Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

EU:n on osoitettava Balkanilla kärsivällisyyttä

Entisen Jugoslavian julmat hajoamissodat 1990-luvulla ovat muualla Euroopassa enää haalistuva muisto. Balkanilla niiden jäljet näkyvät ja tuntuvat edelleen.

Tilaajille

Entisen Jugoslavian julmat hajoamissodat 1990-luvulla ovat muualla Euroopassa enää haalistuva muisto. Balkanilla niiden jäljet näkyvät ja tuntuvat edelleen. Se on syytä pitää mielessä, kun yhä suurempi osa alueesta on kohta EU:n rajojen sisäpuolella.

Kansallisuusryhmien vihanpito lietsoo vuosien jälkeenkin vaarallisia jännitteitä. Viime viikolla Pohjois-Kosovon serbit järjestivät omin päin kansanäänestyksen suhteestaan Serbiasta neljä vuotta sitten irrottautuneeseen Kosovoon. Äänestykseen osallistui kolme neljästä äänioikeutetusta, ja heistä yli 99 prosenttia vastusti Kosovon määräysvallan tunnustamista.

Äänestystä edelsivät viime vuonna Pohjois-Kosovon ja Serbian rajalla useat yhteenotot, joissa loukkaantui kymmeniä ihmisiä. Joidenkin tarkkailijoiden mukaan rajavalvonnan kiistoissa ei tosin ollut ensi sijassa kyse kansallismielisyydestä vaan polttoaineen salakuljettajien reviireistä.

Epävirallinen kansanäänestys ei kertonut Kosovon kaikkien serbien mielipidettä. Alle kymmenen prosentin serbivähemmistöstä vajaa puolet asuu Pohjois-Kosovossa ja muut albaanienemmistön seassa. Osa vähemmistöstä on hyväksynyt asuinmaansa realiteetit ja äänesti viime vaaleissa kolme pientä serbipuoluetta Kosovon parlamenttiin.

Pohjois-Kosovon kovan linjan serbit katsovat olevansa osa Serbiaa, mutta samalla he ovat pettyneitä Serbian nykyiseen, Eurooppa-mieliseen johtoon. Serbian presidentti Boris Tadić oli kansanäänestystä vastaan.

Pohjois-Kosovon muutama kymmenentuhatta serbiä pystyvät aiheuttamaan huomattavaa vahinkoa Länsi-Balkanin suurimman valtion Serbian EU-pyrkimyksille.

Vuonna 2004 presidentiksi tulleen Tadićin johdolla Serbia on yrittänyt yhtä aikaa sekä olla joustavasti mieliksi EU:lle että kieltäytyä tunnustamasta Kosovon itsenäisyyttä.

Kosovon kansainvälinen ohjausryhmä, johon Suomikin kuuluu, syyttää Serbiaa sekaantumisesta Kosovon sisäisiin asioihin esimerkiksi siten, että maa pitää Pohjois-Kosovossa turvallisuusviranomaisiaan. Näyttää kuitenkin selvältä, etteivät Pohjois-Kosovon serbit enää ole Serbian johdonkaan komennettavissa.

Tadić odotti, että EU:n joulukuun huippukokous olisi antanut Serbialle ehdokasmaan aseman, jolloin jäsenyys voisi toteutua vuonna 2014.

EU-johtajat kuitenkin lykkäsivät päätöstä maaliskuuhun. Osasyy lykkäykseen olivat Pohjois-Kosovon yhteenotot. Niissä loukkaantui useita saksalaisia kansainvälisten KFOR-kriisinhallintajoukkojen sotilaita, eikä liittokansleri Angela Merkel halunnut katsoa Serbian osavastuuta läpi sormien.

Unionin kylmäkiskoisuudella voi olla ikäviä poliittisia seurauksia. Serbiassa on määrä pitää parlamenttivaalit viimeistään toukokuussa ja presidentinvaalit vuoden loppuun mennessä. Tadićin johtaman demokraattisen puolueen asema kärsii, jos EU ei vielä maaliskuussakaan avaa ovea Serbialle.

Serbian opposition päävoima on kansallismielinen Serbian edistyspuolue SNS, jonka johtaja Tomislav Nikolić hävisi vuoden 2008 presidentinvaalit Tadićille vain niukasti. Vuodenvaihteessa tehdyssä kyselyssä SNS oli suosituin puolue: sen kannatus oli noin 30 prosenttia.

Yleinen mielipide Kosovosta ei kuitenkaan ole Serbiassa enää ehdottoman jyrkkä. Eräät parlamentin pikkupuolueet ovat alkaneet vaatia joustavampaa asennetta Kosovon itsenäisyyteen, jotta Serbia ei menettäisi EU:n lähenemisen tarjoamia etuja.

Serbiassa ei ole jäänyt huomaamatta, että slaavinaapurit Kroatia, Makedonia, Montenegro ja Slovenia ovat tunnustaneet Kosovon.

Balkanin länsiosan 26 miljoonasta asukkaasta noin neljäsosa on jo unionissa tai sen kynnyksellä ja muut erilaisissa odotushuoneissa.

Slovenia on ollut unionin jäsen vuodesta 2004, ja Kroatian on sovittu liittyvän jäseneksi ensi vuoden heinäkuussa. Montenegro voi päästä aloittamaan jäsenyysneuvottelut ensi kesäkuussa. Makedonia on tunnustettu ehdokasmaaksi. Albanialle, Bosnialle, Serbialle ja Kosovolle EU on luvannut mahdollisuuden jäsenyyteen, kun ne katsotaan siihen valmiiksi.

Velkakriisin järkyttämissä vanhoissa EU-maissa Balkan on juuri nyt unohdettua takametsää. Välinpitämättömyyteen ei olisi varaa. Mitä kauemmaksi alueen potentiaaliset levottomuuspesäkkeet liukuvat, sitä vaikeampi EU:n on puuttua uhkaaviin tilanteisiin ajoissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää