Naissoturin rooli Game of Thronesissa pakotti Gwendoline Christien kyseenalaistamaan käsityksensä naiseudesta

Game of Thronesin sankari Brienne murtaa sukupuoliennakkoluuloja. Näyttelijä Gwendoline Christie joutui käymään läpi valtavan muutoksen roolia varten.

Korkea ja voimakas nauru leikkaa kaiken läpi.

Hotellihuoneen pöydän ympärille kerääntyneet toimittajat katselevat toisiaan hämmästyneinä.

Tähän asti näyttelijä Gwendoline Christie on puhunut rauhallisen huolitellusti artikuloitua brittienglantia. Nyt hän nojaa päätään taaksepäin ja nauraa maanisesti.

Ristiriita on pysäyttävä. Hän jatkaa, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Hänelle mitään ristiriitaa ei tietenkään ole.

Ristiriita on hänen voimansa, josta hän on luonut uransa. Se on klassinen esimerkki siitä, miten esteistä tehdään voimavaroja.

Game of Thronesin naissoturi Tarthin Briennen roolissa Christie on rikkonut ennakkokäsityksiä siitä, millaisessa roolissa nainen voi esiintyä. Hahmo koskettaa ja inspiroi naisia ja miehiä ympäri maailmaa.

Hän muuttuu ruudulla vakuuttavaksi ja vaikuttavaksi soturiksi. Nyt hän on kertomassa muutoksesta toimittajille, pukeutuneena tyylikkään klassiseen mustaan pukuun, jossa on valkoinen kaulus ja valkoiset hihansuut.

Rooli edellytti Christieltä itseltään omien ennakkokäsitystensä rikkomista. Sekä pirusti töitä.

Kuten moni Thrones-tähti, Christie oli roolin saadessaan lähinnä teatterissa esiintynyt lupaava brittinäyttelijä. Nyt hän on maailman tunnetuimpia näyttelijöitä. Hän on myös uusien Star Wars -elokuvien Captain Phasma.

190 senttiä pitkä naisnäyttelijä on Hollywoodissa poikkeus. Game of Thronesin fantasiamaailmassa Westerosissa Briennekin on poikkeus. Fantasiamaailmaa vaivaa sama sovinismi ja sukupuolten stereotypiointi kuin meidänkin maailmaamme, vedettynä vielä keskiaikaisesti äärimmilleen.

Brienne on päähän potkittu ulkopuolinen, mutta silti jalo, hyvä ja kunniallinen. Fanit rakastavat häntä. Hän tuli sarjaan toisella kaudella tärkeänä sivuhahmona. Hän on edelleen sivuhahmo, mikä alkaa olla venyvä määritelmä Game of Thronesissa. Sarjassa riittää keskeisiä henkilöitä ja pääosan ja sivuosan raja on hämärä. Christie on yksi tärkeimmistä ja myös yksi suosituimmista.

Kun Game of Thronesin kahdeksannesta kaudesta järjestettiin haastattelutilaisuus Lontoossa helmikuussa, Christie oli Daenerys Targaryenia esittävän Emilia Clarken lisäksi ainoa, jota oli mahdollisuus haastatella yksin, ilman toista näyttelijää.

Maailman suosituin tv-sarja perustuu kirjailija George R. R. Martinin kirjoittamaan Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan. Martin oli mukana sarjan alkuperäisissä koekuvauksissa, koska hän on yksi vastaavista tuottajista. Kun Martin näki Christien astuvan sisään, hän kertoo nähneensä Briennen. Christie omisti roolin alusta asti.

”Tiesin, että osan saaminen olisi tosi vaikeaa, joten jouduin tekemään enemmän töitä kuin minulta vaadittiin”, Christie kertoo valmistautumisestaan koekuvauksiin.

”Kyse ei ollut vain fyysisestä työstä, siitä että joutuisin vakuuttamaan heidät kyvyistäni ja näyttämään, miten paljon vaivaa olin nähnyt ennen koekuvauksia. Siinä oli kyse myös siitä, miksi Brienne on mielestäni niin hieno hahmo, hänen selkeästä haavoittuvaisuudestaan. Sarjan luonteen takia sen esittäminen vaati todellisuutta ja aitoutta. Nautin, kun pääsin käyttämään draamakoulussa oppimaani Strasberg-työtä.”

Se tarkoittaa sitä, mitä kutsutaan yleisemmin metodinäyttelemiseksi. Näyttelijä yrittää mahdollisimman paljon muuttua roolihahmokseen. Christie kertoo tarkemmin.

”Laitoin itseni likoon. Käytin omia tunteitani, olin yhteydessä omiin tunteisiini. Se oli iso ja rohkea askel. Muistan, kun menin toiseen koekuvaukseen, jossa selviäisi saanko roolin vai en. Ajattelin, että tämä on varmaan ensimmäinen kerta, kun pystyn todella sanomaan tehneeni kaiken voitavani onnistuakseni. Jos se epäonnistuisi, se osoittaisi rajani. Mutta olin tehnyt kaikkeni jo olin ylpeä siitä”, Christie sanoo.

”Todellinen työ alkoi vasta, kun olin saanut osan. Mutta rakastan tehdä töitä vaativien ihmisten kanssa, sitä että minulta vaaditaan paljon ja että saan mahdollisuuden keskittyä ja ylittää rajani.”

Gwendoline Christie syntyi vuonna 1979. Hän varttui Britannian kaakkoiskulmassa ja opiskeli näyttelemistä Drama Centre Londonissa. Hänen opettajansa olivat Christien mukaan vain rehellisiä sanoessaan suoraan, ettei 190-senttisen naisen ole helppoa löytää rooleja.

Hän ei välittänyt, vaan kiinnostui näyttelijöistä, jotka muuttivat itseään roolejaan varten. Sellaisista kuin Tilda Swinton ja Marlon Brando.

Sitten vastaan tuli Briennen rooli. Se edellytti Christieltä henkilökohtaista muutosta. Fyysistä ja myös henkistä muutosta, jossa hän joutui kyseenalaistamaan oman identiteettinsä. Hän joutui kohtaamaan ennakkokäsityksensä siitä, mitä on olla nainen.

”Se oli tosi vaikeaa”, hän vastaa ja nauraa sitä nauruaan.

”Kun kuulin osasta, tiesin saamani erinomaisen koulutukseni ansiosta, että minun piti etsiä samankaltaisuuksia ja eroja minun ja hahmon välillä. Suurin eromme oli, että hän oli paljon vahvempi kuin minä, mielettömän fyysinen. Minun täytyi siis keskittyä siihen. Treenasin tosi paljon kaverini kanssa. Hänen lähestymistapansa oli brutaali. Ensin pudotin paljon painoa ja sain paljon lisää lihasmassaa.

Sen jälkeen aloitin treenaamisen. Treenasin legendaarisen stunt-näyttelijän C.C. Smiffin kanssa. Lensin Belfastiin kolmena tai neljänä päivänä viikossa. Hän opetti minua taistelemaan ja miekkailemaan sekä muuttamaan fyysistä olemustani. Hän oli kontaktini, minulla ei ollut näyttelemisvalmentajaa tai vastaavaa. Puhuin hänen kanssaan siitä, millainen Brienne on.

Minulle oli tärkeää, että Brienne näyttäisi autenttiselta. Se vaati tosi paljon työtä – ratsastamista, miekkailua, taistelua ja kuntosalia. Kun tulin kotiin, menin vain nukkumaan. Olin niin täydellisen onnellinen. Olin saanut metodinäyttelemishaasteen HBO-sarjassa. Kumpikin niistä on todella harvinainen mahdollisuus.”

Kokonaisvaltainen muutos osoittautuikin paljon isommaksi asiaksi kuin muutos näyttelijänä.

”Ajatus muodonmuutoksesta on aina kiinnostanut minua todella paljon näyttelijänä ja olen panostanut siihen. Ihmisenä ja naisena se oli kauhistuttavaa.

Minun piti luopua turhamaisuudestani, leikata hiukseni, kasvattaa lihaksiani ja kävellä eri tavalla. Minun piti hyväksyä fyysisyyteni, androgyynisyyteni ja luonnollinen voimani.

Ne olivat asioita, joista yhteiskunta oli määrännyt, etteivät ne olleet minulle naisena tärkeitä, tai että ne eivät olleet sopivia tai ne tekivät minusta epäviehättävän. Ne olivat kuitenkin juuri niitä asioita, joita tämä hahmo käyttää voimana hyvän vuoksi.”

Hän tarttui haasteeseen, välittämättä menestyksestä.

”Tiesin, että vaikka tv-sarjasta ei tulisi menestystä, se olisi minulle positiivinen taiteellinen haaste. Se haastaisi sen, mitä tarkoittaa olla nainen. Se oli ihmeellinen kokemus monella tasolla.”

Christien muodonmuutos onnistui täydellisesti. Hänen paneutumisensa hahmoon hyvin henkilökohtaisella tasolla on epäilemättä syy siihen, että Brienne on noussut sarjan suosituimpien hahmojen joukkoon. Viimeisen kauden toinen jakso A Knight of the Seven Kingdoms oli nimetty hänen mukaansa.

Briennellä on ollut suuri vaikutus katsojiin.

”En odottanut ihmisten hyväksyvän hänet niin luontevasti. Ajattelin, ettei hän ole perinteisellä tavalla viehättävä. Hän ei noudata konventioita siitä, miten naisia on esitetty valtavirtatelevisiossa. Luulin, että hahmo ei saisi paljoa energiaa liikkeelle. Olen ollut siitä syvästi hämmentynyt. George R. R. Martin on kuitenkin luonut mahtavan, ennennäkemättömän hahmon. Brienne näyttää ylittäneen yleisöjen raja-aidat. Hän näyttää resonoivan ison ihmisjoukon kanssa. ”

Mistä se johtuu? Christien mielestä kyse ei ole hänestä itsestään eikä myöskään ensisijaisesti sukupuoleen liittyvien ennakkoluulojen ylittämisestä. Brienne on yksinkertaisesti hyvä.

”Luulen sen johtuvan siitä, että hän on ulkopuolinen, joka tekee kaikkensa toteuttaakseen omaa kaiken kattavaa moraalisen hyvyyden tunnettaan. Se puhuttelee ihmisiä. Hän on epätavallinen sankari.”

Briennestä on tavallaan tullut koko sarjan moraalinen selkäranka. Hän on sotilas, ritari ja henkivartija, joka toistuvasti epäonnistuu ja nousee takaisin. Kuten hän itse sanoo, mikään ei ole pahempaa kuin se, että epäonnistuu suojelemaan rakkaitaan. Mutta hän kuitenkin palaa takaisin kerta toisensa jälkeen. Mistä se voima tulee?

”Hänen sitkeydestään. Hän on uskomattoman inhimillinen. Hän epäonnistuu jatkuvasti, mutta rakastan hänessä juuri sitä, että se ei estä häntä yrittämästä uudelleen. Se pätee meihin kaikkiin. Miten usein tahansa me näemmekin epäonnistuvamme, löydämme energian palata ja taistella uudelleen.”

Christien mukaan voiman lähde on hyvä sydän.

”Hänen sitkeytensä liittyy altruismiin ja se on erittäin kiehtovaa. Hän on yhdistelmä inhimillistä ja yli-inhimillistä. Mutta se mikä hänessä on yli-inhimillistä ei ole vain hänen fyysinen voimansa, vaan hänen ehtymätön toivonsa.”

Christiestä on itsestään tullut sarjan myötä valtava tähti. Hän pääsi toteuttamaan yhden lapsuuden unelmansa keväällä 2016, kun Madonna kutsui hänet lavalle kanssaan Australiassa.

”Se oli jotenkin epätodellista. Olen halunnut tanssia Madonnan kanssa 8-vuotiaasta asti. Tuhat vuotta myöhemmin se tapahtui. On upeaa, kun saa katsoa silmiin ihmistä, joka on ollut oma idoli.”

Myös Madonna on ollut rajojen rikkoja ja sellaisena hän on ollut Christielle tärkeä.

”Madonna rikkoi naisten esiintymisen rajoja. Hän vain sanoi – en välitä patriarkaalisista rajoituksistanne. Esitän itseni näin ja otan siitä täyden vastuun. Hän on kameleonttimainen ja ottaa täydellisen vastuun omasta seksuaalisuudestaan ja kokeilee. Hän on ollut uskomattoman rohkea rikkoessaan ihmisten odotuksia. Hän jatkaa ja rikkoo nyt ihmisten käsityksiä iästä.”

Nyt kun sitä ajattelee, se tilanne ei tunnu ihan todelliselta. Ympärillä oli 20 000 ihmistä. Ajattelin että nyt voin joko tuntea itseni tosi pieneksi ja kummalliseksi tai sitten voin” – tässä vaiheessa hänen äänensä muuttuu maanisen narisevaksi: ”todella nauttia siitä.”

Ja nauru läpäisee taas kaiken.

Lue Nytin kaikki Game of Thrones -jutut täältä.

 

Game of Thrones HBO Nordicilla ja C Morella.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 2. 2

  Tinder – näin nettideittailun uusi aalto valtasi Suomen

  Tilaajille
 3. 3

  Tässä ovat Suomen kovimmat 1D-fanit, jotka jonottavat neljä yötä idoleidensa keikalle

  Tilaajille
 4. 4

  Ruotsalainen pikaruokaketju Sushirullen avasi Suomessa ensimmäisen ravintolansa Kamppiin, syksyllä sushirullia saa myös asematunnelista

 5. 5

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 6. 6

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 7. 7

  Burger Kingin twiitti, jossa se kertoo myyvänsä pirtelöitä, lähti viraaliksi – tapaus kuulostaa käsittämättömältä, mutta taustalla on brexit

 8. 8

  Uutisraportti-podcastissa puhutaan euroedustajien moraalista, Itävallan videoskandaalista ja hallitusneuvotteluista

 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 4. 4

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 5. 5

  EU, mitä se edes tekee ja miten? Pyysin Instagram-seuraajiani kysymään mitä vain – tässä kymmenen vastausta heille, jotka saivat kerrankin kysyä häpeilemättä

 6. 6

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 7. 7

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 8. 8

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 9. 9

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 10. 10

  Uutisraportti-podcastissa puhutaan euroedustajien moraalista, Itävallan videoskandaalista ja hallitusneuvotteluista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 3. 3

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 4. 4

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 5. 5

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 6. 6

  Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

 7. 7

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 8. 8

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 9. 9

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  4. 4

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  7. 7

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  9. 9

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää