Pysy kartalla­– viimeinen kausi alkaa

Game of Thronesin kahdeksas ja viimeinen kausi alkaa. On aika virkistää muistia. Katso missä päin karttaa tarinan päähenkilöt ovat viimeisen kauden alussa ja lue tiivistelmämme sarjan keskeisistä käänteistä.

Game of Thronesin viimeinen kausi alkaa maanantaina 15. huhtikuuta. Sarjan juoni on seitsemän kauden aikana ehtinyt käydä läpi monia käänteitä. Kymmenet henkilöt lukuisissa eri paikoissa ovat kietoutuneet moniin mutkikkaisiin juoniin.

Tällä Nytin erikoissivulla voit virkistää muistiasi ja valmistautua viimeiseen kauteen. Tässä jutussa kerrataan Game of Thronesin tarinan kaari, merkillepantavat tapahtumat ja päädytään asetelmiin joista kahdeksas tuotantokausi alkaa.

Ensiksi voit katsoa kartalta, missä paikoissa ja millaisissa tilanteessa sarjan päähenkilöt ovat, kun kahdeksas kausi alkaa. Kartta on jaettu kolmeen osaan. Klikkaamalla tai koskettamalla paikan nimeä aukeaa kuvaus paikalla olevien henkilöiden tilanteista. Rullaamalla alas pääset seuraavaan karttaan.

Karttojen alla on on varsinainen pihvi: tiivistelmä sarjan keskeisistä tapahtumista ja pääjuonista sekä videoita muutamista tärkeistä kohtauksista.

Vielä jutun lopussa on ohjeet siitä, miten voit osallistua arvontaan ja voittaa liput Nytin ja HBO:n järjestämään kauden avaus -tapahtumaan Tennispalatsissa.

Varoitus – tämä sivu sisältää juonipaljastuksia kaikesta, mitä sarjassa on tähän asti tapahtunut.

Talvi on tullut!

WESTEROS POHJOINEN

Westerosin manner on jaettu Seitsemään kuningaskuntaan. Kuningaskuntien pohjoisena rajana on valtava Muuri, joka sortui viime kauden päätteeksi. Pohjoinen on pinta-alaltaan suurin kuningaskunnista. Klikkaa paikannimiä nähdäksesi keitä sarjan päähenkilöistä on paikalla kauden alussa.WESTEROS ETELÄ

Suurin osa Westerosin kuningaskunnista sijaitsee etelässä. Seitsemän kuningaskunnan pääkaupunki on Kuninkaansatama. Sitä ja Westerosia hallitsee nyt kuningatar Cersei Lannister.VAPAAT KAUPUNGIT

Vapaat kaupungit ovat itsenäisiä kaupunkivaltioita. Ne sijaitsevat Essosin suuren mantereen länsirannikolla. Pohjoisin niistä on Bravos ja eteläisin Volantis. Westerosin ja niiden välissä on Kapeameri, jonka yli käydään paljon kauppaa.TIIVISTELMÄ SARJAN TAPAHTUMISTA TÄHÄN ASTI

Game of Thronesin loppu on alkamassa.

Mutta mistä kaikki alkoi?

Aikanaan Game of Thrones lähti käyntiin tavallaan kolmena erillisenä tarinana, jotka karkeasti ottaen tapahtuivat kolmessa eri paikassa. Kausien edetessä tarinat ovat askel askeleelta kulkeneet lähemmäksi toisiaan ja viimeisen kauden alkaessa ne ovat yhdistyneet. Samalla tapahtumapaikat ovat tiivistyneet pienemmälle alueelle Westerosin mantereella loppunäytöstä varten.

Yksi näistä kolmesta tarinasta on antanut nimen koko sarjalle. Game of Thrones tarkoittaa suomeksi valtaistuinpeliä. Se on tarina suvuista, jotka taistelevat vallasta. Tämän vallan ytimessä on Westerosin mantereen Seitsemän kuningaskunnan hallitsijan Rautavaltaistuin.

Toinen tarina on kertonut siitä, miten näiden eri sukujen pitäisi osata jättää keskinäiset riitansa taakseen, sillä pohjoisesta on tulossa kauhistuttava yliluonnollinen voima. Yön kuninkaan johtama kuolleiden armeija uhkaa kaikkia yhtä lailla.

Kolmanneksi, sarjan ytimessä on ollut tarina siitä, miten orvoiksi jääneet Starkin suvun lapset selviytyvät ja kasvavat sotien ja juonittelujen keskellä. Sarjan alkaessa lapsia oli kuusi – Robb, äpärä Jon, Sansa, Arya, Brandon ja Rickon Stark. Robb ja Rickon ovat sittemmin kuolleet.

Tarina alkaa maantieteellisesti kolmesta paikasta, laajenee sen jälkeen ja on palannut loppua varten takaisin alkupaikoille.

Taistelu Rautavaltaistuimesta käydään Westerosin mantereella. Se huipentuu nyt kamppailuun Lannisterin, Targaryenin ja Starkin valtasukujen välillä.

Toiseksi, Westerosin pohjoisrajalla sijaitsee valtava Muuri, jossa käydään kamppailua Yön kuninkaan johtamia pohjoisen voimia vastaan. Sen keskiöön on noussut Jon Nietos. Seitsemännen kauden päätteeksi Muuri lopulta murtui ja pohjoisen kylmät kuoleman voimat saapuivat Westerosiin.

Tässä videossa Muuri murtuu.Kolmanneksi, itäisellä Essoksen mantereella nousee uusi kuningatar, joka haluaa palauttaa vanhan dynastian Rautavaltaistuimelle. Daenerys Targaryen saapui Westerosiin seitsemännen kauden alussa.

Kahdeksannen ja viimeisen kauden alkaessa nämä kolme juonta on solmittu yhteen.

Daenerys Targaryen on palannut Westerosiin taistelemaan Rautavaltaistuimesta.

Muurilla varttunut Jon Nietos on henkisesti ylittänyt Muurin eli yhdistänyt Pohjoisen kansat sen molemmin puolin. Hän on nyt Daenerysin puolella.

Yön kuningas on vuorostaan fyysisesti ylittänyt Muurin murrettuaan sen ja hyökännyt Westerosiin.

Rautavaltaistuimella Westerosia hallitsee Cersei Lannister.

Vastakkain ovat siis kolme armeijaa. Pohjoisen liitto, jonka ytimessä ovat Starkit ja Targaryenit, Lannisterit joukkoineen ja kuolleiden armeija.

RAUTAVALTAISTUIN

Valtaistuinpeli käynnistyi, kun kaksi perinteistä Westerosin mahtisukua, Starkit ja Lannisterit, ajautuivat sotaan keskenään.

Tapahtumat lähtivät vyörymään, kun Ned Starkin poika Brandon ”Bran” Stark näki kuningatar Cersei Lannisterin harrastamassa seksiä kaksoisveljensä Jaime Lannisterin kanssa. Insestin paljastumisen välttämiseksi Jaime työnsi Branin ikkunasta alas. Mutta Bran jäi henkiin, rampautuneena. Hänen äitinsä Catelyn Stark syytti Lannistereita murhayrityksestä.

Syytös johti lopulta kuningas Robert Baratheonin murhaan ja Ned Starkin teloitukseen. Seurasi Viiden kuninkaan sota, joka repi Seitsemän kuningaskuntaa palasiksi.

Sotaa kävivät viisi kuningasta. Robertin poika Joffrey Baratheon, joka seurasi isäänsä Rautavaltaistuimella. Joffreyn kaksi setää Stannis Baratheon ja Renly Baratheon molemmat katsoivat kuolleen veljensä kruunun kuuluvan itselleen. Ned Starkin pojan Robb Starkin vasallit korottivat hänet Pohjoisen kuninkaaksi. Läntisellä merellä Balon Greyjoy kruunasi itsensä Rautasaarten kuninkaaksi.

Monien käänteiden jälkeen kaikki viisi kuningasta kuolivat. Dramaattisin oli Pohjoisen kuninkaan Robb Starkin ja Starkin joukkojen kuolema Punaisissa häissä kolmannen kauden lopussa. Se oli Lannisterin ja Freyn suvun salajuoni, joka käänsi sodan kulun.

Tässä videossa kuningas Joffrey on juuri kuollut.Cersei Lannister kävi seuraavaksi valtataisteluun Tyrellin suvun kanssa. Sukua johti matriarkka Olenna Tyrell. Tyrellit olivat saaneet otteen vallasta naittamalla suvun tyttären Margaery Tyrellin ensin kuningas Joffrey Baratheonille ja sen jälkeen vielä tämän pikkuveljelle ja seuraajalle valtaistuimella, Tommen Baratheonille.

Sodan runtelemassa Westerosissa nousi varpusten herätysliike, kerjäläisveljeskunta. Cersein erehdys oli antaa heitä johtaneelle Ylivarpuselle valtaa ja aseita, tarkoituksenaan tuhota Tyrellit. Cersein suunnitelma kääntyi häntä itseään vastaan. Ylivarpunen vangitsi Cersein syytettynä maanpetoksesta, insestistä ja kuningas Robert Baratheonin murhasta.

Cersei tuhosi vihollisensa ennen oikeudenkäyntiä. Hän räjäytti Kuninkaansataman pääkirkon, Baelorin suurseptin, käyttämällä kaupunkiin piilotettuja elovalkeavarastoja. Hintana oli, että Cersein lapsista viimeinen, kuningas Tommen Baratheon, teki itsemurhan nähdessään mitä tapahtui.

Tässä videossa Baelorin suursepti tuhoutuu.Lannisterit hävittivät Tyrellin suvun ja varastivat heidän kultansa. Suvun matriarkka Olenna Tyrell teloitettiin.

Cersei Lannister hallitsee nyt Seitsemää kuningaskuntaa, mutta hänellä ei ole enää mitään jäljellä perheestään ja läheisistään. Hänellä on vain toivo lapsesta, jota hän on sanonut odottavansa.

Tähän asti Cersei Lannister on luottanut kaksoisveljeensä ja rakastajaansa Jaime Lannisteriin. Sarjan alussa Jaime oli maailman parhaana miekkamiehenä tunnettu ylimielinen ritari. Pitkän vankeuden, kätensä menettämisen ja oikeamielisen Tarthin Briennen vaikutuksen kautta Jaimesta on kasvanut oikeudentuntoinen ja hyvä mies. Seitsemännen kauden lopussa Jaime lopulta jätti Cersein ymmärtäessään ettei tämä aiokaan osallistua taisteluun Yön kuningasta vastaan, vaan pitää mieluummin kiinni vallasta.

Starkeille valan vannonut Tarthin Brienne on noussut koko sarjan moraaliseksi selkärannaksi, hyveelliseksi soturiksi.

Tyrellin sukua auttoi juonittelussa valtaistuinpelin taitavin pelaaja Petyr ”Pikkusormi” Baelish. Hän oli häikäilemätön mies, jonka kunnianhimo oli pohjaton. Hän ehti pelata itsensä vaikutusvaltaiseen asemaan.

Lannisterien insestin lisäksi toinen Game of Thronesin tapahtumien käynnistäjä oli kuningas Robert Baratheonin lähimmän neuvonantajan Jon Arrynin kuolema. Paljon myöhemmin paljastui, että Arrynin murha oli Baelishin juoni, jolla hän sai Starkit ja Lannisterit toistensa kimppuun ja lopulta sodan syttymään. Kun muut sotivat, Baelish lisäsi valtaansa käyttäen hyväkseen ympäröivää kaaosta.

Baelish oli voimakkaimmillaan viidennellä kaudella, kun melkein mitä tahansa skenaario olisi johtanut hänen valtansa vahvistumiseen. Hänen virheensä oli, ettei hän osannut laskea Jon Nietoksen nousevan Pohjoisen kuninkaaksi. Viimeisenä yrityksenään Baelish koitti saada Sansa ja Arya Starkin toisiaan vastaan. Se epäonnistui ja Branin auttamana sisarukset teloittivat Baelishin seitsemännen kauden päätteeksi.

MUURI JA UHKA POHJOISESTA

Toinen keskeinen tarina on tapahtunut Muurilla ja sen päähenkilö on ollut Jon Nietos. Muuri on satojen kilometrien mittainen ja satoja metrejä korkea jäävalli, joka pystytettiin tuhansia vuosia sitten. Muuria vartioi Yövartio. Se on tuhansia vuosia sotinut käytännössä vain villejä, Muurin pohjoispuolella asuvia ihmisiä, vastaan. Alkuperäinen, todellinen uhka, jota vastaan Muuri rakennettiin ja Yövartio perustettiin Muuria vartioimaan kahdeksan tuhatta vuotta sitten, on unohtunut. Alkuperäinen uhka olivat salaperäiset, yliluonnollisia voimia omaavat valkeat kulkijat, jotka herättävät tappamansa uhrit eloon eräänlaisina zombeina, jotka liittyvät kulkijoiden johtamaan kuolleiden armeijaan. Yövartion miehille villit ovat nyt todellinen vihollinen. Sarjan ensimmäisen jakson ensimmäisessä kohtauksessa nähdään, että valkeat kulkijat ovat palanneet.

Ned Starkin äpäräpoika Jon Nietos – äpärät nimetään Westerosissa sukunimellä, joka kuvaa synnyinseudun luontoa – lähti Muurille ja liittyi Yövartioon.

Jon näki, että valkeat kulkijat ovat taas heränneet ja että niitä johtaa salaperäinen Yön kuningas. Hän ymmärsi, että villit eli vapaa kansa eivät ole todellinen uhka, vaan mahdollinen liittolainen. Hänen tehtäväkseen tuli liittää kansat yhteen. Sille tielle hänet ohjasi vapaan kansan nainen Ygritte, johon Jon rakastui.

Tässä videossa Jon johtaa Mustalinnan puolustusta villejä vastaan.Jon äänestettiin Yövartion komentajaksi, mutta vartion miehet murhasivat hänet. Jonin lopullinen anteeksiantamaton rikos monien ”veljien” silmissä oli, että hän johti Yövartion miehiä kuolemaan villien takia, kuolleiden armeijan käsissä. Jon halusi pelastaa villit.

Jonista tuli sarjan eräänlainen messias, kun hänet sitten herätettiin kuolleista. Hänet herätti Melisandre, papitar joka palvelee Valon herraksi kutsumaansa jumalaa. Melisandre etsii sarjan pelastajahahmoa. Hän palveli ensin Stannis Baratheonia ja luuli tätä pelastajaksi, mutta hänen näkynsä osoittautuivat vääriksi. Jon karkoitti Melisandren pohjoisesta sen jälkeen, kun paljastui että Melisandre oli polttomurhannut Stannisin tyttären sotaonnen vuoksi. Onnen, jota ei siis koskaan tullut.

Toinen Valon herran pappi, Myrin Thoros, kertoi herättäneensä ritari Beric Dondarrionin henkiin jopa kuusi kertaa. Thoros ja Beric taistelevat Viirittömässä veljeskunnassa, joka suojelee Westerosin tavallista kansaa sodan jäljiltä vaeltelevilta ryöväreiltä ja murhaajilta.

Jon jätti Yövartion ja valtasi Talvivaaran Boltoneilta takaisin Starkeille, apunaan villit ja Laakson ritarit. Taistelu tunnetaan nimellä Äpärien taistelu.

Tässä videossa käydään Äpärien taistelua.Jon kohtasi viime kaudella Daenerys Targaryenin ja he rakastuivat. Kun Melisandre kertoi ennustuksesta luvatusta prinssistä, Danyn tulkki Missandei kertoi, että sana voi tarkoittaa myös prinsessaa.

Viirittömän veljeskunnan johtaja Beric Dondarrion oli mukana Jonin kanssa uhkarohkealla matkalla Muurin taakse hakemaan yksi kuolleiden armeijan zombi näytettäväksi Kuninkaansatamassa Cersei Lannisterille, Lohikäärmeareenan neuvottelussa.

Beric ja Jon ymmärsivät matkallaan Muurin taakse sotivansa samalla puolella yhteistä vihollista vastaan. He ovat elämän puolella ja vihollinen on kuolema.

Daenerys tuli pelastamaan Jonin soturit ja menetti sen johdosta yhden lohikäärmeistään Yön kuninkaalle.

Viime kauden lopussa paljastui, että Jon ei ole Ned Starkin äpärä. Hän on Nedin sisaren ja Daenerysin veljen Rhaegar Targaryenin poika, Aegon Targaryen, ja Rautavaltaistuimen todellinen perijä. Targaryenit olivat vuosisatojen ajan Westerosin hallitsijoita. Jon ei itse tiedä vielä salaisuuttaan, jonka Ned halusi piilottaa Jonin suojelemiseksi.

Salaisuuden saivat selville Samwell Tarly ja Bran Stark.

Jonin ystävä Yövartiossa Sam Tarly pelasti Muurin takaa nuoren naisen Neilikan ja tämän pojan. Heidän kanssaan hän matkusti Vanhakaupungin Kastelliin. Westerosin eteläisimmällä rannalla sijaitsevassa Kastellissa kaikki Mestarit ovat saaneet koulutuksensa. Mestarit ovat kirjanoppineita ja parantajia, eräänlaisia tietäjiä. Sam sai siellä tietää, että Lohikäärmekivellä on paljon lohikäärmelasia. Lohikäärmekivi on Targaryenin suvun vanha linnoitus, johon Daenerys palasi. Lohikäärmelasi taas tehoaa valkeita kulkijoita vastaan, joten Jon lähti hakemaan sitä. Näin tämä salaperäinen aine toi Jonin ja Danyn yhteen.

STARKIN SISARUKSET

Jonin salaisuuden sai tietää kolmas Starkin lapsista, Bran Stark. Juuri hänet Jaime Lannister työnsi ikkunasta, mikä rampautti Branin. Muurin takana pohjoisessa Branista on tullut Kolmisilmäinen korppi, eräänlainen näkijä ja shamaani. Hänen voimansa ovat yhteydessä salaperäisiin lumopuihin, joiden lehdoissa Westerosin ensimmäiset ihmiset palvoivat jumaliaan.

Branilla on taito mennä eläinten ja jopa ihmisten mieliin, ja halutessaan ohjata näitä. Lisäksi hän on selvänäkijä, eli hän saa näkyjä kaukaisuudesta, menneestä ja tulevasta. Branin kyvyt ovat sarjassa ainutlaatuiset. Niillä on ollut myös traagisia seurauksia.

Tässä videossa Hodorista tulee Hodor ja samalla Hodor kuolee.Samin vihjeen perusteella Bran näki, että Rhaegar ja Lyanna menivät naimisiin, eli Jon ei ole äpärä, vaan laillinen perillinen.

Bran on myös nähnyt näkyjä Yön kuninkaasta. Bran on nyt siis uusi Kolmisilmäinen korppi. Edellinen Korppi koulutti Brania näkyvoimien käytössä, ennen kuin Yön kuningas tappoi tämän. Kolmisilmäisen korpin ja Yön kuninkaan molempien voima on peräisin pohjoisen lumopuista, joita muinaiset Metsän lapset palvoivat. Kukaan ei tiedä, onko Metsän lapsia enää elossa.

Bran Starkin lisäksi toinenkin Starkin lapsi on ollut kaukana kotoaan erikoisessa koulutuksessa. Arya Stark pakeni sukunsa murhaa ja isänsä Ned Starkin julmaa teloitusta Kuninkaansatamasta. Hän vaihtoi identiteettiään ja matkusti pitkään Sandor ”Hurtta” Cleganen kanssa, joka palveli ennen Lannistereita. Nyt Hurtta taistelee Viirittömän veljeskunnan kanssa ja on liittynyt sotaan Yön kuningasta vastaan.

Tässä videossa Hurtta kouluttaa Aryaa.Salaperäinen Jaqen H’ghar näytti Aryalle tien Kasvottomaksi, vertaansa vailla olevaksi salamurhaajaksi. Arya päätyi koulutukseen Essosin mantereelle, Braavosiin.

Arya, taitava salamurhaaja, on nyt palannut Westerosiin. Palattuaan hän ensimmäisenä kosti veljensä Robbin ja äitinsä Catelynin ja tappoi Walder Freyn, joka järjesti Punaiset häät.

Sen jälkeen Arya palasi kotiinsa Talvivaaraan, jossa hän riitautui sisarensa Sansan kanssa. Lopuksi he sopivat erimielisyytensä ja yhdessä teloittivat Petyr Baelishin.

Myös Sansa Stark oli pitkään pakomatkalla isänsä kuoltua. Sansa on kärsinyt vuosikausien ajan julmien miesten käsissä. Hänet on kahdesti naitettu sadistiselle miehelle, ensin kuningas Joffrey Baratheonille – todellisuudessa Lannisterille – ja sitten Talvivaaran lordille Ramsay Boltonille. Joffreyn kanssa Sansa ei ehtinyt naimisiin. Sansa on samalla oppinut poliittista peliä Baelishilta, Cersei ja Tyrion Lannisterilta sekä Boltoneilta. Nyt hän on noussut Talvivaaran ladyksi.

DAENERYS TARGARYEN

Yksi sarjan keskeisistä tarinoista kertoo salaisesta hallitsijasta. Daenerys Targaryen on sarjan alkupuolella viimeinen jälkeläinen Targaryenin dynastiasta, joka hallitsi Westerosia kolmesataa vuotta ennen Robert Baratheonin johtamaa kapinaa. Daenerysin tarina on tapahtunut pääosin itäisellä Essoksen mantereella.

Sarjan alussa Daenerysin veli antoi hänet lahjaksi hevosbarbaarihallitsijalle Khal Drogolle, maksuksi armeijasta.

Daenerys on kasvanut nuoresta vaimosta kuningattareksi, jolla on nyt valtava armeija ja lohikäärmeitä. Ne ovat tiettävästi ainoat lohikäärmeet sarjan maailmassa. Yön kuningas kaappasi yhden niistä itselleen edellisen kauden lopun dramaattisessa käänteessä.

Ennen lohikäärmeitä oli valtavasti. Lohikäärmeet olivat se voima, jolla Targaryenit valtasivat Westerosin. Targaryenit olivat vain yksi vanhassa Valyriassa eläneistä lohikäärmesuvuista. Valyria oli Game of Thronesin maailman eräänlainen yhdistelmä Rooman valtakuntaa ja myyttistä Atlantista. Se tuhoutui katastrofissa, jonka tarkkaa syytä ei tiedetä. Vain Targaryenit selvisivät, koska he olivat paenneet Westerosiin. Pian sen jälkeen he yhdistivät Westerosin Seitsemän kuningaskuntaa valtansa alle ja perustivat dynastiansa. Vallan merkiksi Rautavaltaistuin sulatettiin vihollisten miekoista lohikäärmeen tulella.

Daenerys Targaryen on ensimmäisen kauden lopusta asti valmistautunut taisteluun suvulleen kuuluvasta Rautavaltaistuimesta. Daenerys on käytännössä lopettanut orjuuden suuressa osassa Essoksen mannerta. Hän näkee itsensä vapauttajana, mutta moni muu näkee hänet valloittajana. Targaryenin sukurutsaista huonetta on aina varjostanut mielisairauden uhka. Daenerysin isää Aerys II Targaryenia kutsuttiin ”Hulluksi kuninkaaksi”. Jaime Lannister tappoi tämän kuninkaan, vaikka oli vannonut vartioivansa häntä. Jaime teki sen, koska kuningas uhkasi tappaa kaikki pääkaupungin asukkaat elovalkealla. Samalla, jota Jamien sisar-rakastettu Cersei Lannister käytti tuhoamaan vihollisensa.

Daenerysin Koura eli tämän läheisin neuvonantaja ja tarvittaessa sijaishallitsija on nyt Tyrion Lannister, Cersein ja Jaimen älykäs veli. Tyrion on kääpiö, ja hänen perheenjäsenistään vain Jaime on koskaan hyväksynyt hänet. Tyrion heitettiin poliittiseen peliin mukaan Viiden kuninkaan sodan sytyttyä. Hän lopulta murhasi isänsä Tywin Lannisterin ja pakeni itään, mukanaan vakoojamestari Varys. Myös Varys on nyt Daenerysin tukena.

Tässä videossa Daenerys ratsastaa ensimmäistä kertaa lohikäärmeellä.Westerosissa Daenerysin liittolaisia olivat aluksi Tyrellit ja Martellit, jotka molemmat ovat myös Lannisterien vihollisia. Lannisterit siis hävittivät Tyrellit. Martellit ovat olleet poissa taistelusta. Martellien suvun hallitsema Dornen valtakunta Westerosin eteläisimmässä kärjessä on tunnettu sotilaallisesta voimastaan. Dornea hallitsi pitkään rauhantahtoinen Doran Martell. Hänen veljensä Oberyn Martellin kuoltua julmasti Oberynin rakastajatar Ellaria Hieta ja Oberynin kolme tytärtä tekivät vallankaappauksen. He murhasivat sekä Doran Martellin että tämän pojan Trystane Martellin.

Viimeiset Daenerysin liittolaisista ovat Yara ja Theon Greyjoy. He ovat edesmenneen Balon Greyjoyn lapsia. Balon Greyjoy kävi vuosia sitten epäonnistuneen kapinan, minkä seurauksena hänen poikansa Theon päätyi Ned Starkin pakkosuojatiksi. Theon kääntyi Starkeja vastaan, mutta päätyi sadistisen Ramsay Boltonin vangiksi. Ramsay kidutti ja aivopesi Theonin. Vasta Sansa Stark lopulta sai Theonin löytämään jälleen oman itsensä. Theon ja Yara liittoutuivat Daenerysin kanssa ennen kaikkea puolustautuakseen julmaa mielipuolista setäänsä Euron Greyjoyta vastaan. Euron on ottanut Yaran vangikseen ja Theon lähti viime kauden lopussa pelastamaan sisartaan.

LOHIKÄÄRMEAREENAN NEUVOTTELU JA VIIME KAUDEN PÄÄTÖS

Edellisen kauden viimeisessä jaksossa Kuninkaansatamassa käytiin Lohikäärmeareenan neuvottelu. Siinä suuri osa sarjan päähenkilöitä kokoontui keskustelemaan liittoutumisesta Yön kuninkaan uhan edessä. Neuvottelu päättyi siihen, että Westerosin kolme hallitsijaa Jon, Daenerys ja Cersei yhdistivät virallisesti voimansa.

Pinnan alla tilanne on kuitenkin epävakaa ja valmis räjähtämään. Jon vannoi uskollisuutta Danylle ja he rakastuivat. Jon siis luopui kruunustaan. Sen hänelle antaneet pohjoisen lordit ja ladyt eivät varmasti pidä tästä. Cersei taas tunnusti Jaimelle valehdelleensa, eikä aiokaan osallistua sotaan Pohjoisen liiton tueksi.

Ihmisten liitto Yön kuningasta vastaan perustuu valheille ja salaisuuksille.

Viime kauden päätösjakso, eli edellinen näkemämme sarjan jakso, päättyi puolituntiseen, joka oli täynnä valtavia käänteitä.

Sansa, Bran ja Arya Stark yhdistivät voimansa ja teloittivat Petyr Baelishin. Starkit ottivat Talvivaaran ja Pohjoisen.

Bran ja Sam ymmärsivät, että Jon Nietos on Aegon Targaryen ja Rhaegar Targaryenin laillisena poikana hän on Rautavaltaistuimen laillinen perijä.

Yön kuningas mursi Muurin ja johti kuolleiden armeijan Westerosiin.

Sarjan viimeisen kauden alkaessa valheet ja salaisuudet paljastuvat sekä henkilöiden väliset jännitteet ja tunteet purkautuvat.

Suuri sota on alkanut. Kuusi jaksoa ja sen jälkeen kaikki on loppu.

Miten tässä kaikessa käy? Seuraamme Game of Thronesin viimeistä kautta intensiivisesti jakso kerrallaan Westerosin kirjeenvaihtaja -blogissa. Lue joka viikko perusteellinen kertaus, arvio ja analyysi jaksosta ja osallistu keskusteluun. Julkaisemme myös haastatteluja sarjan päähenkilöistä tulevina viikkoina.

Mitä kohtauksia sinä muistelet sarjan parhaimpina? Alla voit kommentoida ja osallistua keskusteluun.

Spekuloidaan!

Nytin Facebook-sivulla voit osallistua 11. huhtikuuta asti kilpailuun, jonka palkintoina jaetaan lippuja sinulle ja kaverillesi HBO Nordicin ja Nytin ensi-iltatilaisuuteen katsomaan kauden avausjakso isolla valkokankaalla Helsingissä 15. huhtikuuta.

10.4. juttuun tehty tarkennus: Sansa Stark naitettiin kuningas Joffreyn kanssa, mutta ei ehtinyt virallisesti avioitua tämän kanssa.

Game of Thronesin viimeinen kausi alkaa 15. huhtikuuta HBO Nordicilla ja C Morella.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 2. 2

  Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 3. 3

  Tämä viraaliksi levinnyt video on niin kamala, että se on aivan mahtava – eikä sillä ole mitään tekemistä kiinteistön­välityksen kanssa, vaikka pitäisi olla

 4. 4

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 5. 5

  Game of Thronesin viikko: Kahdeksan miljoonaa kertaa katsottu meemivideo ja George R. R. Martinin uusi kommentti sarjan lopusta

 6. 6

  Kaksi äänesti kommunisteja Westendissä – taas

 7. 7

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 8. 8

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 9. 9

  Koiran kanssa korvapuustilla – näihin kahviloihin hauvat ovat tervetulleita

  Tilaajille
 10. 10

  Nämä suomalaisnaiset hurmasivat sadat tuhannet Korean kykykilpailussa – näin se tapahtui

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 2. 2

  Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

  Tilaajille
 3. 3

  Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 4. 4

  Tämä viraaliksi levinnyt video on niin kamala, että se on aivan mahtava – eikä sillä ole mitään tekemistä kiinteistön­välityksen kanssa, vaikka pitäisi olla

 5. 5

  Game of Thronesin viikko: Kahdeksan miljoonaa kertaa katsottu meemivideo ja George R. R. Martinin uusi kommentti sarjan lopusta

 6. 6

  Tällainen oli suomalainen kulttisarja Noutajat, jossa kisattiin googlaamisessa ennen Googlen ylivaltaa – kysyimme asiantuntijalta, mihin nettihaku nyt kehittyy

 7. 7

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 8. 8

  Iro Haarlan musiikki on pääsiäiseen luotu – tämä konsertti käänsi piinaviikon voitoksi

 9. 9

  Etkö ymmärtänyt päivän Fingerporia? Ei se mitään, koska ei ymmärtänyt kukaan muukaan

 10. 10

  Jussi Halla-aho väitteli Ylen tentissä ilmaston­muutoksesta, maahan­muutosta ja hallituksen ansioista – tarkastimme faktat, tässä parhaat palat giffeinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 2. 2

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 3. 3

  Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 4. 4

  Kaksi äänesti kommunisteja Westendissä – taas

 5. 5

  Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

  Tilaajille
 6. 6

  Tämä viraaliksi levinnyt video on niin kamala, että se on aivan mahtava – eikä sillä ole mitään tekemistä kiinteistön­välityksen kanssa, vaikka pitäisi olla

 7. 7

  Game of Thronesin uusi jakso julkaistiin yöllä, HBO:n palvelut kaatuivat heti – Näillä meemeillä fanit kertovat, mitä he asiasta ajattelevat

 8. 8

  Internet villiintyi tästä sympaattisesta kuvasta, jossa tuntematon kissa käpertyi leikkauksesta toipuvan miehen viereen

 9. 9

  Ylen vaalistudion politiikan tuntijat joutuivat selostamaan jääkiekkoa, ja se oli upeaa

 10. 10

  Game of Thronesin viikko: Kahdeksan miljoonaa kertaa katsottu meemivideo ja George R. R. Martinin uusi kommentti sarjan lopusta

 11. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Sauri aloitti Twitterissä ”ränttäämisen” ja katso: Jussi Halla-aho avasi edes hieman, mitä mieltä hän on vanhoista kirjoituksistaan

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Parikymppinen kaahari ajoi yli 250:tä kilometriä tunnissa satasen alueella Vantaalla – ”Eihän mikä tahansa auto kulje noin kovaa”

  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   Poliisi ottanut seitsemän ihmistä kiinni epäiltynä Sri Lankan iskuista, kahdeksan räjähdyksen sarjassa jo yli 200 kuollutta – tämä iskuista tiedetään

  6. 6

   HS-analyysi: Vatsaa vihlovat dokumentit Josefin Nilssonista ja Michael Jacksonista osoittavat, miten helposti asioista vaietaan

  7. 7

   Miehen junan eteen Pasilassa työntänyt vangittu

  8. 8

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  9. 9

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  10. 10

   Leuanveto on monelle naiselle mahdottoman tuntuinen haaste – toimittaja harjoitteli täsmä­ohjeilla kuukauden, näin kävi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  5. 5

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi ottanut seitsemän ihmistä kiinni epäiltynä Sri Lankan iskuista, kahdeksan räjähdyksen sarjassa jo yli 200 kuollutta – tämä iskuista tiedetään

  7. 7

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  8. 8

   Vesku Loirin elämä täyttää koko ensi syksyn – Olli Lindholmin kuolema ei ollut vielä mitään

  9. 9

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  10. 10

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää