Pääkirjoitus    |   Merkintöjä

Venäjällä on useita syitä tukea Syyriaa

Yksi maailmanpolitiikan kuumia aiheita on viime aikoina ollut Venäjän Syyrian-politiikka. Syyriassa on ollut maaliskuusta alkaen kansannousu tai kapina, jota diktaattori Bashar al-Assad on yrittänyt kukistaa voimatoimin, vieläpä ilmeisen julmasti.

Tilaajille

Yksi maailmanpolitiikan kuumia aiheita on viime aikoina ollut Venäjän Syyrian-politiikka.

Syyriassa on ollut maaliskuusta alkaen kansannousu tai kapina, jota diktaattori Bashar al-Assad on yrittänyt kukistaa voimatoimin, vieläpä ilmeisen julmasti. YK:n tilastojen mukaan ainakin 5 000 ihmistä on saanut surmansa. Heistä valtaosa on siviilejä.

Syyrian viranomaisten kovakouraisuus on saanut monet maat asettamaan pakotteita Syyrialle. Venäjä on arvostellut niitä ja jatkanut asekauppojaan Syyrian kanssa. YK:n turvaneuvostossa se on ilmoittanut käyttävänsä veto-oikeuttaan kaikkiin sellaisiin julkilausumiin, joissa ei tuomita molempien osapuolten toimia. Vihjauksetkin sotilaallisesta väliintulosta se on tuominnut heti. Tiukimmissa kommenteissaan Venäjä on kehottanut Syyriaa aloittamaan uudistukset ja vaatinut osapuolia neuvottelemaan.

Sekä länsimaiden edustajat että ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Venäjän linjaa. Arvostelulla ei kuitenkaan todennäköisesti ole juuri vaikutusta, sillä Venäjällä on kannalleen useita perusteluita.

Ensinnäkin Syyria on Venäjän vanha kumppani Lähi-idässä. Yhteistyö oli läheistä jo nykyisen presidentin isän Hafez Assadin aikana. Sen ansiosta Venäjän laivastolla on Välimeren-tukikohta Syyriassa.

Tällä yhteistyöllä on myös kaupallinen ulottuvuutensa. Syyria on yksi Venäjän aseteollisuuden suurimpia asiakkaita. Viime viikolla venäläislehti Kommersant uutisoi Syyrian ostavan 36 kevyttä Jak-130-hävittäjää Venäjältä. Kaupan hinta on noin 500 miljoonaa euroa.

Toisekseen kyse on valtapolitiikasta.

Venäjää, aivan kuten Kiinaakin, häiritsee ajatus Yhdysvaltain johtamasta yksinapaisesta maailmasta. Sitä ärsyttää Yhdysvaltain itselleen ottama maailmanpoliisin rooli, jota Venäjä pitää usein tekopyhänä. Tämä käsitys on ymmärrettävä ja totta. Venäjän oma politiikka ei tietenkään ole sen jalompaa.

Venäjä kuitenkin tietää oman roolinsa pienentyneen maailmassa. YK:n turvaneuvostossa sillä on vielä vaikutusvaltaa, jota kannattaa aina välillä näyttää.

Kolmanneksi on kyse myös periaatteista.

Venäjä korostaa valtioiden oikeutta itsemääräämiseen ja vastustaa puuttumista toisten maiden sisäisiin asioihin. Tätä periaatetta Venäjä ei itsekään aina noudata, mutta silti se on sille tärkeä. Erityisen allerginen se on ulkomaiden osallistumiselle vallanvaihdoksiin.

Tällä näkemyksellä on Venäjän johdolle pieni kotimainenkin ulottuvuus, kun parlamenttivaalit johtivat poikkeuksellisiin mielenosoituksiin. Lisäksi Venäjän nykyjohto arvostaa vakautta, niin kotona kuin ulkomaailmassakin. Vallanvaihdokset ja sotatoimet eivät ole vakautta.

Tosin eivät länsimaatkaan näytä olevan kovin innokkaita oikeisiin voimatoimiin Syyriaa vastaan. Se on liian arvaamaton sotakohteeksi sijaintinsa ja asevoimansa vuoksi.

Venäjällä on vielä oma linkkinsä mahdolliseen vallanvaihdokseen Syyriassa tai missä tahansa Lähi-idässä. Se pelkää islamistien valtaannousua. Tähän pääministeri Vladimir Putinkin viittasi pari viikkoa sitten Izvestijassa julkaisemassaan vaaliohjelman osassa. Putin kirjoitti, että "demokratian viennissä" alkuperäiset tavoitteet eivät kokemuksen mukaan näytä toteutuvan.

Islamismin nousu kammoksuttaa tietysti muitakin, mutta Venäjällä tilanne on sikäli erilainen, että siellä on käytännössä meneillään sisällissota.

Pohjois-Kaukasian kapinallisiin liitytään toki usein kiukusta ja katkeruudesta, joita viranomaisten toiminta aiheuttaa. Mutta kapinallisten johtajat ovat islamisteja, joiden johdolla Moskovassa tehdään terrori-iskuja. Sellainen ei voi olla vaikuttamatta.

Hankalinta Venäjälle on, että se on pahassa välikädessä, tekee se mitä tahansa. Jos Venäjä alkaa tehdä liian nopeaa eroa Assadiin, se saattaa menettää kumppanin, tärkeän asiakkaan ja tukikohdan.

Niin saattaa käydä myös siinä tilanteessa, että se tukee Assadia liian pitkään. Uudet vallanpitäjät tuskin arvostavat Venäjän käytöstä, jos Assad joutuu syrjään – vaikka käytös olisi ollut Venäjän näkökulmasta kuinka loogista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  10. 10

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää