Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Suomalaistutkijan pidätys Venäjällä selvitettävä pian

Suomen ja Venäjän välinen yhteistyö ympäristöasioissa sai kummallisen käänteen viime keskiviikkona, kun Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija pidätettiin hänen tehdessään työtään Suomenlahteen laskevan Laukaanjoen (Luga) rannalla.

Tilaajille

Suomen ja Venäjän välinen yhteistyö ympäristöasioissa sai kummallisen käänteen viime keskiviikkona, kun Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija pidätettiin hänen tehdessään työtään Suomenlahteen laskevan Laukaanjoen (Luga) rannalla. Erikoistutkija kuuluu suomalais-venäläiseen tutkimusryhmään, joka ennalta tehdyn suunnitelman mukaan tarkkailee lannoitetehdas Fosforitin ympäristöä. Viime syksynä Laukaanjoesta mitattiin valtavia fosforipäästöjä, jotka päätyvät Suomenlahteen.

Erikoistutkija pidätettiin keskiviikkona, ja hän pääsi Suomeen pitkällisten kuulustelujen jälkeen perjantaiaamuna. Pidätetty tutkija on sama ihminen, joka paljasti viime syksynä lannoitetehtaan läheisestä joesta fosforipitoisuudet.

Näytteiden perusteella tehdyt laskelmat osoittivat, että Laukaanjokea pitkin Suomenlahteen valuu rehevöittävää fosfaattifosforia jopa tuhat tonnia vuodessa. Määrä on sama kuin koko Suomen vuosittaiset fosforipäästöt.

Suomalaistutkijan pidättäminen sekä hänen tietokoneensa ja muistitikkujensa takavarikoiminen ja kopioiminen ovat vastoin kaikkia hyvän ja luottamuksellisen yhteistyön periaatteita. Suomalaisilla tutkijoilla pitää olla yhteisissä ja yhdessä suunnitelluissa projekteissa oikeus ja vapaus tehdä työtään kenenkään häiritsemättä.

Tutkijan tietokoneella oli huomattava määrä tutkimustuloksia ja kuvamateriaalia myös Kingiseppin tutkimusalueelta. Tutkijan pidätystä perusteltiin sillä, että hänellä ei ollut maastossa mukanaan passia ja että hän olisi liikkunut alueella ilman lupaa.

Suomen ja Venäjän avoimia ja vakaita suhteita korostetaan kaikissa juhlapuheissa ja valtioiden johtohenkilöiden tapaamisissa. Nyt suhteiden vakaus ja avoimuus punnitaan käytännössä.

Suhteiden pitäisi olla sellaiset, että vaikeistakin asioista voidaan puhua avoimesti. Suomessa pitää myös reagoida nyt tapahtuneen kaltaisiin tilanteisiin nopeasti ja selkeästi – sekä julkisesti.

Laukaanjoen tapahtumiin reagoi nopeasti vain Suomen ympäristökeskuksen johto. Se tuomitsi tutkijan pidätyksen painostukseksi ja keskeytti näytteiden oton Kingiseppin alueella vedoten tutkijoiden turvallisuuteen.

Valtion johdon reaktiota saatiin odottaa sunnuntaihin asti, jolloin pääministeri Jyrki Katainen tuomitsi tapahtuneen radiossa pääministerin haastattelutunnilla. Laukaanjoen tapahtumat ovat kuitenkin esimerkki juuri sellaisesta tilanteesta, johon Suomen pitää kyetä reagoimaan ripeästi.

Yhteistyön lopettaminen Kingiseppin alueella ei ole oikea ratkaisu tilanteessa, joka Suomessa katsotaan tutkijoiden painostukseksi. Tapahtunut pitää selvittää pian, ja lisäksi Venäjän viranomaisten kanssa on sovittava pelisäännöistä, joita tulevaisuudessa noudatetaan. Kun näytteenottoalueista on sovittu, tutkijoita ei saa häiritä työssään.

Viime syksynä paljastuneen fosforipäästöjen lähteen selvittelystä sovittiin lannoiteyritys Eurochemin ja Itämeren suojelukomission Helcomin kanssa helmikuun alussa. Ensimmäiset näytteet piti ottaa jo helmikuun puolivälissä. Niiden perusteella oli tarkoitus jäljittää päästöjen lähde. Suomalaistutkijat epäilevät, että päästöt ovat peräisin yrityksen valtavalta kipsijätekentältä.

Näytteiden ottoon ei päästy helmikuussa eikä vielä maaliskuun alussakaan. Luvan saaminen Venäjän viranomaisilta kesti paljon odotettua kauemmin.

Laukaanjoen fosforipitoisuuksien seuranta ei ole ollut yksin suomalaisten tutkijoiden varassa. Helcomin venäläinen kumppani on mitannut ja raportoinut kasvaneita fosforipitoisuuksia jo vuodesta 2008 lähtien.

Mittaustuloksissa on erityisen kiinnostavaa se, että Laukaanjoesta otetuissa näytteissä fosforipitoisuudet vaihtelevat hämmästyttävän paljon.

Vielä viime vuodenvaihteeseen asti mittaustulokset osoittivat jopa tuhannen tonnin fosforivalumia Suomenlahteen. Kun asia tuli julki, jokeen päätyvän veden fosforipitoisuus pieneni pian huomattavasti ja helmikuussa tyrehtyi lähes kokonaan.

Tutkijaryhmän työ on osa Balthazar-hanketta, jonka avulla tarkennetaan Itämeren kuormitusarvioita. Hanke päättyy kesällä 2012. Myös Venäjä on sitoutunut osallistumaan hankkeeseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää