Jaksoarvio 1/6: Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

Game of Thronesin viimeinen kausi on alkanut. Tämä on lopun alkua.

Tämä on jaksoarvio Game of Thronesin viimeisen kauden ensimmäisestä jaksosta Winterfell.

Varoitus, tämä juttu sisältää juonipaljastuksia uudesta jaksosta ja kaikesta, mitä sarjassa on tapahtunut tähän asti.

Ensimmäinen jakso oli nimeltään Winterfell. Se on laadukas kauden aloitus, sarjan parhaita. Se asettaa paikoilleen pätevästi kauden keskeiset jännitteet. Jakson teemana olivat jälleennäkeminen. Välillä tuntui jopa, että tässä käytiin rasti ruutuun -tyyliin läpi listaa avoimista tarinan juonteista.

Jaksossa oli hyvin paljon dialogia, mikä on erinomaista. Game of Thrones tekee sen hyvin.

Tässä mielessä jakso oli kuin koko sarja mikrokosmoksena. Ihmiset käyvät omia riitojaan, kauppojaan, rakkauksiaan ja juoniaan, mutta uhka on tulossa Pohjoisesta.

Nyt se vaan on kirjaimellisesti ovella.

Ensimmäisen jakson tärkeimmät tapahtumat liittyivät Joniin ja Danyyn. Viime kaudella jo näimme selvästi, miten tämä sarja tiivistyy heidän kahden tarinakseen. Tämä asetelma vain tiivistyy nyt entisestään.

Kaiken yliluonnollisen keskellä ytimessä on inhimillinen draama vallasta ja rakkaudesta.

Me sarjan fanit olemme elokuusta 2017 asti pohtineet, spekuloineet ja rakentaneet teorioita siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Me muistamme täsmällisen hyvin, mitä tapahtui viimeksi. Mutta suuri osa katsojista ei välttämättä muista ja heitä pitää muistuttaa. Ennen kaikkea, tarinan hahmot eivät tiedä.

Esimerkiksi kukaan paitsi Bran ja Itävartiossa paikalla olleet eivät tienneet Muurin murtumisesta tai siitä että Yön kuningas ratsastaa kuolleista herätetyllä Viserionilla.

Nyt näimme miten tieto otettiin vastaan Talvivaarassa ja Kuninkaansatamassa.

Ensimmäisessä jaksossa oli paljon viittauksia ensimmäisen kauden ensimmäiseen jaksoon. Niissä oli jopa rakenteellista symmetriaa.

Kaikkein selkein symmetria oli jakson loppukuvissa. Tämä jakso päättyi, kun Jaime Lannister ja Bran Stark eli Kolmisilmäinen korppi katsoivat toisiaan.

Ensimmäisen kauden ensimmäinen jakso päättyi siihen, kun Jaime Lannister työnsi Bran Starkin alas ikkunasta.

Tämän jakson alussa kuningatar Daenerys saapuu Talvivaaraan. Ensimmäisen kauden avauksen alkupuolella kuningas Robert saapuu Talvivaaraan.

ARYA STARK - EI LAPSI ENÄÄ

Ensimmäisessä kuvassa on pieni poika juoksemassa talvisessa metsässä.

Se on kuva Westerosin asukkaista juuri nyt. Talvi on tullut ja he juoksevat sitä pakoon, mutta eivät pääse mihinkään, sillä talvi ympäröi heidät.

Toisaalta tässä pojassa me näemme tässä myös tavallisen kansan, jota kutsutaan Westerosissa "smallfolk" eli "pikku kansa", suomeksi sanottaisiin varmaan rahvas. He jäävät jyrän alle, kun kuolleiden armeija tulee.

Poika juoksee katsomaan kuningatar Daenerys Targaryen saattuetta, joka saapuu Talvivaaraan. Kohtaus luo monia rinnastuksia koko sarjan ensimmäiseen jaksoon, jossa kuningas Robertin saattue saapuu Talvivaaraan.

Poika rinnastuu Arya Starkiin, joka uteliaana kiipesi vaunujen päälle katsomaan tulijoita siinä ensimmäisessä jaksossa. Seuraavaksi näemmekin Aryan, joka ei enää ole lapsi.

Arya näkee tulijat, joiden joukossa on Hurtta, kuten oli myös silloin aikanaan.

Poika kiipeää puuhun ja näin rinnastuu myös Braniin, joka kiipeili samassa sarjan ensimmäisessä jaksossa ja näki kuninkaan saapumisen.

Puusta hän näkee armeijan ja me näemme olevamme Talvikaupungissa. Armeija on matkalla Talvivaaraan.

Samalla saamme hyvän yleiskuvan maastosta Talvivaaran ympärillä. Näemme myöhemmin myös Talvivaaran kunnolla ilmasta päin.

On tärkeää nähdä nämä kuvat, sillä parin jakson päästä Talvivaarassa taistellaan ja meillä täytyy siinä vaiheessa olla jonkinlainen käsitys paikasta.

Kauden ensimmäinen dialogi ei ole Jonin ja Danin, vaikka näemmekin heidät ensin. Sen käyvät Tyrion Lannister ja Varys istuessaan vaunuissa. He kävivät keskusteluja vaunuissa myös viidennen kauden toisessa jaksossa, matkalla Meereeniin Danyn luo.

Nyt keskustelu käsittelee palleja ja sitä, että eunukeilla ei niitä ole. Tämä on myös leimallista jaksolle. Siinä oli monta hauskaa hetkeä.

KUNINGATAR SAAPUU TALVIVAARAAN – MUTTA MYÖS KUNINGAS

Seuraavaksi Daenerys saapuu Talvivaaraan. Vastaanotto on ymmärrettävän jäykkä.

Hieno yksityiskohta on, että tässä kohdassa käytetään samaa musiikkia kuin Robertin saapuessa Talvivaaraan. Sävelmää ei ole käytetty missään muussa kohtauksessa. Sitä on säästelty tähän hetkeen tai se on kaivettu esiin tauon jälkeen.

Aikanaan Robertin vastaanottaneesta Stark-rivistä on tehty paljon teorioita. Oliko heidät sijoiteltu vihjeenä siitä, kuka kuolee ja kuka selviää? On totta, että rivin oikealla reunalla olevat perheenjäsenet kuolivat. Nyt näemme rivissä Sansan, Branin, Lyanna Mormontin, Yohn Roycen ja Ned Umberin. Vanhalla logiikalla lordit ja lady ovat kuolemassa. Ned Umber ehtikin jo kuolla jakson lopussa. Sansa ja Bran olivat rivin vasemmassa laidassa ensimmäiselläkin kerralla ja niin ovat nytkin.

Eli lordit ja ladyt ovat nyt vastaanottamassa vieraita vähiin jääneen perheen lisäksi. Sansan takana toisessa rivissä ovat Brienne, Pod, Wolkan.

Dany kehuu Sansalle pohjoisen kauneutta. Tämä on viittaus kohtaukseen Talvivaaran suuressa salissa sarjan ensimmäisessä jaksossa. Silloin Cersei Lannister kehui Pohjoisen kauneutta Catelyn Starkille. Cersei jatkoi silloin kehumalla Sansan kauneutta – Daenerys tekee täsmälleen samoin.

Sansa muistaa tämän ja se saattaa hyvin vaikuttaa siihen myrkylliseen äänensävyyn, jolla Sansa sanoo: "Talvivaara on teidän, teidän armonne."

Sarjan alussa Ned Stark, Sansan isä, luovutti Talvivaaran samoilla sanoilla kuningas Robertille. Juuri Robert tappoi Daenerysin veljen Rhaegar Targaryenin sisällissodassa, jota kutsuttiin Robertin kapinaksi, ja jonka päätteeksi Robertista tuli kuningas.

Muut näkevät kuningattaren saapuvan. Bran näkee kuitenkin todellisen kuninkaan saapuvan. Vain hän tietää Jonin salaisuuden.

Siitä pääsemme jakson tärkeimpään kohtaukseen.

JON JA MESTARI AEMONIN VALINTA

Sam kertoi Jonille totuuden. Jon on Lyanna Starkin ja Rhaegar Targaryenin poika. Talvivaaran kryptassa on käyty monia tärkeitä keskusteluja. Tämä on niistä kaikkein tärkein.

Tämä on sarjan suurin salaisuus ja tavallaan koko sarjan ydin.

Jonin kamppailu tästä johtuneen ulkopuolisuutensa kanssa, paikkansa etsiminen ja sen löytäminen, ja tästä eteenpäin kamppailu totuuden kanssa, on sarjan keskus.

Jon, komea melankolinen murehtija, sarjan sankarihahmo ja kuolleista palannut messias, kuuli nyt totuuden syntyperästään. Hän hän on oikea kuningas. Jon on hämillään, hän horjahtaa taaksepäin ja epäröi ennennäkemättömällä tavalla. Olisi petosta sanoa, että Dany ei ole kuningatar. Hän silti ymmärtää, miksi Ned Stark olisi tehnyt niin, salannut häneltä totuuden. Kyse ei ollut kunniasta, vaan rakkaudesta. Ehkä Jon on salaa aina tuntenut totuuden.

Tämä oli sama valinta, jonka eteen Mestari Aemon laittoi Jonin ensimmäisen kauden yhdeksännessä jaksossa. Valitseeko hän kunnian vai ne, joita rakastaa. Jon luuli Ned Starkin valinneen kunnian, vaikka tämä valitsi lapsensa ja luopui kunniastaan. Hän kuoli silti.

Samin tuonti tähän hetkeen oli äärimmäisen tärkeää. Sam oli juuri kompuroinut Talvivaaran kryptaan, huononäköisenä ja Jon kysyi häneltä mitä hän siellä tekee. Tämä oli kuin se hetki ensimmäisen kauden neljännessä jaksossa, kun he seisoivat Muurin päällä ja Sam kertoi näkevänsä huonosti ja oman tarinansa. Heidän ystävyytensä alkoi siitä. Kuten Bran kaikennäkijä sanoi, Sam on Jonin paras ystävä, johon tämä luottaa eniten.

Samin kertomana Jon kuuli totuuden hyvin tietynlaisessa valossa. Sam kertoi ennen sitä, että Daenerys oli tappanut hänen isänsä ja veljensä. Kohtaus, jossa Sam kuuli veljensä ja isänsä kohtalosta oli herttainen. Samin reaktio oli ennen kaikkea normaalin ihmisen reaktio. Se oli hyvä ratkaisu. Tällainen itkuisen todellinen reaktio tarvitaan, ettemme turru sarjan julmuuksille.

Totuus esiteltiin Jonille siinä muodossa, että hän on vaihtoehto Daenerysille. Tämä on viimeinen asia, jonka Jon olisi halunnut kuulla.

Tämän asetelman takia totuuden paljastuksesta seurasi kysymys. Se on olla koko kauden tärkein kysymys. ”Luovuit kruunustasi pelastaaksesi kansasi. Tekisikö hän samoin?”

Spekuloidaan.

Tämä voi nyt mennä mihin tahansa suuntaan ja se on mahtavaa.

Sam on aina Jonin puolella. Nyt hän sanoi Jonille sen edellyttävän olemista Danya vastaan. Jonin elämän kaksi ehkä tärkeintä ihmistä ovat vastakkain. Jon joutuu valinnan eteen. Se ei ole vain kruunun ja kansan välillä, se on rakkauden ja velvollisuuden välillä, kuten mestari Aemon hänelle sanoi silloin aikanaan Mustalinnassa. ”Sinun on valittava.”

Silloin se viittasi siihen, on Jon Yövartion mies vai Stark. Pitääkö hän valansa vai ei. Aemon oli itsekin Targaryen, joka piti sukunsa perinnön salassa.

Nyt valinta saa toisen merkityksen, syvemmän merkityksen. Se on Jonin viimeinen valinta. Se on Game of Thronesin ratkaiseva valinta ja mahdollisesti koko sarjan tärkein hetki. Sen aika koittaa viidennessä tai kuudennessa jaksossa.

Ennen lopun kohtausta kryptassa näimme hetkiä, jotka pohjustivat tätä paljastusta.

Jon sanoi Sansalle, ettei hän koskaan edes halunnut kruunua, hän vain halusi suojella Pohjoista. Tämä oli siis juuri se kruunusta luopuminen, johon Sam viittasi.

Sansa kuitenkin kyseenalaisti tämän ja kysyi, polvistuiko Jon Pohjoisen takia vai koska hän rakastaa Danya.

Seuraava tekijä tässä asetelmassa on Jonin ja Danyn rakkaus.

Jon ja Dany lensivät lohikäärmeillä. Emme tarvitse Freudia ymmärtääksemme lohikäärmeellä ratsastamisen symboliikan tässä yhteydessä.

Ratsastuksen jälkeen he laskeutuivat vesiputoukselle ja Dany sanoi, että he voisivat olla siellä tuhat vuotta.

Tämä on viittaus kolmannen kauden viidenteen jaksoon, jossa Jon ja Ygritte rakastelevat luolassa, jossa on vesiputous. Ygritte sanoi useampaan kertaan, että olisi halunnut jäädä luolaan Jonin kanssa.

Spekuloidaan.

Ygritte kuoli. Ennuste Jonille ja Danylle ei ole hyvä. Jompikumpi heistä kuolee, ehkä molemmat. Eivätkä hekään voi jäädä luolaansa. He rakastavat toisiaan, mutta sillä rakkaudella ei ole mahdollisuuksia onnistua.

Valitseeko Jon rakkauden vai kunnian tulee olemaan valinta elämän ja kuoleman välillä, hänen ja Danyn kuoleman.

Kun he suutelevat, Jon katsoo olan yli Drogonia, joka katsoo takaisin.

Spekuloidaan.

Ehkä Drogon tietää jo nyt Jonin olevan Targaryen. Drogon päästi Jonin lähelleen jo viime kauden viidennessä jaksossa. Tai ehkä Drogon suojelee Danya, kuin isä joka varoittaa poikaa, joka vie tyttärensä treffeille.

Jaksossa puhuttiin jo avioliitostakin. Ser Davos sanoi Tyrionille ja Varysille, että Pohjoinen seuraa Jonia. Sen jälkeen hän ehdotti avioliittoa Jonin ja Danyn välille.

Ser Davosin ehdotuksia ja puheita kannattaa kuunnella tarkkaan. Ne ovat yleensä aina toteutuneet. Hänen funktiokseen sarjassa on tullut totuuksien kertominen valtaapitäville, Stannis Baratheonille, Rautapankille, Lyanna Mormontille, Daenerys Targaryenille. Hän todennäköisesti jatkaa sitä.

SUURI SALI JA MUTKIKAS VALTA-ASETELMA

Talvivaarassa on nyt kohtuullisen mutkikas valta-asetelma. Sitä alleviivaa pikku lordi Ned Umber. Hän ei osaa oikein puhutella hallitsijoita. "Arvon lady, arvon lordi, arvon majesteetti. Anteeksi."

Sitten Lyanna Mormont sanoo suoraan, mikä on pohjoisen väen ongelma.

Ette ole enää kuningas, ”en tiedä, mikä olette”.

Tämä on lievä viittaus ensimmäisen kauden viidenteen jaksoon, jossa Jaime Lannister hyökkää Ned Starkin kimppuun Kuninkaansatamassa. Ned ei ole enää kuninkaan Koura, ja Jaime sanoo ”en ole varma kuka hän enää on”.

Spekuloidaan.

Tittelin menettäminen on vaarallista Westerosissa. Ned Stark koki sen ensimmäisen kauden lopussa. Tyrion Lannister koki sen toisen kauden lopussa. Se saattaa jättää henkilön täysin turvattomaksi. Jos Jon ei ole enää kuningas Pohjoisen silmissä, hän on vaarassa menettää heidän antamansa turvan ja tuen.

Tässä myös kohtaamme jälleen sen kauden keskeisen kysymyksen. Tämä jännite asettuu juuri sille samalle akselille, josta Sam Jonille sanoi. Kruunu vai kansa. Jon sanoo joutuneensa valitsemaan kruunun ja Pohjoisen välillä ja hän valitsi Pohjoisen.

Tätä Pohjoisen lordit ja ladyt eivät suostu ymmärtämään.

Spekuloidaan.

Tämä on Jonin ristiriita. Sansa epäilee Jonin päätöksen johtuneen rakkaudesta. Muu Pohjoinen ei vielä tiedä tätä. Jon teki mielestään oikein ja joutuu nyt paljon suurempaan pulaan syntyperänsä takia.

Tässä kohdassa Tyrion Lannister avaa suunsa ja kietoutuu mukaan asetelmaan. Samalla hän mahdollisesti julistaa tuomionsa.

TYRION LANNISTER – EI NÄYTÄ HYVÄLTÄ

Tyrion Lannisterin tilanne ei nyt näytä hyvältä. Hän astui esiin Talvivaaran suuressa salissa tukemaan Jonia. Hän kertoo Jonin riskeeranneen henkensä kaikkien puolesta.

Spekuloidaan.

Tyrion viittaa tässä Jonin seitsemän samurain matkaan Muurin taakse viime kauden kuudennessa jaksossa. He hakivat elävän kuolleen näytiksi Cersei Lannisterille.

Mutta miksi Tyrion sanoo tämän?

Spekuloidaan.

Kukaan Talvivaaran salissa ei tarvitse Tyrionia kertomaan tätä. He tietävät Jonin uhranneen henkensä.

Tyrion sanoo sen, koska se on taktinen siirto. Hän yrittää osoittaa suhteensa Joniin, luottamuksen joka syntyi jo ensimmäisen kauden alussa. Tämän avulla hän yrittää ostaa uskottavuutta seuraavalle asialleen. Se ei onnistu.

Tyrion sanoo Lannisterien armeijan olevan tulossa heidän apuunsa.

Tätä Pohjoinen ei voi hyväksyä.

Tyrionin iso ongelma tällä kaudella syntyy siitä, että hän lupaa Pohjoisen liitolle Cersein lähettävän armeijansa taisteluun Yön kuningasta vastaan. Kun näin ei tapahdu, syyttävät sormet saattavat osoittaa Tyrioniin. Hän voi joutua oikeudenkäyntiin kolmannen kerran. Ehkä hän ei enää siitä selviä.

Tyrion on tässä kahden tulen välissä. Hän teki sopimuksen Cersein kanssa. Hän käytti poliittista pelisilmäänsä sekä poikkeuksellista asemaansa hyväkseen taitavasti. Hän on sekä Lannister että Targaryen-hallitsijan Koura. Vain hän pystyi tekemään tämän sopimuksen.

Mutta hänen virheensä oli luottaa sisareensa. Mitä tahansa he ehkä sopivat, Cersei pettää sen. Cersei nauttisi mahdollisuudesta, että Tyrion näin joutuu kärsimään vielä enemmän.

Kuvion ironisuutta lisää se, että Tyrionin oli pakko tehdä sopimus Cersein kanssa, koska Jon ei suostunut valehtelemaan Cerseille. Jonin rehellisyys ja Danyn lohikäärmeen uhraus pakottivat Tyrionin tilanteeseen, jossa hänen oli pakko tehdä sopimus. Se saattaa koitua hänen tuhokseen. Toisin sanoen, Jonin rehellisyys on johtamassa Tyrionin tuhoon.

Miksi Tyrion teki näin? Hänen motiivinsa ovat varmasti moninaiset, mutta meille kerrotaan, että hän halusi suojella lapsia. Tyrion sanoi Cerseille viime kauden viimeisessä jaksossa rakastaneensa tämän lapsia.

Game of Thronesin maailmassa lasten suojeleminen ja pelastaminen on monen hahmon keskeinen motivaatio. Esimerkiksi Ned Stark halusi aina pelastaa lapset.

Lasten satuttaminen taas on sarjan pahin rikos, josta yleensä aina tuomitaan. Lasten suojelemisesta sen sijaan ei koskaan varmuudella palkita, kuten Ned Starkin esimerkistä tiedämme.

ONKO CERSEI LANNISTERILLA ENÄÄ MITÄÄN MENETETTÄVÄÄ?

Tyrion uskoo Cersein lapsen olevan tämän syy elää. Mutta onko Cerseillä enää mitään, minkä vuoksi elää? Tämä kysymys jää auki Cersei Lannisterin kylmäävistä kohtauksista ensimmäisessä jaksossa.

Ylimielisen ärsyttävä Euron Greyjoy – joka muuten ei ole kovin kiinnostava hahmo – uhosi laittavansa prinssin Cersein vatsaan.

Cersei käskee Euronin pois ja hänen ilmeensä on aidon surullinen.

Edellisellä kaudella me kuulimme Cersein olevan raskaana. Onko hän?

Spekuloidaan.

Cersei voi olla surullinen, koska hän on jo saanut keskenmenon. Tähän viittaisi se, että hän juo taas viiniä. Hän kieltäytyi siitä viime kaudella, mikä oli yksi merkki Tyrionille Cersein raskaudesta. Toisaalta, viini saattoi olla vain manipulaatiokeino Tyrionille.

Ehkä Cersei on raskaana ja hän tietää, ettei siksi Euron koskaan saa tehtyä hänelle lasta. Hän on siis tavallaan turvassa. Mutta ehkä hän myös muistaa ennustuksen, jonka hän kuuli noidalta lapsuuden takaumassa viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa.

Sen mukaan hän saa kolme lasta, jotka kuolevat. Hän on jo ne saanut - tässä ei lasketa mukaan sitä yhtä syntymän jälkeen kuollutta lasta Robertin kanssa. Tai sitten hän ei ajattele Euronia, vaan ainoastaan muistaa ennustuksen ja suree, koska uskoo siihen.

Jotain Cerseissä on kuitenkin muuttunut, mikä voisi puhua keskenmenon puolesta.

Spekuloidaan.

Cersei palkkaa Bronnin tappamaan molemmat veljensä. Viime kauden viimeisessä jaksossa hänellä oli mahdollisuus tappaa molemmat heistä Vuoren avulla. Hän ei tehnyt sitä.

Mikä on muuttunut?

Jaimen kohdalla mielen muutoksen voi ymmärtää, sillä Jaime jätti Cersein. Hän voi haluta tappaa tämän katkeruuttaan. Mutta Tyrionin ja Cersein suhde ei ole muuttunut sen jälkeen, kun Cersei päästi tämän menemään.

On mahdollista, että Cersei vain päästi Tyrionin menemään, koska tiesi tarvitsevansa tätä tehdäkseen huijaussopimuksensa Pohjoisen liiton kanssa. Sen jälkeen hänellä ei ole tarvetta pikkuveljelleen ja tämä saa mennä.

Meille kerrotaan tappamisella olevan myös motiivi. Qyburn totesi Bronnille Cerseillä olevan poeettisen oikeuden tajua. Tällä hän viittasi siihen, että Cersei antoi Bronnille aseeksi saman jalkajousen, jolla Tyrion tappoi heidän isänsä Tywin Lannisterin neljännen kauden päätösjaksossa. Jaime auttoi Tyrionin pakoon, joten tässä heidän murhansa tilaaminen motivoidaan juuri tällä Tywinin murhalla.

Jos Cersei on menettänyt lapsensa, hän on viimeinen Lannister. Kuten Euron sanoi Yaralle, he ovat viimeiset, joilla on palleja – teema jaksossa. Cersei uskoo veljiensä pettäneen perheensä. Lapset ovat kuolleet ja vain hän on jäljellä. Hän on valmis palamaan ja polttamaan koko maailman mukanaan.

Todettakoon tässä, että Bronn – mikä liero. Sekä Tyrion että Jaime kohtelivat häntä hyvin. Bronnista oli tullut heidän rinnallaan rakastettava lurjus, jollaisista kaikki pitävät. Nyt hän näyttää olevan vain lurjus, jollaisesta kukaan ei pidä. Hän on valmis myymään mitä vaan – kunhan joku ostaa.

Mitä Cersei on valmis myymään? Hän suivaantuu Euronille, joka vaatii Cersein pitämään lupauksensa seksistä ja suhteesta. Hakekoon huoran muualta.

Sitten Cersei kuitenkin antaa Euronille juuri sen, mitä tämä haluaa.

Spekuloidaan.

Cersein kohdalla tässä on koko ajan ilmassa kysymys siitä, mitä hän on valmis antamaan miehille, joita hän tarvitsee.

Sansa Starkin nousu omaksi toimijakseen miesten ikeestä lähti siitä, että hän ymmärsi hänen alistajiensa tarvitsevan häntä. Hän käytti tätä saadakseen omaa liikkumatilaa.

Cersei jatkuvasti tarvitsee miehiä toteuttamaan tahtoaan. Koska hän pelaa ja käyttää heitä, hän uskoo olevansa heidän yläpuolella.

Nyt hän antaa itsensä fyysisesti Euronille, koska hänellä ei enää ole muita. Hän ei pidä siitä. Näemme Cersein heikkouden ja haavoittuvaisuuden. Hän on nainen ja hän antoi itsensä kauppatavarana. Me näemme että se ei ollut helppoa.

Ehkä hän kyynelehti tämän takia.

Euron paljastuu epävarmaksi mieheksi. Hän haluaa kuulla pystyvänsä miellyttämään Cerseitä. Tässä vaiheessa hänestä paljastuu toinen psykologinen piirre. Loputtoman ylimielisyyden ja oman peniksensä koolla kehumisen selittäjäksi tarjottu epävarmuus ei kuitenkaan tee hänestä kiinnostavaa ja moniulotteista henkilöhahmoa.

THEON JA YARA – UUSI TIE

Theon Greyjoyn juoni oli yllätys. Hän pelasti Yaran yllättävän nopeasti. Mieleen tuli melkein Dornen juonen äkkipikainen lopettaminen kuudennen kauden ensimmäisessä jaksossa.

Mutta silloin ratkaisu oli ymmärrettävä. Dornen juoni oli huono ja siitä oli päästävä eroon. Theonin tarina on yksi sarjan parhaista.

Mistä tässä on kyse?

Spekuloidaan.

Näyttää siltä, että käsikirjoittajat haluavat näille hahmoille muuta tekemistä kuin tämän pelastusreissun. Theon lähtee nyt auttamaan Talvivaaraa. Theonin pelastuskaari viime kauden lopussa näytti siltä, että hän pelastaa Yaran ja sitten tappaa Euronin. Se olisi tehnyt hänen hahmonsa valmiiksi.

Nyt tilanne on muuttunut. Theon lähtee auttamaan Talvivaaraa.

Se on tavallaan ymmärrettävää. Taustalla on se, että Theon hyökkäsi Talvivaaraan toisen kauden kuudennessa jaksossa. Hän menetti sen Boltoneille, mikä johti Ramsay Boltonin hirmuvaltaan. Starkit saivat kotilinnoituksensa takaisin vasta kuudennen kauden yhdeksännessä jaksossa, kun Jon voitti Äpärien taistelun.

Theon on sekä Stark että Greyjoy, kuten Jon hänelle sanoi viime kauden päätösjaksossa. Theon haluaa tehdä sovinnon perintönsä molempien puolten kanssa. Hän pelasti jo Yaran. Nyt hän haluaa pelastaa Starkit. Siinä hän todennäköisesti kuolee. Ehkä jo Talvivaaran taistelussa.

Toinen kiinnostava seuraus tästä juonesta on, että näin Pohjoisen liitolle avataan meritie. Meri on taktisesti merkittävä vaihtoehto suuressa sodassa. HBO on jo näyttänyt meille tiiserissä, kuinka Pohjoisen liitto saattaa menettää Talvivaaran Yön kuninkaalle. Se on toki näyttänyt hyivn mahdolliselta jo ennen tiiseriäkin.

Kuten Yara sanoi, Dany voisi lähteä joukkoineen evakkoon Rautasaarille. Se on taktisesti hyvä paikka. Kuolleet eivät pääse sinne.

Euronhan sanoi Danylle Lohikäärmeareenan neuvottelussa viime kauden viimeisessä jaksossa, että paetaan molemmat saarillemme ja kun tämä kaikki on ohi, vain me olemme elossa.

Tässä piilee totuus. Kuolleiden armeija ei mene veteen, joka ei ole jäätynyt. Danyn ehkä vie saarille turvaan toinen Greyjoy, ei Euron.

Theonin ja Yaran yhteinen kohtaus laivalla oli koskettava, jakson hienoimpia.

”Mikä on kuollut, ei voi koskaan kuolla. Mutta tapa ne kusipäät kuitenkin.”

Se oli greyjoymainen hetki, suvun tyly motto, rankkaa puhetta päälle ja silti aitoa sisarusten rakkautta.

JON JA ARYA – KUOLEMA PERHEESSÄ

Jonin ja Aryan ensinäkeminen on hyvällä tavalla kummallinen.

Sen piti olla kaikkein tunteikkain ja ihanin juttu ikinä. He hyvästelivät toisinsa lämpimästi ensimmäisen kauden toisessa jaksossa. Tämä on sarjan 68. jakso. Välissä on siis kulunut hurjat 65 jaksoa.

Jon kysyi, miten Arya osasi hiipiä niin hiljaa. Arya ei vastannut mitään, mutta hän on ollut Kasvottomien salamurhaajien yliluonnollisessa opissa. Arya kysyi, miten Jon selvisi siitä, että hän sai puukon sydämeensä. Jon vastasi, ettei hän selvinnytkään.

Spekuloidaan.

Kohtaus kertaa taitavasti sen miten he ovat muuttuneet, mitä he ovat käyneet läpi, mitä he ovat saaneet, mitä ovat maksaneet. Tässä molempien synkkä magiaan kietoutunut tausta tuodaan esiin repliikeissä, tässä maagisimmassa paikassa. Arya oppi kuolemaa palvovilta Kasvottomilta, Jonin toi takaisin kuolleista Melisandre Valon herran magialla.

Molempien kohtaloa on koskettanut magia. Molempien kohdalla tämä kosketus on kietoutunut kuolemaan. Se on synkkä enne näille kahdelle.

Sitten he esittelevät aseensa. Kun he viimeksi tapasivat, Jon antoi Aryalle Neulan. Jon näytti Valyrian terästä olevan miekkansa, Arya ei näytä tikariaan. Miksi?

Tähän ei ehkä kannata lukea suurempaa merkitystä. Ei vain olisi niin hyvää draamaa vedellä terää toisensa jälkeen esiin.

Spekuloidaan silti.

Oli hyvä, ettei Arya kertonut Jonille. Samaan tapaan hän ei paljasta totuutta itsestään, kun Jon kysyy onko hän käyttänyt Neulaa.

Jon ei tiedä mitä Aryasta on tullut. Hän ei varmasti pitäisi totuudesta. Arya oli lapsi, jota Jon halusi suojella ja josta Jon olisi halunnut nähdä tulevan soturin. Mutta nyt Arya on salamurhaaja. Jonille rehellisyys ja kunnia on tärkeintä. Arya ei toimi kunniallisesti. Vaikka Arya mielestään jakaa oikeutta, hän ei ole kunniallinen.

Se suuri valinta, sarjan ehkä tärkein valinta, joka Jonilla on edessä, on nimenomaan valinta kunnian ja rakkauden välillä.

Jon pyytää Aryaa puhumaan Sansalle Danyn puolesta. Se aiheuttaa ylimääräisiä jännitteitä sisarusten välille.

Tämä on käsikirjoittajilta hyvä keino tuoda Danyn haaste sisarusten väliin. Taidamme nähdä taas Starkin sisarusten välistä eripuraa. Viimeksi se syntyi, kun Baelish tuli manipuloimaan Sansan ja Aryan välejä. Nyt Jon tuo sen heidän väliinsä Danyn muodossa.

Tässä näemme keneen Arya lopulta luottaa, Sansaan vai Joniin.

Spekuloidaan.

Arya ja Sansa löysivät toisensa viime kauden lopussa. Sitä yksikköä ei helpolla nyt rikota. Kuten Arya sanoo, Sansa on älykkäin ihminen, jonka hän tuntee – suora viittaus siihen, mitä Sansa sanoi Tyrionille vähän aiemmin. Sansa siis tietää älykkyytensä itsekin. Itsevarmuus on aina vaarallista.

Jon on nyt sisarusjoukon ulkopuolella, kuluneen ajan ja Danyn takia. Hänen on vakuutettava heidät. Sansa on jo avoimen kriittinen Danya kohtaan, kuten on jo nähty.

Myös Arya on kriittinen, koska hän luottaa Sansaan.

Olennainen sananvaihto on kohtauksen lopussa:

Arya sanoo, miksi Sansa toimii kuten toimii: ”Hän puolustaa perhettään.”

”Minä olen hänen perhettään myös”, Jon vastaa.

”Älä unohda sitä”, Arya vastaa.

Nyt Jon tietää olevansa myös Danyn perhettä. Targaryenit ja Starkit löysivät toisensa liittolaisina Lannistereita ja Yön kuningasta vastaan. Nyt Jon revitään Targaryenien ja Starkien väliselle ei-kenenkään-maalle. Hänestä voi tulla riitakapula, luopio yksien silmissä, sankari toisten.

Theon näytti meille tämän ristiriidan kalliin hinnan, mitä siitä seuraa, kun rajaviiva kahden suvun välillä vedetään yhden ihmisen sisälle. Jon joutuu kärsimään saman repivän ristiriidan kanssa.

Tämä vaikeuttaa Jonin valintaa edelleen. Hän ei joudu valitsemaan vain kunnian ja perheensä välillä. Hän joutuu myös valitsemaan kahden perheensä välillä.

LÖYTÄVÄTKÖ ARYA JA GENDRY TOISENSA?

Hurtta, Gendry ja Arya kohtasivat pajalla. He kaikki olivat yhdessä kolmannella kaudella. Viiritön veljeskunta oli kaapannut heidät kaikki. Gendry jäi Veljeskunnan sepäksi ja Arya pakeni kolmannen kauden seitsemännessä jaksossa. Heti sen jälkeen Hurtta kaappasi hänet ja heidän yhteinen matkansa alkoi.

Arya oli ensin varautunut Gendryä kohtaan, vaikka hänen näkeminensä sai Aryan hymyilemään heti jakson alussa, kun Danyn saattue oli tulossa Talvivaaraan. Arya rentoutuu hetken päästä ja hymyilee Gendrylle.

Hän hymyilee, kun Gendry vitsailee sillä, että hän kutsuu Aryaa ”my ladyksi”. Toisella ja kolmannella kaudella Gendrylle paljastui Aryan ylhäinen syntyperä ja hän käytti leikkisän kiusoittelevasti tätä puhuttelumuotoa.

Mutta kun Arya sitten sanoi kolmannen kauden viidennessä jaksossa Gendrylle, että hän voisi olla tämän perhe, Gendry sanoi ”ei, olisit aina ladyni”.

Spekuloidaan.

Mielestäni näiden kahden perhe on vielä ihan mahdollinen. Arya on tällä hetkellä ristiriitaisessa tilanteessa. Hän on käsitellyt perheensä menettämisen traumaa tulemalla brutaaliksi murhaajaksi. Hänen moraalinsa on kostaa sadistisesti kokemansa vääryydet. Se ei ole toimiva ratkaisu, eikä kestävää. Aryalle on tultava joku muutos. Joko hän hukkuu miekkaan, valitsemaansa väkivallan tiehen, tai hän löytää hyvyyden. Gendry on hänelle selkein tie hyvyyteen.

Hurtta oli Aryalle tyly, ”olet kylmä narttu siksi varmaan olet vielä elossa”. Se oli Hurtalta suunnilleen niin ystävällinen kommentti, kuin hän voi suustaan päästää. Hurtta rakastaa Aryaa, edelleen, kuin tytärtään.

Se ase, jonka Aerya tilasi Gendryltä, nähtiin jo kauden trailerissa. Arya oppi kuudennella kaudella Braavosissa taistelemaan kaksin käsin käytettävällä kepillä. Nyt hän pyysi Gendryä asentamaan sellaisen kepin molempiin päihin lohikäärmelasiterät. Niillä Arya kylvää vielä tuhoa kuolleiden armeijan riveissä, kun taistelu Talvivaarasta koittaa kolmannessa jaksossa.

YÖN KUNINGAS JA SPIRAALIMUOTO

Aivan jakson lopussa näemme Yön kuninkaan hyökkäyksen jäljet Viimeisessä kotiliedessä. Sansan heille lupaamat vankkurit eivät ehtineet. Koko linnoitus on tyhjä.

Tormund, Beric ja Edd kiirehtivät nyt ehtiäkseen ennen Yön Kunigasta Talvivaaraan.

Me saatamme nähdä vastaavan asetelman, jos ja kun Pohjoisen liitto joutuu evakuoimaan Talvivaaran kolmannen jakson jälkeen. Heidän pitää kiirehtiä ehtiäkseen kuolleiden armeijan ohi, ennen sitä Kuninkaansatamaan.

Beric Dondarrion, Tormund Jätiläisenturma ja Yövartion komentaja Edd Tollett löytävät seinälle ruumiinosista tehdyn spiraalin. Sen keskelle on naulattu Ned Umberin ruumis, joka tietysti herää henkiin. Sama Ned-rukka jakson alussa sekoili sanoissaan Tlavivaaran suuressa salissa, kun yritti puhutella lordia, ladya ja kuningatarta.

Spekuloidaan.

Tässä on taas kuva asetelmasta. Lordeilla, leideillä tai hallitsijoilla ei ole enää mitään väliä. Kuolema on tulossa.

Mikä tämä spiraali on? Olemme häneet sen ennenkin.

Kolmannen kauden kolmannessa jaksossa Mance Rayderin villit näkivät valkeiden kulkijoiden tekemän spiraalin, jossa raaka-aineena olivat hevosten ruumiiden palaset.

Me näimme saman muodon Branin näyssä, kivikehissä sen lumopuun ympärillä, jota vasten Yön kuningas luotiin kuudennen kauden viidennessä jaksossa.

Viime kauden neljännessä jaksossa spiraali nähtiin luolamaalauksissa Lohikäärmekiven alla.

Spekuloidaan.

On täysin mahdollista, että spiraali on vain dramaattinen muistutus Yön kuninkaasta ja siitä, että hänellä on tavoite.

Se saattaa myös olla tärkeämpi merkki. Yön kuningas saattaa näyttää meille, mihin hän on menossa.

Dvd-lisämateriaalien ansiosta tiedämme, että etelämpänä, Westerosin mantereen keskikohdassa sijaitsee Jumalsilmän järvi, jossa on Kasvojen saari. Myös siellä on tällainen kivispiraali. Harrenhallin kirottu linnoitus on järven rannalla.

Saarella Metsän lapset ja ihmiset aikanaan tekivät sopimuksen. Se lopetti heidän sotansa. He yhdistivät voimansa ja voittivat Valkeat kulkijat.

Saarella on paljon lumopuita. Niiden tuhoaminen voisi lopettaa Yön kuninkaan ja Kolmisilmäisen korpin viemällä heidän voimiensa lähteen.

Toisaalta, ehkä Yön kuningas on menossa sinne, koska siellä on vielä Metsän lapsia. Hän haluaa tuhota ne, ehkä kostona siitä, että hänet on tehty. Hän oli alun perin ihminen, mutta nyt hänet on tuomittu loputtomaan kuolemankaltaiseen elämään.

Viimeistään, kun spiraalimainen kuvio syttyy tuleen, käy ilmi toinen kiinnostava yhtäläisyys.

Se on täsmälleen samanlainen kuin Targaryenin suvun vaakuna.

Tuli ja jää – yhdessä viimeinkin?

BRAN JA JAIME – TÄRKEÄ KOHTAAMINEN

Bran sanoi Samille odottavansa ”vanhaa ystävää”. Lopulta Jaime saapuu.

Kun hän saapui edellisen kerran Talvivaaraan, hän otti kypärän päästään kultaiset hiukset hulmuten. Nyt hän veti hupun kasvoiltaan ja hieroi harmaan parran peittämiä kasvojaan. Voisiko olla hienompaa kuvien rinnastusta kertomaan meille kuluneesta ajasta ja muutoksesta?

Bran vain katsoi häntä viileästi. Miksi?

Spekuloidaan.

Me olemme jo jonkin aikaa uumoilleet, miten paljon Bran itse asiassa näkee tulevaisuuteen. Tällä kaudella Bran ehkä näkee selvemmin välähdyksiä tulevasta. Ehkä Bran odottaa Jaimea, koska hän tietää tällä olevan tehtävä tulevassa sodassa.

Olisi jotenkin sopivaa, jos Branin kyky nähdä tulevaan jotenkin aktivoituisi Jaimen myötä. Kaksi tekijää, joiden ansiosta Bran alkoi nähdä näkyjä, olivat hänen hurjasutensa Kesä sekä Jaimen teon aiheuttama rampautuminen.

Jaime joutunee seuraavassa jaksossa oikeudenkäyntiin tai vähintään vastaamaan kaikista rikoksistaan. Hän yritti murhata Branin. Pitää muistaa, että juuri tästä rikoksesta Catelyn Stark syytti Tyrionia ja vangitsi hänet ensimmäisen kauden neljännessä jaksossa. Se käytännössä käynnisti Viiden kuninkaan sodan.

Sodassa Jaime oli Pohjoisen vihollinen. Kaiken kaikkiaan Jaimen rikokset Pohjoisen silmissä ovat anteeksiantamattomia.

Daenerys Targaeryen taas syyttää häntä isänsä Aerys II:n murhasta.

Tyrion puolustaa veljeään, mikä tekee hänen asemastaan vain huonomman. Bran ehkä lopulta paljastaa totuuden. Hän näki kuudennen kauden kuudennessa jaksossa näyn siitä miten Aerys II huusi ”Polttakaa heidät kaikki!” ja kuinka Jaime tappoi hänet sen jälkeen. Tämä oli syy, miksi Kuninkaansurmaajasta tuli Kuninkaansurmaaja, kuten hän kertoi Briennelle kylvyssä kolmannen kauden viidennessä jaksossa.

Bran, josta Jaime teki ramman, kertoo hänen olevan sankari ja pelastaja.

KAUDEN SUURET LINJAT

Spekuloidaan.

Kauden tärkein kysymys on, valitseeko Dany kruunun vai kansansa.

Jon kertoo Danylle totuuden, varmasti jo seuraavassa jaksossa. Dany hyväksyy sen, koska sukurutsa on ollut tapana Targaryenin suvussa. Asia ei silti ole hänelle helppo.

Hän siis joutuu kohtaamaan väkivaltaiset impulssinsa ja halunsa hallita. Tästä häntä muistutti jo viidennellä kaudella Barristan Selmy, joka tunsi Danyn lempeän veljen Rhagar Targaryenin, Jonin isän.

Jon joutuu tasapainoilemaan kahden perheensä välillä, kuten Theon, ja tekemään suuren valintansa. Se on ehkä koko sarjan tärkein valinta, perheen ja kunnian välillä. Sen mitä rakastaa ja sen mikä on oikein.

Tässä ovat kauden kaksi keskeisintä juonta ja ne keskittyvät tämän sarjan tärkeimpiin henkilöihin. Tulen ja jään laulu kertoo Jonista ja Danysta.

Veivät jalat, ratsut tai lohikäärmeet Jonin ja Danyn mihin tahansa, heidän sydäntensä suunta on selvä.

Lähettäkää korpit. On aika alkaa valmistella häitä.

Ja me tiedämme, miten niissä käy Game of Thronesissa.

Seuraamme Game of Thronesin viimeistä kautta intensiivisesti Westerosin kirjeenvaihtaja -blogissa.

Katso täältä tunnelmia eilen järjestetystä avausjakson katselutilaisuudesta Helsingin Tennispalatsista. Mukana on tuttuja vieraita ja kovaa spekulaatiota viimeisestä kaudesta.

Mitä mieltä olet? Mitä spiraalikuvio tarkoittaa? Miten Tyrionin käy? Löytävätkö Jon ja Dany yhteisen onnen? Antaako Bran Jaimelle anteeksi? Alla voit kommentoida ja osallistua keskusteluun. Tervetuloa spekuloimaan!

Korjattu 18.4.: ”Little folk” muutettu muotoon ”smallfolk”.

Game of Thronesin viimeinen kausi HBO Nordicilla ja C Morella.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomalaisesta Ufopornoo-sketsistä tuli maailmanlaajuinen Youtube-hitti – katseluita jo yli 40 miljoonaa

  Tilaajille
 2. 2

  Suomalaiset kävivät keskellä mannerjäätikköä, löysivät 30 vuotta sitten hylätyn tutka-aseman – ja joivat siellä jaloviinaa

 3. 3

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 1. 1

  GoTin viimeinen viikko – oliko sarjan loppu psykologinen vai yhteiskunnallinen?

 2. 2

  Tähän kuvaan kiteytyy kaikki olennainen suomalaisuudesta – Soitimme ja kysyimme, miksi kiekkokultaa on hyväksyttävää juhlia ilman housuja

 3. 3

  Kenellä pitää olla huume­ongelma, että suostumme puhumaan huumeista?

 4. 4

  Suomalaiset kävivät keskellä mannerjäätikköä, löysivät 30 vuotta sitten hylätyn tutka-aseman – ja joivat siellä jaloviinaa

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 6. 6

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 7. 7

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 8. 8

  Tämä viraali kuva ”etelän mediaa” väistävästä Juha Sipilästä on täydellinen kuvaus keskustan tilasta – kuvan ottanut Sami Kero kertoo, miten kuva oikein syntyi

 9. 9

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 10. 10

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 3. 3

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 4. 4

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 5. 5

  GoTin viimeinen viikko – oliko sarjan loppu psykologinen vai yhteiskunnallinen?

 6. 6

  Kenellä pitää olla huume­ongelma, että suostumme puhumaan huumeista?

 7. 7

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 8. 8

  Burger Kingin twiitti, jossa se kertoo myyvänsä pirtelöitä, lähti viraaliksi – tapaus kuulostaa käsittämättömältä, mutta taustalla on brexit

 9. 9

  Suomalaiset kävivät keskellä mannerjäätikköä, löysivät 30 vuotta sitten hylätyn tutka-aseman – ja joivat siellä jaloviinaa

 10. 10

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 11. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  2. 2

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  3. 3

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  4. 4

   Jukka Jalosen satumaiset Leijonat ovat suosituin jääkiekko­joukkue sitten vuoden 1995

  5. 5

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  6. 6

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  7. 7

   EU-mieliset voittivat eurovaalit, ja se voi tarkoittaa myös tiukempaa ilmastokeskustelua

  8. 8

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  9. 9

   Leijonat saapuvat Suomeen maanantaina iltapäivällä, illalla maailmanmestareille järjestetään kansanjuhla

  10. 10

   Poikani on kadonnut, Eeva kirjoitti Facebookiin ja alkoi etsiä 14-vuotiasta Eeroa metroasemilta – Tällaista on arki perheessä, jossa lapsi lähtee karkuun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  6. 6

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  10. 10

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää