Uusi Game of Thrones -tiiseri lupaa synkkiä käänteitä – paljastaako se myös, kuka selviää ja kuka ei?

Viimeisen tuotantokauden alun lähetessä HBO on julkaissut sarjasta runsaasti promomateriaalia, jonka tietysti käymme läpi perusteellisesti.

Game of Thronesin viimeisen kauden alkuun on alle kaksi viikkoa aikaa.

HBO on julkaissut parin päivän aikana lisää markkinointimateriaalia, jonka pohjalta voi spekuloida viimeisen kauden käänteitä.

Nähtävänä on ollut kaksi vähän uudenlaista mainosta sekä kokonaan uusi tiiseri. Varsinkin tiiseri on hyvin kiinnostava. Katsotaan ensin sitä ja sen jälkeen uusien mainosten uutta sisältöä.

Tässä vaiheessa spoilerivaroitus. Tekstissä on tästä lähtien mahdollisia juonipaljastuksia Game of Thronesin viimeiseltä kaudelta sekä kaikilta aiemmilta kausilta.

Tiiserin nimi on Official tease: Aftermath. Voit ensin katsoa sen tästä:Tiiserin nimikin kertoo, että nyt virallisesti tiisataan tulevaa. Sitä videossa ei kuitenkaan tehdä kuin osittain. Jos tämä tiiseri pitäisi kirjaimellisesti paikkansa, meille olisi jo kerrottu, että suuri osa päähenkilöistä kuolee Talvivaaran taistelussa Yön kuningasta vastaan.


Saman viestin kertoo HBO:n julkaisema Aftermath-niminen juliste. Pää­henkilöitä makaa kuolleen näköisinä rivissä, Rautavalta­istuimen muodossa.

Sellaista paljastusta HBO ei tietenkään voisi tehdä. Tämä muistuttaa siinä mielessä kuudennen kauden markkinointimateriaalina julkaistua Kasvojen sali -kampanjaa (Hall of Faces). Siinä sarjan päähenkilöitä oli kuvattu kuolleina kasvoina Braavosin Mustan ja valkoisen talon kellarissa sijaitsevassa salissa, jossa on valtavasti kuolleiden kasvoista tehtyjä naamioita.

Tiiseriin kannattaa suhtautua samaan tapaan kuin tammikuussa julkaistuun tiiseriin, jonka analysoimme tarkkaan täällä.

Toisin sanoen todennäköisesti tämänkään tiiserin kuvia ei nähdä kauden aikana.

Ne vain luovat tunnelmaa. Tiiserissä nähdään sarja kuvia esineistä. Ne kaikki liittyvät johonkin keskeiseen henkilöön. Kuvat virittävät uhkaavaa ja vaarallista tunnelmaa. Ne alleviivaavat taistelun kovaa hintaa.

Ensin näemme Starkin suvun repaleisen lipun liehumassa tuhotun Talvivaaran yllä.

Sitten näemme nuolia, joissa on lohikäärmelasista tehty kärki. Se on ase kulkijoita vastaan, ja sen olisi pitänyt suojata ihmisiä kuolleiden armeijalta. Toisin kävi. Moni henkilöistä käyttää lohikäärmelasia olevia aseita. Olemme jo nähneet trailerissa Gendryn töissä pajassa, ehkä tekemässä aseita lohikäärmelasista.

Susipatsas on nähty usein, esimerkiksi Talvivaaran kryptan sisäänkäynnin luona.

Kennelin portti on rikki. Kenneli nähtiin, kun Sansa löysi sieltä Theonin viidennellä kaudella ja kun hän lopulta vapautti Ramsayn koirat tappamaan tämän kuudennella kaudella. Ensimmäisen kauden alussa Tyrion nukkui kennelissä. Nyt sieltä löytyy hänen Kouran merkkinsä, jonka hän sai Daenerysilta.

Seuraavassa kuvassa lumessa on pystyssä miekka, joka näyttäisi olevan Arya Starkin miekka Neula.

Talvivaaran muurilta tuuli puhaltaa sulan, joka näyttää samalta, jonka Sansa nosti tätinsä – Jonin äidin – Lyanna Starkin haudalta Talvivaaran kryptassa ja jonka Robert Baratheon sille laski sarjan ensimmäisessä jaksossa.

Portaiden alapäässä näkyy Branin särkynyt pyörätuoli.

Hangessa makaa Jaimen kultainen käsi ja sen takana Daenerysin lohikäärmeriipus. Lopussa Jon Nietoksen miekka, jonka hän sai Jeor Mormontilta, on lumessa Talvivaaran portin edessä.

Ei ole mahdollista, että kaikki nämä henkilöt kuolisivat Talvivaaran taistelussa kolmannessa jaksossa. Silloin jäljellä olisi kolme jaksoa ilman keskeisiä henkilöitä.

Kyseessä on toisaalta iso hämäys tai toisaalta hienoa tunnelman luomista.

Yksi iso paljastus tässä kuitenkin taitaa olla, ja se nousee kokonaiskuvasta. ”Aftermath” tarkoittaa jälkiselvittelyä. Taistelu on selkeästi hävitty, olivat yksittäiset uhrit sitten ketä tahansa. Yön kuningas on voittanut, ihmiset ovat poissa ja rakennukset on osin tuhottu.

Näin saattaa hyvin tapahtua.

Voisiko HBO tiisata hävittyä taistelua ja sitten kuitenkin sarjassa näyttää, että ihmiset voittavat Yön kuninkaan? Se on toki mahdollista, mutta se ei tuntuisi hämäykseltä, vaan huijaukselta.

Jo paljon ennen tätä videota kaikki merkit ovat viitanneet kahteen vaihtoehtoon: joko Talvivaaran taistelu hävitään tai siitä tulee kalliilla hinnalla maksettu torjuntavoitto, jonka jälkeen Talvivaara joudutaan evakuoimaan.

Nämä esineet Talvivaaran lumisissa raunioissa voisivat olla kuva siitä hinnasta, jonka sankarit ovat maksaneet. Kuva siitä, minkä he joutuivat jättämään taakseen paetessaan henkensä edestä.

Mihin he pakenevat?

Tietysti Kuninkaansatamaan, Cersei Lannisterin ei-niin-avoimena-odottavaan syliin, kohtaamaan Game of Thronesin todellisen lopullisen pahan.

Sinne myös Yön kuningas on matkalla. Tästä tuntuisi kertovan myös tiiserin viimeinen kuva. Talvivaaran portti on avoinna ja kylmä tuuli puhaltaa ulos portista. Viesti näyttäisi olevan, että kuolleiden armeija jatkaa nyt matkaansa eteenpäin, puhdistettuaan Talvivaaran elämästä.

Tiiserin lisäksi kahdessa uudessa mainoksessa nähdään hieman uutta materiaalia.

Together-nimisessä promossa nähdään lisää kuvia taistelusta. Voit katsoa sen tästä:Tyrion Lannister sanoo Talvivaarassa: ”Meidän on taisteltava nyt yhdessä, tai kuolemme.”

Jon taas sanoo: ”Vihollisemme ei väsy, eikä pysähdy. Se on tulossa.”

Repliikkien perusteella vaikuttaa siltä, että ainakin kauden alussa saamme taas kerran katsoa tuttua draamaa. He, jotka tietävät Yön kuninkaasta ja kuolleiden armeijasta, yrittävät vakuuttaa heitä, jotka eivät tiedä.

Survival-nimisessä pätkässä on hieman enemmän nähtävää. Voit katsoa sen tästä:Sam ja Jon käyvät sananvaihdon. Tässä saattaa kuitenkin olla kyse editoinnista.

Sam sanoo: ”Muistele sitä, kun aloitimme”, ja Jon sanoo: ”Vain me olemme jäljellä.”

Jos Jon todella vastaa Samille, eikä repliikkejä ole editoitu yhteen eri kohtauksista, tämä saattaa viitata siihen, että Yön kuningas on tuhonnut sen, mitä Yövartiosta Muurilla oli jäljellä.

Beric Dondarrion ja Tormund ehkä pakenevat ensin Yövartiosta Mustalinnaan, kuten promokuvista voi päätellä. Ehkä he pakenevat sieltäkin, kun Yövartion komentaja Ed Tollett miehineen uhrautuu taistellessaan Yön kuningasta vastaan.

Jamie Lannister sanoo: ”Tässä on kyse enemmästä kuin uskollisuudesta. Tässä on kyse selviytymisestä.”

Jaime siis sanoo nyt eri sanoin sen, minkä Tarthin Brienne sanoi Jaimelle viime kauden viimeisessä jaksossa, Lohikäärmeareenan neuvottelun päätteeksi: ”Vitut uskollisuudesta.”

Kiinnostavin hetki nähdään, kun Varys, Tyrion ja Davos katsovat ylös taivaalle Talvivaarassa. Varsinkin Varys näyttää yllättyneeltä. Miksi Varys on yllättynyt?

Kyse ei voi olla vain lohikäärmeistä, sillä tässä vaiheessa Varys on nähnyt ne moneen kertaan. On mahdollista, että Varys on yllättynyt, koska hän näkee Jonin ratsastamassa lohikäärmeellä. Tätä on ennakoitu jo pitkään ja monella tavalla. Se ei edes ole mikään yllätys, vaan päinvastoin täysin odotettu käänne. Siksi sen paljastaminen ei edes ole kovin kummoinen paljastus. Kiinnostavaa se silti on.

Kolmas kiinnostava hetki nähdään Talvivaaran jumalmetsässä. Arya ja Jon ovat samassa kuvassa. Näiden kahden tapaamisesta tulee kaunis hetki. He varmaan tapaavat ensi kertaa jossain muualla, ehkä sisäpihalla. Jumalmetsässä he sitten voisivat jatkaa keskusteluaan.

Mistä he puhuisivat? He tapasivat edellisen kerran ensimmäisen kauden toisessa jaksossa. Silloin Jon antoi Aryalle Neulan.

Molemmat ovat nyt eri ihmisiä. Jon on kuollut ja palannut takaisin, mutta muuttunut kummallisen vähän. Ehkä lopulta kuulemme Jonin ajatuksia ja tuntemuksia siitä, mitä se tarkoittaa. Arya on omistanut elämänsä kuoleman jumalalle ja kostolle ja löytää nyt taas itsensä Starkina, perheenjäsenenä elävien joukossa. He voisivat puhua elämästä, kuolemasta, muutoksesta ja siitä, mitä ihminen todella lopulta on.

Arya on elänyt monia identiteettejä. Hän tietää, että ihminen voi muuttua, olla toinen. Jonin täytyy hyväksyä vanhan minänsä kuolema, taas kerran, ja hyväksyä olevansa Aegon Targaryen, Rautavaltaistuimen ja Seitsemän kuningaskunnan kruununperillinen.

Se on iso pala purtavaksi, lohikäärmeellä ratsastavalle valkoiselle sudellekin. Kasvoton salamurhaaja voi auttaa sen hyväksymisessä. Jos oikea kuningas ensin hyväksyy pikkusiskonsa olevan salamurhaaja.

Hyvää draamaa on luvassa joka tapauksessa.

Seuraamme Game of Thronesin viimeistä kautta intensiivisesti Westerosin kirjeenvaihtaja -blogissa.

Mitä mieltä olet tiiseristä? Miten Talvivaaran ja päähenkilöiden käy? Alla voit kommentoida ja osallistua keskusteluun. Tervetuloa spekuloimaan!

Game of Thronesin viimeinen kausi alkaa 15. huhtikuuta HBO Nordicilla ja C Morella.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 2. 2

  Eerikinkadun Corona-baarin ”maailmanlopun bileet” olivat 1990-luvun julkkisten paraati – toimittajamme seurasi viimeiset juhlat oven sulkemiseen kello 4.20 aamulla

 3. 3

  Pokémon Gon kaltainen Harry Potter -peli julkaistaan viimein perjantaina, odotamme kuolaten

 4. 4

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 5. 5

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 6. 6

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 7. 7

  Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

 8. 8

  Nyt puhuu ylikersantti, joka marssi Pridessä univormussa – ja se oli jo toinen kerta, kun hän oli tasa-arvon symbolina

 9. 9

  Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

 10. 10

  Yhdysvalloissa epäillään mittavaa pyramidihuijausta – haksahtaneita usutettiin ostamaan legginsejä kymmenillätuhansilla dollareilla, myymään vaikka rintamaitoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 2. 2

  Eerikinkadun Corona-baarin ”maailmanlopun bileet” olivat 1990-luvun julkkisten paraati – toimittajamme seurasi viimeiset juhlat oven sulkemiseen kello 4.20 aamulla

 3. 3

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 4. 4

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 5. 5

  Pokémon Gon kaltainen Harry Potter -peli julkaistaan viimein perjantaina, odotamme kuolaten

 6. 6

  Susirumamummo, Narupallokostaja, Xykiatri – kysyimme lukijoilta, miten heidän käyttäjänimensä ovat syntyneet

 7. 7

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 8. 8

  Sikke Sumarin ravintolassa salin tunnelma on huomaavainen ja lautaselta voi löytyä vaikka voikukkaa ja silakoita

 9. 9

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 10. 10

  Kolumni: Some on myrkkyä, mutta sen käytön lopettaminen on typerää moraalisen paremmuuden hakemista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 3. 3

  Kaikki puhuvat Netflixin uudesta hittielokuvasta The Perfectionista, mutta siihen tiivistyvät Netflix-elokuvien suurimmat ongelmat

 4. 4

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 5. 5

  Perus­suomalaisten kansan­edustaja yhdisti vieras­lajien torjunnan turvapaikan­hakijoihin – soitimme

 6. 6

  Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

 7. 7

  Miestenlehti teki jutun yritysjohtajista: julkaisi ryhmäkuvan 15 miehestä ja 2 naisesta, mutta naiset oli photoshopattu mukaan

 8. 8

  Tänään on internetin kullannupun piristyspäivä – Keanu Reeves on liian hyvä tälle maailmalle, kuten koostamistamme esimerkeistä kiistattomasti voi nähdä

 9. 9

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 10. 10

  Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

 11. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Yli 500 uhanalaista korppikotkaa kuoli syötyään myrkytetyn elefantin jäänteitä Botswanassa

  5. 5

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  6. 6

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  7. 7

   Kiinan vakoojat esiintyvät kykyjenetsijöinä ja konsultteina LinkedInissä: suomalaistutkijan julkaisu kertoo, kuinka kohde koukutetaan luovuttamaan luottamuksellista tietoa

  8. 8

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  9. 9

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  10. 10

   Kymmenen eurooppalaista suurkaupunkia vaatii EU:lta toimia Airbnb:ta vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  5. 5

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  6. 6

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  7. 7

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  8. 8

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  9. 9

   The New York Timesin kustantaja vastaa Trumpin syytöksiin maan­petoksesta: Presidentti ylitti vaarallisen rajan

  10. 10

   ”Annetaan tälle asialle hyvä loppu” – Ääni­tallenteet paljastivat, mitä Saudi-Arabian konsulaatissa tapahtui ennen toimittaja Khashoggin murhaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  4. 4

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää