Jaksoarvio 3/6: Game of Thronesin huikea kolmas jakso toi sarjan suurimman käänteen

Game of Thronesin viimeinen kausi jatkuu.

Tämä on jaksoarvio sarjan kahdeksannen kauden kolmannesta jaksosta The Long Night.

Kauden ensimmäisen jaksoarvion voit lukea täältä ja toisen jaksoarvion täältä.

Varoitus, tämä juttu sisältää juonipaljastuksia uudesta jaksosta ja kaikesta, mitä sarjassa on tapahtunut tähän asti.

Mitä juuri tapahtui?

Se taitaa olla monelle meistä päällimmäinen kysymys Game of Thronesin uskomattoman kolmannen jakson jälkeen.

Yön kuningas on tuhottu ja kuolleiden armeija on lyöty. Suuri sota on loppunut ja pitkä yö on päättynyt.

Elävät voittivat.

Kahdeksannen kauden kolmas jakso on nimeltään The Long Night, eli ”Pitkä yö”. Pohjoisen liitto voitti Yön kuninkaan ja kuolleiden armeijan taistelussa, joka kesti yhden pitkän yön ajan. Samalla se lopetti Yön kuninkaan tuoman synkän pimeän taikatalven juuri kun se vasta alkoi. Jakson lopussa nousi aurinko.

Kuten vähän spekuloin ennen kauden alkua, Yön kuningas oli lopulta oikeastaan vain hämäys.

Hän ei ollut tarinan lopullinen paha ja viimeinen vihollinen.

Yön kuningas oli toki todellinen uhka. Valtaosa Game of Thronesin tarinasta on tähän asti käsitellyt sitä, miten ihmisten oli yhdistettävä voimansa hänen edessään. Mutta hän ei ole viimeinen vihollinen.

Näimme Yön kuninkaan johtamat valkeat kulkijat ensimmäisen kerran jo koko sarjan ensimmäisen jakson prologissa. Heidän tulonsa käynnisti kaiken. Yön kuninkaan näimme ensimmäisen kerran neljännellä kaudella. Hän näyttäytyi ensin Branin näyssä, sitten todellisuudessa tekemässä yhdestä Crasterin pojista valkean kulkijan. Nyt hän ja koko hänen mukanaan tullut uhkansa on poissa.

Kaikki loppui aika helpon ja nopean oloisesti. En tarkoita, etteikö jakso olisi ollut tehokas, uskottava ja jännittävä. Se oli kaikkea sitä. Erinomaisesti kirjoitettu ja tiukasti ohjattu jakso oli sarjan parhaita. Sen ohjasi Miguel Sapochnik. Hän on aiemminkin ohjannut monia Game of Thronesin parhaista jaksoista, kuten Battle of the Bastards, Winds of Winter ja Hardhome. Tämä oli ensimmäinen jakso tällä kaudella, jonka olivat käsikirjoittaneet sarjan showrunnerit David Benioff ja Dan Weiss.

Jakson kerrottiin olevan GoT:in versio Sormusten herran Helmin syvänteen taistelusta. Tavallaan sellainen saatiinkin. Taistelu muistutti Helmin syvännettä siinä mielessä, että kyse ei ole vielä tarinan viimeisestä taistelusta, mutta silti hyvin tärkeästä taistelusta. Taistelu kesti kokonaisuudessaan vielä pidempään kuin Helmin syvänteen taistelu.

Jakso oli todella jännittävä. Yhden suuren taistelun sisällä saimme seurata lukuisia pienempiä taisteluita ja henkilötason draamoja. Kokonaiskuva eteni loogisesti kohti Talvivaaran jumalmetsässä tapahtunutta loppua.

Silti, sodassa ehdittiin käydä yksi taistelu ja se loppui.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa?

Spekuloidaan.

Jos Yön kuningas, valkeat kulkijat, Metsän lapset ja niihin liittyvä mytologia on nyt kerrottu kokonaisuudessaan, se jää aika laihaksi.

Mytologiaa saattaa olla vielä paljastumatta. On mahdollista, että jotain täytyy vielä tehdä Yön kuninkaan paluun estämiseksi. Jotain, minkä Kolmisilmäinen korppi näkee. Todennäköisesti se on kuitenkin enää enintään sivujuoni.

Täytyy myös muistaa, että Game of Thronesin prequel-sarja on tulossa. Sen on jo hehkutettu kertovan mitä ”todella” tapahtui, kun valkeat kulkijat tulivat ensimmäisen kerran. On mahdollista, että salaisuuksia ei paljastettu enempää nyt, koska niitä säästetään seuraavaan sarjaan. Jäämme odottamaan.

Sarjassa on vielä kolme jaksoa jäljellä. Ne ovat kolme jaksoa valtaistuinpeliä. Ihmisiä taistelemassa keskenään vallasta ja sen symbolista, Westerosin Rautavaltaistuimesta.

Palataan valtaistuinpelin jatkoasetelmiin myöhemmin.

Kuolema oli läsnä jaksossa koko ajan. Moni tuttu hahmo kuoli – Edd Tollett, Lyanna Mormont, Beric Dondarrion, Theon Greyjoy, Jorah Mormont, Melisandre ja tietenkin Yön kuningas.

Kukaan kuolleista ei sanonut viimeisiä sanoja. Jokainen vain tuijotti tyhjyyteen ja kuoli rikkoutuneessa ruumiissaan.

Kuolema on lopulta brutaali, ankara ja armoton. Sen lähettiläs, Yön kuningas, kuitenkin lopulta voitettiin.

Arya Stark tuhosi Yön kuninkaan.

ARYA STARK – LUVATTU PRINSESSA

Arya Stark.

Vuosien ajan olemme spekuloineet, kuka tuhoaisi Yön kuninkaan. Tarina on rakentanut Jonista ja Danysta suuria sankareita. Vielä viime kaudella arvailtiin, onko Jon luvattu prinssi vai Dany sittenkin luvattu prinsessa. Itse veikkasin Branin olevan lopulta Yön kuninkaan maaginen voittaja.

Nämä tuntuivat selkeiltä vaihtoehdoilta. Tietysti se oli lopulta yllättävämpi vaihtoehto.

Se olikin Arya. Pieni poikatyttö, joka mieluummin ampui jousella kuin ompeli ja josta varttui vuosien aikana julma tappaja.

Spekuloidaan.

Tämä oli Game of Thronesia parhaimmillaan. Jännittävä ja yllättävä käänne, joka mykisti. Pian sen jälkeen ajatukset alkoivat palata taaksepäin ja moni asia loksahti paikoilleen.

Omasta mielestäni tämä käänne oli erinomainen ennen kaikkea kolmesta syystä.

Ensinnäkin, se ratkaisi Aryan hahmoa vaivanneen vakavan ristiriidan. Toiseksi, se vastasi yhteen sarjan kaikkein suurimmista mysteereistä. Kolmanneksi, se asetti sarjan mytologisia palikoita lopullisesti paikoilleen.

Aloitetaan tietysti siitä suuresta mysteeristä.

Miksi Jaqen H'ghar hymyili?

Hieman taustaa ensin, sitten vastataan tähän tärkeään kysymykseen.

Mikä teki Aryasta Westerosin pelastajan? Aryan nousussa pelastajaksi oli mielestäni kaksi keskeistä tekijää. Ensinnäkin, hän oppi tuntemaan kuoleman jo kauan sitten. Toiseksi, hän oli juuri oppinut tuntemaan rakkauden.

Arya on katsonut kuolemaa kasvoihin ja suoranaisesti palvonut kuolemaa jumalanaan suuren osan elämästään.

Nyt hän nousi elämän esitaistelijaksi, ihmisten sankariksi, kuoleman voittajaksi. Aryasta tuli kaiken elämän pelastaja. Hän on Valon herran luvattu Prinsessa, jos sellaista ylipäätään on olemassa. Hän on Westerosin legenda, josta lauletaan vielä lauluja.

Arya sanoi jo ensimmäisen kauden neljännessä jaksossa isälleen Ned Starkille, että hänen kohtalonsa ei ole varttua ladyksi, mennä naimisiin ja synnyttää sotureita ja hallitsijoita.

Isänsä kuoleman ja Starkien hävityksen jälkeen hän joutui pakomatkalle. Hän omaksui eri identiteettejä selviytyäkseen.

Aryan matka kuoleman tuntemiseen kulki kolmen opettajan opissa. Ensimmäisenä, ensimmäisellä kaudella, Syrio Forel opetti hänelle taistelutaitoja ja henkistä näkemistä Kuninkaansatamassa. Toiseksi Hurtta Clegane opetti häntä tappamaan Jokimailla kolmannella ja neljännellä kaudella. Kolmannessa vaiheessa Kasvottomien opissa Braavosissa Arya oppi muuttumaan toiseksi sekä taistelemaan entistäkin paremmin.

Tavallaan jokainen, jolla on ollut osansa Aryan matkassa tähän hetkeen, on ollut mukana tuhoamassa Yön kuningasta. Siksi on hienoa, että hänen matkansa on kulkenut ympäri tunnetun maailman.

Tulenpelon valtaan joutunut Hurtta sanoi taistelun tuiskeessa: "Taistelemme kuolemaa vastaan. Kuolemaa ei voi voittaa."

Beric Dondarrion osoitti Aryaa ja vastasi: "Kerro se hänelle."

Jaqen koulutti Aryaa Mustan ja valkoisen talossa Braavosissa Kasvottomien salamurhaajien opissa. Kasvottomien mukaan kaikissa uskonnoissa on yksi jumala, joka edustaa kuolemaa. Hänellä on siis monia kasvoja, siksi hän on Monikasvoinen jumala.

Samaan aikaan, Yön kuningas on myös kuolema. Bran sanoi tämän selvästi meille viime jaksossa. Kun Gendry kertoi valkeista kulkijoista Aryalle, hän sanoi haluavansa tavata nämä kuoleman kasvot.

Arya kohosi kuoleman lähettilään kohtaloksi. Tässä on vastaus Jaqenin hymyyn.

Jaqen hymyili kuudennen kauden kahdeksannessa jaksossa, kun Arya sanoi hänelle Mustan ja valkoisen talon uumenissa ”Tyttö on Talvivaaran Arya Stark ja minä lähden kotiin”.

Jaqenin vastaus oli vain hymy.

Tämä monalisamaisen mysteerinen hymy on vaivannut meitä vuosien ajan. Miksi Jaqen hymyili vaikka siinä hetkessä Arya päätti olla Arya, eikä ollut enää ei-kukaan? Eikö hän siinä hylännyt sen, mikä on Kasvottomien opetuksen tavoite ja jonka Arya oli juuri oivaltanut? Tuntemalla kuoleman Arya oppi, miten olla ei-kukaan.

Syy on siinä, että samalla kun Arya oppi miten antaa identiteettinsä kadota, hän oivalsi voivansa sen jälkeen vapaasti valita, kuka hän on. Arya valitsi vapaasti olevansa Arya. Buddhalaiseen tapaan Kasvottomat ymmärtävät identiteetin olevan tyhjä. Kun tämän oivaltaa, voi vapaasti valita identiteettinsä. Sen ei tarvitse olla rajoittava määritelmä, vaan se voi olla hyödyllinen väline, jolla tehdään asioita maailmassa. Ei ole mitään hyötyä jäädä lillumaan ei-keneksikään.

Jaqen ei koskaan halunnutkaan Aryan jäävän Braavosiin. Hän halusi opettaa Aryaa ja halusi, että tämä palaa Talvivaaraan. Näkikö Jaqen mitä on tulossa? Meidän täytyy olettaa niin.

Tämä oli se tehtävä, johon Aryaa oli koulutettu koko ajan. Näkikö Jaqen tämän kaiken? Voi olla, ettemme saa koskaan tietää tätäkään, mutta tämäkin ajatus on kiehtova. Olisi tietysti erinomaista, jos Jaqen ilmestyisi vielä tulevissa jaksoissa vahvistamaan tämän Aryalle, sanomalla vaikka ”Tyttö on ollut ahkera”.

Ehkä tämä oli se syy, miksi Jaqen kiinnostui Aryasta toisella kaudella. Kasvottomat toki tunsivat kaikki myytit ja tarinat Luvatusta prinssistä, pitkästä yöstä ja tulevasta vihollisesta.

Jos menemme vielä pidemmälle, tämä kaikki saattaa ulottua Kasvottomien perustamiseen. He olivat Valyriasta paenneita vankeja, jotka perustivat sekä Braavosin vapaakaupungin että Kasvottomien kultin. He tunsivat valyrialaiset legendat Pitkästä yöstä, siitä että se koittaisi vielä uudelleen ja Luvatun pelastajan pitää nousta pysäyttämään se.

Mitä jos Kasvottomien koko kultti oli perustettu vain tätä varten. Mitä jos Talvivaaran Arya Starkin kouluttaminen oli koko kultin lopullinen päämäärä ja tarkoitus?

David Benioff ja Dan Weiss sanoivat uutta jaksoa käsittelevässä Inside the Episode -videossa kommentin, joka tukisi tätä teoriaa. He sanoivat tienneensä kolmen, neljän vuoden ajan, että Arya lopulta tuhoaa Yön kuninkaan. Tämä aikajana osuu juuri kuudennen kauden tekemisen kohdalle.

Arya oli kuin Eowyn Tarussa sormusten herrasta. Eowyn tappoi Angmarin noitakuninkaan, jota kukaan elävä mies ei voinut tappaa. Nyt ei-kukaan tappoi Yön kuninkaan

Mennään syvemmälle sarjan maailman mytologiaan.

Seuraava kysymys on, kenen puolella Arya lopulta on? Yön kuninkaan voitto oli kahden naisen voitto. Aryan ja Melisandren.

Kasvottomat palvovat kuolemaa. Melisandre palvoo Punaista jumalaa, joka on kuoleman vihollinen.

Kun Arya pelastui Talvivaarassa kuolleiden hyökkäykseltä, paikalla olivat Beric Dondarrion, Melisandre ja Sandor ”Hurtta” Clegane. He kaikki ovat Valon herran, eli Punaisen jumalan, ja tulen koskettamia.

Mikä on kuoleman ja Punaisen jumalan suhde? Aryahan ilmoitti kolmannen kauden seitsemännessä jaksossa, ettei hän palvo Punaista jumalaa vaan kuolemaa.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

Melisandre kysyi Aryalta ”Mitä sanomme kuoleman jumalalle?”

Hän vastasi, ”Ei tänään.”

Tämä oli lainaus ensimmäiseltä kaudelta sananvaihdosta, jonka Arya kävi miekkailuopettajansa Syrio Forelin kanssa. Samaan tapaa kuin siteeratessaan Jonille Ygritteä, Melisandre näytti tietävänsä salattuja asioita. Hän myös tuntuu viittaavan kuolemaan positiivisella tavalla tässä.

Melisandre tavattiin ensimmäisen kerran toisen kauden ensimmäisessä jaksossa. Hän on palvonut Valon herraa, tulen ja elämän jumalaa, jonka vihollinen on kylmä, pimeys ja kuolema.

Melisandre on nähnyt enteitä ja tulkinnut niitä väärin kerta toisensa jälkeen.

Tässäkin jaksossa hänen ensimmäinen tekonsa epäonnistui. Hän sytytti dothrakien arakh-terät tuleen, luullen sen auttavan kuolleiden armeijaa vastaan. Turhaan. Kohtaus oli kuitenkin upea ja dramaattinen aloitus jaksolle.

Kun Melisandre ja Arya nyt tapasivat, Melisandre toisti sanat, jotka hän sanoi Aryalle kolmannen kauden kuudennessa jaksossa. Arya tulisi sulkemaan monia silmiä, ruskeita, vihreitä ja sinisiä.

Nyt on helppo nähdä, että siniset silmät viittasivat ehkä jo silloin Yön kuninkaaseen.

Joka tapauksessa, nyt niillä sanoilla Melisandre näytti Aryalle hänen lopullisen tehtävänsä, Yön kuninkaan tuhoamisen.

Valon herran eli Punaisen jumalan uskoa on edustanut sarjassa tavallaan kaksi suuntausta tai opin tulkintaa. Toista tulkintaa on edustanut Viiritön veljeskunta.

Viiritöntä veljeskuntaa johti Beric Dondarrion, Punaisen jumalan soturi. Punainen pappi Myrin Thoros oli palauttanut hänet kuolleista kuusi kertaa. Thoros kuoli viime kauden kuudennessa jaksossa.

Beric totesi siinä samassa jaksossa, että hän ja Jon sekä heidän kumppaninsa taistelevat elämän puolesta kuolemaa vastaan. Juuri Beric myös ymmärsi, että tappamalla Yön kuningas lyödään kerralla koko kuolleiden armeija.

Bericillä oli kaiken kaikkiaan tehtävä, joka ei ollut tätä ennen tarkkaan tiedossa. Nyt se selvisi. Se oli lopulta Arya Starkin hengen pelastaminen juuri ennen kuin tämä tuhosi Yön kuninkaan.

Bericin tie kietoutui Starkeihin alusta asti. Hänen matkansa alkoi ensimmäisellä kaudella, kun Ned Stark lähetti hänet viemään kuolemantuomion Gregor "Vuori" Cleganelle. Beric epäonnistui ja alkoi miestensä kanssa auttaa Jokimaiden tavallista kansaa Viirittömänä veljeskuntana. Hän löysi Punaisen jumalan Myrin Thorosin herätettyä hänet kuolleista sen jälkeen, kun Gregor Clegane oli tappanut hänet peitseniskulla.

Mutta, onko kuoleman, Monikasvoisen jumalan ja Punaisen jumalan suhde näin yksinkertainen? Ei välttämättä. Arya saattaa olla niiden välinen yhdistävä tekijä. Hän tavallaan rikkoo jäykän erottelun kuoleman ja elämän välillä.

Spekuloidaan.

Toisen kauden viimeisessä jaksossa Arya käy merkillisen keskustelun Kasvottoman miehen Jaqen H'gharin kanssa. Siinä Jaqen sanoo Aryalle, että tämä voisi oppia Kasvottomien taitoja ja uhrata kostolistallaan olevia ihmisiä ”Punaiselle jumalalle”.

Mustan ja valkoisen talossa kuitenkin käy ilmi, että Punainen jumala on vain yksi Kuoleman monista kasvoista. Esimerkiksi Westerosin Seitsemän uskon Muukalainen on toinen sellainen.

Kolmannen kauden seitsemännessä jaksossa Viiritön veljeskunta sanoo palvovansa Punaista jumalaa ja Arya vastaa – Punainen jumala ei ole hänen jumalansa. Hänen jumalansa on Kuolema.

Eli Kasvottomien jumala ei ole Punainen jumala. Miksi Jaqen sitten puhui Punaisesta jumalasta? Olemme olettaneet, että kyse on käsikirjoittajien virheestä.

Entä jos virhe oli käsikirjoittajilta liian varhainen lipsautus, joka paljasti tulevaa juonta – eli tätä jaksoa?

Entä jos Kasvottomien jumala koko ajan olikin Punainen jumala? Toisin sanoen, mitä jos Kasvottomat ovat tietämättään koko ajan palvoneet samaa elämän ja tulen voimaa kuin Valon herran palvojat?

Tämä ajatus, yhdistettynä siihen että Kasvottomat olisivat alusta asti suunnitelleet Aryan kouluttamista, avaa kerrassaan huikean näkymän. Kaikki palaset osuvat paikalleen.

Kultti olisi perustettu aseeksi Yön kuningasta vastaan. Siinä tapauksessa olisi ymmärrettävää, että käsikirjoittajat olisivat halunneet muuttaa aiempaa liikaa paljastanutta sanamuotoa.

Tässä palaamme uusimpaan jaksoon ja kuoleman lisäksi toiseen olennaiseen tekijään Aryan roolissa pelastajana – rakkauteen. Siitä löytyy myös vastaus Aryaa vaivanneeseen ristiriitaan, yhteen niistä kolmesta syystä, joiden takia tämä käänne oli erinomainen.

Aryan tarinassa olennaista on, että juuri ennen tätä lopullista tekoaan, hän löysi edellisessä jaksossa jotain hyvää – Gendryn ja rakkauden. Tai ainakin ihastumisen ja läheisyyden kaipuun. Joka tapauksessa, hän löysi inhimillistä lämpöä. Hän sai uuden syyn elää.

Perheensä murhan traumatisoiman tytön tarina matkasta julmaksi tappajaksi on ollut ristiriitainen ja vaikea hyväksyä. Arya oli vaikeassa tilanteessa kahdeksannen kauden alussa. Hän tarvitsi jonkun ison ja merkittävän käänteen kohti hyvää. Hänen piti näyttää olevansa enemmän kuin sadistinen murhaaja. Nyt hän sai käänteensä, suurimmalla mahdollisella tavalla. Kaikelle murhaamiselle oli syy.

Spekuloidaan.

Yksinkertaisen elämänhalun lisäksi rakkaudella on toinenkin yhteys Aryan rooliin Yön kuninkaan tuhoajana. Se liittyy muistiin.

Viime jaksossa Yön kuninkaan kerrottiin haluavan tuhota Branin, koska Bran on kaiken muisti. Yön kuningas halusi sen sijaan unohdusta, mustaa pimeää olemattomuutta.

Arya on koko elämänsä paennut muistojaan. Hän kysyi Yövartion värvääjältä Yorenilta toisen kauden kolmannessa jaksossa, miten Yoren nukkuu, jos hän näkee mielessään kaiken kokemansa väkivallan ja kuoleman.

Arya oppi silloin koston merkityksen. Kosto oli väline, jolla Arya karkoitti menneen. Hän alkoi sen jälkeen lukea iltaisin kostolistaansa.

Tässä jaksossa Arya ei enää halunnut vain unohtaa. Hänellä on nyt jotain, mistä hän haluaa pitää kiinni. Sepän oppipoika Gendry näytti hänelle jotain, minkä hän haluaa muistaa. Vaikka Arya ennen kaikkea taisteli oman ja läheistensä elämän puolesta, hän puolusti myös muistamista.

Ennen loppua Arya kävi pienen kauhuelokuvakohtauksen kirjastossa. Hauska hetki tuntui irralliselta, mutta lopun jälkeen se motivoitui kuvana siitä, miten Aryan piti kamppailla selvitäkseen hengissä hävityksen läpi. Kauden trailerissa nähty Aryan pako oli myös leikattu tästä jaksosta.

Arya tuhosi Yön kuninkaan Valyrian teräksestä tehdyllä tikarillaan. Hän sai tikarin Branilta täsmälleen samassa paikassa jossa hän nyt käytti sitä, Talvivaaran jumalmetsässä, suuren lumopuun juurella, seitsemännen kauden neljännessä jaksossa.

Spekuloidaan.

Tämä tikari on sarjan tärkein ja keskeisin yksittäinen esine Rautavaltaistuimen jälkeen. Tikari aloitti aikanaan Viiden kuninkaan sodan. Nyt se lopetti Suuren sodan.

Sillä tikarilla Bran Stark yritettiin tappaa sairasvuoteessaan. Petyr Baelish lavasti tikarin kuuluvan Tyrion Lannisterille ja lietsoi näin Starkit ja Lannisterit sotaan keskenään. Konflikti laajeni Viiden kuninkaan sodaksi, joka nielaisi suuren osan Westerosia.

Lopulta Arya teloitti Baelishin samalla tikarilla seitsemännen kauden lopussa. Tikarilla on pitkä historia. Neilikka ja Sam löysivät Kastellin kirjoituksista vanhan kuvan samasta tikarista.

Yön kuningas luotiin lohikäärmelasilla. Näimme tämän Branin takaumassa kuudennen kauden viidennessä jaksossa. Lohikäärmeen tuli ei nyt häntä tuhonnut. Valyrian teräksessä lohikäärmelasi ja lohikäärmeen tuli yhdistyvät teräkseen ja magiaan. Se riitti tuhoamaan kuoleman voiman.

Kun Bran antoi tikarin Aryalle, hän mahdollisesti jo näki, mitä lopulta tapahtuu.

Hetki, jolloin Arya hyppäsi kuvaan ja tappoi Yön kuninkaan oli taitavasti toteutettu yllätys. Arya oli oppinut hiipimään äänettömästi. Aryan viimeinen ratkaiseva liike oli pudottaa tikari kädestä toiseen. Se oli hieman samantapainen yllättävä veto kuin hän teki otellessaan Briennen kanssa Talvivaarassa seitsemännen kauden neljännessä jaksossa.

Se on muuten myös melkein täsmälleen sama liike, jota Rey käyttää The Last Jedi -elokuvassa, kun hän taistelee Kylo Renin kanssa Snoken pretoriaanivartijoita vastaan. Se näkyy tässä videossa kohdassa 0:44.

Kohtauksesta pitää vielä nostaa esille Ramin Djawadin uusi sävellys. Se oli erinomaisen tunnelmallinen.

Yksi pieni knoppi vielä Yön kuninkaasta. Kirjoitin taannoin Entertainment Weeklyn kansikuvasta. Siinä Yön kuninkaan silmissä on tuttu tähtikuvio.

Nyt näyttää siltä, että kannessa saattoi sittenkin olla yksi vihje, jota en silloin tajunnut.

Yön kuninkaan silmissä oli tähtiä. Martinin kirjoissa esiintyy Tähtisilmä-niminen hahmo, Symeon Star-Eyes. Miksi tämä olisi ollut vihje?

Symeon oli sokea ja hän käytti aseenaan pitkää keihästä. Tässä on selvä yhteys Aryaan, joka opetteli Braavosissa taistelemaan sokeana pitkällä keihäällä.

Tänän kauden ensimmäisessä jaksossa Arya pyysi Gendryä tekemään itselleen samanlaisen aseen kuin Symeonilla.

Kyllä, tämä on aika ohut vihje. Jälkikäteen katsottuna, se saattoi kuitenkin olla tekijöiden tietoinen vihje siitä, että juuri Arya tappaisi Yön kuninkaan.

MELISANDREN TEHTÄVÄ

Melisandren ilmestyminen taistelun alla oli hieno yllätys. Melisandre tiesi osansa. Hän sanoi heti alussa Davosille, ettei häntä tarvitse teloittaa, sillä hän kuolee ennen aamunkoittoa.

Lopussa Melisandre käveli lumiseen tyhjyyteen, otti pois kaulakorunsa – samaan tapaan kuin hän otti kuudennen kauden ensimmäisessä jaksossa – vanheni ikäisekseen ja kaatui. Hänen ruumiinsa muuttui pölyksi. Ikä ja aika lopulta ottivat hänet kiinni. Hän oli tehnyt tehtävänsä.

Se oli jakson viimeinen kuva. Tuli kuoli, kun jää oli kuollut. Aurinko oli nousemassa. Kevät on tulossa.

Illuusioiden, loitsujen, ennustusten ja taikuuden aika on päättymässä. Magia on poistumassa maailmasta.

Spekuloidaan.

Tämä on se kolmas merkittävä seuraus Yön kuninkaan kuolemasta. Se, joka asettaa mytologisia palikoita paikalleen.

Melisandren kuolema jakson päätteeksi oli hyvin kiinnostava ja merkittävä hetki sarjan mytologisen maailmankuvan kannalta. Se vahvisti sen dualistisen maailmankuvan – jos siitä oli jollain vielä epäilystä. Melisandren kuolema sinetöi sen, että nimenomaan Punaisen jumalan ja tulen voimat löivät Yön kuninkaan.

Pohjoisen liiton suunnitelma perustui alun perin tulelle, mutta toisenlaiselle tulelle. Bran oli syötti Yön kuninkaalle. Kun Yön kuningas olisi edennyt Talvivaaraan jumalmetsään, Dany ja Jon olisivat hyökänneet lohikäärmeillään ja tuhonneet Yön kuninkaan lohikäärmeentulella.

Tämä suunnitelma meni pieleen kahdesta syystä. Ensinnäkin, heti taistelun alettua, kun kuolleiden armeija hävitti koko dothrakien lauman hetkessä, Dany poltti hermonsa ja hyökkäsi. Tämä ei kuulunut suunnitelmaan. Toiseksi, kun hän monien käänteiden jälkeen lopulta sai Drogonin sylkemään tulta Yön kuninkaan päälle, sillä ei ollut mitään vaikutusta.

Tarvittiin toisenlainen, syvempi tuli. Tuli, jonka rakkaus ja intohimo olivat sytyttäneet Aryan rinnassa. Elämän tuli, josta Melisandre saarnasi, usein hyvinkin aistillisesti.

Arya Stark on nyt tulen, Punaisen jumalan ja elämän esitaistelija. Hän nousi sellaiseksi ymmärrettyään ja hyväksyttyään kuoleman. Hän on ylittänyt elämän ja kuoleman kaksijakoisuuden.

Hän on tulen ja jään laulu.

Tästä seuraa toinen kiintoisa kysymys. Jos Melisandre oli Yön kuninkaan tulinen vastapari, mitä Bran sitten on?

Bran on tähän asti ollut selvästi Yön kuninkaan vastakappale – Metsän lasten voimien piirissä hän on ollut kesä, Yön kuninkaan ollessa talvi.

Kysymyksen voisi muotoilla myös – mitä Branille nyt tapahtuu? Joko hän vain istuu Talvivaaran jumalmetsässä ja auttaa taistelussa Cersei Lannisteria vastaan tai sitten hänellä on vielä joku tehtävä. Mikä se voisi olla?

Jos Yön kuningas palaa syklisesti aina uudelleen, samaan tapaan kuin Kolmisilmäisen korpin rooli aina siirtyy seuraavalle ihmiselle, sykli pitäisi ehkä katkaista.

Viime jaksossa esitetty selitys myyttisten voimien logiikasta vaikuttaisi kuitenkin erilaiselta. Sen mukaan Kolmisilmäisiä korppeja on tullut ja mennyt, mutta Yön kuningas on ollut vain yksi ja sama olento, jonka Metsän lapset aikanaan loivat.

Siinä tapauksessa Yön kuningas olisi nyt kertaiskulla poistunut maailmasta.

Mitä Korppi sitten tekee? Me emme tiedä. Hän voisi auttaa pitämään rauhan ja tasapainon uudessa Westerosissa. Hän voisi auttaa kyvyillään taistelussa Cersei Lannisteria vastaan.

THEON GREYJOY

Brania suojeli loppuun asti rikkinäinen ja ihmeellinen Theon Greyjoy. Sarjan tärkeimmistä hahmoista hänen kohtalonsa on ollut ehkä kaikkein traagisin. Hänen loppunsa oli komean dramaattinen. Ei ole sattumaa, että juuri Theon uhrautui Yön kuningasta vastaan käydyn taistelun viimeisellä hetkellä.

Theonissa tiivistyy Westerosin katkera ristiriita. Se on maailma, jossa valtasuvut sotivat keskenään. Theon kävi sitä sotaa sisällään, itsensä kanssa.

Hän eli lapsuutensa revittynä kahden maailman välillä. Hän oli Starkien kasvattama Greyjoy, sotalunnaina uuteen perheeseen pakotettu lapsi.

Hän teki hirveän virheen valloittaessaan Starkien kodin Talvivaaran yrittäessään päästä isänsä Balon Greyjoyn suosioon.

Se johti Talvivaaran päätymiseen Boltonien valtaan. Theon joutui Ramsay Boltonin sadistisen kidutuksen ja aivopesun uhriksi.

Lopulta Sansa Stark avasi Theonille tien vapauteen ja takaisin omaan identiteettiinsä. Viimein Jon Nietos näytti Theonille, että tämä voi olla sekä Stark että Greyjoy.

Theon on yrittänyt sovittaa tekojaan siitä asti. Hän vapautti Yaran tämän kauden ensimmäisessä jaksossa ja sovitti näin välinsä Greyjoyn perinnön kanssa. Nyt hän sovitti velkansa Starkin suvulle puolustaessaan Brania loppuun asti ja uhrautuen tämän vuoksi.

Hän käytti aseenaan jousta, jonka käytöstä rautasaarelaiset ovat kuuluisia, kuten hän itse sanoi ensimmäisellä kaudella. Theon pelasti Branin jousellaan ensimmäisen kerran jo ensimmäisen kauden kuudennessa jaksossa, kun Osha ja kaksi muuta villiä ottivat Branin vangiksi.

Bran kiitti Theonia ja sanoi tämän olevan hyvä mies. Theon edelleen katui tekojaan. Mutta Bran vastasi: ”Kaikki tekosi toivat sinut tänne. Sinne, minne kuulut. Kotiin.”

Spekuloidaan.

Branin mukaan Theonin kohtalo oli päätyä tähän hetkeen ja tähän paikkaan. Samaan tapaan Bran vastasi Jaime Lannisterille viime jaksossa. Jos Jaime ei olisi pudottanut Brania tornista kumpikaan heistä ei olisi siinä, missä ovat, tässä ja nyt.

Tässä ja nyt he olivat kaikki kolme jumalmetsässä – Bran, Jaime ja Theon, rampoja ja rikkinäisiä miehiä, mutta heillä kaikilla on osansa suuressa sodassa.

Westerosin maailmassa kohtalo, myytit ja ennustukset ovat totta. Tämä jakso todisti sen. Mutta ne ovat totta hyvin yllättävillä tavoilla, kuten näimme Aryan kohdalla. Tutkimattomia ovat myös vanhojen ja uusien jumalien tiet.

Myyttejä vastaan taistellaan myyteillä. Ennustuksia vastaan ennustuksilla. Jokaisella on tehtävänsä täytettävänä. Nyt kaikki on täytetty.

Jäljellä on ihmisiä, eikä ihmisen sydäntä kukaan pysty ennustamaan.

Se on tarinan, tämän ja jokaisen tarinan, suuri rikkaus. Myytit ja suuret legendat ovat vain kulisseja. Ihmiset niiden edessä, vaikka tempoilevia ja hauraita, ovat todellisia.

Sansa Stark sanoo saman asian toisin sanoin Tyrion Lannisterille Talvivaaran kryptassa.

SANSA STARK

Sansa oli taistelussa sivuosassa. Kun Arya käski Sansan menemään kryptaan, hän ojensi sisarelleen lohikäärmelasitikarin ja antoi tälle ohjeen sen käyttämisestä: ”Pistä niitä terävällä päällä”. Saman ohjeen Jon antoi Aryalle ensimmäisen kauden toisessa jaksossa, kun Jon antoi Neulan Aryalle.

Sansan pistot ovat kuitenkin sanallisia, aivan kuten Tyrion Lannisterin, Sansan entisen aviomiehen.

Piileskely taistelulta kryptassa rinnastuu toisen kauden yhdeksänteen jaksoon, jossa Sansa ja Cersei olivat hovin naisten kanssa Kuninkaansataman Punalinnassa. Käynnissä oli Mustavirran taistelu ja he olivat suojassa Maegorin turvapaikassa.

Tyrion ja Sansa keskustelivat kryptassa. Tyrion halusi olla mukana taistelussa, kuten hän oli Mustavirran taistelussa. Mutta tämä on eri luokan taistelu. Sansa ymmärsi sen. Tyrioninkin pitäisi ymmärtää. He olivat kryptassa, koska he eivät voineet tehdä mitään.

Sen jälkeen Sansa sanoi Tyrionille jakson avainlauseen: ”Se on sankarillisinta, mitä voimme tehdä. Katsoa totuutta silmiin.”

Spekuloidaan.

Sankarillisinta on hyväksyä oma tilanne sellaisena kuin se on, ilman kuvitelmia. Se on vaikeampaa kuin maailman suurimman zombiarmeijan kohtaaminen.

Sansan sanat tarkoittivat samaa kuin Branin sanat Theonille. Kohtaloa. Westerosin maailmassa se on totta. Tässä ratkaisevassa hetkessä, kuten jokaisessa muussakin hetkessä heidän matkansa varrella, jokaisella on osansa maailmassa. Heidän pitää vain hyväksyä osansa.

Se osa on joskus kuolla toisten vuoksi. Moni keskeinen hahmo otti sen osan tässä jaksossa.

JORAH MORMONT

Jorah Mormont on kuollut. Uskollinen kuningattareensa rakastunut ritari sai toivomansa kuoleman. Hän kuoli puolustaen Daenerysia.

Jorah on ollut mukana sarjan alusta asti. Hän on ollut Danyn uskollisin tukija, vaikka Dany on kahdesti ajanut hänet rinnaltaan petturina. Hänen karheanpehmeä ja syvä äänensä on rauhoittanut Danya, mutta myös meitä katsojia kaudesta toiseen.

Jorah kamppaili vuosia tunteidensa kanssa, mutta viimein viime jaksossa hän lopullisesti hyväksyi paikkansa. Ei rakastajana, eikä enää edes lähimpänä neuvonantajana, vaan juuri sellaisena millaisena hänen kuningattarensa hänet tarvitsee. Tämän hän ilmaisi, kun hän viime jaksossa antoi epäitsekkäästi tukensa Tyrion Lannisterille.

Jorah oli löytänyt paikkansa ja oli siten samassa tilanteessa kuin Theon.

Jorah sai kuoleman, jonka hän oli valinnut jo kauan sitten. Dany itki katkerasti ritarinsa kuolemaa. Drogon ympäröi heidät kuin suuri myötätuntoinen koira.

LYANNA MORMONT

Nuori Lyanna Mormont on myös kuollut. Zombijättiläinen murskasi Lyannan. Samalla hän kuitenkin tappoi jättiläisen työntämällä tikarin tämän silmään. Siniseen jättiläisen silmään, sellaiseen jonka sisällä me Vanhan Nanin tarinan mukaan elämme.

Kohtaus oli viittaus Äpärien taistelun loppuun kuudennen kauden yhdeksännessä jaksossa. Sen lopussa jättiläinen Wun Wun mursi Talvivaaran portin Jonin joukoille, samaan tapaan kuin zombijätti nyt Yön kuninkaalle.

Silloin Jon taisteli Ramsay Boltonia vastaan Talvivaaran sisäpihalla, samassa kohdassa, jossa Lyanna Mormont tappoi nyt jättiläisen. Jon suojautui kilven taakse. Kilven, jossa oli Mormontin suvun karhutunnus.

Mormontit ovat aina tukeneet Starkeja, kuten Lyanna ilmoitti kun näimme hänet ensimmäisen kerran. Kuten hän teki nyt tappaessaan jättiläisen viimeisenä tekonaan.

DAENERYS TARGARYENIN PINNA PALAA

Elävien joukoilla oli siis suunnitelma, jonka olennainen osa olivat lohikäärmeet. He yrittivät houkutella Yön kuninkaan ansaan käyttämällä Brania syöttinä.

Suunnitelma perustui sille oletukselle, että Yön kuninkaan voisi tuhota lohikäärmeen tulella. Toisin kävi. Kun Dany sanoi ”dracarys” ja yritti polttaa Yön kuninkaan, tämä vain seisoi tulimeren keskellä, eikä mitään tapahtunut.

Spekuloidaan.

Bran mitä todennäköisimmin tiesi, ettei lohikäärmeen tuli tehoa Yön kuninkaaseen. Viime jaksossa, kun suunnitelmaa tehtiin, asiaa pohdittiin. Juuri Arya kysyi Branilta, pysäyttääkö lohikäärmeen tuli Yön kuninkaan. Bran sanoi, ettei tiennyt. Kukaan ei tiennyt toimiiko se, koska kukaan ei ole koskaan kokeillut.

Branin ei tarvinnut vastata muuten. Hän oli todennäköisesti nähnyt, mitä tapahtuisi.

Suunnitelma meni kuitenkin pieleen heti alussa, kun Dany suuttui. Kun hänelle ymmärrettävästi rakkaat dothrakit tuhottiin, Dany irtautui suunnitelmasta ja alkoi sooloilla.

Jon muistutti häntä suunnitelmasta ja sanoi ”Yön kuningas on tulossa”, mutta Dany vastasi ”Kuolleet ovat jo täällä.”

Lopulta Dany ja Jon kohtaavat Yön kuninkaan sekä ilmassa että taistelukentällä.

Ilmassa käyty lohikäärmeiden taistelu oli jakson oikeastaan ainoa heikko hetki. Vuosikausia odotettu ja spekuloitu lohikäärmeiden ilmataistelu oli yllättävän lattean ja sekavan näköistä toimintaa. Kuvat lohikäärmeistä kuunvalossa myrskypilvien yllä olivat sen sijaan upeita, kuin maalauksia.

Mutta, me saamme ehkä nähdä vielä toisenkin lohikäärmeiden ilmataistelun, ennen kuin sarja on päättynyt. Palataan siihen myöhemmin.

Dany ja Jon saivat hyökätä Yön kuninkaan kimppuun myös maan pinnalla.

Spekuloidaan.

Meille tavallaan näytettiin kuinka he molemmat kokeilevat, ovatko he luvattu pelastaja. Jollain tasolla molemmat heistä uskoivat, toivoivat ja pelkäsivät sitä. Omaa kohtaloaan, totuutta, jonka myöntämisestä Sansa ja Bran molemmat puhuivat.

Kun lohikäärmeen tuli ei tehonnut, näimme ensimmäistä kertaa hieman tunnetta Yön kuninkaan kasvoilla. Hän hymyili. Hän näytti nauttivan voimastaan. Siinä hetkessä hänessä oli aavistus ihmisyyttä.

Seuraavaksi Jon kokeili omaa keinoaan. Jon on aina ollut perinteinen sankari. Hän halusi kohdata Yön Kuninkaan kaksintaistelussa, Valyrian terästä oleva miekka kädessään.

Tätä me olimme odottaneet. Tähän meitä on myös valmisteltu. Jonin ja Yön kuninkaan kohtaaminen Karukodossa viidennen kauden kahdeksannessa jaksossa antoi olettaa, että heidän välillään on meneillään jotain, että jotain vielä olisi edessä.

Mutta sekin oli vain hämäystä, eli hyvää harhaanjohtavaa tarinankerrontaa.

Yön Kuningas vain käänsi Jonille selkänsä ja ravisteli hänet olkapäiltään kuin lumihiutaleen.

Yön kuningas näytti, ettei hänen tarvitse alentua kaksintaisteluun. Hänen ei tarvitse itse tehdä mitään. Hän vain kohottaa käsiään ja entistä suurempi armeija nousee hänen avukseen.

Yön kuningas oli täysin voittamaton niin kauan, kun taisteltiin lukumäärillä. Miten monta tahansa tapettiin, hän tuli vain vahvemmaksi. Kuolema nielee kaiken. Se on ääretön, ikuinen ja loputon – Game of Thronesin maailmassa.

Mikään ei auta sitä vastaan. Lopulta jopa esi-isät ja verenperintö kääntyivät sankareitamme vastaan. Kryptassa, Talvivaaran pyhimmässä ja suojatuimmassa paikassa, Yön kuninkaan voima manasi Starkin kuolleet esi-isät takaisin haudoistaan, janoamaan elävien tuhoa.

Mikään ei olisi auttanut, ellei kuolemaa olisi käännetty voimaksi. Ellei olisi ymmärretty menneen kuoleman olevan ainoa todellinen mahdollisuus muutokseen, rakkauteen ja vapauteen. Tämän meille näytti Arya Stark.

LOPPUKAUSI

Mitä tämä kaikki tarkoittaa loppukaudelle?

Viimeinen sota on edessä. Siinä Targaryenit ja Starkit käyvät sotaa Cersei Lannisteria vastaan.

Jos Starkit ja Targaryenit siis onnistuvat pysymään samalla puolella.

Yön kuningas voitettiin yhden jakson aikana. Cerseitä vastaan ei varmasti sodita kolmea jaksoa. Alkaa näyttää siltä, että näemme jonkinlaisen version lohikäärmeiden tanssista. Sitä tarkoitin, kun sanoin, että näemme ehkä vielä toisenkin lohikäärmeiden välisen ilmataistelun. Dany ja Jon saattavat joutua taistelemaan keskenään. Luvassa on katkeria kyyneleitä.

Mutta Cersei pitää kuitenkin voittaa.

Kun Cersei kuuli kauden ensimmäisessä jaksossa Yön kuninkaan tulleen Muurin läpi, hän vastasi – hyvä. Taistelussa kävi juuri kuten Cersei toivoikin. Pohjoisen liitto voitti Yön kuninkaan, mutta menetti suuren osan armeijastaan.

Emme tiedä tarkalleen, kuinka paljon Pohjoisen liitolla on vielä joukkoja. Voimme kuitenkin olettaa, että vähän. Cerseillä on Lannisterien armeija liittolaisineen sekä Kultainen komppania.

Tilanne edellyttää jonkinlaista tasoitusta. Kultainen komppania voi vaihtaa puolta. Sen perustivat Westerosista karkoitetut ritarit ja lordit. He saattavat olla edelleen uskollisia Targaryeneille. Jos he kuulevat, että Rhaegar Targaryenin poika Aegon elää, he voivat tehdä sen mitä he eivät ole koskaan tehneet – rikkovat sopimuksensa ja kääntyvät tukemaan Aegon Targaryenia.

Dornessa vihataan edelleen Lannistereita. Etelän armeija saattaa liittyä Pohjoisen kanssa sotaan Cerseitä vastaan.

Jos Cersei menee naimisiin Euronin kanssa, sosiopaattinen piraatti varmaankin yrittää aika pian murhata Cersein. Petos hajottaisi Cersein joukkoja.

Petoksia on nyt luvassa Pohjoisenkin riveissä. Kuten sanottua, Starkien ja Targaryenien välit alkavat rakoilla. Jonin ja Danyn suhde on tietysti kaikkein ongelmallisin. Jon ei tiedä, kenelle hänen pitäisi olla uskollinen.

Sansa Stark ja Tyrion Lannister löysivät toisensa tässä jaksossa. He yrittävät löytää myös jonkun ratkaisun tuleviin kiistoihin. Sansa haluaa vain puolustaa Pohjoista ja on valmis vaikka asettumaan Danya vastaan, jos se on hintana.

Tyrion on vajoamassa syvälle ihmissuhteiden ja juonittelun suohon. Tilanne on päällisin puolin vielä hyvä, mutta tosiasiassa maa on katoamassa hänen jalkojensa alta.

Tyrion ei tiedä, mitä hän haluaa ja se on aina suuri ongelma. Hän haluaa tukea Danya, auttaa Sansaa ja samalla pelastaa veljensä, sisarensa ja tämän syntymättömän lapsen. Hän todennäköisesti tekee huonoja ratkaisuja yrittäessään tasapainoilla tässä ristiaallokossa ja päätyy lopulta tuomiolle.

Tässä jaksossa näimme kuinka Daenerys tuli epäsuorasti myös Tyrionin ja Sansan väliin. Sansan mukaan he eivät voisi olla yhdessä juuri Danyn takia. Dany näyttää tulevan jokaisen rakastavan suhteen väliin.

Tässä pedataan loppujaksojen tylyjä käänteitä. Sansa ja Tyrion saattavat päätyä vastakkaisille puolille tai he saattavat yhdessä päätyä juonittelemaan Danya vastaan. Molemmat ovat vaarallisia skenaarioita.

Missandei muistutti, että ilman lohikäärmekuningatarta he olisivat kaikki jo kuolleita. Tarkalleen ottaen tämä ei pidä paikkaansa, vaikka Missandein mielestä se pitääkin. Missandei saattaa hyvin kertoa Danylle epäluottamuksellisista sanoista, joita kryptassa esitettiin.

Dany ei aikaile ohjatakseen koko Pohjoisen armeijan taas omalle asialleen, Cerseitä vastaan. Hän hallitsee vahvalla otteella, eikä kuuntele soraääniä.

Tyrion ja Sansa ovat mahdollisesti hänen tiellään.

Koko sarjan suuret valinnat ovat Jonin ja Danyn valinnat. Ne ovat valintoja velvollisuuden ja rakkauden välillä. Jon on ennenkin noussut ottamaan velvollisuuden, jota ei ole halunnut. Danyn näyssä toisen kauden viimeisessä jaksossa hän on Punalinnan valtaistuinsalissa. Hän kurottaa kohti valtaistuinta, mutta ei kosketa sitä, eikä nouse sille.

Entä mitä Jon valitsee? Joutuuko hän valitsemaan rakkauden Danyyn tai Starkeihin, etenkin Sansaan?

Nämä kaksi voisivat periaatteessa tehdä oikeat valinnat. He voivat myös nousta taivaalle lohikäärmeillään ja käydä viimeisen katkeran taistelun keskenään.

Viidennen kauden yhdeksäs jakso oli nimeltään Lohikäärmeiden tanssi. Siinä Shireen Baratheon kertoi isälleen Stannisille, kuinka Targaryenit tappoivat perheenjäseniään vallanhalun vuoksi. Stannis murhasi Shireenin vallanhalunsa ja ennustusten sokaisemana. Se oli toinen kolmesta traagisesta ja hirveästä käänteestä, jotka George R. R. Martin kertoi David Benioffille ja Dan Weissille.

Danyn ja Jonin taistelu, joka johtaa toisen kuolemaan, olisi kolmas. Symmetria Shireenin kuoleman sisältäneen jakson nimen kanssa tuntuisi viittaavan tähän.

Oikean valinnan voi tehdä myös Jaime Lannister. Jaimen kohtalon näyttää nyt entistä varmemmalta. Jaime hyvin todennäköisesti tappaa Cersein. Cersein tappajaksi on ollut tätä ennen käytännössä kaksi vaihtoehtoa, Jaime tai Arya. Mutta Arya ei voi tappaa sekä Yön kuningasta että Cerseitä.

Toisaalta, siitäkin on saatu vihje. Melisandre sanoi aikanaan Aryan sulkevan ruskeita, sinisiä ja vihreitä silmiä. Cersein silmät ovat vihreät. Toivottavasti näin ei käy. Toivottavasti Arya ei lopeta kaikkia vihollisia.

Jaime ehtisi kuolla Briennen käsivarsille tapettuaan ensin Cersein. Tai he molemmat kuolevat yhdessä, toistensa sylissä. Jaime löi Briennen ritariksi toisessa jaksossa. Kohtaus oli kuin häät, onnelliset häät, joita ei ole sarjassa paljon nähty.

Ehkä emme edes ehdi kuulla Jonin ja Danyn häävalaa ennen kuin Westerosin viimeiset lohikäärmeet taistelevat keskenään.

Mitä sinun mielestäsi seuraavassa jaksossa tapahtuu? Osallistu keskusteluun kommenteissa.

Game of Thrones HBO Nordicilla ja C Morella.

Nyt.fi:ssä olemme pelanneet Suurta Kuolemapeliä, jossa keräämme katsojilta veikkauksia hahmojen lopullisista kohtaloista. Alla voit veikata nyt, kolmannen jakson nähtyäsi, mikä on eri hahmojen kohtalo kauden päättyessä.

Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 3. 3

  Uusi moderni meksikolaisravintola Frida’s tekee uskottavaa katuruokaa neljän tähden arvoisesti

 4. 4

  GoTin viimeinen viikko – oliko sarjan loppu psykologinen vai yhteiskunnallinen?

 5. 5

  Game of Thronesin loppu on lähellä – Westerosin kirjeenvaihtajan lukupaketilla pääset ajan tasalle ennen loppuhuipennusta

 6. 6

  Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

 7. 7

  Kenellä pitää olla huume­ongelma, että suostumme puhumaan huumeista?

 8. 8

  Game of Thronesin luojat tekevät seuraavan Star Wars -elokuvan

 1. 1

  GoTin viimeinen viikko – oliko sarjan loppu psykologinen vai yhteiskunnallinen?

 2. 2

  Suomalaiset kävivät keskellä mannerjäätikköä, löysivät 30 vuotta sitten hylätyn tutka-aseman – ja joivat siellä jaloviinaa

 3. 3

  Kenellä pitää olla huume­ongelma, että suostumme puhumaan huumeista?

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 5. 5

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 6. 6

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 7. 7

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 8. 8

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 9. 9

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 10. 10

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 3. 3

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 4. 4

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 5. 5

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 6. 6

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 7. 7

  GoTin viimeinen viikko – oliko sarjan loppu psykologinen vai yhteiskunnallinen?

 8. 8

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 9. 9

  Kenellä pitää olla huume­ongelma, että suostumme puhumaan huumeista?

 10. 10

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 11. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  5. 5

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  8. 8

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  9. 9

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  10. 10

   Seksuaalisen ahdistelun rajoja vedetään nyt tuomioistuimessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää