Pääkirjoitus    |   Kolumni

Tuhannen vuoden turistimagneetti

Kolumni: Jos Helsinkiin päätetään rakentaa Guggenheimin museo, kaikkein tärkeintä on, ettei se jätä museovierasta kylmäksi.

Tilaajille

Mikä saa turistin vapaaehtoisesti liikkeelle aamuviideltä, pimeässä? Vastaus on Angkor Wat, Kambodžan kansallisaarre. Maailman suurin temppeli täytyy nähdä auringonnousun aikaan.

Sadat ihmiset kulkevat hiljaisina taskulamppuineen ja kameroineen. Varhaisaamun hämystä nousevat tornit mykistävät.

En edes yritä rakentaa aasinsiltaa Angkor Watista Guggenheimin museoon. Se sortuisi alkuunsa. Kaksi asiaa kuitenkin poimin Kambodžan temppelien innoittamana. Ensinnäkin: ihmisten esteettisiä tarpeita ei pidä aliarvioida. Toiseksi: jos jotain rakennetaan, sekä seinien että sisällön on oltava niin vahvat, että ihmiset tulevat tuhannen vuoden päästäkin niitä ihailemaan.

Me ihmiset olemme usein luovuutemme huipulla, kun pitää vastustaa jotain. Eikä siinä ole mitään pahaa. Ilman vastarintaa moni suunnitelma jäisi höttöiseksi ja moni tärkeä laskutehtävä tekemättä.

Älykäs vastarinta pakottaa perustelemaan muutokset kunnolla ja jalostamaan suunnitelmia. Sellainenkin mahdollisuus on, että muutos jää kokonaan tekemättä.

Automaattinen vastarinta taas ei vaadi luovuutta eikä tuota mitään uutta. Jos kyseessä on rakennussuunnitelma, torjunta huipentuu liito-oravan papanoihin. Onkohan niitä jo nähty Katajanokalla?

Se, pääseekö Helsinki Guggenheimin kainalossa parempiin piireihin, on toissijainen juttu. Museo voi pörhistää hetkeksi sinivalkoisia höyheniä, mutta sekin on toissijaista.

Asiakkaan näkökulmasta Guggenheim-hanke on mahdollisuus tuottaa ihmisille lisää kokemuksia kauneudesta.

Tärkein kysymys on, miten ja millä museo lunastaa olemassaolonsa lupauksen. Miten se erottuu? Millä se houkuttelee vuodesta toiseen?

Olen ymmärtänyt, että rakennus on onnistunut, jos ihminen sen nähdessään huudahtaa "vau" – ja toistaa saman rakennuksen sisällä.

Jotta ihminen tulisi uudestaan, museon tarjonnan pitää olla "vauvau". Elintärkeää olisi, että koululaisetkin huudahtelisivat. He ovat tuleva taideyleisö.

Entä jos huudahdus synnytettäisiinkin yhdistämällä estetiikkaan ekologisuus? Tehtäisiin materiaali- ja energiaratkaisuiltaan niin vaikuttava talo, että perusturistien lisäksi Helsinkiin tulvisivat maailman kaikki insinöörit ja vihreät. Voisivatko taiteen energisoimat museokävijät tuottaa vastalahjaksi energiaa porras- tai lattiaratkaisuilla?

Henkilökohtainen toiveeni olisi saada Helsinkiin hymyilevä julkinen rakennus: sellainen, joka kutsuu ihmisiä luokseen. Hymyttömiä on jo tarpeeksi.

Taidelaitoksen menestys riippuu siitä, miten taitavat ihmiset sitä johtavat ja sen sisältöä suunnittelevat. Kuvataiteessa keskeistä on löytää huippukuraattorit näyttelyitä järjestämään. Taideteollisen korkeakoulun emeritusrehtori Yrjö Sotamaa kirjoitti hiljan (HS 20. 1.): "Tuoreet ajatukset ja kansainvälisesti kokeneet kuraattorit antaisivat suomalaiselle taide-elämälle juuri sen piristysruiskeen, jota se tarvitsee uudistuakseen."

Sotamaan näkemys ei sulje pois lahjakkaita suomalaisia kuraattoreita. Kierrätyksen pitäisi olla normi niin hengen kuin ruumiinkin kulttuurissa. Eivät Suomessa vierailevat huippukapellimestarit vie hohtoa loistavilta suomalaisilta kapellimestareilta. On iloista, että keihässuuruus Jan Železný ohjaa Tero Pitkämäkeä ja Daniel Castellani Suomen lentopallomaajoukkuetta.

Jos talo tulee, henkilövalinnat tehdään aikanaan. Organisaatio ja siihen liittyvä johtamisjärjestelmä kannattaa kuitenkin miettiä hyvissä ajoin, ettei kävisi yhtä onnettomasti kuin Musiikkitalossa, jossa yhtä huonoa ratkaisua paikattiin toisella, vieläpä epäinhimillisellä. Asiantuntevia, kyvykkäitä ja sosiaalisesti lahjakkaita ihmisiä ei ole ovista ja ikkunoista ulos heiteltäväksi.

Guggenheimin museon toimintamallissa iso urakka on sovittaa olemassa olevat taidemuseot ja mahdollinen uusi museo toisiinsa niin, että ideat ja innostus kukoistavat. Puhumattakaan yhteistyöstä.

Päättäjiltä kaivataan nyt rohkeitakin rakenneratkaisuja, jos niille on kestävät perustelut. Löperöt kompromissit aiheuttavat yleensä pisimpään pahaa mieltä, ja samalla rajalliset voimavarat hajautuvat. Tuolloin jokainen taho saa pikkuisen jotain ja hurskaita toiveita synergiasta mutta taidemuseon asiakas saattaa päätyä hurmion sijasta yrmiöön.

Vastustajien tärkeimpiä argumentteja on museon nielaisema raha. Rakentamiseen tarvittavat noin 130–140 miljoonaa euroa ovat paljon rahaa. Epärealistiselta haiskahtava summa ei ole ylisuuri verrattuna vaikkapa moottoriteiden kustannuksiin. Niistä ei kuitenkaan nouse kohua, eikä niitä aseteta vastakkain vanhusten hoivarahojen kanssa.

Helsinki käyttää vanhusten palveluihin (pois lukien kotihoito ja akuuttihoito) noin 270 miljoonaa euroa vuodessa eli kahden Guggenheimin verran. Vanhusten hoivarahoja ei kukaan halua viedä, eivätkä palveluiden ongelmat hoidu Guggenheimille annettavilla rukkasilla.

Helsingissä on vilkkaita ostosparatiiseja ja tyhjähköjä kirkkoja. Niiden seuraan mahtuvat innostavat taidetalot. Täytetyiksi tulisivat niin aineelliset, hengelliset kuin henkisetkin tarpeet.

Ihmisiltä kerättyjä verorahoja täytyy käyttää taiten. Niillä ei pidä rakennettaman inhimillisestä mittakaavasta karanneita kolosseja, mutta ihmisten haluun kokea muitakin kuin ostoselämyksiä on hyvä vastata.

Pienen työkyvyttömyyseläkkeen varassa elävä lukija kirjoitti Helsingin Sanomissa 12. tammikuuta:

"Hyvän taulun katseluun ei kyllästy, siis sallittakoon meille taide-elämyksiä ja toivottakaamme kaikki maailman turistit jakamaan se ilo kanssamme."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää