Jaksoarvio 4/6: Game of Thronesin neljäs jakso paljasti isoja ongelmia, mutta tarjosi myös sarjaa parhaimmillaan

Maailman suurin tv-sarja lähestyy loppuaan. Tämä on perusteellinen arviomme kuusiosaisen viimeisen kauden neljännestä jaksosta.

Tämä on jaksoarvio sarjan kahdeksannen kauden neljännestä jaksosta The Last of the Starks.

Kauden ensimmäisen jaksoarvion voit lukea täältä, toisen jaksoarvion täältä ja kolmannen täältä.

Varoitus, tämä juttu sisältää juonipaljastuksia uudesta jaksosta ja kaikesta, mitä sarjassa on tapahtunut tähän asti.

Älä ajattele kahvikuppia. Sen sijaan äänestä jutun lopussa hahmojen kohtaloista.

Kunhan Talvivaaran suuren salin pöydälle jääneen pahvimukin unohtaa, tämä oli hyvä jakso. Siinä oli ongelmia, joiden takia se ei ollut erinomainen.

Sarjan suuren tarinan koossa pitämiseen liittyvät ongelmat alkavat näkyä. Ne liittyvät ennen kaikkea tarinan vihollisiin.

Mukana oli kuitenkin erinomaisia kohtauksia, jotka olivat Game of Thronesia parhaimmillaan.

Tämän jälkeen se alkaa, viimeinen taisto. Jäljellä on enää kaksi jaksoa. Kaksi kuningatarta, jotka ovat menettäneet lähes kaiken. Välissä ovat kansa, kuningas, joka ei halua olla kuningas, ja monta kostoa. Pohjoisessa kolmas naishallitsija puolustaa omaa kansaansa.

Jakson nimi oli The Last of the Starks, viimeiset Starkit. Miten käy Starkin suvun? Kaikki taistelevat nyt lasten ja tulevaisuuden puolesta.

Siinä ovat kahden viimeisen jakson asetelmat.

Daenerys Targaryen – Hullu kuningatar?

Ensimmäisen jakson arviossa kirjoitin Sam Tarlyn sanoneen tämän kauden tärkeimmän kysymyksen. Onko Dany valmis luopumaan kruunustaan kansansa vuoksi, samaan tapaan kuin Jon oli? Nyt on vastauksen aika. Kansa on konkreettisesti tulilinjalla Kuninkaansatamassa.

Daenerys Targaryen menetti tässä jaksossa melkein kaiken. Hänet revittiin yhden jakson aikana lähes Cersein tasolle epätoivossa, vihassa ja katkeruudessa.

Jakso alkoi Danyn rakkaan ystävän Jorah Mormontin ruumiin maatessa roviolla Talvivaaran ulkopuolella. Jakso päättyi Danyn rakkaan ystävän Missandein mestaukseen Kuninkaansataman muurilla. Lopussa Danyn kasvot olivat pelkkää vihaa.

Spekuloidaan.

Dany on vaipumassa omalle polulleen. Pitkään on arvuuteltu, tuleeko hänestä Hullu kuningatar, samaan tapaan kuin hänen isänsä oli Hullu kuningas, joka murhasi ihmisiä huvikseen.

Kyse ei kuitenkaan ole vain vallasta ja hulluudesta. Dany katsoi alussa Jorahia ja itki kuin silloin, kun Dany joutui tappamaan Drogon ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa. Dany on joutunut uhraamaan tai menettämään jokaisen rakastamansa, nyt myös kaksi lohikäärmeistään, omista lapsistaan. Hän haluaa, että kaikki hänen menetyksensä merkitsevät jotain.

Mitä hänellä on jäljellä? Nyt kun hänen ja Jonin välissä on Jonin syntyperän aiheuttama kuilu, Danylla on vain Drogon, Harmaa mato ja Tahrattomat. Neuvonantajistaan hänellä on Varys ja Tyrion, joista Dany menettää ainakin toisen, ehkä molemmat seuraavassa jaksossa. Sen jälkeen Dany on täysin yksin.

Kahden kuningattaren välissä on nyt Kuninkaansatama ja sen asukkaat. Cersei on tehnyt heistä ihmiskilven Punalinnan pihalle. Nämä ihmiset ovat vaarassa kahdesta suunnasta.

Kun Missandei sanoi viimeisenä sananaan ”dracarys”, hän olisi yhtä hyvin voinut sanoa ”polta ne kusipäät”. Dany käytti valyriankielistä sanaa ensin opettamaan lohikäärmeitään syömään. Sittemmin siitä on tullut käsky tuhota Danyn viholliset.

Cersei uhkasi viidennen kauden toisessa jaksossa polttaa Dornen kaupungit maan tasalle tyttärensä Myrcellan vuoksi. Saman kauden seitsemännessä jaksossa hän lupasi saman asian pojalleen Tommenille. Cersei piti lupauksensa osittain kuudennen kauden viimeisessä jaksossa räjäyttäessään Baelorin suurseptin.

Cerseillä on vielä yksi syntymätön lapsi, jonka puolesta hän taistelee. Dany taas on menettänyt jo kaksi lohikäärmeistään. Hän on todennäköisesti myös raskaana.

Spekuloidaan.

Polttaisiko Dany Kuninkaansataman? Sitä hän suunnitteli vielä viime kaudella, mutta Tyrion sai hänet muuttamaan mieltään. Kuten Tyrion sanoi, Dany ei halunnut olla ”tuhkan kuningatar”.

Tämän jakson lopussa asenne on muuttunut. Nyt näyttää siltä, että Dany panee tarvittaessa vaikka kaiken tuhkaksi.

Danyn ja Jonin rakkaus on nyt myös tulessa – eikä siis hyvällä tavalla liekeissä. Rautavaltaistuin on heidän välissään ja se tuhoaa heidät. Emme näe kuitenkaan kirjaimellista lohikäärmetanssia eli kahta Targaryenia taistelemassa taivaalla lohikäärmeillään. Valkeiden kulkijoiden syvemmän mytologian lisäksi sekin jäänee tulevien Game of Thrones -esisarjojen näytettäväksi. Niiden joukossa voi hyvin olla sarja Targaryenien historiasta.

Jon ja Dany ovat nyt ajautumassa erilleen, vaikka sukurutsan he hyväksyivät aika helposti. Heidän ympärillään läheiset ovat valinneet puolensa.

Tästä vihjaillaan jo hautarovioilla, mutta tilanne kävi selväksi Talvivaaran voitonjuhlissa. Juhlissa humaltuminen oli illan teema. Kuka humaltui juomasta, kuka vallasta ja voitosta, kuka rakkaudesta ja halusta.

Tormund oli yllättävän hauska ja iloinen. Hän tunnusti Hurtalle sydämensä murtuneen Briennen takia. Hänestä jäi nyt hyvä kuva, jos tämä oli viimeinen kerta, kun hänet nähtiin.

Jakson avainhetki koitti alussa, kesken juhlia Talvivaaran salissa. Dany katseli, kuinka juuri Tormund ylisti Jonia kuninkaaksi. Danyn mahdollinen mielisairaus välähti näkyviin. Tai jos se ei ollut sairaus, ainakin se oli tietynlainen putkinäkö, kyvyttömyys ajatella oman perspektiivinsä ulkopuolella. Tämä näytettiin hänen sisäisen maailmansa kautta, etenkin äänillä.

Varys näki tilanteen ja ymmärsi mitä tapahtui. Dany puhui myöhemmin asiasta Jonille, siis siitä, miten tätä katsottiin. Danyn mukaan ”moni on katsonut minua niin, mutta ei koskaan täällä”.

Tämä on vaarallinen lause. Danyn veli Viserys sanoi saman asian ensimmäisen kauden kuudennessa jaksossa. Hän oli silloin kateellinen Danylle, koska dothrakit rakastivat häntä tämän syödessä hevosen sydämen ja ottaessaan paikkansa khal Drogon rinnalla.

Sen jälkeen Viserys, juomasta ja valtansa harhasta humaltuneena, töpeksi itsensä kuolemaan. Kuten Viserys silloin, myös Dany oli nyt kateellinen ja humaltunut vallastaan. Se yhdistelmä ei voi johtaa mihinkään hyvään. Dany sanoi ettei ole koskaan anellut mitään ja aneli. ”Älä tee sitä. Ole kiltti.” Hän aneli, kuin Viserys ennen kuolemaansa.

Danyn mukaan he voivat elää ja olla onnellisia, mutta sen on tapahduttava kuten hän sanoi. Jonin olisi pidettävä salaisuutensa. Dany sanoi Jonille ehtonsa. Hän vaati Jonia luopumaan kruunusta ja olemaan kertomatta kenellekään. Jon ei tietenkään halua kruunua, kuten hän ei halunnut Yövartion komentajuutta eikä Pohjoisen kuninkuutta. Jon oli, kuten aina, pakahduttavan lojaali ja loputtoman uskollinen.

Jon ei pysty siihen. Hän ei pysty tekemään sitä valintaa, jonka Ned Stark teki ensimmäisen kauden yhdeksännessä jaksossa. Ned valehteli pelastaakseen lapsensa. Jon ei silloin tiennyt sitä. Puhuessaan mestari Aemonin kanssa Jon luuli Nedin tehneen kunniallisen valinnan. Mutta Ned myi kunniansa, koska Sansan ja Aryan elämä oli hänelle arvokkaampi asia.

Velvollisuus vai rakkaus, se oli mestari Aemonin valinta. Se on nyt Jonin valinta.

Jonin piti kertoa Aryalle ja Sansalle, koska he ovat perhettä. Jon siis valitsi oman perheensä ennen rakkautta. Jonin mielestä niiden välillä ei ole ristiriitaa, kuten ei pitäisi ollakaan. Jon oli nyt joustava ja järkevä. Hän rakastaa Danya ja on valmis polvistumaan. Mutta hän haluaa olla rehellinen, kuten hän on aina ollut.

Näimme jo Lohikäärmeareenan neuvottelussa seitsemännen kauden seitsemännessä jaksossa, miten Jonin rehellisyys aiheutti ongelman. Ironisesti rehellisyys aiheutti silloin ongelman nimenomaan siksi, että Jon oli vannonut uskollisuutensa Danylle ja tunnusti tämän Cerseille.

Dany on tajunnut, että Jonin kohdalla olennaista ei ole, mitä Jon haluaa. Jonin velvollisuudentunto ajaa ylitse kaiken halun. Dany pelkää, että jos Jon päästää totuuden vapaaksi, se ottaa ja nielaisee heidät, riippumatta siitä, mitä he haluavat.

Spekuloidaan.

Jonin rehellisyys voi lopulta antaa Westerosille sen ainoan todellisen mahdollisuuden. Entä jos Danysta tule yhtä julma kuin Cerseistä? Silloin vain Jonin herättämä luottamus voi tarjota mahdollisuuden hyvälle hallitsijalle. Sellaiselle, joka välittää tavallisesta kansasta.

Jon oli oikeassa. Mutta niin oli Danykin. Totuuden paljastaminen tulee tuhoamaan heidät. Se tapahtuu Sansan kautta. Dany oli oikeassa tajutessaan Sansan haluavan Jonin valtaistuimelle. Dany näki, miten Sansa on kasvanut ja muuttunut, johtuen kaikesta mitä hän on nähnyt ja mitä hänelle on tehty. Dany näkee sen, koska hän on itse käynyt läpi pitkälti saman. Dany ja Sansa heijastavat toisiaan.

Dany toimi jo tässä vaiheessa irrationaalisesti. Lopun Missandein kuoleman jälkeen hän toimii vielä ajattelemattomammin. Kaikki on valmista ensi jakson tragediaa varten. Danyn on vastattava kauden tärkeimpään kysymykseen: kruunu vai kansa? Nyt kansa on konkreettisesti Cersein ja Danyn välissä. Käyttääkö Dany Drogonin tulta vai ei?

Jon Nietos – jäähyväiset pohjoiselle

Kun Jon lähti Talvivaarasta, se tuntui jäähyväisiltä. Hänet hyvästelivät Tormund, Sam ja Neilikka sekä hurjasusi Aave.

Tormund sanoi Jonille olennaiset sanat: ”Sinussa on Pohjoinen. Todellinen Pohjoinen.”

Jon on ollut Pohjoisen sankari. Hänen tarinansa oli tuleminen siksi sankariksi. Nyt se on lopussa. Pohjoinen on pelastettu.

Hän yhdisti Pohjoisen Muurin molemmin puolin ja nousi sekä Robb Starkin että Mance Rayderin perilliseksi, todelliseksi kuninkaaksi Muurin molemmin puolin, vaikka vain hetkeksi. Sitä ei ole missään sanottu, eikä varmaan tulla sanomaankaan, mutta jos joku oli oli luvattu prinssi, niin Jon. Yhdistämällä kansat hän pelasti Westerosin Yön kuninkaalta. Arya Stark teki vain viimeisen neulanpiston vuosia kestäneessä kampanjassa, josta tuli Jonin elämäntehtävä.

Hurjasusi Aave on ollut symboli myyttisestä ja maagisesta pohjoisesta, joka on Starkin suvun verenperintö. Hurjasusien löytyminen käynnisti tarinan sarjan alussa, samaan aikaan kun valkeat kulkijat tulivat ensimmäisen kerran. Ne olivat kuva Pohjoisen hyvästä voimasta, joka taisteli Yön kuningasta vastaan.

Jon luopui Aaveesta. Se oli iso symbolinen teko. Hän antoi Aaveen Tormundille mukaan, koska hurjasuden paikka ei ole Muurin tällä puolen. Tormund sanoi, että myös Jon kuuluu Muurin taakse. Se on totta. Ygritte oli oikeassa. Jonin olisi pitänyt jäädä siihen luolaan Ygritten kanssa.

Jon ja Arya ovat molemmat päästäneet hurjasutensa vapaiksi. Ne heijastavat heidän molempien kohtaloaan. Nymeria on Muurin eteläpuolella, Aave menee nyt Muurin taakse. Ne ovat viimeiset Starkin lasten hurjasusista, jotka ovat elossa.

Sam edusti Yövartiota. Hän antoi aikanaan Jonille ymmärryksen siitä, että Muuri oli ylitettävä ja kansat sen molemmin puolin yhdistettävä. Neilikan ja Samin perheessä se toteutui. Neilikka odottaa lasta, jonka vanhemmat ovat syntyneet Muurin eri puolilla.

Jon piti jakson alussa hautajaisrovioilla puheen, jossa tiivistyi hänen elämänsä tehtävä. Jon päätti puheensa lainaukseen sekä Yövartion valasta että Yövartion hautajaiskaavasta.

”He olivat kilpiä, jotka vartioivat ihmisten valtakuntia. Emme näe koskaan enää heidän kaltaisiaan.”

Talvivaara oli yhden yön ajan Yövartio. Se riitti. Talvivaara ja Yövartio täyttivät tehtävänsä. Niin täytti myös Jon, kuolleista palannut Yövartion komentaja, jonka aika on nyt koittanut.

Nämä pohjoisen edustajat, Tormund, Aave, Sam ja Neilikka, seisoivat Talvivaaran portilla, kun Jon jätti jäähyväiset kodilleen, ystävilleen ja koko Pohjoiselle. Rhaegar Targaryenin ja Lyanna Starkin poika, lohikäärme jonka sudet kasvattivat, ei enää palaa elävänä kotiin.

Brienne ja Jaime – traaginen rakkaus

Brienne ja Jaime saivat toisensa, mutta vain hetkeksi.

Briennen ja Jaimen suhde oli oikeastaan valmis jo toisen jakson lopussa. Jaime oli vihkinyt Briennen ritariksi, seremoniassa joka oli tavallaan kuin häät.

Sen jälkeen oli selvää, että heillä olisi edessään tragedia ja menetys. Veikkasin sen olevan kuolema. Se olikin rakkaus. He saivat toisensa ja tulos oli kömpelönoloista humalaista läheisyyden hakemista.

Kaikki alkoi juomapelistä. Samaa peliä Tyrion pelasi Bronnin ja Shaen kanssa Lannisterien armeijan leirissä ensimmäisen kauden yhdeksännessä jaksossa. Siinä jokainen vuorollaan yrittää arvata totuuksia toisen menneisyydestä. Jos arvaa väärin, arvaaja ottaa huikan, jos arvaa oikein, toinen ottaa huikan.

Tyrion paljasti ensimmäisellä kaudella oman historiansa kipukohdan. Hän oli naimisissa Tyshan kanssa, mutta se oli hänen isänsä Tywin Lannisterin järjestämä julma pila. Siihen viitataan nytkin. Olennaista tällä kertaa on kuitenkin, että käy ilmi Briennen olevan neitsyt.

Sivuhuomiona, siinä kohdassa myös Podrick joi. Ehkä Podrick, jota on pidetty kovana naistenmiehenä, onkin myös neitsyt? Tämä saattaisi vahvistaa teorian, että Pod vain lauloi naisille bordellissa – teoria on esitetty sen jälkeen, kun hän lauloi hyvin kauniisti juhlissa, joissa Brienne vihittiin ritariksi. Toisaalta, hän kyllä hymyili merkitsevästi yhdelle nuorelle naiselle.

Jaimen ja Briennen suhde kuoli juuri kun se oli alkanut, koska Jaime ei osannut päästää irti Cerseistä. Tai näin Jaime itse sanoi Briennelle.

Spekuloidaan.

Luulen, että siitä ei kuitenkaan ole kyse. Tuntuu, että Jaime valehteli Briennelle kaksi kertaa.

Ensimmäinen valhe oli, kun Jaime sanoi ”en halua oppia pitämään mistään”. Jaime on muuttunut ja Brienne on nimenomaan muuttanut häntä. Alkukielinen ilmaisu ”things growing on me” viittaa enemmän muutokseen kuin suomenkielinen oppiminen pitämään asioista.

Jaimen toinen ja suurempi valhe koitti, kun hän hyvästeli Briennen. Brienne itki ja pyysi Jaimea jäämään hänen luokseen. Jaime sanoi lähtevänsä Cersein luo, koska hän ei ole koskaan pystynyt päästämään irti Cerseistä.

”Hän on täynnä vihaa. Ja niin olen minäkin.”

Nämä ovat tuttuja sanoja. Neljännen kauden kolmannessa jaksossa Jaime harrasti seksiä Cersein kanssa heidän kuolleen lapsena Joffreyn ruumiin vieressä Baelorin suurseptissä. Jaime kirosi: ”Miksi jumalat saivat minut rakastamaan vihaa täynnä olevaa naista?”

Spekuloidaan.

Kuolleiden armeija on voitettu. Se oli Jaimen syy lähteä pohjoiseen. Siinä mielessä on ymmärrettävää, että Jaime palaisi Kuninkaansatamaan. Mutta Jaime oli jo vuosikausia tiellä hyvyyteen ja kunniaan. Nyt hän sanoi palaavansa pakkomielteiseen suhteeseen sisarensa kanssa.

En jaksa uskoa, että Jaimen koko sarjan kestänyt matka kohti kunniaa ja hyvyyttä katkeaisi näin helposti sen jälkeen, kun hän oli täyttänyt rakkautensa Brienneen.

Kyse on syvemmästä. Hänen itseinhonsa ja syyllisyytensä ovat todellisia. Mutta vielä syvemmällä on kunniallisuus, jonka Brienne paljasti Jaimelle olevan häntä koko elämänsä ajan määritelleen ylpeyden vapautunut muoto.

Olennaista on, että Jaime päätti lähteä vasta kuultuaan Sansan saamasta kirjeestä. Siinä kerrottiin Euronin hyökkäyksestä ja Rhaegalin kuolemasta. Sansa epäili sen perusteella, että Cersei voittaa sodan.

Jaimien valhe oli kovettaa itsensä ja väittää Briennelle, ettei rakasta tätä. Tässä hän toimi hieman samalla tavalla kuin Tyrion, joka kovetti itsensä Shaeta kohtaan suojellakseen tätä neljännen kauden toisessa jaksossa.

Tässä on mielestäni kaksi vaihtoehtoa. Jaime valehteli mennäkseen pelastamaan hänen ja Cersein yhteisen lapsen. Tällaiselle valheelle on toinenkin historiallinen esikuva. Hieman samaan tapaan Ned Stark valehteli vaimolleen Catelynille suojellakseen Jonia. Hänkin suojeli lasta.

Sarjan yksi keskeisimmistä arvoista on lasten koskemattomuus. Lasten suojelemiseksi ryhdytään toistuvasti epätoivoisiin tekoihin. Lasten vahingoittajat kärsivät tuomionsa. Jaime ei muuten ole vielä kärsinyt Branin rampauttamisesta.

Toinen vaihtoehto on, että Jaime kertoi Briennelle näitä kohtia hänen ja Cersein historiasta alleviivatakseen kuinka hänen ja sisarensa kohtalot kietoutuvat toisiinsa. Hänen on tapettava Cersei. Samaan aikaan ne etäännyttivät Jaimen Briennestä. Toisin sanoen ne särkivät Brienne-raukan sydämen juuri kun tämä oli saanut rakkauden, jota oli aina halunnut.

Mitä Briennelle tapahtuu? Oli se mitä tahansa, Tarthin Briennen, Seitsemän kuningaskunnan ritarin loppu ei voi olla miehen perään itkeminen yöpaidassa.

Sansa lähtee etelään Brienne mukanaan viimeisessä jaksossa. Sillä Sansa on Talvivaaran lady.

Sansa – Talvivaaran lady

Sansa on lady Stark ja kova pelaaja. Hän taistelee nyt täysillä Pohjoisen puolesta. Häntä ei kiinnosta Kuninkaansatama eikä Rautavaltaistuin. Tämä on erinomaista.

Sansa teki hyvin taitavan peliliikkeen. Hän paljasti Tyrionille Jonin salaisuuden. Tämä ei ollut mikään tunteellinen vahinkolipsautus, vaan kylmäverisen nerokas taktinen veto. Tästä alkoi dominoefekti, jolla on valtavia seurauksia. Tyrion kertoi heti Varysille. Varys on entinen kuiskausten mestari. Vaikka hänellä ei enää ole pikkulintujensa vakoojaverkostoa, hän saa tiedon kulkemaan oikeisiin paikkoihin. Sansa tiesi, jos ei täsmälleen, niin hyvin pitkälle, mitä tästä paljastuksesta seuraisi ja siksi hän sen teki.

Tyrion sanoi, että salaisuus on kahdeksan tiedossa. He ovat Sam, Bran, Jon, Dany, Sansa, Arya, Tyrion ja Varys. Kuten Varys sanoi, kohta sadat tietävät. Sen jälkeen koko Westeros tietää.

Sansan kulkemaa pitkää matkaa alleviivattiin hänen kohtauksellaan Hurtan kanssa. Hurtta sanoi Sansalle, että ”olet muuttunut Pikkulintu”.

Kuten Sansa sanoi, jos hän olisi lähtenyt Hurtan mukaan ja tarttunut tämän tarjoukseen suojelusta, mitään ei olisi tapahtunut. Ilman Pikkusormea, Ramsayta ja muita hän olisi ollut Pikkulintu koko elämänsä. Tässä on avain Sansan hahmoon ja koko hänen tarinaansa. Sansa on hyväksynyt paikkansa ja roolinsa. Kuten hän sanoi Tyrionille viime jaksossa: ”Se on sankarillisinta, mitä voimme tehdä. Katsoa totuutta silmiin.”

Tämän peilikuva on, että jos Arya taas ei olisi lähtenyt Hurtan mukaan, Aryasta ei olisi tullut Talvivaaran sankaria ja Yön kuninkaan tuhoajaa.

Sansa näkee paljon. Hän on käytännöllinen poliittinen johtaja, joka tietää miten peliä pelataan. Hän tietää, ettei Jonin kannata lähteä etelään, koska hän on nähnyt, miten Starkin miehille käy etelässä. Ned mestattiin. Aerys II teloitti Nedin veljen ja isän aikaisemmin. Hän näki, että Tyrion pelkää Danya, mikä on totta. Tyrion näki, miten Aerys II:n tytär Dany poltti Randyll ja Dickon Tarlyn elävältä seitsemännen kauden viidennessä jaksossa. Tyrion pelkää samaa kohtaloa.

Tyrionin ja Sansan yhteys on vahva. Tyrion tunnusti avoimesti Sansalle seuraavansa Danya, koska uskoo häneen. Tämän Tyrion tunnusti Danylle ennen lähtöä Meereenistä, kuudennen kauden viimeisessä jaksossa, kohtauksessa, jossa Dany nimesi Tyrionin Kuningattaren kouraksi.

Miten Sansa käyttää tätä hyväkseen? Jos Tyrion tekee sen virheen, että hän asettuu Sansaa vastaan Danyn puolelle, tämä avautuminen voi koitua hänelle kohtalokkaaksi. Sansa voi käyttää sitä häntä vastaan. Se murtaisi Tyrionin sydämen. Taas kerran hänen rakastamansa nainen käyttäisi hänen avoimuuttaan häntä vastaan.

Varys ja Tyrion – neuvonantajien vaikea elämä

Jokainen Jonin ja Danyn ympärillä kulkee nyt veitsenterällä. Tyrion ja Varys kulkevat terävimmällä reunalla. Kuten Tyrion sanoi, hän ja Varys keskustelivat maanpetoksesta.

Heidän keskustelunsa olivat jakson parasta antia. Nämä kaksi ovat erinomaisia hahmoja ja oli hienoa, että he saivat keskustella politiikasta ja vallan moraalista. Tätä on Game of Thrones parhaimmillaan.

Varys teki tässä jaksossa valintansa. Hän pettää Daenerys Targaryenin ja kääntyy kannattamaan valtaistuimelle Aegon Targaryenia. Hän tietää, mitä lohikäärmekuningattaren pettäminen tarkoittaa. Dany polttaa hänet elävältä rangaistukseksi. Ottaen huomioon millä vauhdilla asiat nyt etenevät, se tulee todennäköisesti tapahtumaan jo ensi jaksossa.

Varys ja Tyrion väittelevät asiasta, josta he puhuivat jo edellisellä kaudella. Osaako Dany hallita myötätunnolla vai turvautuuko hän tuleen? Tässä on kaksi kysymystä. Tuhoaako Dany Kuninkaansataman? Entä mitä tapahtuu jos ja kun Cersei on voitettu?

Ensimmäiseen kysymykseen näimme vastauksen jo Missandein kuoleman jälkeen. Dany iskee nyt tulella vuodattaakseen verta. Ne ovat Targaryenin suvun sanat – tuli ja veri.

Toisen kysymyksen ongelma on Pohjoinen. Sansa ei anna Pohjoista Danylle ja hän ottaa Laaksonkin haltuunsa naimalla Robin Arrynin. Sansa hyväksyy hallitsijakseen vain Jonin. Eli kuten Varys sanoo, vain Jonin kuninkuus takaa sen, että Pohjoinen on osa valtakuntaa. Ilman Pohjoista ei ole rauhaa Westerosissa. Kuten Cersei sanoi Joffreylle ensimmäisen kauden kolmannessa jaksossa, Pohjoinen on liian suuri ja villi hallittavaksi. Siksi Rautavaltaistuimen hallitsijan on liittouduttava Pohjoisen valtiaiden kanssa.

Tällaiseksi hallitsijaksi sopii vain Jon.

Kaksi kysymystä voi tiivistää yhteen – onko Dany tyranni? Dany uskoo kohtalonsa olevan vapauttaa maailma tyranneista. Varys sanoo viisaasti, että jokainen tyranni uskoo olevansa kohtalon säätämä johtaja. Ennustuksiin uskomisen vaara on nähty sarjassa moneen kertaan. Se tuhosi Stannis Baratheonin.

Oikeanlainen kohtalon ymmärrys on se, mistä Sansa puhui ja mistä Bran puhui. Olet tässä ja nyt, etkä voi tehdä kuin sen minkä voit tehdä.

Varys teki päätöksensä. Hän on uskollinen valtakunnalle. Siinä hetkessä tulen kajo heijastui Varysin kasvoille. Hän palaa vielä ennen loppua. Mutta Varys, aluksi niin niljakkaan oloinen kätyri, on aina ollut tavallisen kansan ja heikoimpien puolella.

Spekuloidaan.

Varysin teloitusta on pohjustettu jo pitkään. Seitsemännen kauden toisessa jaksossa Dany uhkasi polttavansa Varysin elävältä, jos tämä pettäisi hänet. Varys taas lupasi sanoa Danylle suoraan, jos tämä tekee virheen. Tässä jaksossa hän sanoi sen – ”tämä on virhe.”

Melisandre ennusti seitsemännen kauden seitsemännessä jaksossa, että Varysin kohtalo on kuolla Westerosissa. Varysin kohtalo kietoutuu Danyyn ja Joniin sekä Valon herraan. Ylipapitar Kinvara vihjasi Varysille tietävänsä mitkä sanat Varys kuuli liekeissä, kun velho kastroi hänet lapsena.

Neuvonantajien elämä ei ole helppoa. Kun kumartaa yhteen suuntaan, kääntää selkänsä toiseen. Varys valitsee Jonin ja kääntää selkänsä Danylle.

Tyrion pitää kiinni Danysta. Samalla Sansa, Varys ja Jon kaikki ajautuvat yhä kauemmas Danysta. Kun Tyrion yrittää vielä pitää Cersein elossa, hän kääntää selkänsä myös Danylle.

Tyrion kertoo Varysille, kuinka Viiden kuninkaan sota alkoi, koska Robert rakastui naiseen, joka rakasti toista. Tässä hän toistaa sen ironian, jonka Bran sanoi Samille seitsemännen kauden viimeisessä jaksossa. Robertin kapina perustui valheelle. Rhaegar rakasti Lyannaa ja Lyanna rakasti Rhaegaria. Syynä oli mustasukkaisuus.

Toistuuko tämä asetelma nyt? Jos se jollain tapaa toistuu, se koskee juuri Tyrionia. Tyrion rakastaa Danya. Ehkä hän on kuin Robert, ja Dany tämän tarinan Lyanna, kun Jon on kuin isänsä Rhaegar. Se tarkoittaisi, että Tyrion lopulta pettäisi Jonin Danyn vuoksi. Samalla Tyrion voisi yrittää pelastaa Cersein ja tämän lapsen. Lopussa Sansa laittaa Tyrionin tuomiolle tästä teosta. Viimein Lannisterin Peikko joutuisi oikeudenkäyntiin, jota hän ei voi paeta.

Hurtta ja Arya – kaksi kostajaa matkalla kuolemaan

Hurtta ja Arya ratsastivat pois Talvivaarasta. Hekään eivät enää palaa. Molemmat ovat matkalla viimeistelemään kostonsa. Molemmat ovat valmiita kuolemaan.

Hurtta ei ole koskaan ollut kiinnostunut naisista. Ei missään vaiheessa koko sarjaa. Eikä ole vieläkään. Kun Sansa kysyi syytä, Hurtta sanoi, että vain yksi asia tekee hänet onnelliseksi.

Sansa tiesi, mikä se asia on. Petyr Baelish kertoi Sansalle ja Aryalle Kuninkaansataman turnajaisissa ensimmäisen kauden kuudennessa jaksossa, kuinka Hurtan veli Gregor ”Vuori” Clegane poltti Hurtan kasvot lapsena. Hurtta sanoi neljännen kauden viidennessä jaksossa Aryalle, että viha on hyvä syy jatkaa eteenpäin.

Hurtta esitti uhkauksensa Vuorelle seitsemännen kauden seitsemännessä jaksossa. ”Olet aina tiennyt, kuka on tulossa.” Hurtan ja Vuoren mahdollista viimeistä yhteenottoa kutsutaan fanien keskuudessa Cleganebowliksi. Uskon sen olevan vielä tulossa.

Arya sai viime jaksossa ratkaisun ristiriitaansa, josta kirjoitin aiemmin. Kaikki sadistinen murhaaminen motivoitui sillä, että hän lopulta tappoi Yön kuninkaan. Aryan tragedia on, että se ei tuonut hänelle rauhaa. Hän on edelleen matkalla tappamaan Cerseitä. Ratkaisu ristiriitaan ei ollut rakkaus ja Gendryn tarjoama mahdollisuus turvalliseen elämään ja perheeseen.

Arya ei tarttunut Gendryn tarjoukseen alkaa Myrskynpään ladyksi. ”Minä en ole sellainen”, hän sanoi. Se sisälsi viittauksen kahteen hetkeen sarjassa. Arya sanoi saman Ned Starkille Kuninkaansatamassa ensimmäisen kauden neljännessä jaksossa. Ned ennusti silloin Aryalle juuri tulevaisuutta jonkun lordin ladyna. Seitsemännen kauden toisessa jaksossa Arya puhui hurjasudelleen Nymerialle pohjoisessa. ”Se et ole sinä”, hän sanoi. Arya oli yrittänyt saada sutta tulemaan mukaansa. Mutta Arya ymmärsi Nymerian elämän vieneen sen niin kauas pois kotoaan, ettei se voinut enää palata.

Nyt sama on tapahtunut Aryalle.

Mikään ei kuitenkaan vielä ole varmaa. Arya saattaa olla raskaana. Kuten itse asiassa melkein kaikki muut naiset sarjassa.

Rakkaus ja lapset

Game of Thronesissa lapsen henki on pyhä. Lasten koskemattomuus on monella tavalla sarjan korkein arvo. Lähes kaikki sen rikkojat ovat kuolleet. Joffrey Baratheon, Meryn Trant, Janos Slynt, Melisandre, Stannis Baratheon, Theon Greyjoy, Ramsay Bolton, Gregor Vuori Clegane, Craster ja Mirri Maz Duur ovat kaikki kuolleet. Lasten vahingoittajista vain Jaime Lannister ja Hurtta Clegane ovat hengissä. Jaime työnsi Branin ikkunasta sarjan avauksessa ja Hurtta tappoi teurastajan pojan Mycahin seuraavassa jaksossa. Molemmat ovat nyt matkalla Kuninkaansatamaan tekemään viimeisen murhansa ja kuolemaan.

Moni naisista on nyt raskaana.

Cersei ja Neilikka ovat raskaana. Danyn raskautta ennakoitiin viime kaudella niin moneen kertaan, että sen pitäisi olla jo selvää, vaikka siitä on oltu oudon hiljaa tällä kaudella. Se on siis todennäköisesti tulossa yllätysmuistutuksena, ehkä ihan viimeisessä jaksossa. Arya ja Brienne voivat olla raskaana. Sansa on poikkeus.

Cersei käyttää nyt samaa keinoa kuin entisen miehensä, kuningas Robert Baratheonin kanssa. Silloin hän sai Jaimen lapsia ja väitti niitä Robertin lapsiksi. Nyt hän väittää Jaimen lasta Euronin omaksi ja käyttää sitä pelivälineenä.

Euronille lapsi on lupaus ja siinä mielessä Cersein henkivakuutus petollisen piraatin varalta.

Kun Dany sanoi haluavansa voittaa Cersein, hän sanoi ”revimme hänet irti juurineen”. Sanavalinta on olennainen. Se on sana sanasta sama kuin Varysin kommentti kastraatiostaan. Juuri näin hän kuvaili Tyrionille kolmannen kauden neljännessä jaksossa velhon tehneen hänelle aikanaan veitsellään.

Dany tuntee eunukit ja on jopa keskustellut kastraation yksityiskohdista Missandein kanssa neljännen kauden kahdeksannessa jaksossa.

Danyn kommentti oli toisin sanoen tietoinen. Se tarkoitti, että Dany haluaa katkaista Lannisterien sukulinjan. Mitään mahdollisuutta lapsen selviämiselle ei ole, jos Dany saa päättää.

Tämä on vakava asia. Juuri tämä oli Robert Baratheonin rikos, kun hän halusi tapattaa Danyn syntymättömän lapsen – kunnes kuolinvuoteellaan armahti Danyn. Jos Dany tekee tämän, hän syyllistyy anteeksiantamattomaan rikokseen sarjan maailmassa.

Tyrion ymmärtää vihjeen ja reagoi välittömästi. Hän muistuttaa, että tavoite on poistaa Cersei tuhoamatta Kuninkaansatamaa. Se mitä Tyrion ei sano ääneen on, että hän haluaa pelastaa myös Cersein tämän syntymättömän lapsen takia.

Tyrion ja Jaime molemmat haluavat pelastaa tämän lapsen ja se koituu molempien tuhoksi. Mutta eikö lasten pelastaminen ollut sarjan korkein arvo? Kyllä, mutta Game of Thronesin henkeen kuuluu, ettei sekään takaa turvaa. Myös Ned Stark halusi suojella Cersein lapsia ja kuoli sen takia. Juuri Cersein lasten takia Ned kertoi ensimmäisen kauden seitsemännessä jaksossa Cerseille tietävänsä lasten isän olevan Jaime. Hän tiesi, että Robert tappaisi lapset, samaan tapaan kuin hän olisi tappanut Jonin, jos Ned ei olisi suojellut häntäkin.

Cersein lapsen kautta palataan tähän samaan koko sarjaa määrittäneeseen avainkohtaukseen. Siinä Cersei Lannister sanoi ainoan kerran koko sarjassa sarjan nimen: ”Kun pelaa valtaistuinpeliä, voittaa tai kuolee. Ei ole välimaastoa.”

Ne olisivat sopivat viimeiset sanat Cersei Lannisterille.

Tyrionille Cersein lapsi on myös syy pitää Cersei hengissä sekä uskoa Cersein motiiviin. Jo toisella kaudella Tyrion ja Cersei löysivät hetkellisen yhteyden juuri Cersein lasten kautta. Silloin Tyrion ymmärsi, että kaiken kieroutuneisuutensa alla Cersei aina rakasti lapsiaan. Siksi Tyrion ei pidä Cerseitä täysin pahana. Tyrion on myös itse aina rakastanut Cersein lapsia, kuten hän sanoi Cerseille seitsemännen kauden viimeisessä jaksossa. Sisarenlapset ovat Tyrionille lähimpänä omia lapsia, joita hänellä ei ole koskaan ollut.

Siksi Tyrion vetosi jakson lopussa lapseen puhuessaan Cerseille Kuninkaansataman muurilla. ”Vauvasi ei tarvitse kuolla.”

Cersei katsoi ylöspäin. Oli hetki, oli mahdollisuus. Mutta se menetettiin, aivan kuten Cersein ja Tyrionin todellisen yhteyden mahdollisuus menetettiin toisella kaudella. Cersei näyttää alistuvan kohtaloonsa olla Lannister loppuun asti.

Entä muut lapset? Danyn lapsi, tai lapset, ovat lopussa lupaus tulevaisuudesta.

Bran – iso ongelma

Kun puhutaan Branista, on pakko puhua sarjan ongelmista.

Tässä jaksossa olisi voinut odottaa jotain kunnon selitystä tai taustaa sille, mitä Yön kuninkaalle tapahtui. Mutta, emme saaneet juuri mitään. Ongelmat liittyvät sarjan suureen taustamytologiaan, joka on nyt ilmeisesti unohdettu.

Kuolleille pidettiin hautajaiset, sitten oli juhlat ja sen jälkeen huomio siirtyi Cersei Lannisteriin. Tuhansia vuosia odotettu ja 70 jaksoa tulossa ollut kuolleiden armeija vain pyyhittiin pöydältä. Odotti jotain enemmän.

Ainoa viittaus tuntui sekin lähinnä käsikirjoittajien kommentilta meille faneille. Ser Davos sanoi, että he ovat pelanneet tätä peliä Valon herran vuoksi. ”Voitamme hänen sotansa ja hän häipyi.”

Me fanit olemme spekuloineet Yön kuninkaasta vuosia, sarjan vuoksi. Sitten hän vain häipyi. Mitä meidän pitäisi tehdä? Kun Tyrion vastaa Davosille, tuntuu kuin käsikirjoittajat vastaisivat myös meille katsojille: ”Sen ajatteleminen ei tee sinusta yhtään onnellisempaa.”

Eli jatketaan eteenpäin. Odotan kuitenkin viimeiseen jaksoon asti, josko Bran vielä sanoisi jotain suuresta mytologisesta taustasta. Ehkä mytologia jää luvassa oleviin jatkosarjoihin.

Yön kuninkaan ongelmassa on kyse myös pahisten ongelmasta. Se näkyy Euron Greyjoyssa.

Euron – toinen ongelma

Euron Greyjoy ampui Rhaegalin alas yllättävän helposti. Voisi väitellä pitkäänkin siitä, pystyykö laivasto oikeasti yllättämään taivaalla lentävät lohikäärmeet, mutta näin nyt vain tapahtui.

Valitettavasti tässä on nyt hieman samaa makua kuin seitsemännellä kaudella. Puntteja vaakakupeissa tasoitellaan nopeasti. Edellisellä kaudella Danyn liittolaiset siirrettiin nopeasti syrjään. Nyt Danylla on enää yksi lohikäärme.

Dany malttoi tällä kertaa mielensä. Hän ei sanonut ”dracarys” ja ehkä siten pelasti Drogonin. Toisaalta, hän menetti ehkä laivastonsa ja Missandein sen takia. Skorpionin nuoli siirtyi osoittamaan lohikäärmeestä laivastoon.

Skorpionit ovat nyt aikamoisia joukkotuhoaseita, tuhoisampia kuin lohikäärmeet. Ne tuntuvat hallitsevan ilmatilaa.

Yön kuninkaan jälkeen meillä on Cersein lisäksi toisena pahiksena Euron. Hän ei ole kovin kiinnostava vihollinen. Todennäköisesti hänellä on edessään hyvin kekseliäs kuolema, ehkä jo ensi jaksossa.

Ehkä Bronn voisi tappaa Euronin? Bronn ei tappanut Jaimea eikä Tyrionia, koska Tyrion lupasi Bronnille Suurtarhan. Se on valtava lahja ja tekisi Bronnista yhden Westerosin vaikutusvaltaisimmista miehistä. Bronn sanoi, ettei hän lähde taistelemaan, mutta voi vielä tappaa.

Toisaalta, Yara Greyjoylla olisi moraalinen oikeus tappaa sosiopaattinen setänsä Euron.

Sota ja seuraava jakso

Seuraavassa jaksossa koittaa viimeinen sota.

Dany oli valmis neuvottelemaan, mutta vain näön vuoksi. Hän ei odottanut eikä edes halunnut tulosta.

Dany piirittää nyt kaupunkia, samaan tapaan kuin hän piiritti Meereeniä. Silloin Daario Naharis kohtasi Meereenin esitaistelijan. Nyt Tyrion kohtasi Qyburnin ja aseina olivat sanat.

Tässä kohtaa voi ihailla sitä, miten käsikirjoittajat onnistuvat näyttämään kuinka Westerosissa kaikki toistaa syklisesti itseään kuin mytologisen kellon lyöntien ennustamana. Tai vaihtoehtoisesti murehtia, miksi käsikirjoittajat eivät keksi uudenlaisia käänteitä toistuvien asetelmien sijaan.

Jon teki virheen Äpärien taistelussa ja antoi Ramsayn provosoida itseään Rickonin kuolemalla. Samalla tavalla Cersei provosoi nyt Danya Missandeilla. Dany teki jo virheen Talvivaaran taistelussa kun hän provosoitui dothrakien kuolemanratsastuksesta.

Joukkojen määrät ovat tasan ja enää yksi lohikäärme on jäljellä. Dany ja Tyrion ovat joukkoineen jo Kuninkaansatamassa. Jon ja Davos tuovat valtaosan armeijasta perässä. Dorne liittyy oletettavasti taisteluun, ehkä myös Myrskymaat, joiden uusi lordi on Gendry Baratheon.

Cersei on muurien sisällä etuasemassa. Lohikäärme toki muuttaa asetelmaa, mutta skorpioni-ballistat ovat nyt viime kautta isompia.

Taistelussa ratkaisevassa osassa ovat varmasti kaupunkiin mahdollisesti livahtavat yksittäiset sankarit. Jaime Lannister on tulossa. Arya Stark ja Hurtta Clegane ovat tulossa. Kaikki tietävät olevansa matkalla kuolemaan.

Spekuloidaan.

Arya on menossa tappamaan Cersein ja mahdollisesti Vuoren, Hurtta tappamaan vain Vuoren. Jaime on menossa Cersein luo. Hän saattaa yrittää puhua järkeä tälle, ettei Cersei tapattaisi Kuninkaansataman asukkaita. Hän on myös valmis hyväksymään kohtalonsa, tappamaan Cersein ja kuolemaan itsekin.

Nämä viisi todennäköisesti kohtaavat – Arya, Hurtta, Jaime, Cersei ja Vuori. Taistelussa Arya ja Hurtta ottaisivat varmaan yhteen Jaimen ja Vuoren kanssa. Hurtta tappaa Vuoren. Ehkä Arya yrittäisi tappaa Cersein, Jaime suojelisi Aryaa ja kuolisi. Ehkä Jaime kuolee Cersein käsivarsille. Tai sitten Brienne ilmestyy paikalle ja Jaime ehtii kuolla tämän käsivarsille.

Cersei siis käyttää Kuninkaansataman asukkaita ihmiskilpenä Danyn joukkoja vastaan. Ehkä Cersei uhkaa polttavansa kaupungin elovalkealla ja Jaime tappaa Cersein ennen kuin tämä ehtii antaa käskyn Qyburnille. Tässä tapauksessa Jaime toistaisi tapahtuman, jonka ansiosta hän sai nimen Kuninkaansurmaaja. Hän tappoi Aerys II:n ennen kuin tämä ehti polttaa Kuninkaansataman asukkaat elovalkealla.

Varys tekee petoksensa ensi jaksossa, sillä hän haluaa vaikuttaa taisteluun pelastaakseen kaupungin asukkaat. Petos on todennäköisesti Jonin syntyperän kertominen Kultaisen komppanian kapteenille Harry Stricklandille. Varys on idästä, Vapaista kaupungeista. Hän tuntee Kultaisen komppanian, joka on myös Vapaista kaupungeista. Varys on alusta asti ollut osa salaliittoa, joka on yrittänyt palauttaa oikean Targaryenin valtaistuimelle. Ensin Viserysin, sitten Daenerysin ja nyt näyttäisi siltä, että Jonin eli Aegonin.

Seuraava kappale on peräisin kirjoista. Jos et halua tietää sitä, voit siirtyä seuraavaan väliotsikkoon.

Martinin kirjoissa Kultainen komppania rikkoo sopimuksensa ja siirtyy Aegon Targaryenin puolelle. Ei, kyseessä ei ole Jon, vaan ihan toinen Aegon, jota tv-sarjassa ei ole. Komppanian perustajat olivat Westerosista maanpakoon joutuneita lordeja ja ritareita, jotka kannattivat yhtä Targaryenin suvun haaraa. Silti, tv-sarjan versioon sopisi erittäin hyvin, että Komppania siirtyisikin Jon-Aegonin puolelle.

Tähän saattaa liittyä nimi, jonka Bran mainitsee Tyrionille. Kun Tyrion kehuu Branin pyörätuolia, Bran sanoo edesmenneen kuninkaan Daeron Targaryenin tehneen samanlaisen rammalle veljenpojalleen 120 vuotta sitten. Juuri Daeron II:n aikaan syttyi kapina, jonka seurauksena Kultaisen komppanian perustajat joutuivat lähtemään Westerosista. Yhteys on ohut, mutta se saattoi olla vihje.

Kolmas järkyttävä käänne

David Benioff ja Dan Weiss ovat sanoneet sarjassa olevan kolme järkyttävää käännettä, jotka ovat myös kirjoissa. George R. R. Martin kertoi heille nämä käänteet. Ensimmäinen oli Shireenin murha, toinen Hodorin kohtalo ja kolmatta emme tiedä. Benioff sanoi sen koittavan aivan sarjan lopussa.

Seuraavassa jaksossa saattaisi olla tämän käänteen aika.

Spekuloidaan.

Tähän asti sarjan jokaisen kauden toiseksi viimeinen jakso on ollut erityinen kohokohta. Ensimmäisellä, kolmannella, viidennellä ja seitsemännellä kaudella keskeinen hahmo tai useampi kuoli dramaattisesti. Ensin Ned Stark, sitten Catelyn, Robb ja Talisa Stark, sitten Shireen Baratheon ja viime kaudella lohikäärme Viserion. Toisella kaudella käytiin Mustavirran taistelu, neljännellä Mustalinnan ja kuudennella Äpärien taistelu.

Nyt vuorossa on lienee jakso, joka yhdistää molempia. Näemme ison taistelun ja sen lisäksi keskeisiä hahmoja kuolee dramaattisesti.

Draaman huipentuman täytyy koittaa ennen loppua. Ensi jaksossa ei olla pelkästään kauden vaan koko sarjan huipentumassa. Viimeinen jakso on enää huipennuksen seurausten käsittelyä.

Tämän draaman huipentuma ei ole vihollisen eli Cersei Lannisterin kuolema. Sen täytyy olla toisen keskeisen sankarin, Jonin tai Danyn, kuolema.

Kaikki ennusmerkit viittaavat Jonin kuolemaan.

Jonille on aina ollut luvassa uhrautuva kuolema hyvän asian vuoksi. Näimme jakson alussa, kuinka hän on täyttänyt tehtävänsä, yhdistänyt Pohjoisen Yön kuningasta vastaan ja voittanut. Hän voisi siis uhrautua, esimerkiksi pelastaakseen Danyn ja mahdollisesti heidän syntymättömän lapsensa.

Jonin loppu voi kuitenkin olla vielä traagisempi. Dany on syvän vihan vallassa. Jos Jon nyt tekee jotain, mikä ajaa hänet Danya vastaan, Dany voi olla valmis tappamaan Jonin. Jon voi vaatia Danya lopettamaan, olemaan polttamatta Kuninkaansatamaa ja Dany joutuu tappamaan Jonin.

Danyn viha voi koitua Jonin kohtaloksi myös puolivahingossa. Dany ehkä havahtuu raivostaan nähdessään tappaneensa Jonin.

Jon myös saattaisi joutua tappamaan Danyn, jos Dany uhkaa esimerkiksi Sansan henkeä. Mutta sellainen valintatilanne olisi edessä vasta sodan jälkeen. Sansa pysyy kaukana taistelusta. Vaikuttaa siltä, että nimenomaan Jonin aika on nyt tullut.

Miksei Dany sitten kuole? Koska uskon, että Dany on raskaana. Lasten kohtalo on koko sarjan eettinen sydän. Ned Starkin tragedia on värittänyt koko sarjaa alusta asti. Sarjan käytännössä jokaisessa jaksossa on jollain tapaa viitattu Nedin tragediaan.

Jon ei ole Nedin poika, mutta hän on Nedin henkinen perillinen. Ned tuli Kuninkaansatamaan ja kuoli lasten vuoksi. Myös Jon kuolee Kuninkaansatamassa. Hänen lapsensa jää eloon, koska hän tai he ovat lupaus tulevaisuudesta. Dany saattaa kuolla synnytyksessä, kuten hänen äitinsä ja Jonin äiti molemmat kuolivat.

Se on tämän sarjan katkeransuloinen loppu, jonka George R. R. Martin on suunnitellut. Paha voitetaan, mutta hinta on hirvittävä. Uskon, että lopussa Jonin ja Danyn lapsi tai kaksi lasta ovat keskeinen osa tätä lupausta tulevaisuudesta. He ovat Unelma keväästä, Martinin kirjasarjan viimeisen teoksen nimi ja Game of Thronesin viimeisen jakson nimi.

Tässä alla voit nyt neljännen jakson nähtyäsi vielä äänestää siitä, minkä uskot olevan eri hahmojen lopullinen kohtalo kauden päätteeksi. Täältä voit katsoa, mikä oli äänestystilanne ennen neljättä jaksoa.Korjattu 8.5. yhdessä kohdassa nimi Viserion Rhaegaliksi.

Game of Thrones HBO Nordicilla ja C Morella.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 3. 3

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 4. 4

  Game of Thronesin tekijöille tapahtui käsittämätön moka – HBO kommentoi asiaa huumorilla

 5. 5

  Saruman julkaisi jälleen jouluisen hevibiisin

  Tilaajille
 6. 6

  Uusi elektronisen musiikin festivaali tulee Helsinkiin heinäkuussa

 7. 7

  Maailman naurettavin hevibändi Manowar saapuu klubikeikalle Suomeen, ja liput maksavat enemmän kuin Justin Bieberillä – miksi?

 8. 8

  Suomalaissairaaloissa tapahtuu ”synnytysväkivaltaa” ja siitä on nyt puhuttava, sanoo uusi kampanja – Kätilöliitto pitää sanaa valitettavana

 9. 9

  Tinder – näin nettideittailun uusi aalto valtasi Suomen

  Tilaajille
 10. 10

  Jaksoarvio 4/6: Game of Thronesin neljäs jakso paljasti isoja ongelmia, mutta tarjosi myös sarjaa parhaimmillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 4. 4

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 5. 5

  EU, mitä se edes tekee ja miten? Pyysin Instagram-seuraajiani kysymään mitä vain – tässä kymmenen vastausta heille, jotka saivat kerrankin kysyä häpeilemättä

 6. 6

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 7. 7

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 8. 8

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 9. 9

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 10. 10

  Uutisraportti-podcastissa puhutaan euroedustajien moraalista, Itävallan videoskandaalista ja hallitusneuvotteluista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 3. 3

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 4. 4

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 5. 5

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 6. 6

  Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

 7. 7

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 8. 8

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 9. 9

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  3. 3

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  4. 4

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  7. 7

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  8. 8

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  9. 9

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää