En edes pidä Suomi-realitystä mutta katson sitä valtavasti, ja siihen on yksi syy: myötähäpeä

Kaikista pahinta myötähäpeää minussa herättävät tosi-tv-ohjelmat, joiden osallistujissa näen itseni, kirjoittaa toimittaja Piritta Räsänen.

Bachelor Suomen poikamiehiä ovat tällä kaudella Sami (vas.) ja Anton.

7.3. 2:00

Viime viikolla mieleni teki haudata pääni sohvatyynyyn katsellessani Bachelor Suomea.

Rakkausrealityn neljännessä jaksossa käy selväksi, että osalla kreetalaiseen, lähes virikkeettömään kartanoon suljetuista naisista on alkanut nopeasti kehittyä tunteita unelmien poikamiehiä kohtaan.

Ihastuneet naiset vetäytyvät kylpyhuoneeseen itkemään, kun taloon astelee uusia naisia, jotka ovat saaneet heti kahdenkeskistä aikaa miesten kanssa. Tunteenpurkauksia käydään läpi ohjelman loppupuolella, kun hämmentyneen oloiset poikamiehet hakevat naiset juttelemaan.

Molemmissa keskusteluissa parit vaihtavat intensiivisiä katseita ja suudelmia sekä puhuvat omista tunteistaan rehellisesti ja rohkeasti.

Ja sekös saa minut kiemurtelemaan penkissä: suomalaisia puhumassa tunteista! Ihan kamalan noloa!

Myötähäpeä tai niin sanottu ”cringe”, jota minäkin Bacheloria katsellessani tunsin, on monien realityohjelmien kantava voima. Ruudun edessä on helppoa ja melko koukuttavaa naureskella sosiaalisesti kiusallisille tilanteille, suomalaisten käytökselle ulkomailla ja oudoille treffeille, ja sitten todeta, että ”minä en ainakaan toimisi noin”.

Kaikista pahinta myötähäpeää minussa herättää kuitenkin se, jos näen osallistujissa itseni. Juuri tuollainen minä olisin, ajattelen katsoessani, kuinka joku itkee turhautumistaan Selviytyjissä tai hikoilee ensitreffeillä Maajussille morsiamessa.

Ajatus itsestäni televisiossa juhlimassa, kisailemassa, deittailemassa tai edes puhumassa tunteista saa ihokarvat pystyyn.

Olen täysin vakuuttunut siitä, etten saisi Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa edes ensimmäistä kysymystä oikein, koska jännittäisin ja olisin vaivaantunut. Ja siksi koen myötähäpeää jo ennakkoon, kun lavalle astuu uusi kilpailija.

Kannustan kotisohvalta, että vastaa nyt oikein, ettei tästä kierrä netissä ”try not to cringe”-videota (”koita olla tuntematta myötähäpeää”) vielä kymmenenkin vuoden päästä. Jos vastaus menee päin honkia, nauran kiusaantuneena, kun oma ennustus osui oikeaan.

Ohjelman jälkeen mietin, että olisin osannut vastata kysymyksiin paremmin. Vai olisinko sittenkään...

Samasta syystä Bachelor Suomi herättää minussa suunnatonta kiusaantuneisuutta. Itsensä voi löytää helposti sarjan tilanteista, joissa tutustutaan uusiin ihmisiin ja käytännössä kaikki on hieman kömpelöä.

Siksi on sanomattakin selvää, että jokainen tosi-tv-ohjelmiin lähtijä on uskomattoman rohkea. Minusta siihen ei olisi.

Lupaan kuitenkin myötäelää kaiken, vaikkakin välillä sohvatyynyn takaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat