MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Game of Thrones on loppu – mikä sarja ottaisi sen paikan?

Suoratoistopalvelut käyvät valtaistuinpeliä tv-draaman seuraavan kuninkaan paikasta. Amazonilla on kädessään kovimmat kortit, mutta kuka voittaa?

Maailman suurin tv-sarja Game of Thrones on päättynyt.

Fantasiasarjasta tuli vuosien aikana täysin poikkeuksellinen ilmiö. Loppuvaiheessa sillä oli reilusti yli sata miljoonaa katsojaa lähes kahdessasadassa maassa.

Mitä seuraavaksi? Kuka on seuraava kuningas – tai kuningatar? Löytyykö Game of Thronesin perillistä, jättifantasiaa sarjojen valtakunnan valtaistuimelle?

Suoratoistopalvelut käyvät nyt kovaa kilpaa. Isoja fantasiasarjoja on tulossa joka suunnalta. Yhtiöt ovat ostaneet oikeuksia fantasiaklassikoihin ja tuotannot ovat jo käynnissä.

Käydään läpi genreviihteen kentältä nousevia kilpailijoita, niiden vahvuuksia sekä ongelmia. Katsotaan ensin tänä vuonna ilmestyviä sarjoja ja tehdään sen jälkeen katsaus tulevaisuuteen.

2019

Tämän vuoden lopussa alkaa kaksi lupaavaa tv-sarjaa.


The Witcher

Netflixin fantasiasatsaus on The Witcher. GoT:in tapaan sekin perustuu aikuisille suunnatuille bestseller-fantasiakirjoille ja tarjoaa synkkää juonittelua, magiaa ja hirviöiden metsästystä. Puolalaisen Andrzej Sapkowskin suosittujen Noituri-kirjojen (WSOY) päähenkilön Geralt Rivialaisen roolissa nähdään viimeisin Superman Henry Cavill. Cavill on jo pitkään kertonut olevansa kirjasarjan ja siitä tehdyn erinomaisen videopelin fani.

Ongelma: The Witcherin ongelmaksi saattaa muodostua se, ettei tarina tarjoa yhtä laajaa henkilöjoukkoa ja juonikudelmaa kuin GoT. Sävy on myös hyvin toisenlainen. Voisiko tämä hirviönmetsästäjä nousta sadan miljoonan katsojan suosikiksi? Se ei tunnu todennäköiseltä. Pienemmän mittakaavan hitti sarjasta voi hyvinkin tulla.

The Mandalorian

Toinen kova kilpailija on ensimmäinen Tähtien sodan maailmaan sijoittuva näytelty tv-sarja. The Mandalorianin pääosaa esittää GoT:ista tuttu Pedro Pascal. Hän esitti sarjan parasta sivuhahmoa, neljännellä kaudella nähtyä Oberyn Martellia.

The Mandalorian tapahtuu Tähtien sodan maailmassa muutama vuosi Jedin paluu -elokuvan tapahtumien jälkeen. Sarjassa tuntuu olevan vahva western-tunnelma. The Mandalorian ilmestyy marraskuussa Yhdysvalloissa aukeavassa Disney+-palvelussa. Vielä ei ole tietoa, milloin palvelu avataan muualla maailmassa tai lähettääkö Disney sarjaa muissa palveluissa, jos Disney+ ei vielä marraskuussa ole saatavilla muualla.

Ongelma: The Mandalorianin ongelma saattaa olla se, että vaikka itse sarja on tehty aikuisille, Star Wars -franchise on suunnattu selkeästi lapsille. Suuri katsova yleisö luokittelee Tähtien sodat valomiekkoineen lastenmielisten laariin. Jos sarja ylipäätään onnistuu, siitä on luvassa hitti. Jos se murtaa ennakkoluulot, siitä voi tulla iso hitti. Mutta sitä vaivaa sama ongelma kuin The Witcheriä. Yhden päähenkilön sarjat harvoin nousevat samanlaisiksi ison yleisön suosikeiksi kuin Game of Thrones.


His Dark Materials

HBO:lla alkaa syksyllä sarja, joka perustuu Philip Pullmanin Universumien tomu -nuortenfantasiakirjasarjaan. Kirjoista yritettiin tehdä elokuvasarja, mutta kun 2007 ilmestynyt Golden Compass ei menestynyt, hanke jäi kesken.

Tarinassa on useita rinnakkaisia maailmoja ja ihmisillä on kumppaneinaan eläinhenkiä. Henkilöitä riittää ja luvassa on reilusti juonittelua.

Ongelma: His Dark Materialsin ongelma saattaa olla sen tapa yhdistää todellista maailmaa magiaan. GoT:in massasuosion yksi syy oli, että siihen oli helppo suhtautua fantasiana, mutta silti psykologisesti kypsänä fiktiona. Meidän maailman ja magian yhdistäminen on enemmän Harry Potterin tyyliä. Jos sarja osuu Potter-suoneen, se voi hyvinkin nousta erittäin suosituksi. Mutta on toinen kysymys, tuleeko siitä samanlaista ilmiötä kuin GoT:ista.

2020


Game of Thronesin spinoff

Lisää kilpailijoita on tulossa. Vuonna 2020 ilmestyy kaikkein ilmeisin kandidaatti valtaistuimen perijäksi, ensimmäinen Game of Thronesin spinoff-sarja.

Sarja sijoittuu GoT:in fiktiiviseen maailmaan tuhansia vuosia ennen varsinaisen sarjan tapahtumia. Yhtä pääosista esittää Naomi Watts. Muita näyttelijöitä on julkistettu jo iso joukko.

Sarjan odotetaan kertovan ajasta, jolloin Westerosin suuret suvut perustetaan ja kuinka valkeat kulkijat tulevat ensimmäisen kerran.

Kirjailija George R. R. Martin on luonut GoT:in fiktiiviselle maailmalle erittäin yksityiskohtaisen historian, josta tv-draaman tekijät voivat ammentaa. Martin on itse ollut mukana ideoimassa uutta sarjaa.

Tämä on tietysti vahva ehdokas. GoT:in kymmenet miljoonat fanit pitävät jo tarinan maailmasta.

Ongelma: GoT:in spinoffin isoin ongelma saattavat olla paradoksaalisesti sen henkilöt ja tarinat. Materiaali on Martinin kirjoista, mutta ei varsinaisist romaaneista. Lähdeaineisto on historiankirjoituksen kaltaista tekstiä, joten esimerkiksi kaikki dialogi ja suuri osa juonenkäänteistä on pitänyt kirjoittaa vain sarjaa varten.

Haastaja Amazon

Amazon on noussut kovaa vauhtia varteenotettavaksi kilpailijaksi suoratoistopalvelujen taistelussa. Yhtiö on sijoittanut valtavasti rahaa isoihin tv-sarjoihin. Yhtiön omistajan, maailman rikkaimmaksi mieheksi kutsutun Jeff Bezosin kerrotaan sanoneen vuonna 2017, että hän haluaa Amazon Prime -palveluun seuraavan Game of Thronesin.

Se iskee GoT:in seuraajan markkinoille kolmen ison fantasiakirjasarjan tv-versioilla.


Taru sormusten herrasta

Ensimmäisenä on vuorossa kaikkein isoin. Amazon sai aikamoisen jättipotin, kun se osti oikeudet J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -romaaniin.

Näyttää siltä, että sarja tekee saman ratkaisun kuin GoT:in spinoffin kanssa tehdään. Se käsittelee tarinaa tuhansien vuosien takaa. Amazonin sarjaa varten perustamalla Twitter-tilillä sanottiin, ”Tervetuloa toiselle ajalle”.
Spekuloimme tästä jo taannoin tässä jutussa.

Sormusten herralla on valtava fanikunta ympäri maailmaa. Se on edellytys GoT:in seuraajalle. Se ei voi aloittaa tyhjästä, vaan se tarvitsee innokkaiden fanien hehkutuksen sekä valmiin yleisön tarjoaman selkänojan.

Peter Jacksonin elokuvat osoittivat, että kun Tolkienia tehdään hyvin, se tuottaa miljardeja.

Ongelma: Mutta nouseeko sarja faneja laajemmaksi ilmiöksi?

Jacksonin elokuvissa seikkailivat sukupolvien rakastamat sankarit. Amazonin tarinassa on pääosin tuntemattomia nimiä Keski-Maan historiasta, paria poikkeusta lukuun ottamatta.

Tolkienin ongelma saattaa olla se, että se on liian Tolkienia. Martinin innovaatio oli aikanaan nimenomaan tolkienilaisen fantasian perinteiden rikkominen. Moraalinen harmaus, väkivalta ja seksuaalisuus, psykologinen monitasoisuus, kaikki nämä poikkesivat Tolkienin työssään luomista fantasian perinteistä. Lisäksi Tolkienin kuvasto voi tuntua hieman kuluneelta.

Toisin sanoen, Sormusten herrassa voi olla liikaa haltioita.


The Wheel of Time

Jättimäisten fantasiakirja­sarjojen historiassa Robert Jordanin Ajan pyörä on järkäle. Jos lasketaan mukaan Jordanin kuoleman jälkeen ilmestyneet osat, sarjassa on neljätoista romaania.

Niitä on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita, siinä on valtava fantasiamaailma, paljon henkilöitä ja käänteitä. Amazonilla riittää sarjassa tehtävää moneksi kaudeksi.

Ongelma: The Wheel of Timen ongelma saattaa olla saman tapainen kuin Sormusten herran. GoT:in jälkeen se on liian perinteistä fantasiaa. Mustavalkoisempi maailma ja paljon näkyvää magiaa voivat saada suuren yleisön luokittelemaan sen fantasiakliseiden kokoelmaksi.


The Dark Tower

Amazonin kolmas iso satsaus on Stephen Kingin The Dark Tower. Siitä ilmestyi viime vuonna epäonnistunut elokuva. Amazon on ostanut Kingin Musta torni -kirjojen oikeudet ja Jasper+Pääkkönen+on+kiinnitetty+sarjaan" class="person">Jasper Pääkkönen on kiinnitetty sarjaan.

The Dark Tower sekoittaa fantasiaa, scifiä ja länkkäriä omaperäisellä tavalla. Siinä on iso maailma ja kiinnostavia hahmoja.

Kirjoista tehtiin epäonnistunut elokuva pari vuotta sitten. Tv-sarjan lähtökohdat vaikuttavat paremmilta.

Ongelma: Sarjan ongelma saattaa olla, että se on liian outo. Fantasian ja länkkärin yhdistelmä voi olla vaikea nieltäväksi suurelle yleisölle.

Entä jotain muuta?

Monia muitakin genre-tv-sarjoja on tuotannossa. Amazonin Conan ja Netflixin Narnia ovat perinteistä fantasiaa, Patrick Rothfussin Kuninkaansurmaajan kronikka -kirjoihin perustuva sarja on tehty tuoreemmalla otteella.

HBO:lla alkaa tänä vuonna mestarillisen The Leftoversin tehneen Damon Lindelofin Watchmen, karu versio supersankareita. Sen on todennäköisesti liian synkkä ja outo massahitiksi, vaikka vaikuttaa lupaavalta.

Hulu on tekemässä tv-sarjaa Anne Ricen Interview with the Vampire -kirjasta ja sen jatko-osista. Sen ongelma saattaa olla se, että vampyyrit on viime vuosina pureskeltu aika loppuun asti.

Kuka voittaa tämän valtaistuinpelin?

Tässä jutussa esitellyistä sarjoista todennäköisin menestyjä on ehkä tylsin vaihtoehto. on Game of Thronesin spinoff, yksinkertaisesti koska se on Game of Thronesin spinoff. Helpolla sarja ei pääse. Fanit ovat armottomia, kuten nähtiin GoT:in päätöksen kanssa.

On myös hyvin mahdollista, että seuraava iso hitti on täysi yllätys. Game of Thronesin mittaluokkaan noussut edellinen tv-sarjatapaus oli Lost. Vuosina 2004–2010 ilmestynyt sarja oli yllättäjä.

Mikä yhdistää Lostia ja Game of Thronesia? Löytyisikö siitä avain seuraavan hitin löytymiseen? Sarjoilla on kaksi selkeää yhteistä nimittäjää.

Molemmissa oli iso näyttelijäjoukko, joiden kautta sarjat kertoivat lukuisia tarinoita. Molemmissa oli paljon mysteerejä ja yllättäviä käänteitä, jotka koukuttivat katsojia.

Ehkä seuraavaa GoT:ia ei pidä etsiä ollenkaan fantasiagenrestä, vaan jostain ihan muualta. Aivan kuten perinteisessä fantasiassa ja myös Game of Thronesissa, kuninkaaksi nousee lopulta yllättävä ulkopuolinen.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  ”Serkun entinen poikaystävä oli Aromipesän mainoskasvo” – Suomalaiset alkoivat jakaa mitättömimpiä julkisuuden hetkiään, parasta somessa juuri nyt

 3. 3

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 4. 4

  Mitä netin käyttäjänimesi kertoo sinusta? Tutkijan mukaan nimi ilmaisee identiteettiä ja sitä olisi hyvä miettiä tarkoin

 5. 5

  Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

 6. 6

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 7. 7

  Tänään on internetin kullannupun piristyspäivä – Keanu Reeves on liian hyvä tälle maailmalle, kuten koostamistamme esimerkeistä kiistattomasti voi nähdä

 8. 8

  Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

 9. 9

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 10. 10

  Kolumni: Some on myrkkyä, mutta sen käytön lopettaminen on typerää moraalisen paremmuuden hakemista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 3. 3

  Mitä netin käyttäjänimesi kertoo sinusta? Tutkijan mukaan nimi ilmaisee identiteettiä ja sitä olisi hyvä miettiä tarkoin

 4. 4

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 5. 5

  Kolumni: Some on myrkkyä, mutta sen käytön lopettaminen on typerää moraalisen paremmuuden hakemista

 6. 6

  Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

 7. 7

  Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

 8. 8

  ”Serkun entinen poikaystävä oli Aromipesän mainoskasvo” – Suomalaiset alkoivat jakaa mitättömimpiä julkisuuden hetkiään, parasta somessa juuri nyt

 9. 9

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 10. 10

  Tänään on internetin kullannupun piristyspäivä – Keanu Reeves on liian hyvä tälle maailmalle, kuten koostamistamme esimerkeistä kiistattomasti voi nähdä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 2. 2

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 3. 3

  Viikonloppuna alkanut jääprinsessa-kohu huipentui toimittajan ja kansanedustajan väittelyyn aamu-tv:ssä – tässä keskustelun parhaat palat giffeinä

 4. 4

  Kaikki puhuvat Netflixin uudesta hittielokuvasta The Perfectionista, mutta siihen tiivistyvät Netflix-elokuvien suurimmat ongelmat

 5. 5

  Perus­suomalaisten kansan­edustaja yhdisti vieras­lajien torjunnan turvapaikan­hakijoihin – soitimme

 6. 6

  HBO:n hehkutetun Tšernobyl-sarjan käsikirjoittaja turhautui ydin­katastrofi­alueella poseeraaviin Instagram-turisteihin

 7. 7

  Valkoisuus on pelkkä valhe, vaikka ”etnonationalistit” kuinka muuta väittäisivät – Eurooppa ei ollut lähimainkaan sitä mitä kuvitellaan, sanoo historiantutkija

 8. 8

  Donald Trump päivitteli maajusseille kuinka heidän traktoreissaan ei ole edes nettiä – Fox News katkaisi puheen äkillisesti, ja internet alkoi pilkata Trumpia, vaikka huoli on oikea

 9. 9

  Netflixin hittisarjan uusi kausi on armoton pettymys, josta puuttuvat uudet ideat – näin kulttisuosikki Black Mirror menetti otteensa

 10. 10

  Maria Ohisaloa kutsuttiin ”jääprinsessaksi”, somessa hermostuttiin ja Alexander Stubb kertoi turtuneensa nimittelyyn – Mitä poliitikoista voi sanoa?

 11. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  7. 7

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  9. 9

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  10. 10

   Tiedustelupalvelu: Saksassa asuu lähes 13 000 väkivaltaista äärioikeistolaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  9. 9

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  10. 10

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää