Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Tiivis puolustusyhteistyö on Suomenkin etu

Euroopassa on jo käynnissä uusia yhteishankkeita, joissa Suomi pääsee vaikuttamaan merkittävästi, koska sillä on kokemusta lähialueiden vastaavista hankkeista.

Tilaajille

Puolustushallinnon tärkein tehtävä on varmistaa maamme puolustuskyky ja Puolustusvoimien toimintaedellytykset. Tavoitteen saavuttamista vaikeuttaa etenkin talouskriisi.

Taloustilanteen epävakaus leimaa kaikkia Euroopan maita. Suomessa pelkät valtionvelan korot ovat ensi vuonna 2,36 miljardia euroa, lähes yhtä paljon kuin koko puolustusbudjettimme. Edessä onkin mittava valtiontalouden tasapainottaminen, johon myös puolustushallinto osallistuu.

Puolustusvoimien uudistuksen tarpeellisuus tiedettiin jo ennen talouskriisin puhkeamista. Syitä ovat olleet henkilöstö- ja kiinteistökulujen ja puolustusmateriaalin hintojen nousu sekä ikäluokkien pieneneminen. Voimavarojen supistuminen johtaa leikkauksiin, joiden aikataulun talouskriisi määrittää.

Vanhojen rakenteiden korjaaminen ja uudet, entistä kustannustehokkaammat ratkaisut vaativat priorisointia, luopumista ja uudelleen kohdentamista.

Talouskriisi osoittaa, että Euroopan valtiot ovat verkottuneet tiiviisti. Eristäytyminen on mahdotonta, eikä se olisi suotavaakaan.

Keskinäinen riippuvuus on kasvanut myös puolustuksessa, kun lähes kaikki Euroopan maat tekevät yhteistyötä sotilaallisten voimavarojensa parantamiseksi. Puolustuksen kehittäminen, ylläpito ja huoltovarmuuden turvaaminen ilman kansainvälistä yhteistyötä ei ole enää uskottavaa eikä taloudellisesti kannattavaa.

Yhteistyötä tiivistettäessä esiintyy usein pelko suvereniteetin menettämisestä: voiko kumppaneihin luottaa, kun apua tarvitaan?

Tiiviimpi verkottuminen ja kasvava riippuvuus muista voivat kuitenkin poistaa huolia. Yhteistyöstä saatavat pitkän aikavälin edut ovat suuremmat kuin lyhytnäköisellä kansallisella toiminnalla saavutettavat hetkelliset säästöt.

Paluuta vanhaan ei ole talouskriisin jälkeenkään. Yhteistyön tiivistämisessä ei ole kyse muutamasta kertaluonteisesta hankkeesta: tavoitteena on muuttaa Euroopan valtioiden välistä yhteistyötä pysyvästi.

Yhteistyötä koskevia uusia selvityksiä ja hankkeita on käynnistetty tänä vuonna niin Euroopan unionissa kuin Natossakin. Järjestöjen välillä ei ole kilpailua, vaan ne tukevat halukkaista maista koostuvia ryhmiä.

EU:n ja Naton lisäksi Suomi on tehnyt yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa. Pohjoismainen yhteistyö on edennyt pisimmälle ja toiminut esimerkkinä muille Euroopan alueellisille yhteistyöhankkeille.

EU:ssa työ on edennyt Saksan ja Ruotsin tekemän aloitteen pohjalta. Euroopan puolustusvirasto EDA on kuluneen syksyn aikana selvittänyt yhteistyötä tukevia ja haittaavia seikkoja. Yksi neljästä selvitysmiehestä on ollut puolustusministeriön ylijohtaja Eero Lavonen. Samaan aikaan on tutkittu myös mahdollisia uusia yhteistyön muotoja.

Suomi on ottanut Saksan ja Ruotsin aloitteen vastaan iloiten. Olemme sen yhteydessä lupautuneet jatkamaan johtovaltiona EU:n meritilannekuvaa kehittävässä Marsur (Maritime Surveillance) -hankkeessa.

EDA:ssa vuodesta 2005 toiminut Marsur on hyvä esimerkki jäsenmaiden suorituskyvyn tehokkaasta yhteiskäytöstä. Hankkeella parannetaan tilannetietoisuutta, kehitetään yhteistoimintaa EU-maiden kesken ja lisätään merialueiden turvallisuutta. Myös muiden meriympäristössä toimivien viranomaisten liittyminen järjestelmään on mahdollista.

Suomi valikoitui johtovaltioksi, koska viranomaisten välinen yhteistyö on meille arkipäivää. Itämeren maat olivat jo aikaisemmin kehittäneet Itämeren meritilannekuvaa Sucbas (Sea Surveillance Co-operation Baltic Sea) -hankkeella, joten osaamista oli luontevaa käyttää myös EU:n laajuista tilannekuvaa luotaessa.

Marsur-hankkeeseen on liittynyt viisitoista maata. Olemme saaneet tekemästämme työstä paljon myönteistä palautetta, viimeksi marraskuun lopussa EU:n puolustusministerikokouksessa Brysselissä.

Toinen hyvä esimerkki eurooppalaisesta yhteishankkeesta on NH-90-tyypin helikopterien lentäjäkoulutusohjelma.

Useilla EU-mailla – Suomi mukaan lukien – on käytössään NH-90-helikoptereita. Lentäjien koulutus on kallista, koska lentäminen maksaa paljon ja kullekin helikopterityypille tarvitaan räätälöity koulutuksensa.

Kun lentäjien tyyppikohtaista koulutusta yhtenäistetään, syntyviä kuluja voidaan jakaa koulutusta tarvitsevien maiden kesken.

Yhteistyö on ainoa tapa, jolla voimme turvata uskottavan puolustuskyvyn kehittämisen. Se on myös ainoa tapa, jolla Eurooppa ja EU voivat vastata kasvaviin vaatimuksiin.

Kansalaiset ja strategiset kumppanimme, kuten YK ja Yhdysvallat, odottavat EU:n ottavan kansainvälisessä politiikassa nykyistä näkyvämmän roolin. Siksi EU:n tulee tiivistää yhteistyötään turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

Tässä toiminnassa myös Suomen tulee olla aktiivisesti mukana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 60 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  2. 2

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  3. 3

   Jatka kuluttamista ja istuta metsää – Tällaisten heittojen aika on ohi, sanoo professori Lassi Linnanen, sillä rikkaiden kuuluu nyt hävitä

   Tilaajille
  4. 4

   Monta brändiä, samat omistajat – katso grafiikasta, kuinka vaate­kauppa keskittyy muutamalle suur­ketjulle

  5. 5

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  6. 6

   Pitäisikö meidän oppia olemaan huonompia äitejä?

  7. 7

   HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittävät jopa ammattilais­kamerat

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

  9. 9

   Väitin, että vihreiden vaali­voitto ja Halla-ahon ääni­vyöry ovat merkkejä kahtia­jaosta – selitys on helppo mutta puutteellinen

  10. 10

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  8. 8

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää