Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

Tämä on jaksoarvio Game of Thronesin kahdeksannen kauden viidennestä jaksosta The Bells.

Tämä on jaksoarvio sarjan kahdeksannen kauden viidennestä jaksosta The Bells.

Kauden ensimmäisen jaksoarvion voit lukea täältä, toisen jaksoarvion täältä, kolmannen täältä ja neljännen täältä.

Varoitus, tämä juttu sisältää juonipaljastuksia uudesta jaksosta ja kaikesta, mitä sarjassa on tapahtunut tähän asti.

Kenelle kellot soivat?

Daenerys Targaryen hyökkäsi Kuninkaansatamaan. Se oli julmaa, brutaalia ja veristä sotaa, jota ei oikein voi edes kutsua taisteluksi. Se oli lopulta lähinnä hirvittävä joukkomurha.

Westerosin pääkaupunki on suurelta osin tuhottu ja sen asukkaat tapettu. Robertin kapina päättyi aikanaan Kuninkaansataman valloitukseen. Nyt nähtiin sen verinen toisinto.

Valloittaja tuli idästä, mukanaan essosilainen armeija ja pohjoisen barbaarit, ja toi tulta ja verta.

Daenerys Targaryen lopulta todella oli Hullu kuningatar, vielä enemmän kuin moni osasi arvatakaan.

Jakson vauhti oli kova. Aikaa ei ollut historiasta kumpuavien juonien yksityiskohdille, kun kerronta keskittyi Kuninkaansataman brutaaliin tuhoon.

Game of Thronesin toiseksi viimeisen jakson nimi oli The Bells, eli Kellot. Kellot soivat pääkaupungissa, kun kuninkaat kuolevat. Moni rakastettu hahmo kuoli tässä jaksossa. Heidän tarinansa päättyivät tyydyttävällä tavalla, kun vuosia rakennetut kaaret täyttyivät.

Kellojen soiminen merkitsi monta asiaa. Lannisterien antautumista, Tyrionin suunnitelmaa ja Danyn mielen järkkymistä.

Jokainen taisteli omista syistään. Kyse ei ollut vain Rautavaltaistuimesta.

Vaikka Tyrion kantoi aitoa huolta Kuninkaansataman asukkaista, hänelle tärkeintä oli perheenjäsenten selviytyminen. Jonille, Davosille ja muille tärkeintä olivat kaupungin asukkaat. Danylle tärkeintä oli Cersein voittaminen ja Rautavaltaistuimen ottaminen.

Tyrion kytki oman suunnitelmansa antautumisen merkkinä soiviin kelloihin. Jaimen piti soittaa kelloja, kun hän ja Cersei olivat päässeet vapaaksi. Kuninkaansataman vapautuminen kytkeytyi Jaimen ja Cersein vapautumiseen. Pääsisivätkö he itse irti Lannisterin suvun julmasta perinnöstä?

Kellot lopulta soivat, mutta ne eivät soineet Lannisterin kaksosten paolle eivätkä Kuninkaansatamalle.

Koko antautuminen oli merkityksetön ja samalla Tyrionin suunnitelma tuhoutui.

Kellot soivat, mutta ne soivat tyhjinä, ilman viestiä. Ne soivat vain Danylle. Ne soivat tuhoa ja kauheita asioita.

Kuten Varys sanoi toisen kauden yhdeksännessä jaksossa: “Olen aina vihannut kelloja. Ne soivat kauheiden asioiden takia. Kuollut kuningas, piiritetty kaupunki.”

Mutta kukaan ei soittanut kelloja Hämähäkille.

Varys – neuvonantajan kuolema

Varys on kuollut. Hän oli hyvä neuvonantaja, melkein loppuun asti. Sarjan alussa hän oli klassinen niljakas kätyri. Sitten paljastui, että hän oli koko ajan ollut osa salaliittoa, joka yritti palauttaa Targaryenit valtaistuimelle ja siten tuoda rauhan Westerosiin. Hän puolusti tavallista kansaa. Niin paljon kuin lordit sodasta kärsivätkin, kansa kärsii aina enemmän.

Siksi Varys petti Danyn. Jakson alussa hänen luokseen tuli tyttö, yksi Varysin pikkulinnuista. Heidän keskustelustaan kävi ilmi, että Varys on yrittänyt myrkyttää Danyn. Mutta Dany ei suostu syömään, juoni ei onnistu.

Varysin petosta ja siitä seuraavaa kuolemantuomiota valmisteltiin jo viime kaudella hyvin selvästi. Viime jaksossa Varys teki päätöksenä ja hänen kuolemansa varmistui. Siksi se hoidettiin pois heti jakson alussa.

Varys valitsi Jonin. Hän puhui vielä Jonille ja yritti saada tämän ottamaan vallan.

Varys sanoi: ”Sanotaan, että aina kun Targaryen syntyy, jumalat heittävät kolikkoa ja maailma pidättää henkeään.”

Tämä viittaa siihen, että vuosisatojen sukurutsan takia Targaryenit ovat joskus syntyneet sairaina tai sairastuneet iän myötä mielisairauteen.

Lause on viittaus toisen kauden seitsemänteen jaksoon, jossa Cersei mainitsi asian Tyrionille. Cersei puhui silloin hänen ja Jaimen synnistä, sukurutsasta, ja siitä syntyneistä lapsista. Näin Varysin sitaatti viittaa myös Lannistereihin ja Cersein ja Jaimen lopulliseen kohtaloon.

Jon sanoi, ettei Pohjoisessa pidetä arvoituksista. Varys ei kuitenkaan ollut kertonut arvoitusta. Sen sijaan hän jatkoi viittaamalla arvoitukseen, kun hän sanoi:

”Miehet päättävät, missä valta on, tiesivät he sen tai eivät.”

Tämä oli ratkaisu arvoitukseen kolmesta vallanpitäjästä ja sotilaasta, jonka hän kertoi Tyrionille toisen kauden kolmannessa jaksossa.

Arvoitus päättyi oivallukseen, että valta on silmänkääntötemppu, varjo seinällä. Pieni mies voi tehdä suuren varjon. Tämä oli viittaus Tyrioniin.

Molemmat Varysin ja Jonin keskustelun viittaukset aiempiin jaksoihin liittyivät siis Lannistereihin.

Tyrion tunnusti Varysille ilmiantaneensa tämän Danylle. Silti Varys kustui Tyrionia vanhaksi ystäväkseen. He olivat valintansa tehneet ja kunnioittivat toisiaan.

Varys teloitettiin kohtalokkaalla paikalla, rannalla Lohikäärmekiven linnoituksen ulkopuolella. Sillä paikalla näimme toisen kauden ensimmäisessä jaksossa ensimmäistä kertaa Stannis Baratheonin ja Melisandren. Kuulimme silloin myös ensimmäistä kertaa Valon herrasta. Uskonsota ja ennustukset astuivat mukaan sarjaan juuri täällä.

Neljännen kauden toisessa jaksossa Melisandren johdolla samalla paikalla poltettiin Stannisin entisiä alamaisia, jotka eivät suostuneet luopumaan Seitsemän uskosta. Yksi poltetuista oli Stanniksen vaimon Selysen veli, lordi Florent.

Stannis oli kohtaloonsa uskonut kuningas, joka marssi ennustusten johdattamana tuhoonsa. Läheisten polttaminen oli merkki edessä olevasta romahduksesta ja tuhosta. Dany rinnastuu yhä vahvemmin Stannisiin, eikä se lupaa hyvää hänelle.

Jakson ensimmäisessä kuvassa Varys istui Lohikäärmekivellä ja kirjoitti kirjettä. Näimme kirjeen kertovan Jonin olevan oikea Rautavaltaistuimen perillinen. Myöhemmin, kun Varys otettiin kiinni, hän oli taas kirjoittamassa kirjettä. Varys siis ehti kirjoittaa ja ehkä myös lähettää kirjeitä Jonin oikeudesta valtaistuimeen.

Spekuloidaan.

Myös kirjeiden kirjoittaminen rinnastuu toiseen kauteen ja Stannisiin. Ensin Ned Stark kirjoitti ensimmäisellä kaudella ennen kuolemaansa Stannisille ja kertoi Cersein lasten olevan Jaimen äpäriä. Sen jälkeen toisen kauden alussa Stannis levitti tiedon kaikkialle Westerosiin. Se heikensi huomattavasti kansan luottamusta Lannistereihin hallitsijoina. Stannis sanoi: ”On tullut aika valita, eikä kukaan saa vedota tietämättömyyteen tekosyynään.”

Tämä saattaa paljastaa Varysin tehtävän suuressa tarinassa. Joku tehtävä Varysilla pitäisi olla.

Melisandren mukaan Varysilla olisi osansa kaikessa. Kinvara ja muut punaiset papittaret vihjailivat Varysin kohtalon kietoutuvan Valon herraan. Samoin he julistivat Daenerysin olevan heidän valittu pelastajansa.

Tietysti voi olla, että kaikki nämäkin ennustukset olivat puutaheinää.

Mutta Varysin rooli voi olla kirjeet, jotka hän kirjoitti juuri ennen kuolemaansa. Hänen tehtävänsä voisi olla tiedon levittäminen Jonista.

Mutta ne eivät ole Danyn puolesta vaan nimenomaan häntä vastaan. Ehkä tämä johtaa viimeisessä jaksossa tilanteeseen, jossa Danyn valta kyseenalaistetaan. Näin Varysin viimeinen teko vaikuttaisi kaiken loppuun.

Ehkä Valon herra nosti Danyn Aryan avuksi toteuttamaan tehtävän Yön kuningasta vastaan ja nyt pitää huolen siitä, että Dany ei nouse Rautavaltaistuimelle.

Toisaalta, saattaa olla että käsikirjoittajat vain päästivät Varysin menemään, ilman suurempaa tehtävää.

Jaime ja Cersei – Tuhoontuomittu rakkaus

Jaime Lannister ja Cersei Lannister ovat kuolleet.

Cersei nousi sarjan edetessä viimeiseksi viholliseksi. Hän oli suuri vihollinen kaksi jaksoa pidempään kuin Yön kuningas. Cersein tragedia oli, että hän syntyi naiseksi, eikä siksi koskaan päässyt poliittiseen valtaan. Hänelle olisi kuulunut isänsä Tywin Lannisterin perillisen paikka. Hän ei saanut sitä ja hän katkeroitui. Hänestä tuli sadistinen, julma manipuloija ja murhaaja. Mutta hän ei ollut sosiopaatti kuten Ramsay Bolton tai poikansa Joffrey.

Cersein vapauttava puoli oli aina se, että hän rakasti lapsiaan. Mutta kun hän nuorena sai ennustuksen, jonka mukaan kaikki hänen lapsensa kuolevat, vanhemmuuskin myrkyttyi surulla.

Hän halusi pitää kaiken rakastamansa itsellään ja sen takia menetti kaiken mitä rakasti.

Jaime Lannisterin tarina oli yksi isoimmista muutostarinoista sarjassa. Ylimielinen, julma ja etuoikeutettu mies vedettiin läpi mudan ja nöyryytyksen ja sitä kautta hän löysi itsestään aidon kunniallisuuden ja jalon hyvyyden.

Lopussa hän palasi takaisin Cersein luo, sukurutsaisesti rakastamansa kaksossisarensa luokse.

Pelastuiko Jaime? Se jäi jokaisen katsojan tulkittavaksi.

Yksi tapa katsoa asiaa on verrata hänen kohtaloaan Theoniin. Jaimen tarina on rinnastunut kolmannelta kaudelta asti Theon Greyjoyn tarinaan. Molemmat menettivät heitä määritelleen ruumiinosan, Theon peniksen, Jaime miekkakäden, ja sen myötä identiteettinsä. He olivat pitkään hukassa, kunnes lopulta naisen tukemana löysivät uuden vahvemman identiteetin. Theonia tuki Sansa Stark, Jaimea Tarthin Brienne.

Theonin valinta oli Starkin ja Greyjoyn suvun välillä. Jon näytti Theonille, että tämä voi valita molemmat. Theon kuoli lunastuksensa löytäneenä ja anteeksi saaneena tämän kauden kolmannessa jaksossa.

Jaime ei voinut valita sekä Brienneä että Cerseitä. Hän valitsi Cersein ja oman perheensä. Siinä mielessä Jaime ei pelastunut samalla tavalla kuin Theon. Hän palasi vanhaan. Toisaalta, myös hän hyväksyi kohtalonsa.

Mutta antoiko hän anteeksi itselleen? Jos hän tarkoitti sitä, mitä hän sanoi Briennelle, olevansa vihan täyttämä mies, vastaus on ei. Mutta jos hän sanoi ne asiat vain suojellakseen Brienneä, jos hän halusi vain pelastaa Cersein ja tämän lapsen, hän ehkä antoi itselleen anteeksi.

Joka tapauksessa Jaime lähti Talvivaarasta, koska hän tiesi kohtalonsa olevan sidottu Cerseihin. Hän halusi vielä pelastaa Cersein tai jos se ei onnistuisi, kuolla yhdessä tämän kanssa.

Lady Olenna Tyrell sanoi seitsemännen kauden kolmannessa jaksossa Jaimelle, että ”jos hän on ajanut sinut näin pitkälle, tilanne ei ole enää hallinnassasi”.

Jaime vastasi jo silloin: ei niin. Siksi hänen oli nyt pakko palata.

Jaimen viimeinen jakso alkoi siitä, että hän oli jäänyt vangiksi. Danyn joukot saivat hänet kiinni, kun hän yritti livahtaa Kuninkaansatamaan. Näimme hänen dramaattisen lähdön Briennen luota viime jaksossa.

Seurasi Jaimen ja Tyrionin viimeinen kohtaaminen. Se oli kaunis kohtaus, jossa oli paljon viittauksia menneeseen.

Jaime oli vangittuna myös suuren osan toisesta ja kolmannesta kaudesta. Robb Stark vangitsi hänet Viiden kuninkaan sodan alkuvaiheessa, ensimmäisen kauden yhdeksännessä jaksossa.

Toisaalta, tilanne on peilikuva neljänneltä kaudelta, jolloin Tyrion oli vankina ja Jaime kävi vierailemassa hänen luonaan. Kauden päätteeksi Jaime lopulta vapautti Tyrionin ja pelasti tämän hengen. Tähän Tyrion viittasi, kun hän sanoi ettei olisi uskonut voivansa joskus tehdä vastapalveluksen.

”Cersei sanoi minua kerran tyhmimmäksi Lannisteriksi.” Tämä Jaimen lause oli viittaus seitsemännen kauden viimeiseen jaksoon. Cersei kutsui Jaimea sukunsa tyhmimmäksi, koska tämä oli lähdössä sotimaan Starkien ja Targaryenien, heidän vihollistensa, puolella.

Tyrion tiesi mitä Jaime oli tekemässä. Hän oli menossa Cersein luokse kuolemaan hänen kanssaan. Se oli aina heidän kohtalonsa. Kuten Cersei sanoi Ned Starkille ensimmäisen kauden seitsemännessä jaksossa, he tulivat tähän maailmaan yhdessä ja kuuluvat yhteen.

Tyrion yritti muuttaa Jaimen mieltä. Tyrion vetosi Kuninkaansataman miljoonan asukkaan puolesta. ”Totta puhuen en ole koskaan välittänyt heistä”, Jaime sanoi.

Se ei ole totta. Jaime tappoi kuningas Aerys II:n, Hullun kuninkaan, pelastaakseen Kuninkaansataman asukkaat aikanaan elovalkealta. Se oli syy, miksi Jaimesta tuli Kuninkaansurmaaja. Hän kertoi totuuden Briennelle Harrenhallissa kolmannen kauden viidennessä jaksossa.

Mutta, yhdellä hengellä oli väliä. Cersein lapsi oli heidän kohtalonsa ja tuhonsa. Se on epäsuorasti myös Tyrionin tuho. Jaimen mielestä lapsi ei tehnyt Cerseistä hyvää – vaikka meidän katsojien silmissä se oli oikeastaan Cersein ainoa hyvä puoli.

Jaime tiesi, että Cersei oli aina tehnyt pahimmat tekonsa lastensa vuoksi. Cersei uhkasi viidennen kauden toisessa jaksossa polttaa Dornen kaupungit maan tasalle tyttärensä Myrcellan vuoksi. Saman kauden seitsemännessä jaksossa hän lupasi saman asian pojalleen Tommenille. Cersei piti lupauksensa osittain kuudennen kauden viimeisessä jaksossa räjäyttäessään Baelorin suurseptin.

Edellisen kerran kun Jaime oli vangittuna, hän kävi keskustelun Catelyn Starkin kanssa istuallaan sidottuna pylvääseen. Nyt nähdyssä Jaimen ja Tyrionin keskustelussa oli yksi hetki, joka oli kuin suoraan tästä aiemmasta keskustelusta.

Kun Jaime sanoi rennosti kuolevansa, Tyrion kysyi vilpittömästi ”miksi?”

Se oli äänenpainoa ja ilmettä myöten sama kysymys, jonka Catelyn esitti Jaimelle ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa. Silloin Catelyn kysyi Jaimelta miksi tämä työnsi Branin tornista.

Jaime vastasi, koska hän toivoi Branin kuolevan. Catelyn kysyi miksi, ja Jaime vaihtoi puheenaihetta. Todellinen vastaus olisi ollut ”mitä kaikkea teenkään rakkauden vuoksi”, kuten Jaime sanoi työnnettyään Branin ikkunasta ensimmäisen jakson lopussa.

Se olisi ollut vastaus Tyrioninkin kysymykseen. Jaime on hyväksynyt rakastavansa Cerseitä ja että heidän kohtalonsa on kuolla yhdessä.

Siksi hänen motiivinsa ovat ristiriitaiset. Kyllä, hän yritti pelastaa Cersein ja heidän lapsensa, mutta samaan aikaan hän ei enää uskonut siihen. Hän näki, että he molemmat kuolisivat.

Tyrionin suunnitelma oli epätoivoinen. Jaime livahtaisi Punalinnaan ja salakuljettaisi Cersein ulos tunneleita pitkin. Sitten he pakenisivat veneellä Kapeanmeren yli Pentosiin, jossa he voisivat aloittaa uuden elämän.

Se oli käytännössä sama suunnitelma, jonka Tyrion viritti Shaelle neljännellä kaudella. Shae kieltäytyi mahdollisuudesta ja piti sitä loukkauksena. Sunnitelma oli yksi syy, miksi Shae katkeroitui Tyrionille ja todisti tätä vastaan tämän oikeudenkäynnissä.

Nyt Tyrionin suunnitelma epäonnistui, koska Dany tuhosi Punalinnan ja se sortui Jaimen ja Cersein päälle.

Lopussa, Jaimen käsivarsilla, Cersei oli ihminen. Surullinen, pelokas, kärsivä ihminen, joka tiesi kuolevansa syntymättömän lapsensa kanssa.

”En halua lapsemme kuolevan. En halua kuolla näin.”

Kun Jaime näki, että he kuolisivat, hän sanoi avainsanat: “Millään muulla ei ole väliä. Vain meillä.”

Tämä on aina ollut heidän epätoivoisen rakkauden epätoivoisimpien hetkien uskontunnustus. Maailman heidän ympärillään voisi palaa, mutta he jäisivät jäljelle.

Jaime sanoi ensimmäisen kauden kolmannessa jaksossa Cerseille, että hän tappaisi kaikki, kunnes he olisivat viimeisenä elossa koko maailmassa.

Cersei sanoi Jaimelle kuudennen kauden kuudennessa jaksossa, että he ovat ainoat ihmiset koko maailmassa.

Lopussa koko maailma paloi ja sortui heidän ympärillään ja he pitivät vain kiinni toisistaan. Vain sillä oli väliä.

Jaime tavallaan tappoi Cersein, kuten hänen kohtalonsa oli. Mutta Jaime myös rakasti häntä loppuun asti. Jaime kuoli rakastamansa naisen sylissä. Näin hän myös sanoi Bronnille haluavansa kuolla viidennen kauden neljännessä jaksossa.

Jaimen ja Cersein tarinassa on tyylikäs, koko sarjan kattava symmetria. He kuolivat yhdessä. Silti heidän viimeinen kohtauksensa jäi vähän vaisuksi. Siinä oli toki symboliikkaa. He syleilivät maailman sortuessa heidän ympärillään. Mutta kukaan ei tappanut heitä – ei puukkoa selkään, ei miekkaa rintaan, ei pyövelin terää niskaan.

Sota Rautavaltaistuimesta tuhosi heidät.

Euron Greyjoy typistyi humoristiseksi sivujuonteeksi, jota hän oli loppuun asti. Tappelu Jaimen kanssa oli kovaa turnpaanvetoa, mutta ei mitenkään erikoinen. Hauskinta Euronissa oli se, että hän kuvitteli tappaneensa Jaime Lannisterin. Hän luuli nimensä jäävän historiaan edes sen ansiosta. Ei jäänyt. Sarjassa hänen nimensä jää Dornen Hietakyiden kanssa epäonnistumisten arkistoon.

Arya ja Hurtta – odotettu loppu

Sandor “Hurtta” Clegane on kuollut.

Hurtta antoi viimeisen neuvonsa Aryalle, jota hän on opettanut ja kasvattanut kolmannesta kaudesta lähtien. Ohje oli: älä tule samanlaiseksi kuin minä.

Hurtta lopulta sai Aryan kääntymään koston tieltä. Se oli kiinnostava ja vähän erikoinen ratkaisu. VIime jaksossa Arya jätti perheensä, kotinsa sekä tulevaisuuden ja rakkauden Gendryn kanssa. Hän jätti ne, koska hän halusi kostaa, samaan tapaan kuin Hurtta. Hurtta vaikutti tyytyväiseltä.

Nyt, kaiken tuhon keskellä Hurtta muutti mielensä ja sai Aryankin mielen muuttumaan.

Hurtta sanoi olevansa esimerkki siitä, mitä käy, jos elää vain koston takia. Arya kuolisi, jos seuraisi häntä.

Sen jälkeen koitti ehkä jakson kaunein kohta. Arya sanoi Hurttaa Sandoriksi, ensimmäistä kertaa.

Sarjan fanit ovat odottaneet Hurtan ja Vuoren taistelua monta kautta. Odotettu taisto on nimetty Cleganebowliksi. Veljesten sukunimi on Clegane, ja “bowl” viittaa amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigan NFL:n loppuotteluun Super Bowliin.

Tämä taistelu varmistui viimeistään seitsemännen kauden viimeisessä jaksossa, kun Hurtta sanoi zombiksi muutetulle veljelleen Lohikäärmeareenalla tämän kyllä tietävän kuka hänen kohtalonsa vielä olisi.

Fantasiasarja Game of Thronesin loppuottelu oli vähän liikaa fantasiaa ja vähän liian vähän loppuottelua.

Showrunnerit David Benioff ja D. B. Weiss kertovat Inside the Episode -minidokkarissa halunneensa luoda taistelulle apokalyptiset puitteet. Sitä ne kieltämättä olivat. Ne kuitenkin veivät huomiota itse taistelulta.

Hurtan taistelu Briennen kanssa neljännen kauden viimeisessä jaksossa oli aidompi ja siksi parempi.

Oli erikoista, että Vuori hylkäsi Cersein käskyn ja tappoi Qyburnin, joka vaati Vuorta tottelemaan. Vuori muuten tappoi Qyburnin samalla tavalla kuin hän tappoi Rhaegar Targaryenin ja Elia Martellin pienen pojan Aegonin, kun Kuninkaansatama vallattiin edellisen kerran.

Tapellessaan Hurtan kanssa Vuori yritti rikkoa tämän kallon painamalla silmistä, samalla tavalla kuin hän rikkoi Oberyn Martellin kallon neljännen kauden kahdeksannessa jaksossa. Oberyn yritti kostaa juuri Elia Martellin ja tämän lasten murhaa.

Cersei luikki pakoon, mikä oli hauskaa ja suoraan sanottuna vähän hassua. Toki, tämä ei enää koskenut häntä, mutta asetelma jotenkin alleviivasi sitä, että Cleganebowl oli tehty faneille.

Erikoista oli myös se, että Vuori käyttäytyi kuin hän ei olisikaan tahdoton zombi. Vuoren silmissä paloi viha veljeään kohtaan.

Kun Vuori paljasti darthvadermaisen valkoisen arpisen itsensä kypäränsä alta, Hurtta sanoi: ”Olet aina ollut tuollainen.” Vuori oli aina ollut murhanhimoinen tappaja, joka palveli suurempiaan saadakseen tekosyyn tappamiselle ja satuttamiselle.

Hurtta ymmärsi ettei voisi tappaa Vuorta ja selvitä hengissä. Juuri näin hän sanoi Aryalle.

Hurtan kohtalona piti aina olla tuli.

Hänen elämässään tämä oli viides kohtaaminen tulen kanssa. Ensimmäinen oli, kun veli Gregor painoi Hurtan kasvot tuleen ja poltti hänet arville. Siitä asti Hurtta oli pelännyt tulta ja sen teon Hurtta nyt kosti. Toinen oli Mustavirran taistelussa toisen kauden yhdeksännessä jaksossa, kun Hurtta lähti pakoon taistelua ja tulta. Kolmannen kauden viidennessä jaksossa hän taisteli Beric Dondarrionia vastaan, jolla oli liekehtivä miekka.

Seitsemännen kauden ensimmäisessä jaksossa Myrin Thoros näytti Hurtalle näyn tulessa.

Näky johti Hurtan mukaan taisteluun Yön kuningasta vastaan. Se voitettiin jo kolmannessa jaksossa. Nyt hän taisteli enää omaa taisteluaan ja auttoi samalla Aryaa.

Olin odottanut Hurtan kohtaavan tulen jotenkin nin, että hän käyttäisi tulta aseenaan. Nyt hän käytti tulta aseena veljeään vastaan ja samalla syöksyi itse tuleen kuolemaan. Se täytti hänen tarinansa.

Vuori ja Hurtta kuolivat samaan tapaan kuin Jaime ja Cersei. He eivät kuolleet miekan terään. Maailma heidän ympärillään paloi ja sortui.

Näiden neljän kuolemat olivat samanlaisia. Oli kuin hajoava maailma olisi heijastanut heitä ja he hukkuivat näihin kuvajaisiin. He hukkuivat lopulta omiin pakkomielteisiinsä, yhdet kostoon ja vihaan, toiset rakkauteen, jota ei enää erottanut riippuvuudesta.

Koko jakso päättyi siihen, kun Arya ratsasti valkealla hevosella ulos tuhoutuneesta kaupungista. Maisema oli alleviivatun apokalyptinen. Hevonen toi mieleen Ilmestyskirjan ratsastajat ja kuoleman kalpean hevosen. Arya tappoi jo kuoleman kolmannessa jaksossa, kun hän tuhosi Yön kuninkaan. Hän on Kasvoton, kuoleman palvelija. Hän tuntee kuoleman. Nyt hän ehkä on itse kuolema?

Kohtaus toi myös mieleen valkoisen hevosen, jolla Lyanna Stark, Aryan täti ja Jonin äiti, ratsasti. Tällä rinnastuksella saattaa olla merkitystä viimeisessä jaksossa.

Daenerys Targaryen – Tuhkan kuningatar

Daenerys Targaryen on nyt Tuhkan kuningatar. Juuri se, mistä Tyrion Lannister häntä viime kaudella varoitti ja miksi hän ei itsekään halunnut tulla. On synkkää ironiaa, että Danyn ajoi pimeään hulluuteen lopulta Jonin syntyperän salaisuus ja sen seuraukset.

Alussa Dany ei syönyt, eikä hän ollut pitänyt huolta ulkonäöstään. Samoin myös hänen isänsä kerrottiin käyttäytyneen loppuvaiheessa. Mutta kyse ei ollut vainoharhaisuudesta. Varys, joka palveli aikanaan myös Danyn isää Aerys II:a, todella yritti myrkyttää Danyn.

Kaikki olivat jättäneet Danyn. Varys, Tyrion ja Jon kaikki tavallaan pettivät hänet ja kaikkien petos liittyi siinä vaiheessa Jonin syntyperän salaisuuteen.

Varys petti hänet suoraan kannattaessaan Jonia. Dany syytti Tyrioniakin petoksesta, sillä Tyrion oli kertonut Jonin salaisuuden Varysille kysymättä Danylta. Myös Jon oli pettänyt Danyn, sillä hän oli kertonut salaisuuden Sansalle ja Aryalle.

Tyrion ja Varys halusivat parempaa maailmaa. ”Sillä ei ole enää väliä”, Dany sanoi kyyneleet silmissä. Petos oli petos. Tie vei eteenpäin ja alaspäin. Kaikki oli menetetty.

Suurin isku oli Jon. Dany syytti kaikkein eniten Jonia. Se oli ymmärrettävää, sillä pohjimmiltaan juuri Jon oli pettänyt hänet.

Kun he suutelivat, Jon vetäytyi ja Dany kysyi, oliko hän Jonille vain kuningatar. Jonin vetäytyminen ei näyttänyt torjunnalta, mutta se pitää ilmeisesti tulkita niin. Jon hylkäsi Danyn rakastettunaan ja näki hänet vain kuningattarena. Tämä mursi Danyn sydämen. Hän sanoi

”Hyvä on. Valitaan sitten pelko.”

Koska hän ei saisi rakkautta, hän hallitsisi pelolla.

Spekuloidaan.

Tätä ei pidä ymmärtää niin, että Dany kääntyi tuhkan ja hulluuden hallitsijaksi, koska hän ei saanut Jonia. Hän oli menettänyt jo käytännössä kaiken ennen sitä, myös kaiken muun mitä hän oli rakastanut.

Olennaisempaa kuin Jonin rakkauden puuttuminen on Jonin salaisuus, se että hän on Aegon Targaryen. Koska hallitsijuus oli heidän välissään, Dany valitsi tuhon tien.

Tässä hetkessä, Jonin vetäytymisessä, yhdistyivät Jonin ja Danyn koko sarjan mittaiset juonikaaret. Koska Jon valitsi velvollisuuden rakkauden sijaan, Dany valitsi kruunun kansansa sijaan. Tässä Jonin valinta oli mestari Aemonin valinta ensimmäiseltä kaudelta ja Danyn valinta oli Samin tämän kauden ensimmäisessä jaksossa muotoilema valinta.

Miksi Jon sitten vetäytyi?

Johtuiko se suhteen sukurutsaisuudesta? Me emme tiedä. Ehkä Jon kertoo sen seuraavassa jaksossa. Jos se johtui siitä, koko sarjan ratkaiseva käänne kiertyy sen ympärille ja se olisi sopivaa.

Koko sarjan suurin salaisuus on ollut Jonin syntyperä, se että hän on Danyn veljenpoika. Siinä mielessä olisi luontevaa, että tämä olisi syy Jonin vetäytymiselle. Siinä tapauksessa tämä suurin salaisuus, joka on aiheuttanut kaiken, lopulta myös erottaisi Jonin Danysta ja olisi viimeinen askel Danyn matkalla pimeyteen.

Sen ei tarvitse edes olla näin konkreettista. Salaisuus voi olla etääntymisen syy myös välillisesti. Se aiheutti katkoksen Danyn ja Jonin välille ja jakoi Danyn läheiset häntä vastaan. Aivan kuten Dany sanoi tapahtuvan, jos totuus tulisi julki.

Tyrionin petos

Tyrionin tulevaisuus näyttää synkältä. Dany teki hänelle hyvin selkeän uhkauksen: ”Seuraavan kerran kun petät minut, on viimeinen kertasi.”

Sen jälkeen Tyrion petti Danyn. Nyt Dany hallitsee.

Huonosti käy.

Tyrion laittoi tietoisesti henkensä alttiiksi ja saa maksaa siitä.

Kuten Jaime sanoi: ”Kuningattaresi teloittaa sinut tästä hyvästä.”

Tyrion tietää tämän. Hän pelasi sen varaan, että jos hänen suunnitelmansa onnistuu, Dany nousee valtaan ”kahlaamatta verisessä joessa”. Silloin hän ehkä osoittaisi armoa sitä kohtaan, joka teki sen mahdolliseksi.

Niin ei tapahtunut. Verinen joki tulvi veriseksi järveksi, joka peitti koko Kuninkaansataman.

Mutta nyt on loppupelin aika ja Tyrion on valmis kuolemaan. Tyrion katsoi, että hänen elämänsä täyttää tarkoituksensa, jos hän voi auttaa Kuninkaansataman asukkaita ja samalla pelastaa Lannisterin perheen viimeisen lapsen.

Molemmat suunnitelmat epäonnistuivat.

Tyrion vertasi yhtä ei-niin-viatonta kääpiötä kymmeniintuhansiin viattomiin. “Minusta se on reilu vaihtokauppa.”

Neljännen kauden seitsemännessä jaksossa Arya ja Hurtta kohtasivat kuolevan miehen, joka myös puhui reilusta vaihtokaupasta. Kohtaus oli viittaus Samuel Beckettin näytelmään Huomenna hän tulee. Tämäkin yhteys tukee ennustetta Tyrionin kuolemasta.

Tyrionin ja Jaimen viimeinen hetki oli kaunis, kuin Aryan ja Hurtan viimeinen hetki.

Jaime oli ainoa, joka ei kohdellut Tyrionia hirviönä. ”Olit kaikki, mitä minulla oli”, Tyrion sanoi.

Voisiko Tyrion vielä selvitä? Tyrion jos kuka on selviytyjä. Hän selvisi Mustavirran taistelusta, mäkiheimojen hyökkäyksistä, kaksi kertaa kuolemantuomiosta oikeudenkäynnissä, orjakauppiaiden käsistä, kansalaisten mellakasta, sodasta, Harpyijan poikien hyökkäyksestä, kuolleiden armeijasta, vaikka mistä.

Voiko hän enää selvitä tästä?

Spekuloidaan.

Dany todennäköisesti tuomitsee Tyrionin petoksesta Jaimen vapauttamisesta.

Robb Stark tuomitsi aikanaan äitinsä Catelyn Starkin Jaime Lannisterin vapauttamisesta vankeudesta. Se oli äidin epätoivoinen teko lastensa pelastamiseksi ja siinä mielessä aika lähellä Tyrionin tekoa. He molemmat yrittivät pelastaa lapset ja saavat kärsiä siitä.

Taistelu

The Bells oli toinen kauden kahdesta odotetusta taistelujaksosta, jotka molemmat ohjasi Miguel Sapochnik. Tämä jakso ei kuitenkaan ollut niinkään taistelua, vaan silkkaa murhaa. Kaiken tarkoituksena oli näyttää, miten valtava määrä täysin viattomia Kuninkaansataman asukkaita kuoli sekä miten julmasti Dany ja hänen joukkonsa toimivat.

Räjähdykset, sortuvat rakennukset, taistelut, kuolemat, pakokauhu, kaikki oli kuvattu erinomaisesti ja jännittävästi. Tuho oli huumaavaa ja hirveää katsottavaa.

Mutta kun alkaa katsoa, miten taistelu käytiin, siinä on jälleen kerran ikäviä ongelmia. Vähän samaan tapaan kuin kolmannessa jaksossa nähdyssä Talvivaaran taistelussa ja viime jaksossa.

Tämä oli lohikäärme Drogonin taistelu. Ilmeisesti Drogon on huomattavasti vahvempi kuin kaksi muuta lohikäärmettä ja ilmeisesti Dany on myös oppinut paljon taitavammaksi ohjaamaan sitä taistelussa. Niin tehokas se oli. Toisaalta, on ymmärrettävää, että kun kaksi lohikäärmettä oli jo menetetty, piti viimeisestä olla jotain hyötyä.

Taistelussa olisi voinut olla taktisesti useita vaiheita, kiinnostavia käänteitä, kun uusia osapuolia olisi tullut mukaan. Ei ollut. Drogon teki käytännössä kaiken. Euronin laivasto, Kultainen komppania, Kuninkaansataman muurit ja skorpioni-ballistat – Drogon poltti kaiken.

Rautalaivaston tuho muistutti kuudennen kauden viimeistä jaksoa, jossa lohikäärmeet tuhosivat Isäntien laivastoa silloisella Orjakauppiaan lahdella.

Skorpioneja Drogon vain väisteli ja sen jälkeen poltti ne. Viisaammat ovat kertoneet, että tällä tavalla skorpionien kaltaisten aseiden kanssa todennäköisesti kävisi ilmassa liikkuvaa kohdetta vastaan. Osuminen niillä ei ole helppoa. Ongelma on se, että muutos edelliseen jaksoon oli aikamoinen. Silloin Euron poimi Rhaegalin taivaalta tosi helposti.

Kuninkaansataman muurit vain räjähtivät, kun Drogon tuhosi ne sisältäpäin. Se oli hieno kuva.

Mutta Kultainen komppania oli lopulta lähinnä vitsi, tai hyväntahtoisesti ajateltuna näyte siitä, miten ylivoimainen oikein käytetty lohikäärme on taistelussa.

Spekuloidaan.

Kultainen komppania oli kokonaan pelkkä hämäys. Sen tarkoitus oli saada meidät kuvittelemaan, että edessä olisi tasaväkinen taistelu. Cersein viime kaudella käymät vihjailevat keskustelut Rautapankin Tycho Nestorisin kanssa eivät johtaneet mihinkään. Käsikirjoittajat eivät myöskään käyttäneet Kultaisen komppanian historiaan sisältyvää mahdollisuutta heidän puolenvaihdoksestaan.

Käänne pimeyteen tapahtui, kun taistelu näytti olevan jo ohi.

Jon, Davos ja Harmaa mato kohtasivat Lannisterit kaupungin kadulla. Dany oli vieressä Drogonin selässä. Lannisterit heittivät miekkansa maahan.

Taistelu oli päättynyt – ”soittakaa kelloja”, sanottiin, antautumisen merkiksi.

Dany kuunteli ja katseli hetken ennen kuin kellot soivat. Kun ne soivat, kaiken piti olla selvää. Cersei sulki silmänsä. Hän oli hävinnyt. Tyrion näytti huojentuneelta.

Sitten kaikki kääntyi.

Se oli yksi koko sarjan tärkeimmistä hetkistä. Kellot soivat.

Kuten Cersei, Dany oli menettänyt kaiken. Hän ei pystynyt tekemään samaa valintaa kuin Arya teki tässä jaksossa. Eli hän ei pystynyt päästämään irti kostostaan ja valitsemaan elämää. Hänellä ei ollut mitään jäljellä. Hän oli juuri menettänyt myös Jonin. Hän oli menettänyt oman Hurttansa, eli Jorahin, jo Talvivaaran taistelussa. Ei ollut enää ketään sanomassa, päästä irti. Anna olla. Tämä riittää.

Danyn piti siinä hetkessä tehdä se valinta, jonka Sam muotoili kauden avainkysymykseksi ensimmäisessä jaksossa. Kruunu vai kansa?

Dany näytti ensin pelokkaalta ja heikolta. Hän oli menettänyt otteensa.

Sitten hän palautti otteensa, pelolla, kuten hän oli sanonut Jonille. Hän näytti vihaiselta ja itsevarmalta.

Ei tarvita Yodaa kertomaan, että pelko johtaa vihaan. Se on peruspsykologiaa. Vihaamme vain sitä, mitä pelkäämme.

Dany valitsi kruunun, eikä enää välittänyt tippaakaan kansasta. Ehkä hän oli aina salaa vihannut Westerosia ja sen kansaa, jotka ajoivat hänet ja veljensä maanpakoon pikkulapsina? Ehkä hän oli aina salaa katsonut heitä alaspäin? Tai ehkä muutos todella tapahtui siinä hetkessä. Kun kellot soivat.

Tässä vaiheessa yksi Branin näyistä toteutui. Hän näki sen esimerkiksi neljännen kauden toisessa jaksossa. Lohikäärmeen varjo lensi Kuninkaansataman yllä.

Spekuloidaan.

Tässä paljastui tärkeä asia. Bran näki hetken, josta Kuninkaansataman tuho alkoi. Näky ei ollut tärkeä siksi, että Branin näky oli muualta kuin menneisyydestä. Olemme tienneet Branin näkevän tulevaan.

Näky kertoi hyvin olennaisen seikan. Tähän asti Branin näkyjä on voinut tulkita, että ne kaikki jotenkin liittyvät Yön kuninkaaseen ja Branin kohtaloon Kolmisilmäisenä korppina, Yön kuninkaan vihollisena. Hän on nähnyt näkyjä Starkeista ja Westerosin historiasta, mutta kaikki jotenkin kietoutui hänen kohtaloonsa Pohjoisessa.

Tämä hetki ei ole enää osa sitä tarinaa. Yön kuninkaalla ei pitäisi olla enää mitään merkitystä.

On kaksi vaihtoehtoa. Tässä on kyse Westerosista ja Kuninkaansatamasta ja Branilla on vielä joku merkitys niille. Tai sitten Yön kuninkaalla on vielä joku merkitys.

Danyn käännyttyä tapahtui jotain kiinnostavaa. Muutos heijastui Danyn joukkoihin. Dany näytti esimerkkiä ja he seurasivat.

Sarjassa on puhuttu siitä, kuinka kansa nousisi hallitsijoita vastaan. Nyt näimme siitä tavallaan vastakkaisen esimerkin. Näimme, miten Danyn viha tarjosi oikeutuksen ja alaspainettujen viha nousi Lannistereita vastaan. Mutta se ei ollut vain oikeutettua vihaa, kuten ei ollut Danynkaan viha.

Heidän kuningattarensa viha oli oikeutus sotilaiden itsekkäille, tuhoaville, julmille haluille. Kun johtaja luopui periaatteistaan, koko armeija luopui niistä.

Tämä oli toinen kerta lähihistoriassa, kun Kuninkaansatama vallattiin. Jorah Mormont kertoi Danylle aikanaan Astaporissa, kolmannen kauden kolmannessa jaksossa, mitä hän näki, kun Kuninkaansatama vallattiin edellisen kerran.

Jorah sanoi, ettei sotia koskaan käydä ilman viattomien kärsimystä. Vielä silloin Dany halusi ehdottomasti välttää sitä.

Jorah sanoi silloin Danylle, että jokaisessa miehessä asuu peto, joka herää, kun hänelle annetaan miekka.

Nyt nähtiin, mitä se tarkoittaa.

Astaporista Dany sai Tahrattomien armeijan. Jorah sanoi silloin, että Tahrattomat tappavat vain ne, jotka Dany käskee heidän tappaa.

Tahrattomien piti olla sotilaita, joilla ei ole tavallisten miesten haluja. He eivät raiskaisi, ryöstäisi ja raastaisi.

Mutta Danyn esimerkki antoi Tahrattomille luvan ja oikeuden murhaan. Tahrattomat ovat kuin peili. Heidän puhtaaksi pyyhitty robottimaisuutensa heijastaa virheettömän julmasti heidän hallitsijaansa. Nyt se lauma petoja päästettiin vapaaksi viattomien joukkoon ja tuho oli hirvittävä.

Myös Pohjoisen joukot muuttuivat kaupungin vallanneiksi barbaareiksi. Pedot olivat irti.

Jon katsoi ympärilleen, kun Lannisterien miehet yrittivät pelastaa naisia ja lapsia Pohjoisen miesten käsistä. Missään ei ollut enää mitään järkeä.

Missandein menettänyt Harmaa mato oli odottanut oikeutusta vihalleen ja nyt hän sai sen. Se oli vapautetun orjan vihaa, mutta myös Harmaan madon paluu hänen alkuperäiseen ehdollistettuun identiteettiinsä. Tahrattomien viimeinen koe oli ottaa vastasyntynyt lapsi äidiltä ja murhata se äidin edessä. He pystyvät täydelliseen tunteettomuuteen.

Missandein kaulapanta oli merkki orjuudesta. Missandei piti katkaistun kahleen merkkinä vapaudestaan. Hän kuoli viime jakson lopussa kahleissa. Se oli musertava isku Danylle. Harmaa mato heitti jakson alussa kaulapannan tuleen.

Se oli kuin ennusmerkki kontrollin menettämisestä, heille molemmille. Sodan koirat olivat vapaita.

Jon vai Dany – viimeisen jakson kysymys

Jäljellä on enää vain viimeinen jakso. On aika spekuloida viimeisen kerran.

Tärkein kysymys on, mitä Jonille ja Danylle tapahtuu viimeisessä jaksossa?

Jonin ja Danyn välistä vastakkainasettelua on rakennettu koko kauden ajan. Sen täytyy huipentua viimeisessä jaksossa. Se ei voi päättyä onnellisesti. Lohikäärmetanssia eli kahden Targaryenin taistelua taivaalla lohikäärmeiden selässä, ei nähty. Heidän yhteenottonsa pitää kuitenkin nähdä, jollain tapaa.

Kuten sanottua, Jon ja Dany ovat joutuneet tekemään vaikeita valintoja, velvollisuuden ja rakkauden sekä kruunun ja kansan välillä. Nämä ovat heitä määrittävät valinnat.

Näiden valintojen ensimmäinen traaginen seuraus oli Danyn hulluuden hetki, kun kellot soivat.

Se oli koko sarjan keskeisin kohta tähän asti.

Ensi jaksossa näemme todennäköisesti valintojen toisen traagisen seurauksen. Se voi hyvin olla koko sarjan isoin ja tärkein hetki. Jompikumpi näistä kahdesta murhaa toisen. Tämä on mitä todennäköisimmin sarjassa luvattu “kolmas järkyttävä käänne”.

Tulen ja jään laulu -kirjasarjan kirjoittanut George R. R. Martin kertoi jo vuosia sitten sarjan tekijöille David Benioffille ja D. B. Weissille kolmesta järkyttävästä käänteestä kirjoissa. Kaksi niistä on jo nähty. Ensimmäinen oli Stannis Baratheonin tekemä tyttärensä Shireenin uhraus (k05, j09). Toinen oli totuus Hodorista ja hänen kuolemansa (k06, j05). Benioff on sanonut, että kolmas käänne nähdään aivan lopussa.

Luontevimmalta tuntuvat vaihtoehdot järkyttäväksi käänteeksi ovat, että Dany teloittaa Jonin rangaistuksena petoksesta tai Jon tappaa Danyn pelastaakseen valtakunnan julmalta hallitsijalta. Jonista tulisi silloin Kuningattarensurmaaja, samaan tapaan kuin Jaime oli Kuninkaansurmaaja.

Meille on pedattu pitkään varmaksi Jonin kuolemaa. Veikkasimme tätä Mike Pohjolan kanssa kirjassamme Westerosin kirjeenvaihtaja. Jonin kuolemasta on vuosien varrella saatu paljon vihjeitä. Luettelemme niitä paljon kirjassamme.

Mietitään vaihtoehtoa, että Jon ei kuolekaan. Ehkä kaikki on ollut vain vuosia kestänyttä hämäystä. Kaikkein suurin syy spekuloida tähän suuntaan on Danyn yllättävän voimakas kääntyminen pimeälle puolelle. Danyn pitää saada jonkinlainen moraalinen tuomio. Kuolema synnytysvuoteella – vaihtoehto, josta olen spekuloinut – ei ehkä enää riitä. Olen miettinyt, että Dany kääntyisi pimeyteen, mutta Jon jotenkin vetäisi hänet takaisin sieltä ja kuolisi sen jälkeen. Lopussa Dany synnyttäisi heidän lapsensa ja kuolisi synnytyksessä. Lapset olisivat lupaus tulevasta.

Tämän jakson jälkeen on pakko kyseenalaistaa oma teoriani. On kysyttävä vaikea kysymys. Mitä jos Dany ei olekaan raskaana? Entä jos kaikki puhe ja vihjeet seitsemännellä kaudella siitä, että Dany odottaa lasta, olivatkin hämäystä? Nyt kun ajattelen asiaa, ymmärrän, että juuri nämä vihjeet saivat minut ajattelemaan, että tietysti Dany selviää. Ei raskaana olevaa Danya voitaisi murhata.

Toki, Talisa Stark murhattiin Punaisissa häissä, kun hän oli raskaana, mutta Dany on tarinan päähenkilö. Ei hän voisi kuolla raskaana.

Tämän puolesta puhuu myös se, että tällä kaudella Danyn raskaudesta ei ole hiiskuttukaan. Se on erikoista. Olemme nähneet, että sarjan tekijät ovat hämänneet meitä jo pitkään ja moneen kertaan. Se, että Arya tappoi Yön kuninkaan oli erinomainen esimerkki onnistuneesta hämäyksestä ja sitä seuranneesta yllätyksestä. Danyn raskauskin voi olla vain huijaus.

Mutta tämän jakson jälkeen asiaa pitää miettiä uudelleen. Miten Dany voisi jäädä eloon tämän jälkeen? Viimeisen jakson trailerissa Dany seisoo kansan edessä. Hän näyttää lähinnä Thulsa Doomilta Conan Barbaarin loppukohtauksessa. Tai Adolf Hitleriltä kannattajiensa edessä.

Miten asetelma voisi edetä?

Danylla saattaa olla edessään ratkaiseva valinta. Joutuuko hän vielä valitsemaan jonkun rakastamansa hengen ja valtaistuimen välillä? Vaihtoehtoja ei ole enää montaa jäljellä. Ne ovat Jon ja Tyrion.

Selkeältä näyttää, että Dany tuomitsee Tyrionin petturuudesta. Dany sanoi tämän selvästi. Jos Tyrion pettää hänet, se on loppu. Sen jälkeen Tyrion petti hänet vapauttamalla Jaimen.

Vaikka myös Jon petti Danyn, Tyrionin petos on selkeämpi ja konkreettisempi. Siksi tuntuu järkevältä, että Tyrion saisi tuomionsa ensin. Ehkä nyt Tyrion joutuu kolmannen kerran oikeuteen, eikä tällä kertaa enää selviä.

Jos Tyrion kuolee Danyn tuomitsemana, sillä taas on seurauksia Jonille. Ei tunnu todennäköiseltä, että Dany ensin langettaa tuomion Tyrionille ja sen jälkeen vielä Jonille.

Jon joutuu nyt kohtaamaan totuuden. Hän ymmärtää, mitä Danylle on tapahtunut. Hän ehkä tajuaa olevansa osasyyllinen ja velvollisuudentuntoisena ihmisenä liioittelee omaa syyllisyyttään. Hän syyttää itseään ja saattaa sen takia uhrautua, heittäytyä miekkaan tai ryhtyä johonkin epätoivoiseen tekoon.

Kuninkaansataman valtaus toistui. Viimeksi Ned Stark auttoi Robert Baratheonia valtaamaan kaupungin. Nyt Jon auttoi Danya. Tuho oli hirvittävä. Jon kantaa syyllisyyttä ja kukaan ei kanna syyllisyyttä yhtä raskaasti kuin Jon. Surumielinen murehtija, joka ei salli itsensä tuntea onnea ilman velvollisuuden pistosta, on nyt vaikeimman hetkensä edessä.

Dany tappaa Jonin, Jon tappaa Danyn. Molemmat skenaariot ovat todennäköisiä.

Mitä tahansa voi tapahtua viimeisessä jaksossa ja se on tietysti aivan parasta. On upeaa, että kahdeksan kauden jälkeen voimme vielä jännittää tämän valtavan tarinan huipentumaa näiden kahden, tulen ja jään, viimeisessä kohtaamisessa.

Entä jos luovumme tästä oletuksesta? Silloinkin vaihtoehtoja on jäljellä. Kukaan muu ei varmaan halua tappaa Jonia kuin Dany.

Danyn tappajia sen sijaan voisivat olla myös Arya, Tyrion ja miksei myös Bronn – jos hinnasta sovitaan.

Aryan viimeinen kohtaus kalpean hevosen selässä valmistelisi hänelle tappajan roolia. Mutta olen edelleen sitä mieltä, että näin monen päähenkilön tarinassa yksi hahmo ei voi tehdä kahta ratkaisevaa tappoa.

Tyrion voisi tappaa Danyn juuri ennen omaa kuolemaansa. Siinä olisi symboliikkaa. Tyrion tappoi neljännen kauden lopussa rakastettunsa Shaen. Tyrion rakastaa Danya, ja hän voisi traagisesti joutua taas tappamaan rakkautensa.

Mitä tapahtuu Rautavaltaistuimelle?

Sarjan tekijät ovat viimeisellä kaudella valinneet yllätyksellisyyden joka käänteessä. Välillä on jopa tuntunut, että yllätyksellisyys olisi ohittanut johdonmukaisuuden juonenkäänteiden tärkeimpänä kriteerinä. Vanhat spekulaatiot ovat järjestelmällisesti pyyhitty pöydältä.

Tuntuisi oudolta, jos Rautavaltaistuin jäisi Jonille tai Danylle. Se ei tunnu tämän tarinan lopulta. Martin on sanonut sen olevan katkeransuloisa, kaihoisa. Tulkitsen sen tarkoittavan, että loppu on onnellinen, mutta hinta on hirvittävä.

Olen jo pitkään veikannut tämän kysymyksen ratkaisuksi, että Rautavaltaistuin tuhotaan. Dany on sanonut haluavansa tuhota pyörän, jossa Westerosin valtasuvut nousevat vuorollaan valtaan. Pyörä on jyrännyt tavallisen kansan alleen. Olen kytkenyt tämän pyörän Rautavaltaistuimeen. Dany tuhoaisi vallan symbolin ja kaikki kuningaskunnat saisivat hallita itseään. Sopiva tuhoamistapa olisi Danyn lohikäärmeen Drogonin tuli. Nyt Dany näyttäisi istuvan Rautavaltaistuimelle ensi jaksossa. Jos hänen mielensä ei muutu, hän ei istuinta polta eikä pyörää tuhoa.

Jos Dany tappaa Jonin, hän saattaa havahtua hulluudestaan ja ymmärtää, mitä on tehnyt. Jonin uhraus pelastaisi paitsi Danyn myös koko Westerosin Kuninkaansataman kohtalolta.

Mutta jos Dany kuolisi, mitä tapahtuisi? Drogonia ei saataisi enää sulattamaan Rautavaltaistuinta. Ehkä jäljelle jäävät päättävät tuhota Rautavaltaistuimen. Mutta ehkä he päättävät sen kuitenkin olevan tarpeen.

Olisiko joku muu, joka voisi istua Rautavaltaistuimella?

Spekuloidaan.

Kun Aerys II oli lopullisesti paljastunut Hulluksi kuninkaaksi, hänen poikansa Rhaegar Targaryen yritti kutsua koolle Suuren neuvoston. Siihen kutsutaan Westerosin lordit ja ladyt valitsemaan Seitsemän kuningaskunnan hallitsija, jos kruununperijästä ei ole selvyyttä ja halutaan välttää sota.

Rhaegar ei onnistunut pitämään neuvostoa koossa ja Robertin kapina lopulta kukisti Aerys II:n.

Entä jos neuvosto kutsuttaisiin koolle nyt? Se olisi hyvä tapa saada kaikki hengissä olevat hahmot samaan paikkaan. Se tarjoaisi myös helposti puolisen tuntia jännitettävää.

Ei tarvita edes Suurta neuvostoa. Tyrion mainitsi Danylle viime kaudella, että Yövartiolla on oma tapansa valita johtajansa. He äänestävät komentajasta. Ehkä Westerosin seuraava hallitsija valitaan.

Kuka valittaisiin?

Spekuloidaan.

Rautavaltaistuimen pitäisi päätyä jollekin todella yllättävälle henkilölle. Kuten Varys sanoi neljännessä jaksossa, paras valinta on johtaja, jota valta ei kiinnosta.

Kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa ovat ilmeisimmät, eivätkä siksi kovin todennäköisiä.

Jon Nietos

Jos Jon on hengissä, hän olisi ilmeinen valinta. Hän on kuitenkin liian ilmeinen. Jos Jon on hengissä ja Rautavaltaistuin on pystyssä, pitää olla joku syy, miksi Jon ei sitä ota. Tähän asti Jon on vastentahtoisesti hyväksynyt hänelle annetut tehtävät, Yövartion komentajuuden sekä Pohjoisen kuninkuuden. Jonin jäähyväiset pohjoiselle neljännessä jaksossa jotenkin sinetöivät hänen kohtalonsa, joka on aina liittynyt Pohjoiseen.

Daenerys Targaryen

Jos Dany jää henkiin, hän saattaisi tulla taas järkiinsä, ehkä rakkauden ansiosta. Hän voisi rauhoittua, elää Jon rinnallaan ja hallita. Targaryenit perustivat Seitsemän kuningaskuntaa. Jonin kuolema voisi myös herättää Danyn ja palauttaa hänet järkiinsä. Dany on vahva johtaja ja hänen tiensä alistetusta orjasta Westerosin hallitsijaksi täyttyisi lopullisesti.

Seuraavaksi vuorossa on vähemmän ilmeisiä ja siksi todennäköisempiä vaihtoehtoja.

Tyrion Lannister

Tyrion on ensimmäinen oikea vaihtoehto. Syyt ovat selvät. Tyrion on katsojien suosikkihahmo ja moni näkisi hänet mielellään hallitsemassa. Hän on Westerosin taitavimpia, ellei taitavin, poliittinen pelaaja. Hän on kulkenut vaikean tien hyvän sydämensä ohjaamana. Rautavaltaistuin kuuluisi hänelle kaiken jälkeen.

Sansa Stark

Sansa on hyvin vahva ehdokas hallitsijaksi. Hän on osoittanut viime kausien aikana paitsi poliittista pelisilmää, myös kykyä hallita ja hallinnoida. Hänen matkansa lapsellisesta hoviunelmia elättelevästä tytöstä brutaalien kokemusten kautta taitavaksi johtajaksi huipentuisi täydellisesti, jos hän nousisi Rautavaltaistuimelle. Ehkä hän menee taas naimisiin Tyrionin kanssa ja he hallitsevat yhdessä? Sansan kohtalo tuntuu kuitenkin olevan sidottu Pohjoiseen.

Gendry Baratheon

Tämä mies on kisan virallinen musta hevonen. Hän olisi todellinen yllättäjä, mutta hänen perusteensa valtaan juontavat aivan sarjan ensimmäiseen jaksoon asti, hänen isäänsä kuningas Robert Baratheoniin, joka vihasi kuninkuuttaan. Dany nimesi Gendryn laillisesti Baratheoniksi neljännessä jaksossa. Se teki Gendrystä paitsi Myrskymaiden lordin, myös kuningas Robert Baratheonin perillisen. Vaikka Gendry sanoikin, että osaa tuskin käyttää edes haarukkaa. Jos haetaan merkkejä vähän kauempaa, sellainen voisi olla Aryan valkoinen hevonen uusimman jakson lopussa. Lyanna Stark ratsasti valkoisella hevosella Branin takaumassa. Lyanna rakastui oikeaan kruununperilliseen, Rhaegar Targaryeniin. Arya on rakastunut Gendryyn, joka myös on oikea perillinen.

Arya Stark

Arya voisi nousta valtaan, koska hän pelasti Westerosin ja koko maailman Yön kuninkaalta. Jos hän vielä tappaisi Danyn, kukaan ei varmaan voisi kiistää häneltä valtaistuinta, jos hän sen haluaisi ottaa. Arya olisi ainakin käytännöllinen johtaja. Hallitsijuus lopettaisi hänen murhanhimoisen tiensä, mutta hän ei toisaalta pelkäisi käyttää koviakin otteita. Valtaistuin näin täyttäisi hänen tarinansa tyylikkäästi. Aryan tie ei ehkä kuitenkaan ole hallitsijan tie.

Bran Stark

Bran voisi nousta valtaan, koska hän näkee ja tietää kaiken. Hän on Starkien viimeinen miespuolinen perillinen. Branin piti olla Yön kuninkaan vihollinen, mutta vihollisen tappoikin Arya, jolla ei ollut mitään tekemistä koko Yön kuninkaan kanssa. Branin tarina on jäänyt tyhjän päälle kolmannen jakson jälkeen ja tarvitsisi jonkun lopetuksen. Rautavaltaistuin olisi aikamoinen lopetus. Mutta Branilla ei ole johtajan luonnetta.

Seuraavaksi on vuorossa kolme sivuhahmoa, jotka eivät ole kovin todennäköisiä vaihtoehtoja. Luultavasti he ovat enintään paikalla Kuninkaansatamassa.

Yara Greyjoy

Yara voitaisiin valita, jos haluttaisiin kova nainen, joka ei pienestä pelästy. Yara itse asiassa menetti jo kerran hallitsijuuden neuvonpidossa. Euron vei häneltä Rautasaarten kruunun Kuninkaankäräjillä kuudennen kauden toisessa jaksossa.

Edmure Tully

Hänetkin voitaisiin periaatteessa valita, jos moni muu potentiaalinen hallitsija olisi kuollut. Tullyt ovat olleet pitkään Jokimaiden hallitsijoita ja Pohjoisen liittolaisia. Edmure ei ole itse osoittanut erityisen suurta johtajuutta.

Robin Arryn

Jos puhutaan vähäisistä johtajuuden osoituksista, Robin Arrynin näytöt lienevät vähäisimmät. Kuten Petyr Baelish aikanaan sanoi, Robinilla on kuitenkin muita lahjoja kuin taistelutaito – suuren nimen lahja. Mutta sillä ei oikein nousta valtaistuimelle, ellei joku pelaa todella kovaa peliä.

Viimeinen mahdollisuus olisi Samwell Tarly. Hän on hyvä perheellinen mies, joka varmasti selviää. Mutta hänen roolinsa on nimenomaan olla tavallinen kansalainen, eikä hän siksi nouse valtaistuimelle. Hän on kuva siitä, miten kaiken keskellä joku voi selvitä ja olla onnellinen yksinkertaisessa arkisessa elämässä perheensä kanssa. Sam todennäköisemmin nousee Sarvikukkulan lordiksi ja kirjoittaa kirjan sarjan tapahtumista ja antaa sille nimeksi Tulen ja jään laulu, Jonin ja Danyn mukaan.

Sen jälkeen on joukko tärkeitä henkilöitä, jotka ovat pelin ulkopuolella.

Ser Davos Merenverto, Ser Bronn, Tarthin Brienne, Tormund Jättiläisenturma Harmaa mato ja Podrick Payne eivät ole mahdollisia hallitsijoita.

Nytin lukijat ovat viimeisen kauden aikana saaneet äänestää omaa suosikkiaan Rautavaltaistuimelle. Edellisen, neljännen jakson jälkeen kärjen tilanne oli tämä.Game of Thronesista on jäljellä enää vain yksi jakso.

Valar morghulis!

Nyt, nähtyäsi viidennen eli toisiksi viimeisen jakson, anna oma arviosi siitä, mikä on Game of Thronesin päähenkilöiden kohtalo kauden lopussa.


Game of Thrones HBO Nordicilla ja C Morella.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Burger Kingin twiitti, jossa se kertoo myyvänsä pirtelöitä, lähti viraaliksi – tapaus kuulostaa käsittämättömältä, mutta taustalla on brexit

 2. 2

  Nämä kolme tekijää synnyttivät uuden, mahtavan jazzyhtyeen – ja juuri ne asiat Yle unohti tyystin euroviisufiaskossaan

 3. 3

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 4. 4

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 5. 5

  ”Serkun entinen poikaystävä oli Aromipesän mainoskasvo” – Suomalaiset alkoivat jakaa mitättömimpiä julkisuuden hetkiään, parasta somessa juuri nyt

 6. 6

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 7. 7

  Kaikki Flow-artistit selitettynä: Lue tämä, niin tiedät, mitä kuuntelet

  Tilaajille
 8. 8

  Kyllä, nämä asiat sanottiin Clintonin ja Trumpin väittelyssä – muistiin jäävät lausahdukset ja mitä ne tarkoittavat

 9. 9

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 4. 4

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 5. 5

  EU, mitä se edes tekee ja miten? Pyysin Instagram-seuraajiani kysymään mitä vain – tässä kymmenen vastausta heille, jotka saivat kerrankin kysyä häpeilemättä

 6. 6

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 7. 7

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 8. 8

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 9. 9

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 10. 10

  Uutisraportti-podcastissa puhutaan euroedustajien moraalista, Itävallan videoskandaalista ja hallitusneuvotteluista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 3. 3

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 4. 4

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 5. 5

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 6. 6

  Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

 7. 7

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 8. 8

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 9. 9

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  4. 4

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  5. 5

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  6. 6

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  7. 7

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  8. 8

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  9. 9

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  10. 10

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää