Jaksoarvio 6/6: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

Valtaistuinpeli on päättynyt.

”Eläköön Bran Murtunut, nimensä ensimmäinen, andalien ja ensimmäisten ihmisten kuningas, Kuuden kuningaskunnan hallitsija ja valtakunnan suojelija.”

Game of Thronesin viimeinen jakso on nyt nähty ja koko sarja on päättynyt.

Tämä tuntuu jotenkin epätodelliselta, mutta käydään asiaan. Analysoidaan viimeinen jakso. Kirjoitan vielä erikseen koko sarjaan tarkastelevan esseen viikon päästä.

Showrunnereiden David Benioffin ja D. B. Weissin ohjaama päätösjakso oli loistava. Se tarjosi sopivassa tasapainossa yllätyksiä ja fanien palvelua. Se oli jännittävä, koskettava ja hauska. Jakso nousee mielestäni sarjan parhaiden joukkoon. Kuten edellisen kauden viimeisen jakson loppu, tämä jakso kokonaisuudessaan pelastaa paljon kaudesta, jossa muuten oli ongelmia.

Jakson nimi oli The Iron Throne.

Sarja on tarjonnut meille useita hämäyksiä vuosien aikana. Tällä kaudella Yön kuningas paljastui suureksi hämäykseksi. Hän ei ollut viimeinen vihollinen. Sitä ei ollut lopulta myöskään Cersei Lannister. Game of Thrones -sarjan päähenkilöiden suurin vihollinen oli lopulta valtaistuinpeli itsessään ja sen symbolina pelin päämäärä, itse Rautavaltaistuin.

Nyt se tuhottiin, sarjan viimeisessä jaksossa, joka oli nimetty Rautavaltaistuimen mukaan. Tässä on kaunista symboliikkaa ja ratkaisu oli dramaattisesti erinomainen.

Viimeinen jakso jätti kysymyksen: mitä Rautavaltaistuin tarkoittaa ja mitä tarkoittaa pyörä, jonka Dany tuli rikkomaan.

Keskeinen merkitys sekä valtaistuimelle että pyörälle oli lopulta oikeutus. Se tarkoittaa tunnetta siitä, että omat teot ovat oikeutettuja, olivat ne miten kamalia tahansa. Se tarkoittaa myös keinoja, joilla tämä tunne haetaan. Taistelu Rautavaltaistuimesta on ollut koko sarjan ydin ja sellaisena se on lopulta vain massiivinen itseoikeutuksen mekanismi. Hän, jonka silmissä siintää valtaistuin, ei kyseenalaista tekojaan ja on siksi tuhon oma. Hän oli Daenerys Targaryen.

Tämän jakson ja koko tämän sarjan lopussa voittajiksi selvisivät ne, jotka kyseenalaistivat omat tekonsa, oman tietonsa, pyysivät anteeksi ja epäilivät. Ne jotka tekivät virheitä ja jotka eivät koe ansaitsevansa ja haluavansa valtaa. Niitä olivat Tyrion Lannister ja Jon Nietos.

Tämä jakso naulasi Game of Thronesin pääteeman: mitä olemme valmiit tekemään ja mistä olemme valmiit luopumaan vallan takia.

Jon teki valintansa. Hän tappoi rakastettunsa, kuningattarensa, Daenerysin.

Tähän hetkeen koko sarja huipentui. Kaikki oli rakennustyötä sitä kohti. Tämä oli Jonin ja Danyn tarina. Se oli Tulen ja jään laulu.

Jonista tuli Kuningattarensurmaaja. Tämä oli se uhraus, jota varten Jonin koko tarina oli kerrottu. Tähän hetkeen hän oli koko ajan tulossa. Hän pelasti maailman tappamalla rakkautensa.

Katsotaan vaiheita, jotka johtivat siihen.

Tapahtumat käynnistyivät Tyrionista.

TYRION LANNISTERIN KAKSI TEHTÄVÄÄ

Tyrion Lannisterilla oli tässä jaksossa kaksi tärkeää tehtävää. Ensinnäkin hän antoi ratkaisevan sysäyksen Jonille tappaa Danyn. Toiseksi, hän nosti Branin Westerosin kuninkaaksi. Omien sanojensa mukaan hän tappoi Danyn yhdessä Jonin kanssa. Tyrionista tuli siis yhdessä jaksossa kuningattarensurmaaja ja kuninkaantekijä.

Jakso alkoi Tyrion Lannisterista Kuninkaansataman tuhon keskellä.

Tämä muistutti hetkeä seitsemännen kauden viidennessä jaksossa, kun Tyrion käveli Danyn Lakeudella tekemän tuhon keskellä.

Nyt hän käveli tuhoutuneessa Kuninkaansatamassa. Tyrion pelasti Kuninkaansataman ja sen asukkaat Mustavirran taistelussa toisen kauden yhdeksännessä jaksossa. Hän huusi raivoissaan oikeudenkäynnissään neljännen kauden kuudennessa jaksossa toivovansa, ettei olisi pelastanut heitä.

Lopulta hän kuitenkin halusi pelastaa pääkaupungin.

Tyrion uskoi Danyyn, kuten hän tunnusti tälle kuudennen kauden kymmenennessä jaksossa.

Hän sanoi, että hänen pitää mennä yksin tapaaman Dany, samaan tapaan kuin hän sanoi menevänsä tapaamaan yksin Cerseitä seitsemännen kauden viimeisessä jaksossa.

Ensin hän etsi sisaruksensa.

Punalinna oli sortunut Cersein maalauttaman Westerosin kartan päälle. Aivan kuten Punalinna sortui Cersein ja Jaimen päälle.

Meille näytettiin tämä hetki, ei siksi että olisi ollut epäilystä selvisivätkö he vai eivät, vaan koska meidän piti nähdä Lannisterin kolme sisarusta yhdessä, vielä kerran, edes kuolemassa.

Tyrionin elämä särkyi siinä hetkessä. Hän oli sen jälkeen valmis menemään tunnustamaan Danylle ja kohtaamaan kuolemantuomionsa.

Dany syytti Tyrionia tämän veljen vapauttamisesta. Tyrion sanoi Danyn teurastaneen kaupungin ja erosi Kouran tehtävästä. Tyrion vangittiin. Rikosten epäsuhta alleviivaa tilannetta. Dany oli kadottanut otteensa todellisuuteen.

Tyrion oli jälleen kerran epäonnistunut. Nyt hän uskoi jo kulkeneensa tiensä päähän. Hän oli valmis luovuttamaan ja kuolemaan.

Ja jälleen kerran Lannisterin Peikko selvisi tästäkin epäonnistumisesta, nousi jaloilleen ja käänsi tilanteen uudenlaiseksi onnistumiseksi. Tyrion ja Jon ovat useammin kuin kukaan muu sarjassa onnistuneet kääntämään epäonnen onneksi.

Kääntäessään tilanteen voitokseen Tyrion teki samalla ehkä tärkeimmän tekonsa koko sarjassa. Hän puhui Jonille ja sai Jonin mielen kääntymään.

JON NIETOKSEN VALINTA

Jon kulki tässä jaksossa kohti valintaa, joka oli koko sarjan tärkein hetki. Tiellä siihen oli neljä vaihetta.

Jon näki jo viime jaksossa tuhon, jonka Dany sai aikaan.

Nyt hän kuuli Harmaalta madolta, että Dany ei anna armoa, eikä anna anteeksi vangituille sotilaille. Kuningattaren käsky oli tappaa kaikki, jotka seurasivat Cersei Lannisteria. Menneet virheet tuomitsivat heidät kuolemaansa. Danyn mielestä siis kenelläkään ei ollut mahdollisuutta muuttua.

Tilanne rinnastui seitsemännen kauden viidenteen jaksoon, jossa Dany teloitti Tarlyn suvun miehiä.

Toiseksi, Jon tapasi Aryan. Arya sanoi Jonille, että Sansa ei tule koskaan hyväksymään Danya hallitsijakseen. Jon ymmärsi Sansan ja ehkä Aryan olevan tulilinjalla.

Jon saattoi myös pelätä Aryan yrittävän tappaa Danyn ja halusi Aryan välttyvän teon seurauksilta.

Kolmanneksi, Jon kuuli Danyn puheen.

Drogon avasi siipensä Danyn takana ja Dany näytti lohikäärmeeltä. Dany sanoi vapauttavansa koko maailman. Samaan tapaan kuin Kuninkaansataman. Dany halusi vallata paitsi koko Westerosin, myös Essosin.

Dany sanoi kaikkialla ihmisten kärsivän pyörän alla ja hän halusi rikkoa sen. Hän pelastaisi maailman.

Spekuloidaan.

Mikä tämä pyörä enää on? Sen merkitys muuttuu jakson aikana. Dany oli kadottanut käsityksensä siitä. Alussa se ohjasi häntä. Hän hukkasi sen ja samalla itsensä. Kuten Tyrion sanoi, Danyn läheiset edesauttoivat tässä. He olivat osasyyllisiä, kun he kannustivat häntä pahojen miesten tappamisessa. Se ruokki häntä ja antoi hänelle oikeutuksen tunnetta, samoin kuin Aerys II:lle kävi.

Lopulta Tyrion sai Jonin mielen kääntymään.

Jonin ja Tyrionin keskustelu oli upea kohtaus. Käsikirjoitus oli GoT:ia parhaimmillaan. Kaksi keskeistä henkilöä, jotka tuntevat toisensa hyvin, puhuvat sarjan ydinteemoista. Dialogissa on tasoja ja paljon viittauksia sarjan aiempiin jaksoihin.

Tyrion ymmärsi, mitä Jonin piti tehdä. Hänen piti vain vakuuttaa Jon samalle kannalle.

Tyrion yritti ensin vakuuttaa Jonin vetoamalla omaan esimerkkiinsä, siihen mitä hän oli itse tehnyt.

Tyrion kertoi omista vaikeista valinnoistaan, kuinka hän oli tappanut rakkaita ihmisiään, Shaen ja Tywinin. Kuinka hän ilmiantoi Varysin ja tuomitsi siten parhaan ystävänsä kuolemaan. Ja Varys oli kaiken lisäksi oikeassa Danysta.

Tyrion sanoi, että Danyn luonto on verta ja tulta. Se on Targaryenien motto. Varys oli nähnyt sen ennenkin. Hän palveli Danyn isää Aerys II:a. Jon kysyi, ovatko sukumme sanat leimattu ihoomme koko elämäksemme ja kohtaloksemme?

Ehkä ne ovat, ainakin Targaryenien kohdalla. Jonin lopullinen kohtalo tulee viittaamaan siihen suuntaan.

Sen jälkeen Tyrion esitti Jonille kolme kysymystä. Jokaisen niistä olemme kuulleet aikaisemmin. Kaksi niistä ensimmäisellä kaudella, yksi tämän kauden alussa. Ne ovat Samin, Aemonin ja Varysin kysymykset.

Tyrion esitti ensin Samin kysymyksen.

Olisiko Jon tehnyt samoin kuin Dany? Se oli Samin kysymys Jonille Talvivaaran kryptassa tämän kauden ensimmäisessä jaksossa. Silloin Sam kysyi Jonilta, tekisikö Dany samoin kuin Jon. Kuullessaan kysymyksen nyt, Jon vetäytyi. He molemmat tiesivät vastauksen. Jon ei olisi tehnyt niin kuin Dany, ei tietenkään.

Toisena oli mestari Aemonin kysymys, valinta velvollisuuden ja rakkauden välillä.

Tyrion tunnusti rakastavansa Danya ja että Jon on ollut onnistuneempi.

Tässä tullaan sarjan ytimeen. George R. R. Martinin mukaan ainoa asia, mistä kannattaa kirjoittaa, on ihmissydän ristiriidassa itsensä kanssa.

Jon sanoi, ”rakkaus on velvollisuuden kuolema”, kuten mestari Aemon hänelle sanoi ensimmäisen kauden yhdeksännessä jaksossa.

Tyrion käänsi sen taitavasti toisinpäin. ”Joskus velvollisuus on rakkauden kuolema.”

Tämä valinta oli lopulta Jonin kohtalo. Aemon Targaryen jollain tapaa näki sen.

Jon on kilpi joka suojelee ihmisten valtakuntia, kuten Yövartion valassa sanotaan, joka on aina tehnyt oikein ja aina suojellut ihmisiä.

Jon laski kätensä Tyrionin olalle ja sanoi, ”ikävää, että tässä kävi näin.”

Tässä vaiheessa Jon valitsi vielä velvollisuuden. Hän hyväksyi vallan ja auktoriteetin, velvollisuuden ja kunnian. Sen mitä hän oli aina valinnut, tai ainakin uskonut valinneensa.

Sitten Tyrion kysyi kolmannen ja oikean kysymyksen.

Se oli Varysin kysymys: entä Sansa ja Arya? Se oli täsmälleen sama kysymys, jonka Varys esitti Nedille ensimmäisen kauden yhdeksännessä jaksossa Punalinnan tyrmässä. Sansa ei voi valita, toisin kuin Jon.

Ned oli silloin jo sanonut Varysille, että hän pitäisi kiinni kunniastaan ja menisi teloitettavaksi. Hänen hengellään ei ollut väliä. Varys kysyi, entä Sansan henki, oliko sillä väliä? Sen jälkeen Ned muutti mielensä.

Kun Tyrion kysyi, oliko hänen sisartensa hengillä väliä, Jon muutti mielensä. Kaksi pohjoisen miestä ilmoitti ensin pitävänsä kiinni velvollisuudesta ja kunniasta. Mutta he luopuivat niistä perheensä takia. Perheen takia molemmat luopuivat kunnian sitoumuksesta. Mutta sitoumus perhettä kohtaan on juuri sitoumus, joka on sekä velvollisuutta että rakkautta.

Jonin piti valita.

JON JA DANY – TULEN JA JÄÄN LAULU

Kun Jon marssi kohti valtaistuinsalia, satoi lunta. Drogon oli lumen peitossa. Se oli täydellinen metafora Jonille. Hän oli pohjoisen lumen peittämä lohikäärme, Targaryen Talvivaarassa, susien kasvattama lohikäärme. Drogon hyväksyi Jonin ja antoi tämän mennä.

Myös valtaistuinsali ja Rautavaltaistuin olivat lumen peitossa.

Danyn ja Jonin kohtaaminen tuhoutuneessa valtaistuinsalissa oli jakson, kauden ja sarjan tärkein hetki.

Katsotaan sen eri vaiheita.

Toisen kauden yhdeksännessä jaksossa, Qarthin Kuolemattomien talossa, Dany näki näyn. Se toteutui melkein samanlaisena. Lunta satoi tuhoutuneen katon läpi. Nyt Dany kosketti Rautavaltaistuinta, toisin kuin näyssä. Mutta, hän ei koskaan päässyt istumaan valtaistuimelle. Siinä mielessä näky toteutui.

Spekuloidaan.

Kosketus saattoi olla merkittävä. Jos Dany olisi seurannut näkyään, ehkä hän olisi kieltäytynyt Rautavaltaistuimesta. Silloin hänen toinen Kuolemattomien talossa näkemänsä näky olisi voinut jollain tavalla toteutua. Toisessa näyssä Dany kulki Mustalinnan portista Muurin taakse. Samasta portista, josta Jon kulki viimeisessä kohtauksessa. Näyssään Dany löysi sieltä Drogon ja heidän kuolleena syntyneen poikansa Rhaegon elävänä.

Näky oli lupaus lapsesta, perheestä ja onnesta, jonka Muurin taakse lähtenyt Jon olisi voinut Danylle antaa. Jos Dany olisi luopunut Rautavaltaistuimesta.

Hän ei luopunut ja hän menetti onnensa.

Rautavaltaistuimen teetti aikanaan Aegon Targaryen, Danyn esi-isä joka valloitti ja yhdisti Westerosin seitsemäksi kuningaskunnaksi. Valtaistuin taottiin lohikäärme Balerionin tulessa. Dany kertoi Jonille, miten hän oli laskutaidottomana lapsena kuullut tarinoita siitä. Kuinka hän kuvitteli tuhannesta miekasta tehdyn istuimen olleen niin korkea, että sille olisi pitänyt kiivetä.

Dany siis kuvitteli Rautavaltaistuimen olevan muuta kuin se oli. Hän kuvitteli valtaistuimen, joka oli niin korkea, että sinne piti kiivetä. Tämä oli viittaus kirjojen versioon valtaistuimesta.

Kommentti ei kuitenkaan ollut vain harmiton lapsuudenmuisto tai pelkkä kirjaviittaus. Se oli viittaus yhteen sarjan tärkeimmistä dialogeista, joka käytiin samassa paikassa, valtaistuimen edessä.

Kolmannen kauden kuudennessa jaksossa Petyr Baelish kertoi Varysille, että valtaistuimessa ei ole edes kahta sataa miekkaa, toisin kuin tarinoissa kerrottiin. Samassa keskustelussa Varys sanoi valtakunnan olevan vain tarina, johon olemme alkaneet uskoa, kuin Aegonin tuhat miekkaa.

Dany uskoi tarinaan, valheeseen.

Baelish sanoi silloin kaaoksen olevan tikkaat. Kuin ne tikkaat, joita Danyn piti kuvitelmissaan kiivetä valtaistuimelle.

Dany uskoi paratiisiin, kuten Tyrion sanoi Jonille. Se oli hänen virheensä. Hän luuli olevansa pelastaja, se Orleansin neitsyeen fantasiaversio, jollaiseksi sarja hänet alusta asti maalasi. Hän uskoi valheeseen valtaistuimesta ja käynnisti sen takia sotansa. Robert Baratheon käynnisti oman sotansa, Robertin kapinan valheen perusteella. Se oli väite, että Rhaegar Targaryen olisi raiskannut Lyanna Starkin.

Jon vaati Danya vastuuseen teoistaan. ”Jopa pienet lapset” oli tapettu. Tässä sanamuoto ja tapa jolla Jon sanat sanoi oli kuin suoraan mestari Aemon Targaryenin suusta ensimmäisen kauden yhdeksännessä jaksossa. Silloin Aegon puhui lapsista, jotka tapettiin Kuninkaansataman ensimmäisessä valloituksessa. Jon puhui uhreista nyt toisen kerran.

Jon kysyi Tyrionista. Dany vastasi, etteikö Jonkin teloittanut pettureita, vaikka se särki hänen sydämensä? Tässä Dany viittasi ainakin nuoreen Ollyyn, joka Jonin piti teloittaa kuudennen kauden kolmannessa jaksossa yhtenä Yövartion miehistä, jotka tappoivat Jonin.

Dany ei vastannut oikein mihinkään Jonin kysymyksistä. Jon kävi epätoivoiseksi ja sanoi ”Dany, ole kiltti”.

Tämä oli jälleen äänenpainoa myöten viittaus aiempaan repliikkiin. Tässä on viittaus Danyn veljen Viseryksen viimeisiin sanoihin ennen kuolemaansa ensimmäisen kauden kuudennessa jaksossa. Danylle tämä näyttäytyi varmaan Jonin heikkoutena.

Lopullinen hetki koitti, kun Dany käytännössä sanoi, että hän on oikeassa ja kaikki muut väärässä. Hän tiesi, mikä oli hyvää. Jon kysyi, entä muut jotka mielestään tiesivät? Dany vastasi, että he eivät saaneet valita. Kuten Tyrion sanoi.

Spekuloidaan.

Tämä on relativistin kysymys ja se on erittäin hyvä kysymys.

Se kyseenalaistaa oman toiminnan oikeutuksen. Sitä Jon jäi sarjan lopussa pohtimaan. Tekikö hän oikein. Siihen ei ehkä ole lopullista vastausta, paitsi se vastaus, ettei lopullista vastausta ole.

Danyn ongelmaksi paljastui varmuus. Hän oli rakentanut itsestään pelastajan, persoonan, joka perustui kohtalolle ja joka siksi päätyi toteuttamaan kohtalon. Dany oli itsensä toteuttava profetia. Hänen elämästään tuli vallan ja Targaryenien suvun kirouksen synkkä laulu, koska hän uskoi olevansa oikeassa.

Tämä on tarinoiden vaarallinen puoli.

Game of Thrones on aina ollut moraalisesti harmaan alueen draamaa. Harva henkilöistä pystyy johdonmukaisesti tekemään vain hyviä asioita. Parhaat heistä kuitenkin elävät alusta loppuun asti oman eettisen vakaumuksensa mukaan. Jon oli yksi heistä, Tyrion toinen.

Eettisen vakaumuksen pitäminen ja virheiden myöntäminen sen pitämisessä eivät ole ristiriidassa keskenään. Päinvastoin, ne ovat toistensa täysin välttämätön edellytys. Ääripäiden etiikka johtaa ääripäiden ideologiaan.

Jon sanoi seitsemännen kauden viimeisessä jaksossa Lohikäärmeareenalla, että valheet eivät johda mihinkään. Ne tekevät sanoista merkityksettömiä. Valhe on tavallaan relativismin äärimmäisin ja vaarallisin muoto. Kukaan ei enää voi luottaa keneenkään, kun jokainen valitsee totuutensa. Jon oli aina ehdoton.

Ainoa totuus joka on jäljellä, on Jon Nietoksen totuus. Hänen oli tehtävä hyppäys Muurilta, tapettava rakkautensa, murhattava se minkä takia hän oli valmis kuolemaan ja luotettava sen olevan oikein, tietäen että hän voi olla hirvittävällä tavalla väärässä.

Vain siten maailma voi pelastua ja vain siten maailma pelastui.

Aegon Targaryen tappoi Daenerys Targaryenin.

Kirjojen lukijat näkivät tässä yhteyden ennustukseen Azor Ahaista ja Nissa Nissasta. Azor Ahai oli rinnakkainen ennustus sarjassakin mainitulle luvatulle prinssille, joka kukistaisi pimeyden. Azor Ahai loi miekkansa, Valontuojan, sen josta Melisandre puhui jo toisen kauden ensimmäisessä jaksossa, iskemällä sen rakastettunsa Nissa Nissan rintaan ja tappamalla tämän.

Ennustuksen muut elementit eivät nyt ole läsnä. Yön kuninkaan pimeys oli jo voitettu.

Hetki rinnastui myös Lohikäärmeiden tanssiin, Targaryenien keskinäiseen valtataisteluun.

Tämä ei ollut lopulta taistelu vallasta. Tämä oli taistelu maailman ja sen asukkaiden pelastamiseksi.

Tulen ja jään laulu kertoi lopulta näistä kahdesta. Tulen sankari Daenerys, joka oli kirjallisuuden perinteinen palaava kuningas. Jään sankari Jon, joka oli kirjallisuuden perinteinen ulkopuolisena aloittava sankari, joka kuulee olevansa vallan perillinen.

Aivan viime hetkillään Dany sanoi Jonille tämän olleen heidän kohtalonsa, siitä asti kun he olivat lapsia. ”Rikotaan pyörä yhdessä.”

Rautavaltaistuin symboloi sitä pyörää, jonka alle Dany itse lopulta tuhoutui.

Siksi Rautavaltaistuimen täytyi tuhoutua.

Rautavaltaistuin oli Danyn haaveensa, hänen suurin halunsa ja hänen tuhonsa. Drogon lopulta sulatti sen. Rautavaltaistuin taottiin Aegon Valloittajan lohikäärmeen Balerionin tulessa. Sen tuhosi Daenerys Tuhkan kuningattaren lohikäärmeen Drogonin tuli.

Tässä on monentasoista kaunista symboliikkaa. Lohikäärmeet ovat alusta asti olleet Daenerysin voiman ja Targaryenien vallan symboli. Dany humaltui voimasta ja vallasta. Drogon on viimeinen, mitä siitä voimasta on jäljellä.

Tyrion sanoi kuudennen kauden toisessa jaksossa joidenkin uskovan lohikäärmeiden olevan ihmisiäkin älykkäämpiä. Drogon ymmärsi Danyn kuolleen Rautavaltaistuimen takia ja siksi tuhosi sen. Drogon myös hyväksyi Jonin valinnan. Drogon on kuva Targaryenin perinnöstä ja hengestä, sellaisena kuin sen pitäisi olla.

Drogon vei lopussa Danyn ruumiin pois.

Spekuloidaan.

Drogonin nähtiin kuulemma lentävän kohti Volantisia. Sam sanoo näin Pienen neuvoston kokouksessa, vaikka hänen sanansa katkeaa keseken.

Se voi aivan hyvin lentää kohti itää, Volantisin ohi vanhan Valyrian raunioihin. Se oli Targaryenin suvun alkuperäinen koti, jossa lohikäärmeet syntyivät ensimmäisen kerran. Tyrion ja Jorah matkustivat niiden läpi viidennen kauden viidennessä jaksossa.

LOHIKÄÄRMEAREENAN TOINEN NEUVOTTELU JA TYRIONIN TOINEN TEHTÄVÄ

Danyn kuoleman jälkeen tapahtui siirtymä joitain viikkoja eteenpäin. Vuorossa oli neuvonpito Lohikäärmeareenalla. Siinä Tyrion teki toisen tärkeän tehtävänsä tämän jakson aikana. Hän nosti Branin valtaistuimelle. Vertauskuvallisesti, sillä varsinaista istuinta ei enää ole.

Tämä oli toinen kerta, kun Lohikäärmeareenalla pidettiin tärkeä neuvottelu. Edellinen kerta oli seitsemännen kauden viimeisessä jaksossa, kun Danyn ja Jonin johtama Pohjoisen liitto neuvotteli aselevosta Cersei Lannisterin kanssa.

Nyt käydyssä neuvottelussa Harmaan madon rooli oli erikoinen. Tarinan kannalta hänet tarvittiin, koska jonkun täytyi asettaa vanhan hallinnon painetta uudelle. Harmaa mato edusti käytännössä miehittäjäarmeijaa. Pohjoisen armeijat piirittivät pääkaupunkia, joten tilanne oli tulenarka.

Paikalla olivat Samwell Tarly Sarvikukkulalta, Edmure Tully Vuolasvirrasta ja joidenkin lähteiden mukaan Howland Reed. Hän on Meera ja Jojen Reedin isä, jonka näimme nuorena Branin näyssä Ilon tornin luota kuudennen kauden kolmannessa jaksossa.

Pohjoisesta paikalla olivat Arya, Brandon ja Sansa Stark.

Itäiseltä puoleta Westerosia olivat Tarthin Brienne, Ser Davos Merenverto ja Gendry Baratheon. Paikalla olivat myös Yara Greyjoy, Dornen uusi prinssi ja kaksi tuntematonta lordia lisää.

Laaksosta paikalla olivat Robin Arryn ja Yohn Royce, sekä luultavasti yksi Laakson lordeista.

Nämä lordit ja ladyt, Westerosin päättäjät, oli kutsuttu paikalle. Tämä oli käytännössä Suuri neuvosto, joka Westerosissa kutsutaan koolle, kun kruunun perimysjärjestys ei ole selvä.

Harmaa mato, miehittäjän komentaja, esitti vaatimuksensa. Hän vaati tuomiota Tyrionille ja Jonille.

Tyrion sanoi, että päätös ei ollut Harmaan madon. Tämä ei ollut sotilaallisen vallan asia päättää. Paikalla olevien pitäisi päättää.

Yara Greyjoy puolusti Danya eikä ollut tyytyväinen tilanteeseen. Tämä saattoi liittyä Yaran henkilökohtaisiin tunteisiin Danya kohtaan. Se voi myös liittyä siihen, että Dany lupasi Rautasaarille itsenäisyyden, vastineeksi avusta Westerosin valloituksessa, kuudennen kauden yhdeksännessä jaksossa.

Edmure Tully astui esiin, kunnes Edmuren sisaren Catelynin tytär Sansa vaimensi hänet. Edmurella oli kovat luulot itsestään, ottaen huomoon hänen huonon menestyksensä niin sodan kuin rauhan aikana. Hän toheloi Viiden kuninkaan sodassa. Hänen häistään tuli dramaattiset Punaiset häät kolmannen kauden yhdeksännessä jaksossa. Hän oli sen jälkeen pitkään vangittuna.

Sam Tarly ehdotti vaaleja. Se on Yövartion tapa valita komentajansa. Lordit nauroivat ajatukselle tavallisesta kansasta valitsemassa kuningasta. Jopa Sansa hymyili tälle ehdotukselle. Demokratia ei ole heille tuttu ajatus.

Tyrionilla oli ehdotus. Oli aika tuhota pyörä, tällä kertaa oikein.

PYÖRÄ JA KUINKA SE TUHOTAAN

Daenerys Targaryen puhui pyörästä ensimmäisen kerran viidennen kauden kahdeksannessa jaksossa keskustellessaan Tyrionin kanssa. Hän kuvaili Westerosin valtasukujen käymää valtaistuinpeliä pyöräksi, jossa yksi suku vuorollaan nousee ylimmäksi. Sen pyöriessä tavallinen kansa murskaantuu sen alle.

Mikä pyörä lopulta on?

Daenerys näytti tässä jaksossa unohtaneen alkuperäisen ajatuksensa pyörästä. Hän sanoi edelleen Jonille haluavansa tuhota pyörän, mutta samaan aikaan hänen toimintansa vain jatkoi pyörän pyörittämistä. Hän konkreettisesti murskasi tavallisen kansan ottaessaan valtaistuimen.

Tyrion sanoi, että juuri pyörä ratkaisee, kuka nousee valtaistuimelle. Toisinpäin ilmaistuna, hallitsijan ratkaiseminen on pyörä. Se tarkoittaa oikeutta, joka aina lopulta vaaditaan.

Kuten Tyrion sanoi Harmaalle madolle, ”Tämä on se pyörä, jonka kuningattaremme halusi rikkoa.”

Vallan periminen, monarkian perussääntö, on pyörän keskiö, jonka ympärillä se pyörii. Perimysjärjestys on loputon riitojen ja sotien aiheuttaja.

Tyrion iski suoraan siihen.

”Kuninkaiden pojat voivat olla julmia ja typeriä, kuten tiedät.” Tyrion sanoi Sansalle. Tämä on tietysti viittaus Joffreyyn, jonka he molemmat tunsivat liian hyvin.

Me olemme sarjassa nähneet lukuisia kertoja, kuinka isien synnit lankeavat poikien ja tyttärien maksettaviksi. Siitä ovat kärsineet, Dany, Tyrion, Yara ja moni muu.

Kärsimyksen oikeutus on ollut taistelu oikeudesta istua valtaistuimella.

Tässä on suora yhteys Danyn harhaiseen käsitykseen pyörästä. Danylla oli mielestään kaikkein suurin ja vahvin oikeutus. Hänen kohtalonsa oli luoda parempi maailma. Kuten Tyrion sanoi Jonille, ”jos todella uskoisit siihen, etkö tappaisi kaikki, jotka ovat sinun ja paratiisin välissä?”

Molemmissa on kyse oikeutuksesta valtaan. Pyörä, joka tuhoaa kaiken alleen on oikeutuksen tunne.

Rautavaltaistuin ei lopulta ole ollut mitään muuta kuin massiivinen oikeutus massamurhille. Sen vuoksi verta on vuodatatettu valtamerellinen verta ja lukematon määrä elämiä on tuhottu.

Koska se oli taistelusta syntynyt muistomerkki vallasta käydystä taistelusta, se asetti taistelun vallan lopulliseksi oikeuttajaksi. Siksi sen piti mennä.

Tyrion sanoi viisaita sanoja. Vallan ja itsekkyyden oikeutus on murhattava ja tuhottava, aina. Vain siten myötätunto ja armo voi vallita.

Tilalle tuli valinta.

Tästä lähtien Westerosissa valtaan ei synnytä, vaan valitaan. Westeros ei kuitenkaan ollut valmis kansanvaltaan. Sen sijaan lordit ja ladyt valitsevat keskenään kuninkaan tai kuningattaren. Se ei ole täydellinen järjestelmä, mutta valtava muutos ja edistysaskel.

KUNINGAS BRANDON

Brandon Stark valittiin kuninkaaksi.

Spekuloidaan.

Tämä oli hieno ja rohkea ratkaisu sarjan tekijöiltä. Mitä se tarkoittaa tarinassa?

Branin nousu valtaistuimelle täyttää tarinan suuria aukkoja ja siten tuo monet olennaisista tarinankaarista hienoon päätökseen.

Tyrion sanoi tietävänsä, ettei Bran halua kruunua. Bran oli sanonut tämän moneen kertaan. Hän ei ollut enää lordi, eikä hänestä ollut sellaiseksi.

Oliko tämä käänne ristiriidassa sen kanssa, että Bran ei halunnut olla lordi? Entä tiesikö näkijä Bran kohtalostaan?

Vaikuttaa siltä, että Bran tiesi päätyvänsä kuninkaaksi. Kun hän sanoi, ettei hän ole lordi, hän puhui totta. Hän oli kuningas. Bran oli nähnyt tämän, mahdollisesti jo kauan sitten. Tämä kävi ilmi hänen vastauksestaan Tyrionille ”Miksi luulet, että tulin tänne asti?”

Korppi sanoi Branille jo kuudennen kauden kolmannessa jaksossa, ettei tämän kohtalo ole tulla vanhaksi mieheksi, joka istuu puun alla.

Bran on elänyt jo pitkään irrallaan tavallisesta ajasta. Hänelle kaikki ajat ovat läsnä yhtäläisesti. Hän on koskettanut nykyhetken tapahtumia, kun se on vaikuttanut hänestä tarpeelliselta tai kun häneltä on sitä pyydetty.

Tämän loppuratkaisun myötä kaikki Branin vuosien aikana näkemät näyt Kuninkaansatamasta, Aerys II:sta ja muusta, asettuvat uuteen valoon. Bran oli valmistautunut tähän tehtäväänsä alusta asti.

Se myös asetti uuteen valoon sen, että Arya tuhosi Yön kuninkaan.

Tämän kauden kolmannessa jaksossa Arya Stark tappoi Yön kuninkaan. Arya oli koko sarjan ajan keskittynyt omaan kostoonsa, joka kulki rinnakkain Cersei Lannisterin valtaan nousun ja valtakauden välillä. Aryan piti tappaa Cersei Lannister. Hänellä ei ollut mitään tekemistä Yön kuninkaan kanssa. Kunnes Arya tappoi Yön kuninkaan.

Bran Stark taas oli Yön kuninkaan vastustaja ja mytologinen vastine. Hänen koko tarinansa liittyi taisteluun Yön kuningasta vastaan. Hänellä ei ollut mitään tekemistä Westerosin valtaistuinpelin ja Rautavaltaistuimen kanssa. Kunnes hänet valittiin kuninkaaksi.

Aryan ja Branin tarinat heijastavat näin rakenteellisesti toisiaan. Niissä on toisiaan täydentävää symmetriaa. Tämä oli Starkin perheen lasten kohtalo.

Jaime Lannister, Kuninkaansurmaaja, tönäisi Branin tornin ikkunasta ensimmäisen jakson lopussa. Se teko käynnisti monia sarjan keskeisiä juonia. Branin rampautuminen aloitti hänen tiensä Kolmisilmäiseksi korpiksi. Toisin sanoen, Kuninkaansurmaaja aloitti Branin tien uudeksi ja valituksi kuninkaaksi. Kuningas Bran Murtunut ei olisi Murtunut, eikä kuningas, ilman Jaime Lannisteria, Kuninkaansurmaajaa.

Kolmanneksi, valinnassa on kiehtova yhteys Martinin kirjoihin. Kirjoissa on vihjattu hyvin selvästi, että Brania edeltänyt Kolmisilmäinen korppi oli Brynden Verikorppi Targaryen, entinen Kuninkaan koura.

Brynden joutui Muurille, luopui vallasta ja tästä maailmasta ja lähti Muurin taakse. Siellä hänestä tuli Kolmisilmäinen korppi. Bran on kulkenut samantapaisen matkan peilikuvana. Hän luopui Talvivaaran perijyydestä, tuli Kolmisilmäiseksi korpiksi, mutta lopulta matkusti etelään ja valittiin kuninkaaksi.

Seitsemää kuningaskuntaa ei enää ole, on vain kuusi.

Sansa vaati Pohjoisen saavan jäädä itsenäiseksi kuningaskunnaksi. Bran nyökkää. Toki se sopii, sisarukset eivät koskaan sotisi keskenään.

Bran Murtunut on kuuden kuningaskunnan hallitsija.

TYRION – KUNINKAANSATAMAN VIISAIN MIES

Bran määräsi Tyrionin Kourakseen. Tehtävä, jonka Tyrion halusi yhtä vähän kuin Bran kuninkuuden. Tyrion on nyt jo kolmannen hallitsijan Koura. Hän todellakin on isänsä Tywin Lannisterin, omana aikanaan Westerosin vaikutusvaltaisimman miehen, poika.

Miksi Tyrion?

Spekuloidaan.

Olennaista oli se, kun Tyrion sanoi miksi hän olisi väärä valinta: ”Luulin tietäväni, mikä on oikein, mutta en tiennyt.”

Juuri tämä on se syy, miksi Tyrion on oikea valinta Kouraksi. Tyrion ymmärsi tehneensä virheitä ja juuri siksi hän on oikea valinta Kouraksi.

”Hän on tehnyt hirvittäviä virheitä. Hän korjaa niitä loppuelämänsä”, Bran sanoi.

Spekuloidaan.

Tyrion oli oivaltanut sen, mitä Dany ei nähnyt. Hän myönsi virheensä ja kieltäytyi oikeuttamasta niitä.

Tyrionin virheiden ja sattumien täyttä tie oli muuttanut hänet lopullisesti. Hänestä tuli eräänlainen Westerosin Sokrates, Kuninkaansataman viisain mies.

Yhteys ei johdu vain Tyrionin parrasta.

Tyrionilla on Sokrateen paradoksaalinen viisaus. Delfoin oraakkeli oli kutsunut Sokratesta Ateenan viisaimmaksi mieheksi. Sokrates ei ymmärtänyt tätä. Hän ei mielestään tiennyt juuri mitään. Lopulta hän oivalsi, että juuri sitä oli viisaus. Hän tiesi, ettei hän tiedä mitään. Siksi hän oli viisas.

Tyrion on nyt varmaankin ainakin virallisesti Lannisterin suvun lordi.

TARINAT YHDISTÄVÄT MEITÄ

Tyrion sanoi: ”Tarinat yhdistävät meitä.” Eivät armeijat, kulta eikä liput, vaan tarinat.

”Mikään maailmassa ei ole hyvää tarinaa voimakkaampi. Mikään ei pysäytä sitä. Kukaan vihollinen ei voita sitä.”

Kenellä on parempi tarina kuin Bran Murtuneella? Tyrion kysyi.

Spekuloidaan.

Me katsojat voimme tietysti olla tästä eri mieltä. Jokaisella meillä varmaan on suosikkimme. Mutta jopa maailmassa, jossa lohikäärmeet ovat todellisia, Branin tarina on poikkeuksellinen.

Bran rampautui, oppi lentämään, meni Muurin taakse ja tuli Korpiksi. Hän on muistomme, kaikkien tarinoidemme pitäjä. Hän on elämä. Tällainen kuva Branista maalattiin tämän kauden toisessa jaksossa. Koska hän muistojen pitäjänä oli elämän edustaja, Yön kuningas halusi tuhota nimenomaan hänet.

Se oli kaikki hämäystä, joka nyt osoittautuikin todeksi.

Se oli hieno päätös tälle suurelle tarinalle. Kaikkien ihmiskohtaloiden keskellä valinta siitä, kuka lopussa hallitsee, oli symbolisesti tärkein. Tätä me olemme arvuutelleet ja miettineet – kuka lopussa istuu Rautavaltaistuimella.

Valinnan perusteleminen tarinoiden tärkeydellä oli kaunis ratkaisu.

Tyrionin sanat siitä, kuinka tarinoiden takia Bran on oikea valinta, voi ymmärtää kahdella tasolla.

Ilmiselvin taso on viittaus Game of Thronesin kuvitteellisen maailman tarinoihin. Bran tuntee ne kaikki. Hän näkee maailman historian kokonaisuudessaan. Onnistumiset, epäonnistumiset, kaiken.

Toiseksi, se oli sarjan showrunnereiden Benioffin ja Weissin viesti kaikille meille Game of Thronesin katsojille. Sarjan tarina on yhdistänyt meitä katsojia ympäri maailmaa jo vuosien ajan.

Aiemmin näimme Rautavaltaistuimen yhteydessä, miten tarinat voivat olla vaarallisia.

Ehkä ero tässä on siinä, milloin tarinat kerrotaan. Tarinat, jotka kerrotaan tapahtumien jälkeen, ovat historiankirjoitusta. Tarinat, jotka kerrotaan ennen tapahtumia, ovat enteitä, näkyjä, toiveita ja unelmia. Jälkimmäiset ovat koko sarjan ajan olleet hyvin vaarallisia.

Kun me spekuloimme sarjan tulevia käänteitä, me ennustamme. Kun me analysoimme menneitä tapahtumia, me teemme omanlaista historiankirjoitusta.

Viimeisen jakson loppu muistuttaa meitä, ettei historian kirjoituskaan ole ongelmatonta. Kaikkien tarinoita ei siinäkään kerrota.

BRIENNE JA JAIME LANNISTERIN PERINTÖ

Brienne kirjoitti loppuun Jaime Lannisteria käsittelevän luvun Kuninkaankaartin ritareista kertovassa kirjassa. Kuningas Joffrey haukkui Jaimea neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa siitä, miten vähän urotöitä tämän kohdalle oli kirjaan kirjoitettu.

Jaimen urotöistä tuli lopulta näyttävä lista. Brienne kirjoitti Jaimen luvun viimeiseksi lauseeksi ”Kuoli suojellessaan kuningatartaan”. Briennen silmissä oli kyyneleitä. Hän tiesi Jaimen valinneen kohtalokseen Cersein, ei häntä. Brienne olisi voinut sanoa Jaimesta niin paljon enemmän, mutta ne sanat hän kätki sydämeensä.

Historiatkaan eivät koskaan kerro koko totuutta. Tämän tietää myös Tyrion. Hän ei edes päässyt mukaan kirjaan, jonka Sam toi Pienen neuvoston kokoukseen.

PIENI NEUVOSTO

Pienen neuvoston kokous oli yhtä fanien juhlaa. Jo se, että joukko tuttuja hahmoja lopulta istui tämän pöydän ympärillä, oli mukavaa ja tyydyttävää. Näin tämän pitikin mennä, sanoo se puoli meissä, joka toivoi onnellista ja hauskaa loppua.

Tyrion Lannister, Koura. Samwell Tarly, Suurmestari. Davos Merenverto, Laivamestari. Mustavirran Ser Bronn, rahamestari. Tarthin Brienne, Kuninkaankaartin komentaja.

Yksi odotetuista päätöksistä oli, että Sam oli antanut mestari Ebrosen kirjoittamalle historiakirjalle nimeksi Tulen ja jään laulu.

Tyrionia ei siis mainittu kirjassa. Kuten Varys sanoi Tyrionille toisen kauden kymmenennessä jaksossa Mustavirran taistelun jälkeen, historiankirjat eivät Tyrionia muistaisi, mutta hänet tunteneet muistaisivat.

Tyrion, joka itse sanoi tarinoiden yhdistävän, jäi pois tämän tarinan kirjoitetusta versiosta.

Faneja palveltiin, kun Podrickista oli tullut Ser Podrick, Kuninkaankaartin jäsen, ja Bronn oli saanut velkansa täysin maksettuna takaisin.

Pettymys sen sijaan oli se, kun Tyrion aloitti ja jätti kolmannen kerran kesken vitsinsä siitä, kuinka hän toi aasin ja hunajakennon bordelliin.

Vaikka Pienessä neuvostossa oli nyt mukavampia henkilöitä kuin ennen, samaan riitelyyn he päätyivät. Ehkä he vain puhuvat vähän mukavammista hankkeista.

Samalla kun Bran aloitti työnsä kuninkaana, kolme muuta Starkin lapsista löysivät paikkansa maailmassa.

STARKIEN JÄÄHYVÄISET

Starkin lapset jättivät jäähyväiset toisilleen Kuninkaansataman laiturilla.

Jon sanoi Aryalle, että tämä voi tulla katsomaan Jonia Mustalinnaan. Samoin hän sanoi Aryalle ensimmäisen kauden toisessa jaksossa.

Mutta Arya lähti länteen ja Jon lähti pohjoiseen. Bran ja Sansa jäivät hallitsemaan.

Ned Starkin lasten perintö on tässä. Tämä sarja on ollut heidän tarinansa. Nämä neljä selvisivät hengissä. Nyt he hajaantuisivat viimeisen kerran ympäri maailmaa.

YÖVARTIO, KUVA SANKARIN KOHTALOSTA

Yövartio jatkaa elämäänsä Muurilla. Sen tehtäväksi tuli olla eräänlainen rangaistussiirtola, Westerosin Siperia. Toisaalta siitä tuli maailman rajalla sijaitseva uusi koti hylkiöille. Kuten Tyrion sanoi ”äpärille ja murtuneille tarvitaan kotia”.

Jon oli äpärä, Bran oli murtunut. He molemmat kävivät Muurin takana, he molemmat kuolivat ja he molemmat palasivat täyttämään tehtävänsä. Jon pyysi Branilta anteeksi, ettei ollut paikalla, kun Bran tarvitsi häntä. Mutta kuten Bran sanoi Jonille, ”Olit juuri siinä missä pitikin”. Molemmat täyttivät tehtävänsä.

Branista tuli kuningas, Jonista tuli Yövartion komentaja sekä partiomies Muurin takana. Jonista tuli järjestyksessä Yövartion tuhannes komentaja. Hän oli itse aiemmin 998. komentaja, Edd Tollett oli 999. ja nyt Jon oli tuhannes.

Spekuloidaan.

Jonin tuomio oli Branin kompromissi Harmaan madon vaatiman tuomion ja Starkien vaatiman armon välillä.

Jonin osaksi tuli lopulta tehdä uhraus. Se oli kirjoitettu hänen tarinaansa alusta asti. Palatessaan Muurille hän luopui paitsi oikeudestaan kruunuun, myös oikeudestaan saada perhe ja lapsia.

Tarina näytti pitkään siltä, että Jonista tulee kuningas ja Bran ehkä palaisi Muurin taakse Pohjoiseen elämään Kolmisilmäisen korpin yksinäistä elämää. Mutta heidän roolinsa vaihtuivat.

Branin ja Jonin välillä oli myös symmetria, Branin ja Aryan lisäksi.

Jonin kohtalo oli aina sidottu Pohjoiseen. Hän yhdisti Muurin takaisen Pohjoisen sekä Muurin eteläpuolisen Pohjoisen ja nousi joksikin aikaa tämän yhdistetyn Pohjoisen kuninkaaksi. Aave, kuten kaikki Starkin lasten hurjasudet, oli kuva Jonin yhteydestä myyttiseen Pohjoiseen. Hän jätti Aaveelle jo kerran jäähyväiset tämän kauden neljännen jakson lopussa. Nyt he palasivat yhteen, ja fanit kiittivät. Toisin kuin monet Starkin miehet, Jon ei kuollut matkustettuaan etelään. Hän palasi elävänä takaisin.

Ennen lähtöään pohjoiseen, Jon epäili, oliko heidän tekonsa oikein. Oliko oikein tappaa Dany?

”Se ei tunnu oikealta”, riutunut Jon sanoi.

Spekuloidaan.

Miksi se ei tunnu oikealta? Koska Jon murhasi Danyn. Se oli ensinnäkin murha, toiseksi hän murhasi rakastamansa naisen. Jon ei voinut olla varma tekonsa oikeutuksesta. Juuri tämä oli se tekijä, joka erotti hänet Danysta.

Moraalisen epävarmuuden kantaminen johtaa pahimmillaan murehtimiseen. Jon, ikuinen murehtija, kantaa tätä taakkaa loppuelämänsä, otsa kurtussa.

Ehkä Jon myös mietti, missä määrin hän tappoi Danyn siksi, että pelkäsi tämän olevan uhka hänelle itselleen. Kuten Arya sanoi, Dany tiesi kuka Jon oli ja olisi siksi aina uhka Jonille.

Tyrionin ja Jonin hyvästit eivät olleet viimeiset.

Tyrion sanoi haluavansa joskus vielä kusta maailman reunalta. Tämän hän sanoi ensimmäisellä kaudella syyksi sille, miksi hän halusi matkustaa käymään Mustalinnassa. Hän toteutti toiveensa ensi kerran jo ensimmäisen kauden kolmannessa jaksossa.

KAIKEN LOPPU

Viimeisenä näimme, kuinka Jon, Arya ja Sansa ottivat paikkansa maailmassa tai sen laidalla. Jon otti miekkansa. Arya otti miekkansa ja tikarinsa. Sansa otti paikkansa Pohjoisen kuningattarena ja puki päälleen asun, jossa oli lumopuun punaisia lehtiä.

He kaikki ottivat paikkansa. Aave sai rapsutuksensa.

Kaikki on siis hyvin.

Vai onko?

Spekuloidaan.

Jon ja Arya tavallaan lähtivät maailman rajojen taakse.

Arya lähti Westerosista länteen. Hän sanoi kuudennella kaudella Braavosissa näyttelijä Lady Cranelle haluavansa joskus nähdä, mitä on Westerosin länsipuolella. Kysymys kuuluu, lähtikö hän Valinoriin vai jatko-osaan?

Tolkienin teosten mytologiassa matka meren yli länteen tarkoittaa kuolemaa. Keski-Maasta länteen, meren takana, ovat Kuolemattomat maat, Valinor. Arya oli kuoleman palvoja, joka näki kuoleman kasvoista kasvoihin ja tunsi kasvottoman totuuden niiden takana.

Hänen tarinansa jää auki, katsojan tulkittavaksi. Onko luvassa jatkosarja? Olisi tavallaan hauskaa nähdä Arya Indiana Jonesin kaltaisena seikkailijana sumuisissa oudoissa viidakoissa kaukana merien takana. Silti, hänen tarinansa näyttäisi päättyvän matkaan kohti kuolemaa. Kuva rinnastui hänen matkaansa kohti Braavosia neljännen kauden lopussa. Siellä hän oppi tuntemaan kuoleman.

Tätä tulkintaa tukee se, että sarjan lopussa oli muitakin piirteitä, jotka muistuttivat Tarusta sormusten herrasta. Rautavaltaistuin tuhottiin kuin suuri sormus. Drogon kantoi Danyn pois kuin kotkat Frodon Kuninkaan paluu -elokuvassa.

Kaiken lopussa kaksi sankareista poistui toisille maille, kuten Frodo ja Bilbo Sormusten herran lopussa. Starkin lasten lähtiessä tästä maailmasta, musiikissa yhdistyivät ensi kertaa sarjan teema ja pohjoisen teema.

Koko sarjan viimeisessä kohtauksessa Jon, Aegon Targaryen, lähti Tormundin ja Aaveen kanssa Muurin taakse.

Jon katsoi pohjoisen kansaa, vapaata kansaa, jonka mukana hän kulkisi lopun elämäänsä.

Hän kuului Pohjoiseen, todelliseen Pohjoiseen.

Kohtauksessa näkyi myös jo kevään toivo. Vihreä ruohonkorsi kasvoi hangesta ja vapaan kansan joukossa oli paljon lapsia. Tässä kaikui Martinin kirjasarjan viimeisen osan nimi Unelma keväästä.

Viimeinen kohtaus heijasti koko sarjan alkua.

Game of Thrones alkoi siitä, kun Mustalinnan portti aukesi ja kolme Yövartion miestä ratsasti Muurin taakse. He kohtasivat valkeat kulkijat ja kaikki alkoi.

Nyt Jon vei vapaan kansan takaisin pohjoiseen, josta hän oli tuhonnut valkoiset kulkijat. Kaikki ihmisten valtakunnat saivat nyt elää rauhassa myyttiseltä uhalta, koska Jon oli kilpi, joka suojeli heitä. Hänessä asuu todellinen Pohjoinen, kuten Tormund sanoi neljännessä jaksossa.

Hänen uhrauksensa pelasti maailman. Samalla Pohjoinen säilytti myyttisyytensä ja salaperäisyytensä.

Jon ja Arya siirtyivät tämän maailman tuolle puolen. Jon, Arya ja Bran kaikki olivat jo aiemmin kohdanneet kuolemansa, omilla tavoillaan. Heistä vain Bran lopulta palasi Westerosiin. Bran, jonka piti olla se, joka siirtyi pois tavallisten ihmisten maailmasta.

Jon ja Bran tavallaan vaihtoivat paikkaa.

Oliko Jon onnellinen? Se jäi jokaisen katsojan tulkittavaksi.

Jonin lähtö jättää mahdollisuuksia erilaiselle spekulaatiolle. Osa siitä menee syvälle kirjoihin, mutta sehän on vain jännittävää.

Palaako Jon Muurille? Sen voi muotoilla myös kysymykseksi, onko Jonin paikka Muurilla vai sen takana?

Kirjoissa kerrotaan, kuinka kaksi Targaryenia aikanaan lähtivät Muurille perimysjärjestykseen liittyvän kiistan jälkeen, kuten Jon nyt.

Toinen heistä oli Aemon Targaryen, joka mainittiin tässä jaksossa. Hänestä siis tuli Mustalinnan mestari. Toinen oli Brynden Joki, joka laillistettiin Targaryeniksi, toiselta nimeltään Verivaris, josta tuli Yövartion komentaja. Hän katosi Muurin taakse. On vihjeitä, joiden perusteella voidaan olettaa, että hänestä tuli tv-sarjassa näkemämme vanhempi Kolmisilmäinen korppi.

Ehkä tv-sarja kertoi meille, että Targaryenit eivät enää kuulu Westerosiin. Kuten Drogon, Targaryenin henki, joka lensi pois Westerosista. Heidän paikkansa on Muurilla, kaukana valtaistuimesta ja vallasta. Heidän perintönsä, tuli ja veri, olivat liikaa. Jon kysyi Tyrionilta, onko suvun sanat leimattu heidän ihoonsa. Ehkä ne ovat.

Tämä saattaa olla yksi merkitys lisää sille, miksi Yön kuninkaan tämän kauden ensimmäisen jakson lopussa jättämä ruumiinosista koottu merkki muistutti Targaryenin suvun merkkiä. Kumpikaan heistä ei kuulunut Westerosiin, ei tuli eikä jää.

Joka tapauksessa Jon joutuu elämään murheensa ja perintönsä kanssa yksin. Kuten Aemon sanoi, Targaryen yksin tässä maailmassa on kauhea asia.

Jos Jon valitsee velvollisuuden, hän palaa Muurille ja on elämänsä loppuun asti Yövartion komentaja, samaan tapaan kuin Aemon oli Yövartion mestari.

Jos Jon valitsee rakkauden, hän voi eksyä Bryndenin tapaan Muurin taakse, Pohjoiseen jota hän oppi rakastamaan. Myyttien ja magian Pohjoiseen, josta Bran löysi voimansa ja tiensä. Ehkä kaikki kiertää kuin vuodenajat. Ehkä Jon lähti Bryndenin tielle, nyt kun Branista tuli kuningas.

Tai ehkä Jon vain jää Muurin takaiseen Pohjoiseen, jota Jon oppi rakastamaan kuin Ygritteä. Ygritte opetti Jonille, että kaikki kansat ovat yhtä, oli niiden välillä Muuri tai ei. Ygritte, jonka kanssa Jonin olisi pitänyt jäädä luolaan ikuisiksi ajoiksi. Ygritte, joka sanoi, ettei Jon Nietos tiedä mitään.

Ygritte, joka oli jäätä, kun Daenerys oli tulta. He olivat Jonin elämän kaksi rakkautta. Hän menetti heidät molemmat. Hän elää surunsa kanssa yksin loppuelämänsä.

Rhaegar Targaryenin pojan, Aegon Targaryenin laulu, on tulen ja jään laulu.

Mitä mieltä olit sarjan päätöksestä? Osallistu keskusteluun kommenteissa.

Kiitos kaikille jaksoarvioiden lukijoille. Kirjoitan vielä esseen koko sarjasta. Se julkaistaan ensi viikon alussa. Jatkamme uutisointia ja seurantaa Game of Thronesin prequel-sarjasta Nyt.fi:ssä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 21.5. klo 12.45. Verikorppi muutettu kirjasuomennosten mukaiseen asuun Verivaris.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

 2. 2

  Kapsäkin kylkeen tuli konstailematon Bistro K, jossa viehättivät possunkylki ja lounaan salaattipöytä

 3. 3

  Tällainen on Richard McCormickin uusi lihaton ravintola, johon jonotettiin läpi kesän: viiniä vesilasista, raakoja kasviksia, palvelu loistavaa

 4. 4

  Uutisraportti podcastissa keskustellaan Oulun hirvittävistä tapahtumista ja poliittisista reaktiosta siihen

 5. 5

  Väinämöisen lakin historia ulottuu vuosisatojen taakse – Selvitimme perusteellisesti, voisiko ”väiski” olla koko kansan päähine

 6. 6

  Trumpin asianajajan kirjoitusvirheestä syntyi presidenttiä pilkkaava nettisivu – Nyt Rudy Giuliani syyttää Twitterin työntekijöitä virheestään

 7. 7

  Kommentti: Putouksella on nyt poikkeuksellisen vähän katsojia – syy on helppo nähdä, kun katsoo ohjelman uusimman jakson

 8. 8

  Moni mies ei ymmärrä, miten mahdotonta voi olla sanoa ”ei” kun fyysisesti ylivoimainen ihminen vyöryy päälle

 9. 9

  Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

 10. 10

  Trans- ja seksuaalijärjestöt ovat riemuissaan hallituksen uusista linjauksista, mutta seuraavaksi he haluavat mukaan myös lapset

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

 2. 2

  Pika-arvio: Lisätyn todellisuuden Harry Potter -peli tekee monen asian erinomaisesti, ja muuttaa Helsingin keskustankin kievarikyläksi

 3. 3

  Kapsäkin kylkeen tuli konstailematon Bistro K, jossa viehättivät possunkylki ja lounaan salaattipöytä

 4. 4

  Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

 5. 5

  Säästöpankinrannassa kelluu kelpo kesäterassi, jossa puitteet ovat kohdallaan mutta ruuassa riittää vielä petrattavaa

 6. 6

  Belzebubs on suomalainen sarjakuva jota rakastetaan maailmalla – ja nyt sarjakuvabändi nousi albumilistan ykköseksi ja levy saa kriitikoilta ylistystä

 7. 7

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 8. 8

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 9. 9

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 10. 10

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 2. 2

  Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

 3. 3

  Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

 4. 4

  Eerikinkadun Corona-baarin ”maailmanlopun bileet” olivat 1990-luvun julkkisten paraati – toimittajamme seurasi viimeiset juhlat oven sulkemiseen kello 4.20 aamulla

 5. 5

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 6. 6

  Pokémon Gon kaltainen Harry Potter -peli julkaistaan viimein perjantaina, odotamme kuolaten

 7. 7

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 8. 8

  Belzebubs on suomalainen sarjakuva jota rakastetaan maailmalla – ja nyt sarjakuvabändi nousi albumilistan ykköseksi ja levy saa kriitikoilta ylistystä

 9. 9

  Pika-arvio: Lisätyn todellisuuden Harry Potter -peli tekee monen asian erinomaisesti, ja muuttaa Helsingin keskustankin kievarikyläksi

 10. 10

  Seurasaareen avasi uusi kesäravintola, jonka saaristolaispöytä kannatti kokea

 11. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  6. 6

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  7. 7

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  8. 8

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  9. 9

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  10. 10

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää