs käyttäjä miettii videollaan, jossa hän ottaa filtterin pois päältä.
”OIen niin iloinen, että omassa nuoruudessani oli vain Snapchatin koirakorvat”, toinen miettii.
Miten Bold glamour -filtteri muokkaa kasvoja, ja mikä tekee juuri siitä erityisen?
Kokeilimme filtteriä HS Nytin toimituksessa. Vaikuttaa siltä, että se toimii hieman eri tavalla eri ihmisille, mutta kaikilla se ainakin silottaa ihoa, kaventaa kasvoja, muotoilee kulmakarvoja, lisää kasvoille varjostuksia ja suurentaa huulia.
Filtteri tekee myös oletuksia kuvattavan sukupuolesta, koska miesoletetuille se ei esimerkiksi tee tummaa silmämeikkiä vaan keskittyy kasvojen silottamiseen ja varjostamiseen.
Veimme filtterin myös testiin satunnaisille ohikulkijoille Sanomatalon aulassa. Moni oli hämmentynyt siitä, miten omat kasvot muuttuivat lähes tunnistamattomiksi filtterillä.
”Ei toi näytä multa”, eräs hämmästeli.
Tiktok ja some on täynnä kauneusfilttereitä ja kuvanmuokkaustyökaluja.
Bold glamour -filtteristä erityisen tekee kuitenkin sen saumattomuus. Filtteri ei liikahda kasvoilta, vaikka sen edessä esimerkiksi heiluttelisi kättään.
Monet Tiktok-käyttäjät ovatkin kuvailleet filtteriä pelottavan hyväksi.
”Tämän pitäisi olla laitonta: voit hieroa naamaasi ja silmiäsi eikä filtteri liikahdakaan”, eräs käyttäjä kuvailee.
Verkkomedia The Verge kertoo yrittäneensä saada kommenttia Tiktokilta siitä, käyttääkö Bold glamour -filtteri tekoälyä. Monet asiantuntijat ovat vakuuttuneita siitä, että filtterin takana on samantyyppinen koneoppimisen malli kuin deepfake-videoissa.
Sosiaalinen media luo ulkonäköpaineita etenkin nuorille naisille, kerrotaan esimerkiksi Turun yliopiston tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan yli puolet 16–24-vuotiaista kokee ulkonäköpaineita somen takia.
Someyhtiöt ovat tietoisia tästä itsekin: pari vuotta sitten Facebookin vuodetusta sisäisestä tutkimuksesta kävi ilmi, että Instagram on haitallinen monen nuoren käyttäjän, erityisesti tyttöjen, mielenterveydelle.
The Wall Street Journalin käsiinsä saamista tiedoista selvisi, että Instagram heikentää nuorten tyttöjen heikkoa kehonkuvaa entisestään.
Kasvoja ja kehoa muokkaavat filtterit voivat pahentaa ongelmaa, koska silmä tottuu filtteröityyn minään.
Filtterit nousivat Suomessa puheenaiheeksi myös viime vuoden loppupuolella pääministeri Sanna Marinin (sd) somekuvien yhteydessä. Marinin Instagram-tarinoissa on usein näkynyt kuvan sävyjä muokkaava filtteri, jonka käyttämistä osa on kritisoinut.
Sdp:n nuorisojärjestön puheenjohtaja Pinja Perholehto ehdotti lakia, joka velvoittaisi Instagram-käyttäjiä merkitsemään somekuviin, jos niitä on muokattu. Norjassa vastaavanlainen laki koskee sosiaalisen median vaikuttajia ja mainostajia.
Marin on useasti sanonut, ettei hän käytä kasvojen piirteitä muokkaavia filttereitä sosiaalisen median postauksissaan.