Tällaisista asetelmista lähtee Game of Thronesin toinen jatkosarja – sijoittuu vain noin 160 vuotta ennen alkuperäistä

HBO on kohta tilaamassa pilottia sarjasta, joka kertoo Westerosin historian suuresta sisällissodasta.

Game of Thrones -jättisarjasta tehdään lähteiden mukaan jo toista jatkosarjaa. Se kertoo Targaryenin suvun tuhoisasta sisällissodasta, joka tunnetaan nimellä Dance of Dragons, lohikäärmetanssi.

Uutisen kertoi ensimmäisenä Deadline. Sen lähteen mukaan HBO on valmis tilaamaan pilottijakson lähiaikoina.

Tänä vuonna kahdeksanteen kauteensa päättynyt GoT oli monella mittarilla maailman suosituin draamasarja. HBO haluaa kruununjalokivelleen jatkoa ja yhtiö tilasi vuonna 2017 käsikirjoitukset viiteen esiosa-sarjaan.

Ensimmäinen kertoo ”pitkästä yöstä”, jolloin valkeat kulkijat tulivat ensimmäisen kerran. Sarja tapahtuu tuhansia vuosia ennen GoT:in tapahtumia. Sen pilotti kuvattiin jo kesällä.

Tuotantoyhtiö HBO on nyt siis tilaamassa pilottijakson jo toisesta jatkosarjasta, ennen kuin ensimmäinen on edes vielä julkaistu. Molemmat sarjat ovat ns. prequeleita eli esiosia. Toisin sanoen ne tapahtuvat ennen GoT:in tapahtumia fiktiivisen maailman historiassa.

Käydään läpi tulevan sarjan asetelmia ja taustoja. Koitamme välttää juonipaljastuksia ja siksi pidämme spekulaation vähäisenä.

Lohikäärmetanssi

George R. R. Martinin luomassa Westerosin fiktiivisessä maailmassa nimi Lohikäärmetanssi viittaa kuningas Aegon II Targaryenin ja hänen sisarpuolensa Rhaenyra Targaryenin väliseen valtataisteluun. Se nielee Targaryenin valtasuvun ja sen mukana koko Westerosin veriseen sisällissotaan.

Muistin virkistämiseksi. Targaryenit ovat siis se lohikäärmehallitsijoiden suku, jonka viimeinen perillinen oli Daenerys Targaryen GoT:issa. Kunnes paljastui, että Jon olikin myös Targaryen ja itse asiassa se todellinen perillinen.

Targaryenit olivat hallinneet Westerosia siitä asti, kun Aegon Targaryen valloitti mantereen noin 300 vuotta ennen GoT:in tapahtumia. Dynastia ehti hallita 280 vuotta.

Helppo valinta

Lohikäärmetanssi on yksi selkeimmistä, varmimmista ja siksi helpoimmista valinnoista GoT-jatkosarjaksi.

Sarja sijoittuu ajallisesti suhteellisen lähelle GoT:in tapahtumia. Aikaa tapahtumien välissä on vain noin 160 vuotta. Se on lyhyt aika kun sitä vertaa ensimmäisen esisarjan ajoitukseen useita tuhansia vuosia ennen GoT:in tapahtumia.

Sarjan maailma näyttää siis aika tutulta katsojille. Lohikäärmetanssi tapahtuu samoilla paikoilla kuin GoT ja mukana on samoja tuttuja sukuja.

Esimerkiksi, Rhaenyran äiti on syntyjään Arryn, joka on GoT:ista tuttu suku. Arrynit asuvat Kotkanpesässä, josta ensimmäisellä kaudella Lysa Arryn uhkasi heittää Tyrion Lannisterin alas kuolemaansa.

Mukana on todennäköisesti myös jäseniä monista suvuista, joiden kohtalot kietoutuvat osaksi lohikäärmetanssia.

Kaikki katsojat muistavat pohjoisen Starkit. Yhtä hyvin muistetaan Lannisterit, joiden kolme sisarusta olivat sarjan keskeisiä henkilöitä loppuun asti. Baratheoneita GoT:issa olivat kuningas Robert ja hänen kilpailevat veljensä sekä Robertin äpäräpoika Gendry. Tullyt olivat Jokimailla asuva Catelyn Starkin suku ja Tarlyt taas Samin etelässä asuva suku. Greyjoyt olivat viikinkimäisiä ryöväreitä.

Tuttuja paikkoja olisivat esimerkiksi pääkaupunki Kuninkaansatama, Targaryenien kotipaikka Lohikäärmekivi, Jokimaat ja tuhoutunut Harrenhalli, Pohjoinen ja Starkien Talvivaara, sekä Greyjoyn Rautasaaret.

Sarjan tekijät

George R. R. Martin osallistuu sarjan tekemiseen, ainakin tuottajana. Sarjan käsikirjoittajan kerrotaan olevan Ryan Condal. Hän on tuottanut Colony-nimistä scifi-sarjaa sekä käsikirjoittanut esimerkiksi elokuvat Rampage ja Hercules.

Martin kertoi toukokuussa, että alun perin ilmoitetuista viidestä esisarjasta kolme oli edelleen tekeillä. Kesällä kuvattiin ensimmäisen pilotti, jonka perusteella HBO:n pitäisi tehdä päätös koko sarjan tilaamisesta. Kahden muun esisarjan aiheesta Martin vihjaisi toukokuussa, että niitä kannattaa etsiä hänen teoksestaan Fire & Blood.

Nyt ilmoitetun sarjankin tarina löytyy sieltä.

Kirja sarjan taustalla

Sisällissodan tarina kerrotaan perusteellisesti Martinin viime vuonna ilmestyneessä Fire & Blood -kirjassa. Siihen on osittain koottu materiaalia, jota on aiemmin julkaistu World of Ice and Fire -lähdeteoksessa, sekä pitkissä novelleissa, joita on julkaistu Martinin toimittamissa antologioissa. Lisäksi siinä on aiemmin julkaisematonta aineistoa.

Kirjassa sisällissotaa kuvaillaan rehellisemmällä nimellä The Dying of the Dragons, lohikäärmeiden kuolema. Sisällissodan myötä Targaryenit menettivät suurimman osan lohikäärmeistään. Lohikäärme viittaa myös sukuun itseensä. Suku ei koskaan toipunut menetyksestään ja sisällissodan voi katsoa johtaneen dynastian hiipumiseen ja lopulliseen tuhoon Robertin kapinana tunnetussa sodassa.

Robertin kapina tapahtui vajaa 20 vuotta ennen GoT:in alkua ja asetti Westerosin tilanteen sarjan alkuun.

Lohikäärmetanssissa oli kaksi osapuolta, vihreät ja mustat. Vihreät kannattivat kuninkaaksi Aegon II:a, mustat taas kuningattareksi Rhaenyraa. Värit olivat peräisin osapuolten symboleiksi tulleista vaatteista.

Kiistan taustalla ovat kuninkaallisten mutkikkaat perimyskuviot. Rhaenyra oli kuningas Viserys I:n ensimmäisessä avioliitossaan saaneista lapsista ainoa, joka oli jäänyt henkiin. Aegon II taas oli hänen toisessa avioliitossa saamistaan pojista vanhin.

Fire & Blood kertoo Targaryenin suvun vaiheista. Iso osa kirjasta keskittyy juuri tähän sisällissotaan. Kirja käy läpi sen lähtökohdat, vaiheet ja loppuselvittelyn. Osiota on yhteensä kahdensadan sivun verran. Toki koko kirjan alkupuoli kertoo konfliktin taustoista.

Kaksisataa sivua on vähän verrattuna Martinin Tulen ja jään laulu -romaaneihin, joihin GoT-sarja perustuu. Niissä on yhteensä tuhansia sivuja.

Mutta se on kuitenkin paljon verrattuna esimerkiksi siihen, miten vähän Martinin kirjoituksia on julkaistu edellisestä ”pitkästä yöstä” – ajanjaksosta, josta ensimmäinen esisarja kertoo, se jonka pilotti siis on jo kuvattu.

Sisällissodan kertomuksissa on jopa dialogia. Tämä on tärkeää, koska se tarkoittaa, että sarjan käsikirjoittajien ei tarvitse kirjoittaa ja keksiä aivan kaikkea tv-sarjaa varten. Martin on myös ollut aktiivisesti mukana tämän uuden sarjan suunnittelussa.

Yhteydet Game of Thrones -sarjaan

Esisarjaan kirjoitetaan todennäköisesti monenlaisia yhteyksiä GoT:iin, ehkä sellaisiakin joita kirjoissa ei ole. Kaikki yli sata miljoonaa katsojaa täytyy saada tuntemaan olonsa mukavaksi Westerosin menneisyydessä.

Lohikäärmetanssin tapahtumiin viitattiin myös GoT:issa. Viidennen kauden yhdeksäs jakso oli nimeltään The Dance of Dragons. Siinä Shireen Baratheon kertoo isälleen Stannisille Targaryenien verisestä riidasta. Kohtaus taustoitti Stannisin ja Shireenin tilannetta. Stannis uhrasi tyttärensä valtaistuimen vuoksi. Tämä heijasti Targaryeneiden riitaa, jossa perheenjäsenet murhasivat toisiaan valtaistuimen takia.

Koko sarja päättyi lopulta eräänlaiseen lohikäärmetanssiin, sekä fyysisesti että symbolisesti. Fyysinen lohikäärmetanssi nähtiin viimeisen kauden kolmannessa jaksossa, kun kolme lohikäärmettä otti yhteen taivaalla.

Silloin taistelu näytti yllättävän vaisulta. Jäin itsekin odottamaan vielä näyttävämpää lohikäärmetanssia sarjan loppuun. Sitä ei nähty. Ehkä tuotannossa päätettiin säästää kaikkein näyttävimmät tavat esittää taivaalla keskenään taistelevia lohikäärmeitä silloin vielä suunnitteilla olleeseen jatkosarjaan?

Toinen lohikäärmetanssi nähtiin sarjan viimeisessä jaksossa, kun Aegon Targaryen eli Jon Nietos joutui murhaamaan Daenerys Targaryenin, jotta tämä ei saisi valtaistuinta.

Jon ei murhannut Danya saadakseen vallan itselleen, joten täsmälleen samanlaisesta valtataistelusta ei ollut kyse kuin Lohikäärmetanssissa. Jonin tekemä murha oli ennemminkin uhraus, sillä hän joutui tappamaan rakastamansa naisen. Silti, yksi Targaryen murhasi toisen valtaistuimen takia.

Sarjan tyyli todennäköisesti muistuttaa paljon GoT:ia.

Mitä sarjassa on luvassa?

Tiedämme lohikäärmetanssin tarinan aika perusteellisesti. Sitä on turha tässä alkaa spoilaamaan.

Jännittäviä käänteitä on odotettavissa. Luvassa on paljon juonittelua, luvattomia romansseja, taisteluita ja lohikäärmeitä. Toisin sanoen, oikeastaan kaikkea sitä mitä GoT:issakin on nähty, paitsi valkeita kulkijoita, metsän lapsia ja kolmisilmäisiä korppeja.

Toisin sanoen, nyt ilmoitetun sarjan magia saattaa rajoittua lohikäärmeisiin.

Tässä voisi nähdä kiinnostavan jaon, joka saattaa olla jopa suunniteltu.

Ensimmäinen esisarja keskittyy nimenomaan valkeiden kulkijoiden edelliseen tulemiseen, pitkään yöhön. Siinä myös metsän lapset olivat keskeisessä osassa.

Lohikäärmetanssissa on nimensä mukaisesti todella paljon lohikäärmeitä ja kaikkihan tuntuvat pitävän lohikäärmeistä. Sarja lupaa siis lohikäärmeillä varustettua politikointia ja sotaa.

Yhdessä esisarjassa on siis luvassa valkeita kulkijoita ja toisessa on lohikäärmeitä. Näin ne ovat kuin jää ja tuli, jotka sitten yhdistyvät Game of Thrones -sarjassa.

Me ahkerat katsojat saamme kaivaa taas Westerosin karttamme esiin ja spekuloida, kuinka tarkkaan taistelun käänteet seuraavat kirjan tapahtumia ja spekuloida mahdollisilla muutoksilla juoniin. Ketkä henkilöistä ovat mukana, ketkä jätetään pois? Vaihtuvatko liittolaisuudet? Tuodaanko mukaan uusia hahmoja? On mahdollista, että kirjojen henkilöitä yhdistetään tai heitä vaihdetaan sukuihin, jotka ovat GoT:in katsojille jo tuttuja.

Fire & Blood -kirjassa sota kerrotaan kuudessa luvussa, joiden lisäksi kirjassa ovat luvut lähtötilanteesta ja jälkiselvittelystä. Viiden tai kuuden kauden mittainen sarja syntyisi aineistosta luontevasti.

Toki tapahtumat voisi typistää vaikka minisarjaksi, mutta HBO ei ole kertonut suunnittelevansa sellaista. Pitkä sarja tuottaa enemmän rahaa.

On jopa mahdollista, että HBO esittäisi kahta Game of Thronesin maailmassa tapahtuvaa sarjaa samana vuonna. Vaikka yhtä kevätkaudella ja toista syyskaudella.

Mikä sarjan nimi voisi olla? Sitä emme vielä tiedä, mutta voimme spekuloida.

Juuri nyt Game of Thrones: Fire & Blood kuulosta hyvältä vaihtoehdolta.

Olemme seuranneet tiiviisti Game of Thrones -sarjaa Westerosin kirjeenvaihtaja -blogissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Elizabeth Warren sivalsi homoliittojen vastustajia, videosta tuli nettihitti

 2. 2

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 3. 3

  Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

 4. 4

  Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

 5. 5

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 6. 6

  ”Heti lähti menemään päin persettä” – Äitiyden ”luonnollisuuden” korostamista voi verrata toksiseen maskuliinisuuteen, sanovat Koko Hubara ja Astrid Swan

 7. 7

  Pikatestissä Oluthuone Konepaja, jonka pitäisi olla S-ryhmän ensimmäinen ”hipsteribaari”, mutta tuo mieleen hotellin aulan

 8. 8

  Suomen some kohahti eilisyönä, kun LeBron James näytti pitävän leijonakorua – selvitimme, onko kyseessä ”aito” Suomi-leijona

 1. 1

  Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

 2. 2

  Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Elizabeth Warren sivalsi homoliittojen vastustajia, videosta tuli nettihitti

 3. 3

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 4. 4

  Väite kaurajuomien kaurattomuudesta ja niiden sisältämästä palmuöljystä synnytti pienen kohun – Selvitimme, mitä kauratuotteissa on ja ovatko ne ympäristöystävällisiä

 5. 5

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 6. 6

  Ottaako loputon riitely päähän? Nämä sometilit saavat pelkästään hyvälle tuulelle

 7. 7

  Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

 8. 8

  Brittijulkkis epäili Instagraminsa vuotavan keltaiseen lehdistöön ja viritti vuotajalle ansan – Internet riemastui

 9. 9

  Ismo Leikola ihmettelee Washington Postin haastattelussa amerikkalaista tippikulttuuria tavalla, joka kelpaisi vitsiksi sellaisenaan

 10. 10

  Hongkongissa Pepe-sammakon merkitys kääntyi päälaelleen, lännessä se mielletään lähinnä äärioikeiston maskotiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

 2. 2

  Väite kaurajuomien kaurattomuudesta ja niiden sisältämästä palmuöljystä synnytti pienen kohun – Selvitimme, mitä kauratuotteissa on ja ovatko ne ympäristöystävällisiä

 3. 3

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 4. 4

  Brittijulkkis epäili Instagraminsa vuotavan keltaiseen lehdistöön ja viritti vuotajalle ansan – Internet riemastui

 5. 5

  Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

 6. 6

  Uusi Farouge on tyylikäs pettymys: Puitteet olivat kohdallaan, mutta maut jäivät vaimeiksi ja tarjoilijakin kiukutteli ruotsiksi

 7. 7

  Jokeri on tyhjä peili – Suomen katsotuimman elokuvan päähenkilö on kaikissa muodoissaan heijastanut aikaansa, ja päähän potkittu antisankari tekee sen jälleen

 8. 8

  Timo Haapala oppi viikonloppuna, miten Wikipedia toimii – Soitimme

 9. 9

  Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Elizabeth Warren sivalsi homoliittojen vastustajia, videosta tuli nettihitti

 10. 10

  Ottaako loputon riitely päähän? Nämä sometilit saavat pelkästään hyvälle tuulelle

 11. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  4. 4

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  9. 9

   Erikoisartikkeli esittelee Tero Pitkämäen uran kuvina: Osakan MM-kulta oli kirkkain hetki

  10. 10

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää