GoTin viimeinen viikko – oliko sarjan loppu psykologinen vai yhteiskunnallinen?

Game of Thronesin viimeinen jakso jakoi mielipiteitä. Myös filosofi Slavoj Žižek kommentoi sarjaa.

Game of Thronesin viimeinen jakso ilmestyi viime maanantaina. Maailmalla on ollut viisi päivää aikaa sulatella asiaa.

Kuten jaksoarviossani kirjoitin, omasta mielestäni viimeinen jakso oli erinomainen. Se päätti sarjan tarinan ansiokkaasti.

Moni on ollut eri mieltä. Jo 1,5 miljoonaa on allekirjoittanut nettiadressin viimeisen kauden tekemisestä uudelleen. Se on hauska tapa ilmaista kritiikkiään kautta kohtaan. Harva allekirjoittajista varmaan oikeasti ajattelee uudelleentekemisen olevan mitenkään mahdollista.

Meemejä on tietysti taas netti täynnä.

Tässä yksi, jossa Drogonin toivottiin polttavan Rautavaltaistuimen sijaan käsikirjoitukset.Joidenkin mielestä sarja petti juuri lopussa hienot naishahmonsa.

Tätä mieltä olivat muun muassa Yhdysvaltain senaattori Elizabeth Warren ja edustajainhuoneen jäsen Alexandria Ocasio-Cortez.Ei ole yllätys, että George R. R. Martin kehui sarjan päätöstä blogissaan. Olisi ollut erikoista, jos hän olisi ollut nuiva sitä kohtaan.

Yllättävämpää oli, että Martin vihjaisi Tulen ja jään laulun seuraavan osan valmistumisen aikataulusta, pitkästä aikaa.

Hän teki vihjauksen vastauksessaan Air New Zealandin hauskalle tarjoukselle – eli siis mainokselle – tulla Uuteen Seelantiin kirjoittamaan The Winds of Winter valmiiksi.

Martin kiitti ja kieltäytyi kohteliaasti, sillä hän on menossa joka tapauksessa Uuteen Seelantiin vuonna 2020 Worldconiin. Se on scifi- ja fantasia-alan tärkein ja perinteisin tapahtuma maailmassa, johon Martin aina osallistuu. Hän oli myös Helsingin Worldconissa 2017.

Martin sanoi, että jos The Winds of Winter ei ole valmis ensi vuoden Worldconiin mennessä, hänet voi vangita pieneen mökkiin White Islandin saarelle rikkihappopitoisen järven rannalle, kunnes hän saa kirjansa valmiiksi.

Uuden Seelannin Worldcon alkaa 29. heinäkuuta 2020. Se on siis kirja kesällä valmiiksi tai koppia rikkijärvisaarella.

No, mikään ei ole enää varmaa Tulen ja jään laulun kohdalla.

Katsotaan jakson herättämää keskustelua.

Sarjaa, viimeistä kautta ja viimeistä jaksoa on haukuttu monesta syystä. Käsikirjoituksia on pidetty epäonnistuneina ja hätäisinä. Täsmällisemmästä arvostelusta suurin osa näyttää kohdistuvan Daenerys Targaryenin hahmon viimeisiin käänteisiin, eli hänen päätökseensä murhata Kuninkaansataman asukkaat viidennessä jaksossa, ja Jonin päätökseen murhata Dany kuudennessa jaksossa.

Arvostelun mukaan Dany ”sekosi” liian nopeasti. Jonin tekemä murha taas tuhosi perusteettomasti hienon naishahmon.

Kaikella kohteliaisuudella esittäisin tässä poikkeavan näkemyksen.

Danyn valinnan hetkeä on valmisteltu jo pitkään. Dany sanoi jo toisen kauden neljännessä jaksossa Qarthin kaupungin portilla: ”Poltan kaupunkeja maan tasalle.” Saman kauden kuudennessa jaksossa hän uhosi: ”Otan sen mikä minulle kuuluu tulella ja verellä.”

Nämä siis molemmat kuultiin toisella kaudella, joka ilmestyi 2012.

Kolmannen, neljännen ja viidennen kauden ajan Ser Barristan Selmy toistuvasti rinnasti Danyn päätökset tämän isän Aerys II:n, eli Hullun kuninkaan, väkivaltaisiin päätöksiin ja tämän veljen Rhaegar Targaryenin myötätuntoiseen toimintaan. Dany jatkoi teloituksia loppuun asti.

Danyn päätöksen hetken ongelmallisuus on myös tärkein argumentti kirjoituksessa, jota moni on pitänyt erityisen osuvana analyysina siitä, miksi Game of Thronesin loppupuolen kaudet ovat heikompia kuin alkupuolen.

Jutun kirjoittaneen Zeynep Tufekcin mukaan David Benioff ja D. B. Weiss tekevät Hollywoodille tyypillistä psykologista tarinankerrontaa, kun taas Martin on kertonut sosiologisia tarinoita, samaan tapaan kuin hänen mukaansa The Wire-tv-sarja.

Kirjoitus on kiinnostava, mutta en ole samaa mieltä sen lähtöoletuksista ja loppupäätelmistä. GoT:issa on vakavia ongelmia, mutta niiden syyt ovat muualla.

Tufekcin mukaan Danyn valinta lopussa oli psykologista draamaa ja osoitus sarjan ongelmista.

Tällainen jaottelu psykologiseen ja sosiologiseen tapaan kertoa tarinoita on keinotekoinen. Missä raja menee?

Tufekci mainitsee Ned Starkin ja Robb Starkin kuolemat ensimmäiseltä ja kolmannelta kaudelta sosiologisina käänteinä. Koska tarinassa ei olekaan kyse siitä, että seuraamme jotain päähenkilöä, se on hänen mukaansa sosiologinen. Tarina ei ole yhden henkilön psykologian, vaan suuremman yhteiskunnallisen asetelman motivoima.

Tufekcin mukaan sosiologisessa kerronnassa ulkoiset tekijät vaikuttavat sisäisiin päätöksiin. Milloin ne eivät vaikuttaisi? Missä raja vedetään? Nedin ja Robbin kuolemien takana oli Tywin Lannisterin vallanhalu ja Joffrey Baratheonin sosiopatia. Olivatko ne psykologisia vai yhteiskunnallisia motiiveja? Ne voi nähdä molempina. Valinta on katsojan.

Koko tarina on alusta asti johtanut johdonmukaisesti siihen, että sekä Jonin että Danyn nimenomaan täytyy tehdä oma henkilökohtainen valintansa. Tämä sama asetelma on melko varmasti heidän tarinansa huipentuma myös Martinin kirjoissa. Toisin sanoen, Tulen ja jään laulu ja Game of Thrones eivät kumpikaan voineet tai voi välttää huipentumaa, jossa yksilön pitää tehdä valinta.

Lopulta pitää kysyä, onko tosiaan niin, että draama, jossa ihmiset tekevät päätöksiä psykologisesta motivaatiosta lähtöisin, on huonompaa kuin se, jossa he tekevät päätöksiä sosiologisin perustein? Se on yksi näkökanta.

Tufekci kirjoittaa työkseen teknologian vaikutuksesta yhteiskuntaan ja on arvostellut monimutkaisten yhteiskunnallisten kokonaisuuksien yksinkertaistamista yksilökeskeisiksi tarinoiksi. Hän siis katsoo myös GoT:ia omasta näkökulmastaan, siitä miten henkilöihin keskittyminen hämärtää yhteiskunnallisten verkostojen todellisuuden.

Voimme tulkita tarinaa myös toisin.

Niin tekee esimerkiksi slovenialainen filosofi Slavoj Žižek kirjoitti viikolla myös Game of Thronesista.

Hänen mukaansa tarinan loppuratkaisu oli päinvastoin poliittinen. Toisaalta Žižekin mukaan kaikki on poliittista.

Slavoj Žižekin mukaan GoT on loogisesti kulkenut kohti psykologista konfliktia.

Konflikti oli ensin ihmiskunnan ulkoista uhkaa, Yön kuningasta, vastaan. Sen jälkeen oli poliittinen konflikti ihmisten kesken, Dany ja Starkit vastaan Cersei. Viimeisenä oli sisäinen konflikti Starkien ja Jonin kesken. Lopulta se kulminoitui Jonin ja Danyn sisäisiin valintoihin.

Žižek oli pettynyt sarjan päätökseen. Toisaalta, hän on pettynyt oikeastaan kaikkeen, mistä hän kirjoittaa. Loppu on Žižekin mukaan paluu normaaliin. Vallankumousta ei tapahtunut ja sarja, joka nosti naiset valtaan, lopussa joko tappoi heidät tai laittoi heidät takaisin paikoilleen. Danyn kohdalla naiseus tuhottiin ja Sansan kohdalla kahlittiin sovinnaisuuteen.

Žižekin mukaan tämä paluu normaaliin on väistämätöntä, aina, kaikessa kulttuurissa.

Molemmat kommentoijat jättävät huomioimatta Game of Thronesin kaikkein vallankumouksellisimman hahmon. Ratkaisevan henkilön, joka yhdistää poliittisen ja yksityisen ainutlaatuisella tavalla. Hahmon, joka lopulta kertoi miten pyörä rikotaan. Hahmon, joka viitoitti tien ulos siitä umpikujasta, johon valtaistuinpeli oli Westerosin vienyt.

Tämä oli tarina Jonista ja Danysta, jotka molemmat omalla tavallaan kuolivat. Mutta Tyrion Lannister elää ja viitoittaa Westerosin tulevaisuuden.

Tyrion, fyysisen ulkomuotonsa takia ulkopuolinen mutta sukunsa takia järjestelmän sisäpuolelle syntynyt, rikkoi järjestelmän. Hän on tulevaisuus, jossa elämä, muistot ja vapaa valinta voittavat järjestelmän. Sitä edustavat monarkia, joka perustuu nimeen, talous, joka perustuu kultaan, sekä valtio, joka perustuu väkivaltaan. Voittajaksi nousi tarina. Olisi jopa voinut kuvitella Žižekin pitävän tällaisesta ratkaisusta.

Myös Žižek on sitä mieltä, että Stephen Kingin Twitterissä esittämä arvio oli oikea. Kingin mukaan suurin syy siihen, että me olemme vihaisia Game of Thronesin päätökselle, on se että Game of Thrones päättyy.
Mielipiteiden jakautuminen näkyi myös viimeisen jaksoarvion kommenteissa. Esimerkiksi yhdessä kommentissa sanottiin jakson kiirehtineen liikaa ja seuraavassa sitä pidettiin liian pitkäveteisenä.

Arvioiden kommenttien lukeminen ja niihin vastaaminen näiden vuosien aikana on ollut todella mukavaa ja palkitsevaa, vaikka välillä vähän työlästä.

Osa kommentoijista on tullut tutuiksi ja osa on ollut mukana alusta asti. Casterlynkallion kamreeri, Maester of Lankila eli Tepukka, Valkoinen Jakulaari, Queen of Thorns, Hurtta, Ser Aapo ja monet muut ovat spekuloineet ja keskustelleet ansiokkaasti. Kiitos teille ja kaikille muillekin. Ilman teitä jaksoarvioita ei olisi olemassa.

Kommenteissa näkyi myös Žižekin esittämä ajatus, että Danyn kuoleman myötä naisten voimaan noususta kertonut tarina katkesi viime hetkellä.

Mmmoo kirjoitti:

”Itse suren hieman sitä, kuinka sarjan upeat naishahmot (Cersei ja Dany) tapettiin. Toki Arya, Sansa ja Brienne saivat hienon päätöksen osakseen, ja ihailen sitä kuinka monipuolisia ja vahvoja naishahmoja sarja on pitänyt sisällään (se että Brienne itki Jaimen perään, ei tee hänestä yhtään sen vähemmän upeaa tai vähemmän feminististä hahmoa). ”

Monen mielestä Kuninkaansatamassa ei satanut lunta, kuten kirjoitin, vaan tuhkaa. Sarjassa oli lopussa talvi. Jo seitsemännen kauden viimeisessä jaksossa satoi lunta, kun Jaime oli poistumassa Kuninkaansatamasta. Viimeisen kauden viimeisessä jaksossa mielestäni ilmassa leijaili selvästi lumihiutaleita, joista joku vielä suli tullessaan alas.

Mutta voin toki olla ihan väärässä, kuten olen usein ollutkin. Mielestäni on hienoa, että tällainen yksityiskohtakin on avoin tulkinnalle. Lunta vai tuhkaa – tulta vai jäätä?

Kommentoija Cersei luetteli hyviä kysymyksiä, joihin emme saaneet vastauksia. Niistä tärkeimmät ovat, mikä Bran oikein on ja mitä valkeat kulkijat ovat? Nämä ovat kiehtovia kysymyksiä, joihin saatamme saada lisää vastauksia prequel-sarjassa. Hänellä on paljon lisää kysymyksiä:

”Sitten on useita pienempiä kysymyksiä, jotka jäivät auki. Kuten että pitikö Daario yhä rauhaa yllä Meereenissä, ja mitä tapahtuu Orjienlahdelle nyt kun Dany on kuollut? Kuka on Dornen uusi prinssi? Menikö Sam Gillyn kanssa koskaan naimisiin, vai tuliko niiden lapsesta äpärä? Miten Sam voi olla maester perheellisenä miehenä? Kuka äänesti Sansasta kuningattaren, kun vissiin kaikki Pohjoisen valtaapitävät ovat kuolleet (paitsi ne, jotka hylkäsivät Starkit ennen suurta sotaa)? Mistä rahoista Bronn makselee nyt lainoja kuninkaalle, kun Lannisterit juuri tyhjensivät Tyrellien kassakaapit ja antoivat rahan Braavosin pankille velanmaksuna?”

Nimimerkki Kuvataiteen meister nosti esiin kuolleina toistensa sylissä maanneen Cersein ja Jaimen kohtalon mallina sille, mitä Jonista ja Danysta olisi tullut, jos he olisivat hallinneet yhdessä. Tämä on tärkeä rinnastus.

Tepukka muistutti tärkeästä sitaatista sarjan alusta:

”’Family, duty, honor.’

Yläpuolella on House Tullyn tunnussanat. Ensimmäisiä kertoja nämä mainittiin ensimmäisen kauden jaksossa, jossa maester Luwin opettaa Branille eri Westerosin poliittista maantiedettä.

Bran: ’Family, duty, honor. Is that the right order?’

Luwin: ’You know it is.’

Jon painiskeli itsekseen kunnian, velvollisuuden ja perheen välillä. Lopulta hän valitsi perheen: Sansan, Aryan ja Branin. Hänen serkkunsa ja kasvattisisaruksensa eivät olisi olleet turvassa mikäli Hullu Kuningatar olisi jäänyt eloon. Jonin ’äitipuoli’ Catelyn Stark olisi varmasti onnellinen mikäli tietäisi inhoamansa Jonin valinnasta. Ja toisaalta Catelyn olisi vielä ylpeämpi tietäessään totuuden Jonista ja häntä suojelleesta Ned Starkista. Westerosin rehellisin ja kunniallisin mies. Ehkä tämä rehellisyys ja kunniallisuus lopulta tekivät Jonista sen murehtijan, joka hän on? Ainakin House Tullyn sanat Jon oli omaksunut. ”

Westerosin kirjeenvaihtaja -teoksessa nostamme Mike Pohjolan kanssa myös tämän Branin kysymyksen yhdeksi koko sarjan tärkeimmistä lauseista. Mikä on näiden arvojen järjestys? Tämän ongelman kanssa sarjan henkilöt kamppailevat, yhä uudestaan.

Ensi viikolla kirjoitan vielä analyysini koko sarjasta, myös siitä, mikä siinä mielestäni epäonnistui.

Keskustelimme sarjan päätöksestä tietysti myös Valtaistuinjälkipeli-podcastissa. Käykää kuuntelemassa!
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

 2. 2

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 3. 3

  Kapsäkin kylkeen tuli konstailematon Bistro K, jossa viehättivät possunkylki ja lounaan salaattipöytä

 4. 4

  Pika-arvio: Lisätyn todellisuuden Harry Potter -peli tekee monen asian erinomaisesti, ja muuttaa Helsingin keskustankin kievarikyläksi

 5. 5

  Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

 6. 6

  Jussi Halla-aho väitteli Ylen tentissä ilmaston­muutoksesta, maahan­muutosta ja hallituksen ansioista – tarkastimme faktat, tässä parhaat palat giffeinä

 7. 7

  Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

 8. 8

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 9. 9

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 10. 10

  Jäyhäkasvoinen erikoissyyttäjä Robert Mueller vieraili tietokoneliikkeessä kuin kuka tahansa – internetin irvileuat innostuivat: ”Sir, olet käyttänyt syyte-nappulaa aivan liikaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

 2. 2

  Pika-arvio: Lisätyn todellisuuden Harry Potter -peli tekee monen asian erinomaisesti, ja muuttaa Helsingin keskustankin kievarikyläksi

 3. 3

  Kapsäkin kylkeen tuli konstailematon Bistro K, jossa viehättivät possunkylki ja lounaan salaattipöytä

 4. 4

  Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

 5. 5

  Säästöpankinrannassa kelluu kelpo kesäterassi, jossa puitteet ovat kohdallaan mutta ruuassa riittää vielä petrattavaa

 6. 6

  Belzebubs on suomalainen sarjakuva jota rakastetaan maailmalla – ja nyt sarjakuvabändi nousi albumilistan ykköseksi ja levy saa kriitikoilta ylistystä

 7. 7

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 8. 8

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 9. 9

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 10. 10

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 3. 3

  Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

 4. 4

  Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

 5. 5

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 6. 6

  Eerikinkadun Corona-baarin ”maailmanlopun bileet” olivat 1990-luvun julkkisten paraati – toimittajamme seurasi viimeiset juhlat oven sulkemiseen kello 4.20 aamulla

 7. 7

  Pokémon Gon kaltainen Harry Potter -peli julkaistaan viimein perjantaina, odotamme kuolaten

 8. 8

  Belzebubs on suomalainen sarjakuva jota rakastetaan maailmalla – ja nyt sarjakuvabändi nousi albumilistan ykköseksi ja levy saa kriitikoilta ylistystä

 9. 9

  Pika-arvio: Lisätyn todellisuuden Harry Potter -peli tekee monen asian erinomaisesti, ja muuttaa Helsingin keskustankin kievarikyläksi

 10. 10

  Sikke Sumarin ravintolassa salin tunnelma on huomaavainen ja lautaselta voi löytyä vaikka voikukkaa ja silakoita

 11. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  5. 5

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  6. 6

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  7. 7

   Viranomaiselta moitteet ihmisroska-sanan käytöstä – ”Tulee edelleen paha mieli”, sanoo vanhasta uutis­kuvasta leimaa kantava Markku Korhonen

  8. 8

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  9. 9

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  10. 10

   Poliisi eristi Mustikkamaan tulipalon takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää