Pääkirjoitus

Kaikki Kreikan vaihtoehdot vievät kohti tuhoa

Kreikan kriisi on nostanut viisauden lajeista hellityimmäksi jälkiviisauden. Kirjailija Veikko Huovinen kuvailee kirjassaan Havukka-ahon ajattelija jälkiviisautta näin: "Kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saahaan eniten aikaan.

Tilaajille

Kreikan kriisi on nostanut viisauden lajeista hellityimmäksi jälkiviisauden.

Kirjailija Veikko Huovinen kuvailee kirjassaan Havukka-ahon ajattelija jälkiviisautta näin: "Kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saahaan eniten aikaan. Siinä on tapaus mennyttä aikakautta, mutta se kuvitellaan esiintulevaksi ja sakilla setvitään, miten olisi parasta käyttäytyä. Tässä lajissa on ihminen viisaimmillaan . . . Jälkiviisaan silmä on somassa paikassa, se kahtoo taaksepäin . . ."

Taaksepäin katsova silmä huomaa, että Kreikan tukemisessa on tehty monta virhettä. Kyllä, olisi pitänyt lähteä suoraan pääomittamaan pankkeja eikä tukemaan valtiota. Kyllä, yksityisten sijoitusten arvoa olisi pitänyt leikata ajoissa. Kyllä, Kreikan velkajärjestely olisi pitänyt jättää ensi sijassa Kansainväliselle valuuttarahastolle.

Toinen – päättäjien hellimä – lausahdus on, että talouspolitiikkaa tehdään nykyhetkessä ja jälkikäteen se vaikuttaa aina enemmän tai vähemmän virheelliseltä.

Vaikka Kreikan kilpailukyvyttömyys, tilastoilla kikkailu ja poliittinen korruptoituneisuus tiedettiin, kriisi räjähti käsiin.

Talousmahtien valtiovarainministerit ja keskuspankkiirit järjestivät huhtikuussa 2010 hätäkokouksen Kanadan suurlähetystössä Washingtonissa. Kokouksesta jälkikäteen kerätyistä kuvauksista käy ilmi, että he pelkäsivät aidosti euron tuhon olevan muutaman viikon päässä. Kreikalle laadittu tukiratkaisu oli hätäratkaisu. Se loi kuitenkin uran, jota edettiin, kun uusia ratkaisuja tehtiin.

Nyt ollaan valinnan edessä. Sama vanha ura ei enää kelpaa kreikkalaisille. Vaaleissa kreikkalaiset sanoivat säästöille ei, ja tulossa olevat uudet vaalit päätynevät samaan lopputulokseen.

Uralta poikkeaminen ei kelpaa avustajille. Tarjolla on – kuten viisaus kertoo – enemmän tai vähemmän virheellisiä ratkaisuja.

Kreikalla on edessään vain tuhoa. Avun vastikkeeksi maalta vaaditut säästöt yhdessä talouden kutistumisen kanssa vievät maan yhä syvemmälle kuiluun. Ulospääsyä ei ole ainakaan vuosiin, ehkei edes vuosikymmeniin. Jos maa jättää euron, edessä on konkurssi sekä taloudellinen ja sosiaalinen katastrofi.

Alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä, että Kreikka jättää tai joutuu jättämään euroalueen. Kyse on enää oikeastaan siitä, milloin ero tapahtuu.

Omaan valuuttaan palaaminen ei ikävä kyllä ole Kreikalle oikotie onneen. Sillä ei ole merkittävää vientisektoria, joka hyötyisi valuutan arvon alentumisesta.

Vertaukset talouttaan devalvoitumisella avustaneeseen Islantiin ontuvat. Kreikalla ei olisi eron jälkeen lainamarkkinoilla sitäkään uskottavuutta, joka Islannilla nykyään on. Kreikalla ei ole myöskään talouspoliittista ohjauskykyä, jolla Islanti lopulta onnistui luotsaamaan itseään väljemmille vesille. Kaiken lisäksi Islanti on paljon pienempi talous kuin Kreikka.

Ero olisi Kreikalle kivulias jo logistisesti – Islannilla oli valmiiksi oma valuutta. Miten järjestetään uusi valuutta kaikille? Mitä tehdään euromääräisille veloille ja muille sitoumuksille? Miten estetään valuuttapako?

Euroon siirryttäessä tukena oli euroalueen kattava suunniteltu operaatio keskuspankin logistiikkatuella. Nyt sellaisesta ei ole tietoakaan.

Kreikan vaalien voittaja, äärivasemmistolainen Syriza, pelaa kovaa peliä, kun se aikoo katsoa avustajien kortit. Puolue uskoo, että euromaat eivät uskalla hätistää Kreikkaa eurosta, joten säästöjä ei tarvitse tehdä.

Tilanne on kuitenkin se, että jos avustajilla on edes jonkinlainen usko Espanjan säästymiseen tartunnalta, Kreikkaa ei enää säälitä: hana kiinni ja antaa mennä. Jos näin käy, euroalue ja Kreikka astuvat tuntemattomaan.

Havukka-ahon ajattelijan "viisausopin lajeista" tarvittaisiin nyt enemmän kaukoviisautta kuin jälkiviisautta.

"Mitä se on? Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät. Tätä lajia on harvalle suotu. Jolla sitä on, niin pitäkööt hyvänään! Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa: asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla. Joka arvaa ottaa nämäkin huomioon, sille on maalimanranta kevyt kiertää."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää