Pääkirjoitus

Pankkiunioni toisi ratkaisuja ja ongelmia

Euroopan unionin aikeet perustaa niin sanottu pankkiunioni ovat herättäneet kiivasta väittelyä, vaikka koko unionista ei ole vielä edes rakennepiirustuksia. Itse tavoitteesta voi tietysti päätellä jotain. Tiedossa on ratkaisuja ongelmiin – ylikansallisilla rahoitusmarkkinoilla kansalliset valvojat ovat melko aseettomia – mutta myös monia uusia ongelmia.

Tilaajille

Euroopan unionin aikeet perustaa niin sanottu pankkiunioni ovat herättäneet kiivasta väittelyä, vaikka koko unionista ei ole vielä edes rakennepiirustuksia. Itse tavoitteesta voi tietysti päätellä jotain.

Tiedossa on ratkaisuja ongelmiin – ylikansallisilla rahoitusmarkkinoilla kansalliset valvojat ovat melko aseettomia – mutta myös monia uusia ongelmia.

Pankkiunionista sovittiin huippukokouksessa. Ideaa täsmennetään ministerikokouksissa.

Pankkiunioni on tavoite itsessään mutta myös eräänlainen astinlauta. Jälkimmäisessä roolissa se on, koska huippukokouksessa Saksa ei olisi suostunut höllentämään Euroopan pysyvän vakausmekanismin EVM:n toimintaehtoja, jollei se olisi saanut läpi vaatimustaan pankkiunionista.

Höllennys oli se, että EVM tukee tulevaisuudessa suoraan sekä kriisiin joutuneita jäsenvaltioita että pankkeja. Aiemmin pankkien tukemisesta ei ole sovittu mitään.

Saksan asettamasta ennakkoehdosta ja lähtökohdista voi tehdä alustavia päätelmiä pankkiunionin tulevasta luonteesta. Oletettavasti Saksa pitää nyt huolen siitä, että unioniin kuuluvasta pankkiavun valvojasta tehdään kova ja riippumaton toimija. Se saanee oikeudet tehdä yksittäisiin pankkeihin asti ulottuvia radikaalejakin vaatimuksia, jos pankit haluavat EVM:stä apua.

J os jo nyt tehtäisiin tulevaisuuden tavalla, Espanjan pankkituki olisi ehdollisempaa kuin se tulee olemaan. Espanjan pankkien apu pumpataan väliaikaisesta vakausrahastosta ERVV:stä, koska Espanja ei voi jäädä odottelemaan EVM:n toimintakuntoa.

Voisi kuvitella, että EVM-avun valvoja pakottaisi suuren osan Espanjan jäljellä olevasta säästöpankkikentästä ja muutamia muitakin heikossa kunnossa olevia pankkeja sulkemaan ovensa ja tekemään kunnolliset alaskirjaukset kiinteistöistä ja asunnoista. Nyt tällaista saa toivoa, mutta tehtävä jää Espanjan valtiolliselle pankkitukirahastolle FROB:lle.

Kun tehtävä siirtyy FROB:lle, rahasto tulee lähelle politiikkaa. Alueellisilla säästöpankeilla on Espanjassa ollut otetta poliittista päättäjistä ja omia "edunvalvojia" korkeilla paikoilla, mikä voi tehdä pankkikentän saneerauksen vaikeaksi. Saneerauksen vaikeus ja poliittinen paine yhtyivät jo, kun säästöpankkikenttää yhdisteltiin Bankia-pankiksi. Sen sijaan että olisi karsittu kunnolla, ongelmat kasattiin.

Pankkiunionin rakentelusta pystyy myös päättelemään, että EU jatkaa yhteisvastuun kasvattamista.

Tavoitteena on luoda yhteinen talletussuojajärjestelmä. Suomea idea ei miellytä, sillä Pohjoismaissa pankkien talletussuoja on jo kunnossa mutta kaikkialla ei. Eikä talletussuojaa rakenneta pikkurahalla.

Esimerkiksi nyt avun varaan hakeutuva Kypros on kansantaloudeltaan kääpiö, joka ei tee suurta lovea apusummiin. Ongelma on, että maan pankkisektorin vastuut ovat noin 7,5-kertaiset koko kansantalouteen verrattuna. Espanjan pankkien velka on kolminkertainen Espanjan julkiseen velkaan verrattuna.

Jos siis rakennetaan riittävää talletussuojaa, tarvitaan huikeat summat. Kaikilla ei ole suojaa rahastoituna. Talletussuojansa kuntoon panneet maat, kuten Suomi, joutuisivat ehkä olemaan mukana kattamassa muiden maiden pankkien vaaroja.

Voisi myös veikata, että esimerkiksi Kyproksen pankeista talletuksineen ja sijoituksineen – vaikkapa Venäjälle – on valvojan vaikea saada selvyyttä.

Pankkiunioni saattaa kiihdyttää EU:n sisäistä eriytymistä. Britannia on jo harannut tiukentuvaa talousyhteistyötä vastaan, koska maan hallitus ajaa vahvasti Lontoon pankkikeskuksen Cityn asiaa. Citystä on tosin kuulunut viime aikoina sellaisia viestejä, että pääministeri David Cameron aiheuttaa vastahangallaan Citylle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Pankkiunioniin kuuluva voimistuva yhteistyö ja ylikansallinen valvonta voivat olla Britannialle niin isoja ongelmia, ettei se anna hyväksyntäänsä. Tällöin ongelmaksi tulee se, mitä tehdä Britanniassa päämajaansa pitäville, Euroopassa toimiville pankeille. Britanniassa on lisäksi pankkeja, joilla ei ole mitään toimintaa Euroopan suuntaan. Valvooko valvoja sitten näitäkin?

Britannian hallituksella on kova poliittinen paine jäädä rannalle euroalueen edetessä kohti tiiviimpää liittoa – muissakin teemoissa kuin pankkiunionissa.

S uomalainen ongelma olisi sekin, että täällä toimivat Danske Bankin (Sampo) ja Nordean pääkonttorit eivät ole euroalueella. Miten niiden toimintaehdot poikkeaisivat uuden valvonnan alaisuudessa vaikkapa OP-Pohjolan valvonnasta? Eikö kaksikon tarvitsisi osallistua mahdolliseen talletussuojan kasvattamiseen?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää